Rossz hír az OpenBSD számára, hogy az LLVM projekt Apache licencre váltana

Címkék

Nemrég volt szó arról, hogy az LLVM projekt újralicencelést tervez, vagyis az eddig használt BSD-stílusú NCSA licencét a szabadalmi kérdések szempontjából jobb Apache 2.0 licencre cserélné. Ennek ismeretében Benjamin Sauerhaft Coplon azt a kérdést tette fel az openbsd-misc levelezési listán, hogy ez a licencváltás milyen következményekkel járna az OpenBSD projektre nézve.

Ingo Schwarze fejlesztő a kérdésre azt válaszolta, hogy az OpenBSD projekt szempontjából rossz lenne, ha az LLVM licencet váltana, mert le kéne ragadniuk a licencváltás előtti legutolsó verziónál és úgy járnának, mint ahogy a gcc-vel jártak:

If LLVM would move to the Apache 2 license, we would become unable to use versions released after that change, and would be stuck with version released before the change, just like we are stuck with pre-GPLv3 gcc now. So it would be very bad for us.

Theo de Raadt szintén hozzászólt a témafelvetéshez és nem festett túl jó képet a tervezett licencváltással kapcsolatban...

Hozzászólások

Pedig csak újra kéne licencelniük magukat is Apache2-re :)

Mesélj, egy 1980-1999 közötti periódust modellező cikk miképpen mond ellent annak a ténynek, hogy az az amerikai szabványügyi testület Martin Goetz 1965-ben benyújtott kérelmét 1968-ban elfogadta és megszületett az első szoftverszabadalom?

Itt van, el is olvashatod.
https://www.google.com/patents/US3380029

Hamarabb létezett szoftverszabadalom, minthogy a UNIX létezett volna.

Eddig bejött, írjanak egy openllvm rendszert másik licenccel. Vagy librellvm is lehet akár.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Pedig egyszeru lenne a megoldas, boviteni kellene a BSD licencet, hogy kompatibilis legyen az Apache licencu projektekkel. Oke, tudom, foteljogaszkent akar be is foghatnam.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik