"A Magyarországon használt szoftverek 38 százaléka jogosulatlanul telepített a legfrissebb BSA felmérés szerint"

A Magyarországon használt szoftverek 38 százaléka jogosulatlanul telepített a legfrissebb BSA felmérés szerintű

Feltűnően magas arányban használnak Magyarországon licenc nélküli szoftvereket. Ez annak ellenére van így, hogy a BSA legújabb, szoftverhasználatot vizsgáló globális felmérése (Global Software Survey) szerint egyértelmű a kapcsolat a nem jogtiszta szoftverek használata és a kibertámadások között.

A felmérés (A jogtiszta szoftverek kínálta esély – Seizing Opportunity Through License Compliance) azt állapította meg, hogy Magyarországon a licenc nélküli szoftverek aránya eléri a 38 százalékot, amely 1 százalékos csökkenést jelent a BSA által 2013-ban felvett adatokhoz képest.

További részletek a Microsoft sajtóhírében.

Hozzászólások

És ezt honnan tudják, ha (insert gelei here)?

nemhogy értékelnéd őket, mint hup-ra rendelt hivatalos MS nagyköveteket. :)

egyébként nem úgy volt, hogy megszűnt a BSA mert hamis Apeh aláírással küldött ki fenyegető leveleket?
http://nav.gov.hu/nav/archiv/hirek_sajto/hirek/apeh_bsa_felszolitas.html
http://index.hu/tech/uzlet/bsa071119/

+1 LOL

szerk:

http://ww2.bsa.org/country/Report%20Piracy.aspx



Illegális szoftverhasználatról van tudomása? Amennyiben arra gyanakszik, hogy valamelyik munkatársa, kollégája vagy korábbi munkahelye olyan szoftvert használ, amelyre nincs licence, hívja a helyi BSA irodát a megadott telefonszámon vagy jelentse be az interneten keresztül. A bejelentés csak pár pillanatig tart, és az Ön adatait szigorúan bizalmasan kezeljük, sőt akár névtelen bejelentést is tehet.


Illegális szoftverhasználat bejelentése
A BSA magyarországi forródrót telefonszáma: +36(80)272-000

Ez nekem olyan NyilasÁVO-Házmester-Feljelentgetős módszernek tűnik...

Remélem ez erős motiváció lesz a szabad szoftverek irányába.

----------------
http://nagyorgy.com

igazság szerint jellemzően nagyon kis cégek, magánvállalkozók, és magánszemélyek azok akik/amik ilyen szoftvert használnak, de még a magánszemélyek többsége sem tudja hogy a szoftvere illegális.

de ebben jobbára nincsenek benne a gamerek, meg azok akik kicsit jobban értenek ehhez..

ilyen szempontból jobb nagy áruházakban venni laptopot meg ilyesmit, mert sokkal kisebb az esélye az illegális window$nak, vagy más szoftvernek, de drágább is..

Ez egy érdekes álláspont. Szóval szerinted ha egy autószalon olyan zsír új autót sóz rá szerencsétlen vásárlóra, amiből kifelejtették szoftvereket és ezért el sem indul a taliga, akkor a vásárló baja.
Ott hibádzik még a gondolatmeneted, hogy ha a vásárló rákérdez arra, hogy "windows ugyan honnan lesz?!" maga a hipermarket eladó vágja rá, hogy "le kell tölteni valahonnan oszt hajrá!".

"autószalon olyan zsír új autót sóz rá szerencsétlen vásárlóra, amiből kifelejtették szoftvereket és ezért el sem indul a taliga"

A hasonlatoddal az a probléma, hogy amíg az autó szoftvere az autó szerves része, addig az oprendszer nem az a laptopra nézve. Megveheted a laptopot majd bármilyen általad választott oprendszert külön, és feltelepítheted, egy autónál erre nincs lehetőség.

Ez egy közkeletű tévedés elsősorban azok körében, akik együtt nőttek fel a PC platformmal.
Ugyanez a réteg az, amely nem érti miért zsugorodik már több mint fél évtizede a PC és annak egykori hősei. Minden évben találnak maguknak egy új Messiást ami majd "helyreállítja a világ rendjét". Ebből persze nem lesz semmi, de jövőre jön az új megváltó. A PC közben pedig zuhan tovább - aludj el szépen kis Balázs. :)

Ez egy nagyon rossz analógia. Mondjuk ha Linux/Windows esetéről beszélünk a szoftver ott van a számítógépen, sőt rendeltetés szerűen használható is, csak máshogy. Esetleg eltér a megszokottól, és kényelmetlen. Azaz az az autó teljes funkcionalitással rendelkezik. A másik esetben a (FreeDOS) is működőképes, bár ha analógiát használunk akkor az autó nem visz el 30 kg-nál több árút, és azt is csak egyenesen, ettől még működik. Nem jó a hasonlatod. A termék az a HW, ami alkalmassá tehető működésre. Ha autóhoz hasonlítanád, akkor a szoftverhez sem nyúlhatnál (upgrade, kiterjesztés, módosítás pl.)

Nem használhatatlan, de nem is végtermék. Ezért semmi keresnivalója nincs egy végfelhasználókat célzó hipermarket polcain.
Használhatatlan rendszerszoftverrel szállított notebooknak ugyanúgy nem lenne értelme. Mivel mégis ott van, ez a vásárlók megtévesztése. Pont annyira felesleges FreeDOS-sal eladni a notebookot, mint FreeDOS-t csomagolni a processzor mellé.
Normális fogyasztóvédelem mellett átlag Pistának ugyanúgy nem kellene otthon Windows telepítéssel foglalkoznia, mint PC összeszereléssel bíbelődnie.
Látsz te valamelyik boltban OS nélküli mobilt? Vagy valamilyen ArmDOS-sal polcra rakott tabletet, ami úgy semmire nem használható 2016-ban?

A különbség az, hogy a mobilok eredendően nem úgy vannak elkészítve, hogy a végfelhasználó oprendszert telepíthessen rá. A laptopok/desktop gépek viszont igen. Minek vegyem meg windows-zal a gépet, ha van már licenszem?

"Nem használhatatlan, de nem is végtermék. Ezért semmi keresnivalója nincs egy végfelhasználókat célzó hipermarket polcain. "

Mitől lesz végtermék? Az operációs rendszertől? Csak mert van egy oprendszer attól még nem használható a gép. Már akinek, ugye. Van az a réteg, akinek ha nincs kirakva az asztalra a word ikon, akkor nem tud mit kezdeni a géppel. Számukra miért végtermék egy tiszta windows felhasználói szoftverek nélkül?

Az tekinthető végterméknek, amit egy átlagos vásárló - tehát nem szakember - kidobozolás után egyből használni tud. Egy mikrohullámú sütőnél érdektelen, hogy operációs rendszer van-e rajta vagy egyszerű mechanikus vezérlésű szerkezet. Egy számítógépnél azonban a rendszerszoftver megkerülhetetlen.
"Számukra miért végtermék egy tiszta windows felhasználói szoftverek nélkül?"
Mert operációs rendszer beszerzése és telepítése nem a végfelhasználó feladata. Tízből különben is talán egy, legfeljebb kettő tudja megoldani magának.

Egy PC nem az oprendszertől lesz használható. Ha így lenne, akkor nem lenne több támogatott rendszer. A PC attól használható használható, hogy megfelel azoknak a specifikációknak amit az oprendszerek elvárnak. Egy telefonon az OS csere után nincs garancia, míg egy PC-n van.

Ez a valóságban akkor jelentene használható megoldást átlagos júzerek számára, ha bekapcsoláskor egy képernyő fogadná őket, ahol pár kattintással kiválaszthatnák a számukra megfelelő operációs rendszert. Majd az automatikusan települne és természetesen 100%-ban támogatná a notebook hardverét. Szoftveres probléma esetén ugyanúgy szervizhez lehetne fordulni mint hardveres problémánál.

"Egy telefonon az OS csere után nincs garancia, míg egy PC-n van."
Overclock Józsik ennek roppantmód örülnek. Átlagos vásárlóknak azonban teljesen érdektelen ez az úgynevezett előny.

A számítógép telepítése nem az átlagos júzer feladata. Egy általános célú eszközről van szó aminek konfigurációja és karbantartása mindenképpen szakértelmet kíván. Az átlagos júzernek a telepített Windows sem elég ahhoz, hogy a gép használható legyen.

A garanciát nem mint előny hoztam fel, hanem mint tényt. A szoftver nem szerves része a gépnek a firmware-ek kivételével, hiszen a szoftver cseréje az eszköz rendeltetésszerű használatának része.

Az Overclock Józsi kommented meg vicces, de ha rám érted akkor picit el vagy tévedve.

"Mert operációs rendszer beszerzése és telepítése nem a végfelhasználó feladata."

És ezt ki határozza meg? Miért is igyekeznek az oprendszerek telepítői minél barátságosabbak és érthetőbbek/egyszerűbbek lenni, ha nem a végfelhasználó feladata volna a telepítésük? Az igaz, hogy a végfelhasználó sok esetben nem akar ezzel foglalkozni, ezért is született meg az igény az előre telepített gépekre, és a szakemberekre, akik feltelepítik nekik a gépüket. Ettől még nem jelentheted ki határozottan, hogy kinek mi a feladata.

Ugyan már, ne legyünk álszentek! Mindenki tudja, hogy a FreeDOS-os gépek két okból kerülnek azzal a polcra. Egyrészt mert a 99%-ukra warez Windows kerül, a maradék 1%-ra meg Linux, vagy valamilyen BSD. A kereskedők csak ezeket az igényeket akarják kiszolgálni. Mivel a látszatra (törvényekre) adniuk kell, ezért nem hozhatják üresen forgalomba őket. Ennyi és nem több, szerintem. Nincs itt szó a fogyasztók megtévesztéséről, meg átverésről. Sokkal inkább egy "cinkos összekacsintás" ez a warezolók tömegével.

Ne mosdassuk a szerecsent! A "cinkos összekacsintás" pedig tipikus áldozathibáztatás a vásárlóikat megtévesztő és megkárosító boltok részéről, hogy egy ma divatos frázissal éjek. Természetesen a rossz jogalkotás is felelős.
Az Apple hozzáállása sokkal normálisabb. Veszek egy Macbook Prot, azzal előretelepítve kapom az OSX-et. Tehát első bekapcsoláskor nem egy használhatatlan vasdarab fogad, amiből házilag kell használható gépet faragni. Automatikusan jár hozzá az aktuális és jövőbeli OSX.
Ugyanakkor mindenki szabadon telepíthet Windowst, Linuxot, BSD-t az OSX mellé vagy akár helyette is.

Ez a FreeDOS PC átvágás nem általános. Magyarországon, térségbeli országokban, talán még Oroszországban és a harmadik világ országaiban fordul elő. Annyiért vagy drágábban adják a FreeDOS notebookot mint máshol Windowszal.

Máshol meg az a probléma, hogy Windows nélkül nem kapsz gépet. Valóban sok vásárló sokkal jobban járna ha előtelepített jogtiszta Windows lenne a gépen, de ettől még a freedos-os gép nem lesz használhatatlan vasdarab. Három gépemből kettő Linux only. Volt, hogy külön megköszöntem eBay eladónak, hogy Windows nélkül árul gépeket kedvezőbb áron.

Te nem vagy átlagos végfelhasználó.
Én is mondhatnám, hogy semmi szükség nincs szövegszerkesztőkre, mert bármikor írok egyet magamnak.
De az Ebay-en ez rendben is van. Az nem az nem hipermarket és nem is Amazon. Inkább a bolhapiac internetes megfelelője. Aki ott vásárol tudja mire számíthat. Amikor viszont a hipermarket eladója rásózza Mari nénire meg Józsi bácsira a FreeDOS notebookot, az már cinkes.

Mari néni és Józsi bácsi egyértelműen nem kéne, hogy számítógépet vegyen segítség nélkül ebben az esetben. Nekik a Windows sem segítene, hiszen valakinek az alkalmazásokat is telepítenie kell, és be kell állítania az Internet kapcsolatot. Szövegszerkesztő sincs előtelepítve. Sőt, a SolidWorks sincs előtelepítve, pedig van akinek csak arra kell a gép és nem is tudja, hogy az mennyibe kerül.

A Mac esetén meg is fizeted az OS X árát. Ezt megteheted Windowsos gép esetén is, csak ott rajta lesz a számlán az OS ára is. Én viszont Linuxot használok, nem szeretném kifizetni a Windows árát, mert miért tenném. Jól van ez így, mindenki talál az igényeinek megfelelő gépet, ha akar.

Szerintem pont az volt átvágás, amikor ki kellett fizetnem a Windows árát, ha használtam, ha nem!

de nem azt mondtam, hogy minden gépen window$ van, hanem azt, hogy ha van, akkor az nagyon nagy valószínűséggel eredeti/gyári window$.

míg egy akármilyen/akármelyik számtech boltban vásárolt gépen, még ha az a bolt m$ partner is nagyobb az esély arra, hogy hamisított/lopott windwos$t kapsz a gépedhez.

és ha nem vagy elég óvatos/hozzáértő, nem is tudsz róla..

"1 százalékos csökkenést jelent"

Gondolom az Apple és/vagy az LO miatt történt ez.

Le a lopott Windows-okkal !!! Én értem, hogy tolvajtól lopni nem lopás, de szép dolognak mégsem nevezhetjük :).

Sok helyen ráadásul minimális erőfeszítéssel át lehetne állni Linux-ra, mert az üzleti alkalmazások döntő része már amúgy is webes, a Windows-ok akalmazások szép része fut Wine alatt is vagy van megfelelő alternatívája...stb.

(Lehetne persze OSX-re is de ha valaki még a Windows licencet sem tudja/akarja kifizetni, akkor biztos nem tud/akar Apple áron se vásárolni)

Megsem halad olyan frankon a W10 kampany?

"a BSA legújabb, szoftverhasználatot vizsgáló globális felmérése (Global Software Survey) szerint egyértelmű a kapcsolat a nem jogtiszta szoftverek használata és a kibertámadások között."

ez is jó kis tréfa. gondolom azt csinálták, hogy megnézték, hogy melyik országból mennyi támadás van és ott melyik országokban mennyi szerintük a nem vásárolt szoftver. És akkor levonták a következtetést, hogy ez hozzájárul a kibertámadásokhoz. Csak még azt sem hiszem el nekik, hogy nem tudják, hogy ócska módon csalnak. Mert sokkal valószínűbb, hogy nem egyik okozza a másikat, hanem valami közös ok van. Pl a szegénység, az ország versenyképességének gyengesége.

Ez a banda kicsit olyasmi, mint akik pénzért tudományos cikkeket írnak a olajcégek megbízásából, hogy nincs is felmelegedés, csak véletlen, hogy annak tűnnek a dolgok, és a föld történetében máskor is volt ilyen, mit számít.

Az egészből az jön le, hogy sokszor egy nem legális cselekedet tisztességesebb tud lenni, mint egy legális.

megfelelő mennyiségű adat birtokában, statisztikai módszerekkel bármit be lehet bizonyítani :)

és ha lehet, hát használják is..
és ha nem a saját érdekükben akkor mégis ki máséban, hiszen nem jótékonysági intézmény ez, hanem ez az m$ - ebben az esetben -
van erőforrás, vannak adatok, pénz, paripa, fegyver, hát csináljunk statisztikát :)) - burkolt hazudozás -

+1
Csak nem kellene ennyire ragozni.
Bár számomra nem teljesen világos, hogy a nem jogtiszta szoftvereket, vagy azoknak a használóit érinti, esetetleg éppen azok idézik elő a kibertámadásokat.
Értem én: van kapcsolat!
Ezt híjják a jappányok bullshitnek. :)

No, fussunk neki újra!
Ha nem fizetek valamiért abból miért következik az, hogy támadok, vagy engem támadnak?
Ez inkább egy emberi butaságot kihasználó félelemkeltés - magyarul átverés.

Ez a banda meg mindig letezik? :)

Abba kellene hagyni a szoftverlopást, mert a Microsoftnak nem telik ő betűre!

:)

Majd ha annyi lesz nálunk is az átlagfizetés mint ott ahol ezeknek az árát megálmodták, akkor nem lesz valószínű olyan nagy probléma kifizetni a többségnek. És majd ha lesz olyan a világban hogy software-re garancia.
(Félreértés ne essen, nem azért írom ezt mert használok lopott software-t. A munkahelyen mindent megvetettem a főnökkel, otthon meg Linux megy:))

Majd ha annyi lesz nálunk is az átlagfizetés mint ott ahol ezeknek az árát megálmodták, akkor nem lesz valószínű olyan nagy probléma kifizetni a többségnek.

azert ez mar majdnem akkora bullshit, mint a gelei nevu picipuha ugynok hantaja. Szerinted, ha egy magyar user* (vallalati, magan, whatever) penze pont egy licence araval megno, akkor vajon megveszi a licencet, vagy elkolti masra az extra zset, es tovabb lopja a cuccot?

*: olyan user, akinek nem fizetett a mikorszoftnak a vindoze, ofisz, whateverert

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

pont erre gondoltam: lehet sokallni a vindoze/egyeb picipuha termek licencenek arat, de valoszinuleg nem az a legerosebb ok a lopasra...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Idézet a tanulmányból: "Az informatikai vezetők azt is elmondták, hogy elsősorban a biztonsági fenyegetések elkerülése a legfőbb indok, amiért előnyben részesítik a jogtiszta, teljeskörű licenccel rendelkező szoftvereket."

Akkor a sok Crypt vírus csak a "rohadék szoftvertolvajok" gépét tette tönkre. Értem.

Másik idézet: "2015-ben, világszerte, a számítógépeken futó szoftverek átlagosan 39 százaléka nem volt megfelelően licencelve. Ez kismértékű csökkenést jelez a legutóbb 2013-ban, a BSA által mért 43 százalékhoz képest."

Tehát átlagos nálunk a kalóz szoftverek használata, nem kirívó világviszonylatban sem.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

"Az informatikai vezetők azt is elmondták, hogy elsősorban a biztonsági fenyegetések elkerülése a legfőbb indok, amiért előnyben részesítik a jogtiszta, teljeskörű licenccel rendelkező szoftvereket."

Itt most arra gondolt a művész, hogy az open source nem rendelkezik "teljes körű licenccel" vagy, hogy csak azért veszik meg és nem lopják a kereskedelmi szoftvereket, mert félnek a biztonsági incidensektől?

"CIOs said that avoiding security threats is a critical reason for ensuring the software running in their networks is genuine and fully licensed."

Szerintem a második. Bár én még nem láttam olyan vírust ami licencellenőrzést végez. :)
(A Lockyt sem zavarta, hogy ott van a COA matrica a gép oldalán :()

Az a baj hogy a listabol nem derul ki a kulonbseg.

Ugyanis a fully licenced es a genuine nem ugyanazt takarja.

Lehet nem warez windowsom de unlicenced ami nekem speciel nem faj es nem lesz ettol tele security hibakkal viszont penzugyileg ez faj az MS-nek.

Attol viszont egy alkalmazas nem lesz biztonsagosabb mert megfeleloen van licencelve(ha az update nem licenchez kotott lasd RedHat Enterprise)...

Szerintem kb. így nézhetett ki a dolog:

-Ugye elsősorban a biztonsági fenyegetések elkerülése a legfőbb indok, amiért előnyben részesíti a jogtiszta, teljeskörű licenccel rendelkező szoftvereket?
-Őőő, ja.

DigitalOcean 10$ kredit- Cloudatcost VPS 50%: MEQy2epUny - <3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

Másik idézet: "2015-ben, világszerte, a számítógépeken futó szoftverek átlagosan 39 százaléka nem volt megfelelően licencelve. Ez kismértékű csökkenést jelez a legutóbb 2013-ban, a BSA által mért 43 százalékhoz képest."

Számítógépeken?!
Talán inkább PC-ken!
Én legalábbis még nem láttam boltban iPhonet freedos-sal, amire otthon raknak warez iOS-t. Vagy Android tabletet linpus linuxszal, amire kalózműhelyben megy rá a warez Android.

A PC warez probléma meg lassan megoldódik magától.

Szerintem felénk pistike még a i7-es laptopot is a warezolt xp-vel akarja telepíteni. Akkor kevés lesz az a 38%...

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 42.1 x86_64

"Feltűnően magas arányban használnak Magyarországon licenc nélküli szoftvereket."

Azzal mi a baj? Ha a közreadó nem ad hozzá licencet, akkor honnan a francból tudná a jóember, hogy azt most használhatja-e vagy sem?
Talán arra gondolt volna a cikk írója, hogy legális licenc hiányában használnak sokan szoftvereket?

Ha tényleg valós probléma lenne ez akkor valószínű használnának másolásvédelmet. :)

"A hajam XXXX el 37,52312% -al tartósabb és dúsabb"

„A Magyarországon használt szoftverek 38 százaléka jogosulatlanul telepített a legfrissebb BSA felmérés szerint.”
valamint
„Ezt követve, Közép- és Kelet-Európában a második legmagasabb a licenc nélküli szoftverek aránya, ahol ez 58 százalékos”
valamint
2015-ben, világszerte, a számítógépeken futó szoftverek átlagosan 39 százaléka nem volt megfelelően licencelve.”

Ergo: „Feltűnően magas arányban használnak Magyarországon licenc nélküli szoftvereket.”

Ha feltételezem a lehetetlent, azaz a költő arra gondolt amit írt (nyilván nem), akkor az egyik helyen a telepített, a másik helyen a nem megfelelően licencelt, a harmadik helyen a használt szoftverek vannak. Alma a körtével és a zabkásával összehasonlítva. Tipikus sajtóhír, konkrét információ 0, a csirke viszont átment az úton! Feltűnően sokszor!

Leszarom az ilyeneket, nálunk rend van, a nyilvántartást, főként a visszamenőleges előkereshetőséget még csiszolni kéne. De belegondolva, van egy olyan érzésem, hogy az ipar eltáncolta a vaktyúk halálát, mert a gonosz kalózok, és most, hogy tiszul a kép, mégsem javul a mérleg, pedig ugye kéne.

Átjött a szomszéd, mert nyomtatni szeretett volna valamit. Gép indul, nézi, kiválasztja a Windows-t mert azt ismeri. Pen drive be, néz mint rozi a moziban, mert a doc-kal a Windows nem tud mit kezdeni. Nincs fenn az office.

Csodálkozik, hogy miért nincs fenn. Ha életében egyszer kifizette volna a 83.000 Ft-t, akkor nem csodálkozna.

Ha lenne 83.000 Ft szabadon elverhető pénzem, hát nem office-t vennék belőle, az hót sicher.

A World Viewer ingyen van, de az SSD nem és a merevlemez sem.

Csak olyan appot rakok fel, amit használok. Nálam Windows kizárólag azért van, hogy az a néhány játék, amivel játszom elfusson.

Értsd: ha ingyen osztanák az office-t, akkor csak akkor tenném fel, ha nem foglalna égetően sok helyet a merevlemezen.

Az otthoni ofisz 45-be kerül. Belőtték azt az árat, ami - szerintem - vállalható. Már ha tényleg szükség van otthon is rá. És nyilván nincs, úgy általában. Ez is színezi a statisztikákat, hogy felteszik "a boltban a gépre" a mindenfélét, amit aztán érdemben senki nem használ. Jogtalanul telepített, de nem használt szoftver.

Igen, természetesen a PC vonalra gondolok: ha használni akarnám az Office-t, meg kell vennem hozzá frissítési alapnak a Windowst. Nem tudom, ezért is fizet-e az állam, de az biztos, hogy az állami intézmények úgy használhatják a Tisztaszoftverbe bevett termékeket, hogy az állam a M$-al kötött szerződés keretében fizet nekik. Tehát valójában nincs ingyen, a megvásárolandó Windows frissítési alapon kívül sem.

Nem vagyok Marci, de ezt találtam:

http://www.o365.educatio.hu/

[Troll on]
IIS-re baromi nehéz lehet egy SSL tanúsítványt normálisan telepíteni, ha már megvették rá...
(közbe rájöttem, hogy www nélkül az SSL is megy, de így se túl igényes ha már wildcard cert)
[Troll off]

Na, megjött a kedvem, és megpróbálom a Settlers 4-et beszerezni magyarul, ahol a kovács disznókat kovácsol... Mindezt PlayOnLinux környezetben. :-D

A magyar nép lopós. Ez van. Ennek kulturája van itthon.
100-ból 75-en lopnak, csalnak, hazudnak.

--
robyboy

Volt egy időszak, amikor csak a TSZ-ből lehetett menekíteni dolgokat. De lassan kihal az a generáció, aki ebben szocializálódott.

Ehhez kapcsolódó történet, hogy egy ismerős ismerőse okosba' szerzett betont építkezésről. Ez mondjuk nem is olyan régi történet. Pincét betonoztak vele, remek is volt minden, egész addig, amíg ki nem derült, hogy hídbeton vagy mi, mert kb. lehetetlen volt vésni/fúrni. Kicsit szomik lettek. Karma :D

Azert van kapcsolat kulonbozo nemzeti kulturak es a lopossag kozott. Olasz kollega ecsetelte hogy ami nincs lebetonozva az azonnal labakel es adozas szempontjabol is nagyon szivesen "ado optimalizalnak" arrafele. Valahogy ismeros a szitu.. Jottunk haza tavasz elejen valaki leflexelte a vizpumpat a rendszerrol szoval kemeny par fok fogadott - gyerekkel :/ De szomszedok is szivesen jarnak at masikhoz ezt azt "beszerezni" a masik kertjebol.

Ezzel szemben masik orszagban a gyerekek rendszereen "elhagyjak" a dolgaikat - ahol eszebe jut valami, oda rakja le a biciklit - es soha nem lopnak el semmit. Kiveve azon a reszen ahol a nagyobb a bevandorlok aranya.

"egyértelmű a kapcsolat a nem jogtiszta szoftverek használata és a kibertámadások között"

...ez valami női logika?
Már megszoktam, hogy ha 3 nő műszaki dolgokról beszélget és ők mondják el nekem, mit is kell megoldanom, legjobb, ha karosszékbe ülök, nehogy kidőljek oldalra.
Nos, ez is valami ilyen.
Szerencse, hogy ülök.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Eh, túl sok részletet írtam le, inkább csak a vége: a licenc jelenleg csak védelmi pénz, szolgáltatást érte gyakorlatilag nem kapunk. A supportnak én segítek, a kereskedők, akiktől árajánlatot kérek, háromszoros árat küldenek mint amit én kattogok össze (ugyanaz van benne, kábé, de azért még beletesz 15 CAL-t, mert az kell, de elugattam neki 2x hogy nem kell, meg hasonlók). Agyrém(*).

Plusz a törött szoftverekhez nem kell nyilvántartás. Heti kb. egy nap átlagosan, amit a licencek nyilvántartására kell fordítanom (inkább napi mondjuk húsz perc), köszönhetően a végtelenül színes licencelési modelleknek, igaz most sok gép jön-megy ide-oda. Nomeg a nem létező EULA, amit szeretnék elolvasni vásárlás előtt.

Mindezek fényében én úgy értékelem, hogy az ország remekül teljesít (vagy mi a szlogen).

*) Ugyanez HW-ben, fillére kiszámolt költségvetés, SSD nem kell, mert ami beleférne a keretbe az kicsi, ami meg elég lenne, az meg nem annyira olcsó. A remek kereskedő kb. három hét után küldi az árajánlatot (addigra már megrendeltük máshonnét a komplett cuccot), de SSD-vel, mert 'egy ilyen gépbe az kell'. Pff. Makákók.

Biztosra veszem, hogy a BSA-nak nem érdeke, hogy a licenc-ügy teljesen rendben legyen. (Az végleges egzisztencia-vesztés lenne számukra.) Viszont bármibe lefogadom, hogy a 10 évvel ezelőtti képest e-téren, évről-évre folyamatos lehetett, volt a javulás, persze ez főként 2010 utáni években gyorsult fel.

Mondjuk, 2000-et megelőzően az, hogy a Windows v. bármilyen szoftver fizetős kategória lenne, sztem. a magyar felhasználók tömegeinél még alapinformáció szintjén sem létezett.

Azaz, az emberi tömegek tudati fejlődése nem kifejezetten az "élharcos csapat", - és itt elsősorban a szoftverfejlesztésekkel foglakozókra gondolok, - tudati szintjének, vagy elvárásainak megfelelő ütemű. Majd lassan.., beérik. (A szoftver fogalmának megértése is probléma lehetett széles felhasználói körben, - azt, hogy egy érthetelen, a tudatban legtöbbször nem is létező dologért, még fizetni is kelljen...?)

És mégegy "érv" a lopás mellett.., - Annak hathatós(!) támogatása éppen a szoftverfejlesztők által. (Mert állandóan azt érzem, még mai nap is, pl. az MS által és pl. a Win 10-el kapcsolatban is..,) Azt, hogy nem teremt egyértelmű és következetes elhatárolást a fizetősen és a lopva használt termékek között. Sőt a gyakorlatban még azokat szokta rendszeresen szivatni valamilyen módon, akik ilyen szempontból a legjobb ügyfeleik. De jellemző ez az Adobe és Corel ügyfelek kezelését illetően is. (A szoftverkalózok ebből a körből, - "kvázi támogatásként", és gondolom a legteljesebb örömükre, - rendszeresen kimaradnak, - és mi fizetősök, még sokszor írígykedünk is e-miatt.)

Ja és amikor a méreg megesz, mert boga égnek sem tudom, a már regisztrált termékemet aktiválni, és használatba venni, mert a szoftvervédelem pl. nem érti az admin/user módu telepítés és használat különbségeit, - érdekes módon, az első aktiváláskor meg mindig.

Corel-ék arra nem képesek, hogy egy hivatalos eltávolítást, - online módú gépen, - észrevegyenek és "könyveljenek" - ebben a témában az Adobe, legalább kitalált egy jól működő, és használható (aktív-deaktív) licenc-védelmi rendszert. (Ha már valaki védeni akarja a jogszerű felhasználóit, - így talán megteheti.)

egyáltalán minek kell olyan szoftvereket használni/venni, aminek a 90%-át a felhasználó, nem is használja, nem is tudja használni, és nem is tudja hogy van a szoftverében ilyen/olyan funkció.

Tudnék 1000 példát erre, és ezek 80-90%-a olyan amit 'régi motorosok' követnek el, pl a pdf-et miért nyomtatja a 100+ ezer forintos nyomtató az a4-es papírnak csak a felére, v. hogy lehet a pdf-et elmenteni, hogy ne kelljen újra meg újra kitölteni a weben a iparűzési adó nyomtatványt, meg ilyenek..

mindezt 80-100-150 e. Ft-os szoftverekkel.

De kérem ezt még egy szar wordpad, is tudja, minek ehhez nekik m$office, windows prof/ v. enterspricc?

mert kimaradt a window$ok többségéből a normis hálózatkezelés? pl.

és csodálkoznak hogy nem akarnak olyanért fizetni, aminek a felét nem is használják, amit meg kellene arra meg 3. féltől származó program kell nagy pénzért..

nem vagyok meggyőzve :))

gyártani biztos egyszerűbb, és gazdaságosabb..

habár ha a potenciális vevőben tudatosulna, hogy lehet kapni külön word-öt a boltban, és nem kell 3-4 szeres árat fizetni az officeért, lehet hogy kevesebb lenne a lopott szoftver.
bár a nyakam nem tenném rá :)

de ahogy a gyártókat sem nagyon érdekli, hogy mit is akar a vevő, úgy a vevőt sem, hogy miért kell megvennie valamit amit aztán nem fog használni.

Pár napja egy ismerős megkért, hogy "véleményezzem" az új (vállalkozásba szánt) laptopját, amit egy hozzáértő ajánlott.

Mivel FreeDOS-sal jött volna a gép, megemlítettem neki, hogy az vásárlásra szánt teljes összegbe jó volna ha beleférne az OS és az Office havidíja is (tisztában voltam vele, hogy nála csak Windows és csak M$ Office jöhet szóba).

Másnap hívott, hogy egy "nagyvállalkozó" ismerőse felvilágosította: nem kell semmi jogtiszta szoftverért fizetni, náluk is csak 1(!) példány van mindenből, pedig van vagy 40 gépük.

Ez akkor most fejlődés, vagy vissza-fejlődés?

Régebben így volt, már nem feltétlen. A napokban néztem, Dell Vostro i3 cpu, 8 Gb ram, 1 Tb merevlemez bruttó ~150, dell.com-on 4 Gb ram-mal és 500 Gb merevlemezzel 500 $.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Nem ide.
Úgy látom, jobban járnék, ha előbb bejelentkeznék, aztán nyomnék a válaszra :(

De ugyanaz.

The Software Alliance, also known as BSA, is a trade group established by Microsoft Corporation in 1988 and representing a number of the world's largest software makers and is a member of the International Intellectual Property Alliance. Its principal activity is trying to stop copyright infringement of software produced by its members. Founded as the "Business Software Alliance" it dropped the "Business" in October 2012, and styles itself "BSA | The Software Alliance".

Forrás

A marketingesek focimeccset játszanak a karbantartók ellen, és kikapnak. Ám a faliújságot ők szerkesztik, így ott ez a hír jelenik meg:
"Míg a céges focibajnokságon a karbantartók csapatának teljesítménye mindössze az utolsó előtti helyre volt elég, a marketinges csapat, kemény munkája eredményeként, a dobogó második fokára állhatott."

Fogalmazni tudni kell :D Mondjuk ezzel a húzással a maradék pici hitelességüket is elvesztették, igen szánalmas viselkedés.

"Feltűnően magas arányban használnak Magyarországon licenc nélküli szoftvereket."
Most tehet arról a jóhiszemű felhasználó, hogy nem kapott mellé licenszet? :P

Komolyra fordítva: le kéne már géppuskázni állítani, ezt az ms csökevényt. Miért nem pampognak olyasmit, hogy adott szoftvert ki lehet váltani ingyenesre, más alternatívára? Ja, hogy ezért nem fizet nekik az ms.

Miért nem okítják a nebulókat, hogy helyettük az állam -azaz a mi adóforintjaink- kifizette a taksát (~20 milliárdos tételekben) csak így, megy így kell hivatalossá tenni? Ja, hogy ez nem érdekük -> rontaná a statisztikát.

Egy undorító végbélszél az egész kóceráj. Azért körülnéznék a házuk táján is, hogy hány legális Photoshop liszensz van, ha már használják :P (Én kérek elnézést)

Viccet félre téve; az is jó magyar mentalitás, hogy vérpistikéhez kiszállunk, felírjuk a nem legális szoftvereket, összeadjuk az árát és tízezer évre kérünk rá kötelet. (A vállalkozásokat nem védeném, nekik ezt kalkulálni kell/ene. És sokat le is írhatnak belőle.)
Ja tényleg ez nem csak magyar, az amcsi filmstúdiók is ki tudnak miss Kate-nek számlázni X100e usákos dollárt, mert letorrentezte 100 filmjüket és ez mekkora anyagi kárt okozott- igaz szegénykém akkor se menne moziba, ha aranyhintóval vinnék neki a VIP jegyet (Detto nálunk, bár itt még más a jogállás filmügyben, ugye. De meddig?)

A lényeg a lényeg; mindig van valamilyen magát "függetlennek" hívó szervezet, amelyik feltesz néha ilyen-olyan valóság alapú statisztikát és lobogtatják a szélben, ordibálva. De eloszlik ez is, mint az a bizonyos másik amit a széllel szoktak még emlegetni ;)

akkor se menne moziba, ha aranyhintóval vinnék neki a VIP jegyet (Detto nálunk...

Szoktunk járni moziba. És vannak olyan filmek, amik közel telt házzal mennek, napi több vetítéssel is. Viszonylag sok a fiatal (15-20 éves) a nézők között (tehát nem az idősebb korosztály nosztalgiája). Mindez egy 45ezres városban.

Ha bemegyek egy könyvtárba, és úttörő becsszóra mondom, hogy sose vennék könyvet, akkor nem kell fizetnem a kölcsönzésért?

/off
Nem mondtam, azt, hogy nem járunk moziba. De. pl. nálunk - 25 ezres városban - már nincs mozi. Ahhoz, hogy mondjuk négyen felkerekedjünk megnézni egy -feltehetően-jobb filmet 10ezer körüli összeg. Kereső ember vagyok, de így sem tehetem meg, hogy minden filmet moziban nézzek meg, ha érdekel, ez rögvalóság. És még nem beszéltem akkor arról, ha köpködve jövök ki a moziból, mert egy kritikán aluli valamit láttam.

A könyvtári párhuzamod rossz. Ott általában egy időszakra váltasz bérletet és annyi könyvet hozol ki egyszerre, amennyit a bérleti szerződésed enged.
Még egy videotékával is sántít a dolog -amennyiben létezik még ilyen-, mert ott is tagsági díjat + 1-1 filmért fizetsz. Legfeljebb engedményt kapsz, ha sok filmet fogyaszthatsz. (Mint anno én. Nekem már félre voltak téve az újonnan érkezettek, hogy először mazsolázgathassak :)

Míg nem volt ennyire elterjedve a net, máshogy nem tudtad megnézni, és ott is csak hónapokkal, akár évekkel később, amikor lement már a mozikban. Persze abban az időben is terjedtek a kalóz verziók, hogyne. De nem mindig nézte meg az ember az alámondásos, gyereksírós, szirénázós háttérzajjal tűzdelt, szalagnyúzós verziót, mint ahogy most sem nézem meg a mobillal felvett moziverziókat.
Arról nem is beszélve mennyi jó film nem jut el a mozikba, vagy mennyi jó sorozathoz nem juthatsz hozzá másképp.
/on

Nem mondtam, azt, hogy nem járunk moziba.

Arra akartam célozni, hogy attól, hogy miss Kate nem megy moziba, nem jelenti azt, hogy senki se jár.
Másrészt attól, hogy miss Kate soha a büdös életben nem menne el a moziba, viszont megosztja a legújabb-legtutibb x-csillió dollárból elkészített filmet, lehet, hogy azok is letöltik és megnézik, akik viszont elmentek volna a moziba megnézni a filmet (amiért fizettek volna).

így sem tehetem meg, hogy minden filmet moziban nézzek meg, ha érdekel

És ez legalizálja kalózvideók (torrent) terjesztését? Ha nem tehetem meg, hogy vegyek egy Ferrari-t, akkor bemehetek egy üzletbe, és elvihetek egyet néhány napra?

És még nem beszéltem akkor arról, ha köpködve jövök ki a moziból, mert egy kritikán aluli valamit láttam.

Ez a kifogás legalizálja a kalózvideók terjesztését?
Ha bemegyek egy étterembe, és az általam rendelt ételt nem az ízlésem szerint készítik el, akkor nem kell kifizetnem (vagy csak az elkészítés költségeit, az étterem hasznát nem)? Ha veszek egy könyvet, de nem tetszik, akkor visszaadják az árát? Ha elmegyek egy színházi előadásra, ami nem tetszik, akkor jogosan reklamálhatok, és visszafizetik a jegyárat?

A könyvtári párhuzamod rossz. Ott általában egy időszakra váltasz bérletet és annyi könyvet hozol ki egyszerre, amennyit a bérleti szerződésed enged.

Azaz fizetsz érte. A torrentről letöltött (feltöltött) filmért meg egy fillért se, aztán meg rosszul esik, ha büntetnek. Ezért jó a példa.
(Azért nem videótékás példát írtam, mert minden megnézéskor romlik a szalag minősége vagy a DVD-felület, míg a torrent letöltésekor nem romlik semmi - kb. úgy, mint egy könyv elolvasásakor)

Persze abban az időben is terjedtek a kalóz verziók, hogyne.

Ami szintén nem volt legális, voltak is büntetések (biztos vannak olyan emlékeid is, amikor egy rakat hamis/kalóz magnó/videókazettán átmegy az úthenger, miközben tíz helyről kamerák veszik és húsz fényképezőgép örökíti meg).

Előtte pedig a filmekről volt szó. Kontextus :)

Az éttermi példa egy hasonlat volt a mozizásra, én csak erre utaltam vissza. Egyébként nem kell ízlésről beszélni itt. Nyilván ha valakinek nem ízlik egy kaja, nem rendeli meg. Ha viszont ízlene neki, de pocsék, akkor talán jogos a panasz. Hasonlóan ha nem ízlik egy filmfajta, nem mész el megnézni, ha pedig pocsék a film, akkor ... nos, cseszheted, megnézted, kifizetted érte a pénzt :)

Ha a szolgáltatás rossz, akkor van okod panaszra. Ha egyszerűen az ízlésed miatt nem tetszik, akkor így jártál.
Én végig ízlésről beszéltem, nem pedig bunkó pincérekről és sületlen hússzeletekről. Ezért írtam, hogy a pocsék nem ugyanaz, mint az ízlés, csak te akarod ismét beleerőltetni.

Ugyanúgy ha tudom, hogy nem szeretem a vígjátékokat, akkor nem ülök be egy vígjátékra. Viszont ha szeretem, és a megnézett vígjáték nem az én ízlésem (pl. nem szeretem az angol humort), attól még nem a vígjáték a rossz, és nem lenne fair visszakövetelni a pénzt.