Hogyan telepítsd az Ubuntu 16.04-et ZFS-re?

Címkék

A tavasszal megjelent Ubuntu 16.04-ben helyet kapott a ZFS is, ami valójában nem jelentett többet, mint azt, hogy a kernelbe betették, nem neked kell fordítanod. Sok vita volt és még lesz is arról, hogy ez jogszerű volt-e, de egy valami biztos: a ZFS egy szuper fájlrendszer (vagyis "kicsit" több annál). így érdemes kipróbálni. Főleg szerveren.

Ha van egy működő Ubuntu rendszered és szabad partíciód, akkor azon egyszerű kipróbálni, de mi van ha ezt szeretnéd root fájlrendszernek? Lehet-e és szabad-e? Az első kérdésre egyértelműen igen a válasz, ha nem is simán, de fel lehet tenni az Ubuntu 16.04-et natív ZFS root alapra. Még csak csúnya hackelést sem igányel, de nem rossz tudni, mire kell figyelni, hogy utána el is induljon a rendszer. Egy komoly telepítésnél alapvető, hogy külön "partícióra" (logikai kötetre, subvolume-ra vagy ZFS-nél datasetre) tesszük a különböző dolgokat. Ez itt is megy, bár vannak buktatói.

Június 10-én pénteken délután a Linux Akadémia ingyenes, online képzésén kb. 2,5 órában ennek a lépéseit tanulod meg sok-sok magyarázattal, tanácssal.

Az ingyenes képzésre a Linux Akadámia weboldalán tudsz jelentkezni.