Kampányt az NMHH az elektronikus eszközök zavartalan használatáért

Címkék

sebist írta:

Indít egy kampányt az NMHH az elektronikus eszközök zavartalan használatáért. A felhívásban megemlíti a meteorológiai radarokat is, mint 5GHz RLAN által zavart eszközöket. Nekünk segítség lenne, ha egy cikk kikerülne a hírrel kapcsolatban az oldalra és így szakmai körökben is nagyobb nyilvánosságot kapna az ügy. Még mindig problémát okoznak ezek az eszközök a mérésben, a 2008-as hír óta európai szinten nem volt érdemi előrelépés. Fejlesztünk ugyan szűrőprogramot, hogy az operatív radarképekben ne jelenjenek meg a zavarok, de a zavar átal elfedett valós mérési adatokat természetesen nem tudjuk visszaállítani.

A kampány oldala: http://nmhh.hu/cikk/172405/NMHHkampany_az_elektronikus_eszkozok_zavarta…

Hát, rajtunk ne múljon....

Hozzászólások

Nos. A CE jelolest kinaban a szexualis segedeszkozogre is rairjak. Nem ismerik a latin betuket annyira, tudjak hugy kell igy nyomjak, persze ugyanez a tuv, e, es egyeb feliratokkal. Igy sajnos penteken ezrevel fognak rossz eszkozok utrakelni legipostan.

Orulok, hogy vegre tudom, hogy az idokep radaron mik azok a neha megjeleno hosszu savok.

ez a china export egy jol kitalalt hoax. A bulvar konnyeden rakattan.

Meg a wikipedia is irja, hogy nem igaz (nincs olyan, hogy china export logo)

forras: https://en.wikipedia.org/wiki/CE_marking#China_Export

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

dehogy nincs valtozas. kb 1 eve az ubiquiti kulteri 5ghz antennak (pl nanobridge m5) firmwarejeiben letiltottak kb az osszes frekvenciat, csak a belteri csatornakat engedi beallitani :( mivel igy hasznalhatlan, a legtobben azt csinaljak hogy valami nem EU orszagot allitanak be ahol nincs tiltva az 5ghz hasznalata...

amugy nem lenne egyszerubb azt a par radart atrakni mas frekire, mint a tobb millio wifi AP-t?

Szerintem ennek inkább az lehet az oka, hogy a gyártó drágább eszközt szánja kültéri felhasználásra. Mi is használunk uiquiti nanostation-t és moxa eszközöket még a radarok közvetlen közelében is, minket csak a 120 és 124 csatornák zavarnak.

Áthangolni nem tudunk, másik csatornára nincs értelme, messzebb pedig nem lehet. A mi radarjaink ún C-band radarok, ha csapadékot akarunk mérni, akkor ezen a földrajzi szélességen ez ideális.

szerk:
Lemaradt a 128-as csatorna.

Miért van az, hogy az összes (pl ez a reklám is, vagy mondjuk akármelyik mozi szinkron az elmúlt 30 évből) magyar szinkronhang ilyen hangzásvilágú/hangszínű? Rohadtul irritáló a minősége.

Csak tipp, de szerintem, mikor szinkronizálták a filmeket a 90-es évekig, főleg az amcsikat, akkor 24 képkocka/másodperc mellett vették fel a szinkront és 25 mellett játszották le, mert egyszerűbb volt gyorsítani, mint máshogy átdolgozni a filmanyagot az európai szabványokhoz. A hangmagasság nőtt, az a kevés mély amit bírt az itthoni technika az is csorbult. Sokan hozzászoktak ehhez a "hangzáshoz" és gondolom ezt a "mozihangzást" akarta az alkotó visszahozni. De tényleg csak tipp.

Volt amúgy mikor egy film DVD változatánál a magyar szinkronban és az eredeti szövegben más volt a hangmagasság a zenéknél, mert míg a szinkronnál szimplán gyorsították, az eredeti hanganyag frekvenciatartományát visszatolták az eredeti tartományba, ahogy a VLC is képes úgy gyorsítani, hogy a hangmagasság ne változzon.

A Duga-3 rendszer mindenfele zavarokat okozott, de zavarvedett volt. Pszeudorandom kodot kuldott ki, es feltehetoen csak akkor riasztott, ha azt is kapta vissza, amit kikuldott.

A mai katonai radaroknal is van valamilyen ugrokod, hogy egyreszt ne zavarja meg a tarsait, de ot is nehezebb legyen megzavarni. Minden szukseges technologia rendelkezesre all, felvevopiaca is lenne (bizonyos meret felett az osszes polgari repuloben is van idojarasradar, plusz a repuloket is mutatja), egymast sem zavarnak be, nem latom miert nem szurik ki a zavarokat mar rogton a veteli oldalon. A szel iranyat nem tudjuk megvaltoztatni, de a pisiles iranyat igen.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Őszintén, értette bárki is mit akart üzenni ez a 2 bugyuta reklám (HA nem tudná már előtte is h. pont mit jelent az h. CE logó, és nem tudná h. pont ez a 2 betű volt a reklám teljes lényege)?
--

Utánanéztem, és egy rakás olyan termék volt, mely CE jellel is rendelkezett (pl. Philips termékek). Akkor ezt így hogy?

Esküszöm nem tehetek róla, de ha valami a "Nemzeti" prefixszel kezdődik, akkor egyből lopásra, hazugságra, csalásra és valami olyanra asszociálok, ami nekem előnytelen. Ez vajon mitől alakult ki így? Megjegyzem sokan mások is hasonlóan éreznek / asszociálnak.

Lehet a "nemzeti" lesz az új "okosba"? :)

Az NMHH-nál is ugyanolyan infantilisek dolgoznak mint amilyenek a reklámjaik?

Köszönöm a közzétételt Trey.

A radarokat a 120 124 128-as csatornákra beállított eszközök zavarják, bár volt arra is bélda, hogy egy nem CE-s(amerikai szabványnak megfelelő) eszköz zavart be. Mi csak azt szeretnénk elérni, hogy ezek az eszközök egymás zavarása nélkül működjenek. A radarok által mért adatokat a repülés és katasztrófavédelem mellett, arra is használjuk pl, hogy a biztosítóknak/biztosítottaknak állítsunk ki igazolást egy időjárási káresemény esetén. Ezért is fontos, hogy a lehető legkevesebb zavarral legyen terhelve a radarkép. A felhívásban közzétett zavar forrása a radartól több mint 8 km-re volt, de volt már zavarunk Vácról is. Ezért jó lenne, hogy aki ilyen eszközt üzemeltet és a radarok közelében azok irányába sugároz, állítsa át a frekvenciájat ezekről a csatornákról.
A radarok frekvenciái:
Budapest(Gilice tér): 5625 MHz
Szentes-Lapistó: 5640 MHz
Pogányvár és Napkor: 5610 MHz

Elvileg az eszközöknek érzékelnie kellene a radar-t és frekvenciát kellene váltani, de ez a valóságban nem működik. Tervezik ETSI szabvány kiadását az időjárási radarokra is, de ez a folyamat kezdeti stádiumban van.

Olvastam hogy 5 giga rlan (dafukk?), van valami 2 állami reklám (amit elvből nem nézek meg), és valahol a kommentek legalján van a hasznos infó. Szerintem ezt kellene a topicindítóba írni.

Szerk: van link is, benne ez az arany mondat: "Ne dőljünk be a hamis vagy nem európai, a CE-jelzésre hasonlító logóknak." Hja kérem, CE-logóügyi szakértők vogymuk mind...

Nem is tudtam hogy van itt ember a omsz-től :)
Teljesen meg tudom érteni a helyzetet, ez a dolog már nálunk is okozott pár kellemetlen szituációt (met.hu adatokat dolgozunk fel és küldünk ki a 15-30-45 perces előrejelzések alapján real-time riasztásokat).
Kifejezetten kellemetlen amikor egy verőfényes napsütésre úgy adtunk ki világvégelesz riasztást hogy egy felhő nincs az égen, csak azért mert Pistike pont telibe lövi a radart :) Két-három éve még viszonylag gyakoriak voltak, azóta ti tőletek is sokkal kevesebb ilyen csusszan át, illetve mi is beépítettük a rendszerbe ezek szűrését (amikor gyanúsan magas intenzitással egy 15 fokos sávban van minden, az indulási vektor pedig valamelyik radar).
Szóval én csak örülök ennek a kezdeményezésnek :)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Igyekszünk a kisebbeket kiszűrni, de az extra nagy zavarokkal egyszerűen nem lehet mit kezdeni. Nov 3-án a Balaton környékére "mértünk" 50 dBz-t. Volt valós csapadék is, és a zavar erre szuperponálódott, így a szűrő nem tudta szétválogatni a fals jeleket.
Feltöltöttem ide egy-egy pogányvári és budapesti képet:
https://flic.kr/p/NiFE7Y
https://flic.kr/p/PobvhR

Most ilyen a helyzet:
https://flic.kr/p/NZLwd7

Még lehetne felkelő/lenyugvó nap is a zavar forrása de azzal a szűrők könnyen elbánnak és áthangolni is nehéz :-)

omg, azért ez elég szörnyűnek néz ki :D Az elején nem is értettem hogy-hogy átcsusszannak ezek, most már azon csodálkozom hogy csak tényleg ritkán :)
Pont most takarítottam le az eredeti file-okat (főként csak db-ben tároljuk tömörített bitképben a már általunk is szűrt adatokat) de ezekben is szépen látszik az általad nov 3 délelőtt, ahogy egy zivatar mögött szépen előrejlik a "nyaláb".
Köszönöm a tanulságos választ :)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Ehez csak ki kéne adni egy térképet, hogy hol vannak radarok, és mely wifi csatornák zavarják. Aki komolyan gondolja a nagytávolságú wifizést, az szerintem figyelembe venné.
Amúgy meg a szabványok megtervezői nem gondoltak rá, hogy a kültéri wifi frekijét máshová tegyék, mint a radarokét?

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

A nagy távolságú wifi esetében a legtöbbször olyan mértékben szarnak mindenre, hogy hihetetlen. Mérés nélkül becsavarják az 5 wattos kínai boostert, pedig attól nem lesz jobb (sőt, általában csak rosszabb).
Mi régen (mivel tudtuk hogy a közelünkben van radarállomás) átállítottuk a frekvenciákat, sőt, volt ahol a célpont a központ és a radar között volt félúton. Ez utóbbi esetben +1 hop-al kitértünk jobbra, majd onnan vissza hogy ne direktbe lövöldözzünk a radarra. Szerinted hányan figyelnek ennyire ezekre a dolgokra? (mindez 2004 környékén, azóta a helyzet rosszabb)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

„Aki komolyan gondolja a nagytávolságú wifizést, az szerintem figyelembe venné.”

Túlságosan optimista vagy. :-(

Egyébként a problémát az okozza, hogy az egyes országokban különböző szabályok szerint van felosztva a frekvenciatartomány. Az igazi megoldás az lenne, ha ez egységes lenne a világban. Na jó, elég lenne a Földön. Egyelőre. :-) A világméretű, egységes szabályozás esélye azonban meredeken tart a nullához, így nem marad más, mint a vásárlók/állampolgárok rákényszerítése arra, hogy helyesen állítsanak be egy olyan eszközt, amelynek a működési elveiről fogalmuk sincs, és nem is érdekli őket. Ennek az esélye is tart nullához. Legfeljebb a meredekségen lehet vitatkozni.