Az Egyesült Államokban első alkalommal fogyott több Chromebook mint Mac

Címkék

Érdekes mérföldkőhöz ért a Chromebook az Egyesült Államokban. Az IDC egyik elemzője, Linn Huang megerősítette a The Verge-nek, hogy 2016 első negyedévében első alkalommal történt meg, hogy Chrome OS-t futtató gépből többet adtak el az USA-ban mint Mac OS-t futtató gépből. Az IDC becslése szerint az év első negyedévében körülbelül 1,76 millió Mac-et adtak el, míg a Dell, HP, Lenovo összesen körülbelül 2 millió Chromebookot értékesített. A Chromebookok rendkívül népszerűek az Egyesült Államok iskoláiban és az IDC szerint ez áll USA-beli teljesítmény mögött.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Érdekes, hogy itthon ez gyakorlatilag nem létezik. Ok, a Wimax a másik, arról még hírek sincsenek.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Már így vagy 10 évre rá, hogy megjelentek vele illene is hogy legyenek. De infrastruktúra csak nincs, és miért is lenne mikor mobil eszközökben nem láttam (más sem igen: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_devices_with_WiMAX )

Fixpontos elérésre meg legyünk már szívesek és építsük ki a településszintű hálózatot. Szerencsére pont ez történik egész EU-ban.

Én arra gondolok, hogy az USA-ban olcsó és jól kiépített a mobil internet, így a Chromebook jobban ki tud teljesülni. Mert ugye a Google fiókkal állandóan összekapcsolva él igazán a rendszer.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

raknak ra linuxot, oszt jo' va' :-)
(nekem is igy van chromebook-om)

Acer C720, az SSD upgradelve, Debian crouton-nal (vsz nativan meg jobb lenne, de lustasagbol fent hagytam a ChromOS-t is).
Arra amire hasznalni akartam arra kituno, sot meg sokkal tobbre is (igazabol tul sok mindent csinalok mar laptopon, nem szeretem ezt ... a deszktopot meg egyre ritkabban kapcsolom be ... :-( )
De hogy konkret legyek:
utazogepnek szantam (latex-eles, prezentaciokeszites, olvasas, mail-ezes, ...)
ehhez kepest Monte-Carlo-zom, adat-gyurok, machine learninghez csinalok prototypingot, szoval dolgozok rajta ...

A stabilitasa lehetne jobb (igy croutonnal), de meg az en ingerkuszobom alatt van az instabilitas merteke ...

Naiv kerdes: Ugyanazt a piacot fedi le a ket gep es ugyanazokat az igenyeket szolgaljak ki?

Ha nem, akkor mi teszi fontossa ezt a hirt? Nehezen kotom ossze a pontokat.
Elegge le vagyok maradva mindkettobol, de amikor legutobb raneztem, nekem elegge ugy tunt,
hogy kulonbozo kozonsegnek/felhasznalasra vannak.

--------------------------------------
Unix isn't dead. It just smells funny.

Így van. Ennek megfelelően a növekedés inkább a butulást jelenti, a diák szempontjából mindenképpen.

A Google jelenleg azt deklarálja a Chromebookról hogy lehet vele netezni, App-eket futtatni (jön a Google Play) illetve virtuális gépekre csatlakozgatni vele.
Utazós laptopnak tökéletesen megfelel, de nem általános célú cucc. Pontosabban olyan ceruza amivel gyakorlatilag csak egy-kétféle papírra lehet írni.

Ja, az iskolákat azzal is bolondítják hogy könnyű menedzselni. Ami biztos így van, és ha nincs hozzá ember akkor már ezzel simán eladják.

Egy konyvvel ennyit sem lehet csinalni :D Akkor az is rossz?
Mit neveznel altalanos celu "cuccnak"? Lassan valoszinuleg tobb android eszkoz van/lesz aktiv hasznalatban a vilagon, mint *PC.
Miert kellene a sajat laptopjan futtatni a gyereknek a "cuccot" ha csatlakozhat a szerverre ahol kozpontilag fut a "cucca"? Hogy ne legyen meg ha elhagyja? Vagy hogy ne tudjon barmelyik laptoprol bejelentkezni a sajat accountjaba mondjuk RDP-vel? Ahhoz kevesebb esz kell mintha a laptopon futna ugyanaz?
Szerintem atlag tanulonak (nem info/tech) boven jo arra, hogy informaciohoz jusson ha kell, megirja rajta a beadandot, stb.
(En sem a laptopomon futtatom a virtualis gepeimet, hanem szerveren vannak.)

Naiv valasz: igen.

Az atalg macbook felhasznalo is ugyanazt csinalja rajta: netezik, levelez, dokumentumokat nyit meg/szerkeszt.
Legtobbszor azert macje van, mert ha meg kell valahol jelenni ez egy presztizs, mint a BMW/Mercedes vs. Renault. Mindkettovel ugyanazt csinalja, megy A-bol B-be, kb. egyedul ugyanugy fer el benne, manapsag mar a felszereltseg es a minoseg is nagyon hasonlo.
Mivel mast nem is nagyon tud vele.
Igy nez ki egy 2016-os retina mac belseje: link. Mint egy atlagos tablet. Aktiv hutes? Nincs. Es kb. arra is jo, mert ha hasznalnad komolyabb dologra a melegedes miatt visszaveszi az orajelet.

azert amit linkeltel az egy macbook, nem pro/air ezt azoknak szantak akik tenyleg csak netezgetnek es nekik ez boven eleg, oket egy tab is kiszolgalna de kell nekik az asztali os, ha komolyabb dologra hasznalnad akkor ott a pro
es azert a lifespan sem mindegy egy gepnel, ranezesre nemigen tudod megmondani, h egy vagy 8 eves a gep, de meg mindig tokeletesen teszi a dolgat, de egy chromebook 8 ev mulva lehet, hogy sehol sem lesz se a valosagban se tamogatottsagban

"Naiv kerdes" Mivel kellene osszehasonlitani a chromebookot ha nem a macbookkal?

Az megvan, hogy Apple dobta 4.5 ev utan pl. a snow leopard supportot es azota 1-1 verzio 1-1.5 evig frissul? Szoval lehet a gep jo volna 8 ev utan csak 8 ev ebben az iparban egy orokkevalosagnak tunik, foleg mobil eszkoznel ahol az akksi 2 ev utan mar erosen kerdojeles hogyan teljesit, raadasul pont mondjuk macbookokban/ultrabookokban nem trivialis a csereje.
Azt nem mondom, hogy a konkurencia jobb lenne ilyen teren, de azert a konzumer vonal altalaban nem arrol szol, hogy te 8 evig hasznalsz barmit is erdemben ami nem minimum kozepkategorias desktop es akkor is mar valoszinu, hogy csereltel/upgradeeltel par dolgot benne es imadkozol, hogy legyen a valasztott OSedben support a vashoz (vagy az OShez ha nem frissitettel).
Vallalati notik kicsit jobban birjak, de ott meg a ceg fogja lecserelni 2-4 even belul mikor lejar a support/lizing es mar nem eri meg a macera.
Elso android/iphone olyan 8 eve jott ki (2007-8), most mire lenne jo azok kozul barmelyik? :D

Ne haragudj, de ez tartalmatlan okoskodás. A PC az IBM márkaneve volt. Használták korábban is a personal computer szavakat más sz.gépekre, de az IBM PC megjelenése után összenőtt a kettő. Ma is ez a széles körben elfogadott jelentése a PC-nek.
Telepíts Windowst ARM Chromebookra vagy Commodore 64-re.
Egy mai inteles Macbookra bármikor telepíthetsz, Windowst. Régi PPC Macbookra meg nem fog összejönni.

Ez az! Nem az ár miatt választott Chromebook Pixelt. És nem is a "főnöke" tolta alá. Ő választotta.
A ChromeOS egy desktop Linux disztribúció. A gyári Chromebookok tökéletes desktop Linux kompatibilis hardverek. Red Hatra cserélni a gyári ChromeOS-t olyan mint Ubuntut lecserélni Fedorara.

több mint presztizs szerintem, egy 7 éves 17-es pro-t nyúzok napi szinten, eredeti akksijával (1 órát bírja). Kapott ssd-t meg ramot, az igaz. Még HD videókat is vágok vele. És még esztétikus is, nagyon szépen össze van rakva mai szemmel is. Nem vagyok alma mániás, ha ez kidöglik alólam, nagyon szivesen cserélem le egy "pécé" laptopra mondjuk valami linuxal, ha olyan strapabíró egy állat, mint ez. De az eddigi kutatásaim megcáfolták, hogy létezne ilyen.

> De az eddigi kutatásaim megcáfolták, hogy létezne ilyen.

Tehat ha nem lattal pingvint akkor nem is letezik? :)

ThinkPad-ek altalaban nagyon egyben vannak, de ujabban nekem az anyaghasznalat nem jon be.
HP EliteBook 8760w, 8460w nagyon nagyon bevalt. Gondolom a csalad es generacio tobbi darabja is hasonloan jo. ZBook tapasztalatom szemelyesen nincs, de jokat hallottam.
Ezek a gepek valoban strapabiro allatok. A MacBook Pro csak annak strapabiro aki korabban csak gagyit hasznalt. A MBP-mra mindig jobban kellett vigyaznom mint ezekre a munkagepekre.

Köszönöm a tippet, ezek a HP-k tényleg elég bikák. Ami nem tetszik, hogy műanyagok, és nagyon vastagok. Így még mindíg a macbook pro a nyertes nálam, nagyon kár hogy már nem gyártanak 17-est. Nameg a HP-n nagyon zavaró nekem, hogy a touchpad nincs középen. De ez privát hülyeség :)

Elég sok alkatrész fém rajtuk. A vastagságot értem egy MBP után, de igazán engem nem zavar. Cserébe könnyű cserélni alkatrészt bennük, és a hűtésük is nagyon jó*. A gépek alja szerszám nélkül leszedhető, és a RAM, HDD, Wifi, stb. könnyen cserélhető. Nem csinálod minden nap, de amikor kell akkor jó, hogy nem kell lebontani a gépet. A trackpad hülyén nézne ki közepén, mert nem lenne egy vonalban a trackpoint-tal. :) (Legalábbis szerintem azért került oda.)

*Az Apple notik hűtése szerintem pocsék. Egyszerűen nincs hely neki. A többi vékony gép is gondolom hasonlóan rossz, de azokkal nincs tapasztalatom.

Nem mondom, de tényleg a HP desginerei néha nagyon birkák. Viszont több laptoppal is nagyon nagyot alkottak. Chromebookból is van mostmár egyre inkább prémium és nem csak Pixel vagy Pixel C csilló felbontású kijelzővel - hanem szálhúzott alu, igényes külalakkal. Tessék csak csekkolni a HP Chromebook 13 G1-est. Amúgy meg ha valaki beruház egy ilyen gépre, és nem ARM proci van benne, szinte már megéri hogy legyalulja teljesen a gugli rendszerét, és lecserélje egy linux+owncloud kombóra. Főleg ha egy mobil munkaállomás kell.

Én például most tervezem visszaadni a céges ZBookom, hogy helyette inkább a saját Macbook Próm használjam. Lehet, hogy strapabíró a ZBook, de pl. a touchpadja szar, állandóan hűti magát, akkor is, ha nem csinálok vele semmit, leszakad a hátam a cipelésébe. Gépelni sem jó rajta, mert olyan vastag, hogy kényelmetlen rátenni a kezem. És a fullHD kijelzője sehol nincs a Macbook Pro 4K kijelzőjéhez képest.

Ave, Saabi.

"Ugyanazt a piacot fedi le"

Nem teljesen, és nem fogok tudni neked statisztikát mutatni, de sokan használnak Apple gépeket elsődleges számítógépként, nem céleszközként. Náluk az általános felhasználás _szerintem_ jellemzően a böngészés. Nekik ugyanolyan jó egy Chromebook is.