Az egyik francia felügyeleti szerv arra kötelezte a Microsoftot, hogy javítson a "rendkívül tolakodó, nem biztoságos" W10-en

Az egyik független francia adatbiztonsági, privacy felügyelő, szabályzó szervezet, a Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés (Chair of the National Data Protection Commission - CNIL) hivatalosan figyelmeztette a Microsoftot a Windows 10-zel kapcsolatban, felróva az operációs rendszer túlzott mértékű személyes adat gyűjtését, azok törvénytelen küldését az EU-n kívülre, illetve a rendszer nem megfelelő biztonságát. A CNIL a Windows 10 kiadása óta vizsgálódik az operációs rendszerrel kapcsolatban.

The CNIL has decided to issue a formal notice to Microsoft Corporation to comply with the Act within three months

A CNIL úgy határozott, hogy hivatalos értesítést küld a Microsoft Corp.-nak, hogy az három hónapon belül feleljen meg a (Francia Adatvédelmi) Törvénynek.

[ Windows 10: CNIL publicly serves formal notice to Microsoft Corporation to comply with the French Data Protection Act within three months | Microsoft ordered to fix 'excessively intrusive, insecure' Windows 10 ]

Hozzászólások

Tyűha! XD

(Különösen ezen sírtam: "illetve a rendszer nem megfelelő biztonságát")

"Finally the agency excoriates Windows 10 for its poor security. People can use a four-digit pin to log in and purchase apps, and the CNIL notes that there's no limit to the number of times a PIN can be tried. This means that the account is not "secure or confidential," although there are other ways to lock down an account."

A Live ID-hez társíthatsz lokálisan egy PIN-t, ami csak az adott eszközön működik. Nekem a Live ID jelszava bőven 20+ karakter, nagy könnyebbség, hogy elég 4 db számot bepötyögnöm mondjuk egy tableten. Gyakorlatilag ugyanaz, mint telefonokon a lock screen kódja.

Persze akinek fontos a biztonság, gpedit.msc --> max attempts = 1 --> öröm és bódottá. :)

De valószínűleg az is elég lesz,ha három hónapon belül visszaigazolja, hogy megkapta a felhívást... "Árthat a nagy rohanás..."

Várom a hasonló google és apple baszogatásokat is. Egyébként ez teljesen jogos.

Sok kocsog!

Ekezetek nelkul kel olvasni, tehat veletlenul sem köcsögöt akartam irni.

Es a franciak atalltak-e mar nem-MS szoftverekre, maradtak winXP-nel vagy csak megint egy vihar a biliben es nekik ugyan mindegy mit gyujt az MS/GGL/APPL roluk?

Érdekelne mit csinálnak, ha nem tesznek eleget a "kötelezettségnek" :)

-[Lenovo y510p SLI]-

"Should Microsoft Corporation fail to comply with the formal notice within the specified timescale, the Chair may appoint an internal investigator, who may draw up a report proposing that the CNIL’s restricted committee responsible for examining breaches of the Data Protection Act issue a sanction against the company."

--
trey @ gépház

Hmmm én meg eddig aszittem, hogy ez egy termék, amit megvehet/használhat akinek tetszik. Akinek meg nenm, az választ másikat. azt jónapot.

Adott esetben át lehet állni másik, a céljaiknak jobban megfelelő termék használatára - ahogyan ezt már többen is megtették.

Persze nem az MS-t védem, sőt.
De ez a hozzáállás igen vicces.

--
zrubi.hu

Nem errol van szo.

Az adatvedelmi torveny vedi azokat is, akik szeretnek hasznalni a Win10et. A Microsoft pedig arulja a W10et Franciaorszagban is. Tehat itt most fel kell oldani egy torvenyserto helyzetet, amit az teremt, hogy a W10 nem a francia adatvedelmi torvenyeknek megfeleloen gyujti az adatot. A MS vagy "megjavitja" a w10et, vagy felhagy Franciaorszagban a forgalmazassal. (Nem vagyok naiv, nyilvan a megegyezes valahol a ketto kozott lesz; ugy, hogy "mindenkinek jo legyen".)

Hmmm én meg eddig asszittem, hogy random lőfegyver egy termék, amit megvehet/használhat, akinek tetszik. Akinek meg nem, az választ másikat, vagy egyiket sem.

Ja, nem, vannak törvényi előírások, amiknek meg kell felelnie - mind a fegyvernek, mind a vásárlónak. Amik országonként változhatnak - és amíg az USA-ban kb. besétálsz egy M14-ért a boltba, európában kicsit nem.

...

De bármilyen terméket elővehetnénk, mindenhol vannak feltételek, amiknek meg kell felelni a forgalomba hozatalhoz.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

De bármilyen terméket elővehetnénk, mindenhol vannak feltételek, amiknek meg kell felelni a forgalomba hozatalhoz.

Nyilván a kommentemben is van némi irónia - még ha nem is ment át. De ez pl jól rávilágít:
Ha nem felel meg tiltsák be a forgalmazástát.

Ezt meg nyilván nem fogják -> ezért nagy bullshit az egész cirkusz a böngészőválasztástól kezdve egészen idáig...

Szerintem.

--
zrubi.hu

Nem fogják, mert nem tehetik meg, túl sok helyen használják (szemben pl. egy RedHat-tel, aminek azért komolyabb gazdasági kockázat nélkül be lehetne szántani a forgalmazását egy-egy országban... sajnos).

Viszont ahogy anno 2004-ben az Európai Bizottságtól kapott az MS egy pár száz milliós (EUR-ban és/vagy USD-ben) bírságot és utána megjelentette a Windows XP N-et (még ha soha senki nem is vett belőle :) ), lehet, hogy ennek is lesz eredménye és lesz Windows 10 SFV (Spyware Free Version) az Európai/francia piacra :)

As the result of unfair competition lawsuits in Europe and South Korea, which both alleged that Microsoft had improperly leveraged its status in the PC market to favor its own software, Microsoft was forced to release special versions of XP in these markets that excluded certain applications. In March 2004, after the European Commission fined Microsoft €497 million (US$603 million), Microsoft was forced to release "N" versions of XP that excluded Windows Media Player, encouraging users to pick and download their own media player software. As it is sold at the same price as the version with Windows Media Player included, certain OEMs (such as Dell, who offered it for a short period, along with Hewlett-Packard, Lenovo and Fujitsu Siemens) chose not to offer it. Consumer interest has been low, with roughly 1,500 units shipped to OEMs, and no reported sales to consumers.[56][57][58][59] In December 2005, the Korean Fair Trade Commission ordered Microsoft to make available editions of Windows XP and Windows Server 2003 that do not contain Windows Media Player or Windows Messenger.[60] The "K" and "KN" editions of Windows XP were released in August 2006, and are only available in English and Korean, and also contain links to third-party instant messenger and media player software.[61]

(Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_XP)

Szerk.: a böngészőválasztást spec. az MS _ajánlotta_ fel, hogy majd megcsinálják, senki nem kérte rá, különösen ebben a formában.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Arra azért kíváncsi lennék, ha kikapcsolják telepítéskor az értesítési opciókat, akkor az valóban ki lesz kapcsolva? Mert van aki ebben hisz és ezért tartja "biztonságosnak" a W10-et :)

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Írják a pdfben, hogy az egyik bajuk, hogy nem lehet kikapcsolni. :)

The existence of this fourth level (security), accessible for certain versions only, confirms that most of the data included in the basic level are not essential for the system to operate so collecting such data is excessive with respect to this purpose.

Én meg felszólítom az M$-t hogy ne változtasson a win10-en. Akinek nem teccik van más oprenccer is (linux, bsd vagy akár osx).

--
GPLv3-as hozzászólás.

LOL, franciák és a biztonság. Aki nem aranyhal üzemmódban működik, az még emlékezhet rá, hogy nem is olyan régen még börtönbüntetés terhe mellett be volt tiltva náluk minden nem könnyen törhető titkosítás.

Elég sokáig tartott. (nem fényezni akarom magam, de én már az elején levágtam hogy ez lazán illegális)

Most a többi állam többi adatvédelmi szerve + az EU + a világ, HAJRÁ!

az alkotmány szellemében fogantak a törvények, az meg az általános és egyetemes emberi jogok nyilatkozata szellemében.
Ami védi többek között a magánszférát mind a megfigyeléstől, mind a tolakodó SPAM-tól, bár a windows7 ily módon való butítása akár a magántulajdon megsértéseként is felfogható. Csak a mutyizható törvények saláták, az ember jogai azért elég természetes dolgok, a pontos paragrafusokat meg kikeresik az ügyészek vagy ombudsmanok, vagy akiket az állam kijelöl erre, gondolom. (nem volt még bírósági ügyem).