NAS egyszerűen és gyorsan "házilag"

Címkék

Otthonra és kisebb irodai környezetbe a fájlok tárolására az egyik legjobb megoldás a NAS. Hasonlóan jó ott, ahol közös tároló kell iSCSI-val.

Szerencsére ilyet nem csak a boltban lehet kapni méreg drágán: számtalan kiváló NAS célú, egyszerűen telepíthető és használható, webes felülettel rendelkező szoftvert találsz a neten. Ezek egyike a FreeBSD alapú FreeNAS, mely a ZFS támogatással emelkedik ki a többiek közül.

A FreeNAS telepítése pofon egyszerű, beállítása kis odafigyelést igényel, de ez is gyorsan megvan. A július 11-i ingyenes, online képzésen ezeket a lépéseket tanulod meg.

Az ingyenes, online képzésre a Linux Akadémiánál tudsz jelentkezni.

Hozzászólások

NAS egyszerűen és gyorsan "házilag" (x)

Szép dolog, hogy "ingyenes" az anyag, csak az email címedet kell megadni...

(x) a jelölése a marketing/adatgyüjtő célú bejegyzéseknek

Szerintem egyértelmű a dolog, választhatsz:

* Megér annyit neked, hogy odaadod a címedet
* Nem ér meg annyit, hogy odaadod a címedet

+ regisztrálsz egy kamu címet és azzal nézed meg. Kérdés megér-e neked ennyi fáradtságot?

Az életben egyébként semmi nincs ingyen.

--
Rózsár Gábor (muszashi)

Hmmm ezek jó cuccok, de ettől függetlenül túlzónak éreztem a reakciót. ;) Egy email nem sok ha hasznos tudás kell. Konkrétan ez a téma engem nem érint, de már volt olyan amit megnéztem, azt gondolom nem volt nagy ár érte a címem.
Sőt fizettem konkrétan is, vettem videókat is és tagságot is, de az más tészta. A megdolgozott forintkáimhoz képest végképp nem nagy ár egy e-mail. ;) :)

--
Rózsár Gábor (muszashi)

Hát én már elég rég óta jelentkezem az ingyenes előadásaikra, és meg kell mondjam csak tőlük kaptam még e-mailt, tehát nemigen adják ezt ki másnak.
Nehezen tudom elképzelni, hogy egy ilyen, a renoméjára adó, IT-s biztonság-fejlesztést is oktató, kis cég ennyire botor módon vágná maga alatt a fát.
Ha meg negyedévente 1-2 szakmai levelet kapsz tőlük (főleg valamilyen hasznos/érdekes előadásukkal kapcsolatban), azt azért nem tartom zaklatásnak. . . . Sőt, örülök, ha értesítenek egy-egy előadásról vagy kedvezményes vásárlásról. Azért ez mégsem a mellnagyobbítós / pénisznövelős spam-kategória . . .

Valaki mondja már meg, hogy mitől jobb ez, mint csak feltelepíteni egy ubuntu servert és ssh-val kapcsolódva beállítok sambán mappamegosztásokat.
Az is egyszerű, mint egy faék és ráadásul még kapsz egy teljes értékű linux oprendszert is, amin bármi mást is futtathatsz...

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Pl. a natív ZFS miatt. (Nem kell mókolni még a telepítés előtt.)
Mert - állítólag - jobb a frissítési / fejlesztési támogatottsága ? (Ez utóbbit nem az Ubuntuval, hanem a többi Linux alapú, pl. debianos, kifejezetten NAS-célú rendszerrel való összehasonlításra értettem.)

Például kíváncsi lennék arra, ki hogyan csinál Ubuntu Server, Debian 8 alatt Samba 4-ben közös megosztást úgy, hogy a jogosultságok, hozzáférések tényleg jól is működnek. Már többször volt ez felvetett kérdés itt a HUP-on is, de valahogy nem született még leírt épkézláb megoldás egyikre se. Persze tudom hogy a Samba 4 óta ez nem annyira egyszerű, mert ACL trükközni is kell. Néztem az Openmediawault még béta 3-asában ami ugye már Debian Jessie alapú és ott van ACL kezelés is. Gondolom a FreeNAS-ban is ez meg van oldva. Na de egy natúr Ubuntu Server, Debian 8-nál ezt hogyan?
Persze csak példaképpen hoztam fel éppen ezt. Például ebben is jobb lehet egy olyan NAS rendszer, amiben ez a problémakör egyszerűen beállítható, kezelhető.
Na és persze jóval gyorsabban beállítható.

Nem vitatom az egérmérnököknek ez (FreeNAS) jobb. Addig kattigál, amíg nem sikerül.
Én eddig mindent be tudtam állítani sambán, amire igény volt.
Ez nem zárja ki, hogy van olyan amit be lehet állítani és én nem tudom,
de ez azt jelentené, hogy nem értek hozzá. Ez sem baj. El kell olvasni
a dokumentációt.

Egyrészt nem arról szól, hogy odadobunk egy sambát és kész. Egy NAS tud SMB-t, AFP-t, iSCSI-t, stb. A lemezkezelésben RAID-et, köteteket, automatikus pillanatképeket. És még lehet sorolni. Tehát ne haosnlítsuk ahhoz, hogy apt install samba.

Másrészt szuper, ha szereted parancssorból megcsinálni, megérteni, kigooglizni, kipróbálni, megoldani. Én is. Ez tök jó érzés. De van, amikor pont elég az egyszerű, gyorsan működő megoldás, ami ad egy komplex rendszert. Ilyen a FreeNAS vagy akár egy kisvállalati környezetben a Zentyal. Hagyd meg mindenkinek, hogy azt használja, amit szeretne, Ettől ő nem jobb vagy rosszabb nálad. Sőt, jó esetben a feladattól függően választunk. Én oktatom ezt is, azt is. Volt képzés a samba beállításáról is, most a FreeNAS a soros, de ad abszurdum volt Zentyal is. Ezeknek mind megvan a maguk helye, előnye és hátránya.

--
Slapic

Es itt atlagjozsi el is verzett (SSH-n kapcsolodok)
Le kene venni a geek szemcsit es ugy nezni dolgokat. Klikk klikk klikk es van egy NAS oprendszered ami mukodik webes feluleten menedzselheted.

A linuxnak maig az a baja hogy nincs rendesen mindent atfogo es egysegesen mukodo GUI -ja (mert geek-ek fejlesztik es ahh ezt kihagyjuk majd megcsinaljak console-bol hiszen azt mindenkinek hasznalnia kell) a legtobben akiknek nincs segitsege amikor parszor belefutnak ilyenekbe akkor szepen visszavaltanak winre/OSX-re.
Forumot meg manualokat turaszni sincs kedve mindenkinek orakon napokon keresztul vagy varni a messias linuxgurut mikor er ra segiteni.

Valamikor bele kell turnod es jon a console/SSH/VIM es egyeb nyalanksagok amik az emberek 90%-nak kinai.
Amig ez ilyen lesz soha a budos boga eletben nem jon el a linux desktop eve.

Nah szoval ezert jo egy ilyen cucc.

Átlagjózsi megkér egy hozzárértőt, hogy rakjon már össze egy NAS-t - mer' az van a szomszéd Bélának is - a hároméve vásárolt Celeronos gépén. A hozzáértőnek meg kurvára nincs kedve órákat elcseszni a konfigurálással, ezért feldobja egy pendrive-ra a FreeNAS-t és összekattintgatja fél óra alatt az egészet. Gondolom, sose volt dolgom Átlag Józsival és az igényeivel.

Ave, Saabi.

Remélem, hogy az új webinar-rendszer jobb, simább lesz, mint a YouTube-os.
Az én régebbi gépemen (Dell Latitude D620, csak alaplapi VGA-val) az elég nézhetetlen volt. Nagyobb felbontásnál nagyon szaggatott, kisebbnél meg olvashatatlanul homályos volt a konzolban a szöveg.
Mondjuk javasoltam, hogy a LinuxAkadémiás logót ne tegyék ki két oldalt is, hanem inkább csak a képernyő felső vagy/és alsó szélére, így nem kellene még jobban összenyomni a bevágott képet teljes szélességében, pusztán csak 3-5 sorral kevesebb férne ki a konzolon, de ugye azt lehet görgetni. Így a betűk is nagyobbak, láthatóbbak lennének akár már 360p-nél is. Hát sajnos, érdemi változtatás nem történt e téren.
Viszont díjazandó, hogy - ígéretükhöz híven - próbáltak jobb rendszert keresni a prezentációkhoz.

Hm, a "méregdrága boltban kapható NAS" vs. "csináld meg magad, tök egyszerűű!" uhm, a hardvert mikor rakták hozzá? :) Kissé csúsztat ez a "cikk". Jah a FreeNAS telepítése baromi egyszerű és gyors, csak elfelejtették megemlíteni hogy mire is kéne telepíteni? :) Jah hogy azt még +ba meg kell venni ? :)

Persze lehet építkezni .. De akkor hogy is van ez a "méregdrága NAS" vs. "otthon barkácsolok valamit, amihez majd én magam megveszek mindent" dolog ? :)

Oké, csak ebbe nagyvonalúan nem számoltuk bele pl. az emberi tényező árát.

Ráadásul az OP első szava, hogy "Otthonra". Otthoni (vagy akár SOHO) környezetben nem kell erős hardver a NAS-hoz, az sokkal fontosabb, hogy a nagyi tudja nézegetni az unokák képeit a tévéjén mindenféle bűvészkedés nélkül. A SOHO NAS annyival tud többet (és ha csak a vasat nézzük, azért drágább) mint egy PC/szerver, mert azon a szoftverkörnyezet is kész. Letöltöd a kész mobil appot, és azzal irányítod a tévén a lejátszást. OOTB beszél egy rakás protokollt, a Sambától a DLNA-n át az Apple saját formátumáig. Egykattintásos backup megoldás van hozzá, amit egyszer feltelepítesz a családi gépekre, és elfelejted, hogy ott van. Realtime transzkódolja a filmeket, a lejátszótól függő formátumra. És még sorolhatnám.

Ezt mind össze lehet rakni kézzel is. A Synology DSM pl. egy egyszerű Linux; a UI és esetleg a protokollok körül lehet valami proprietary cucc. Viszont ott ez mind OOTB működik.

Igaz elfelejtettem beleírni, de a képzés nem nagyiknak szól :-P
Az emberi tényező azzal az öt perccel több, amíg felteszed a FreeNAS-t. A többit a "gyári instant" NAS-oknál is meg kell(ene) csináld.
De mindenki azt használ, ami jólesik neki. Aki ilyet (FreeNAS) szeretne, annak itt egy lehetőség megtanulni azt. Minden másra meg ott a kedvenc bakkártyád.

--
Slapic

Freenas, főleg otthonra nem ideális móka. Mind ram mennyiségben ( 4-8G alap+ 1G/TB ). Az eredeti freenas szerzőjének openmediavault rendszere ezzel szemben egységuser frendly és pluginrendszere sem szörnyű jailekre épűlő megoldás.

Nyilván ehhez igazodik a felhasználás módja, de a zfs előnyeit csak poweruser módban lehet igazán kihasználni. Írás-olvasás cache ssd alapon, tömörítés, stb.

Imhova felhasználókezelés is mintha barátságosabb lenne openmediavault alatt.

Sem support, sem hardver biztosítás, de még redundáns kontroller sincs. Jobb gyártó eszköze kiszól a gyártónak diskhiba esetén, tehát mentesülök ez alól is. Miért is kellene 1/10 megbizhatóságú hardverrel építkeznem.

Nyilván ZFSt felismeri, ha ujratelepítik, de ugyanakkor továbbra is a probléma van vele.

Az iscsi érv lehet, de ott már a hardver olyan minőség, amiért valóban tárolót kapok. ( ecc ram, sas diskek, cache ssdk ). Különben a performancia lesz alacsony. Ez a technologia auonban már block device kiajánlás hálózaton, ami már a SAN széle.

Emellett egy vásárolt eszköz könnyebben illik egy AD ba, byte szinten deduplikál, shadow copy támogatást nyújt, esetleg még AVt is.

ZFSbeni kiemelkedése is kezd lassan beolvadni a tömegbe, bár stabilitása még megtartja.

És mi van akkor, ha van egy 3-5 éves szerverem amit kiváltok egy újjal?
Akkor ott a régi vas, amiben esetleg kicserélem és/vagy bővítem a diszk készletet és kiválóan alkalmas a célra egy új professzionális SAN/NAS árának a töredékéért.
Sorolhatnánk, hogy milyen esetekben nem éri meg, de találhatunk olyat is (ha nem az ellenkezőjét akarjuk mindenáron bizonyítani) amikor pont ez a jó megoldás.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ahogy elneztem az a freenast marha jo, de szigoruan file servernek. Viszont koszono viszonyban sincs a bolti verziok (synology, qnap) tudasaval. Itt a fo arkulonbseg, nem a vasban! Subjectiv de amugy en meg mindig jobb alternativanak erzem xpenologytegy erosebb hw-rel...
--
vati

Ugye ez az előadás is bekerül az előfizetéssel elérhetőek közé?
Mert ha igen, ennyit nem szokott késni.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox