VoCore v1.0 - OpenWRT Linux SBC WiFi-vel és Docking Board-dal

Címkék

VoCore v1.0

A VoCore egy nyílt hardver OpenWrt-vel (Linux) WiFi-vel, USB-vel, UART-tal, 20+ GPIO-val. Mindez egy 1 köbhüvelykes kockában.

Most árengedménnyel itt.

Hozzászólások

Mókás látni, hogy a klasszik RJ45-ös aljzat nagyobb helyet foglal, mint a komplett "számítógép".

--
robyboy

Melyik hasonló SBC-hez adják a tápot alapból? RPi-hez külön kell megvásárolnod. Ha meg nem, akkor is számos lehetőség létezik az USB-s táplálásra. (nekem pl. az asztali elosztómból jön két USB a három 230V-os csatlakozó mellett) PoE falitáp távolról sem annyira elterjedt, nincs rá alternatíva.

Ave, Saabi.

Csak arra reagaltam, hogy ennyi erovel megcsinalhatnak PoE-sre is. Az fix, hogy aramot kell vhonnan kapnia es ha mindent osszevet az ember (az egy dolog, hogy kell neki a tap, de nem PoE eseten annak helyben kell lennie), akkor mar lehet, hogy nem egyertelmuen sokkal dragabb a PoE-s valtozat.

5V helyett fontosabb ok: hullámimpedancia, szimmetrikus tápvonal illesztett lezárás témakör.
USB eredetileg hogy ne kelljen rá meghajtóáramkör és így az átlagos mikrovezérlő közvetlenül tudja hajtani (olcsósítás), szakadással lezárt. Továbbá az USB protokollban a szimmetrikus átvitel mellett van az SE0 jelzés, ami bizony nem tartozik a szimmetrikus átvitel témakörébe.

Ha távolság kell: UTP ethernet, RS422 (villamos szempontból rokon lelkek) és szintén 5V alatti feszültséggel mennek. Utóbbit az ipar nagyon szereti egyszerűsége és hibatűrősége folytán. És az RS485-ről se feledkezzünk meg, ahol a 2 érpár helyett közös félduplex RX-TX érpár van.

Senki nem csinál teljesen integrált célIC-t 1-2W-os PoE fogyasztóknak. Mert annak ugye egészen kicsi lenne a célközönsége. Ha meg univerzálist csinálnak, az meg akkor 10-20W-ot el kell bírjon (ergó nem lesz kicsi a hűtési igénye). A nem teljesen integrált IC-nél meg a sallangok lesznek sokan. Ja, és a trafót eleve lehetetlen ráintegrálni az IC-re, az már kapásból meghatározza a minimum méreteket. Normális TVS-t eleve nem praktikus az IC-re integrálni, hiszen az lenne a cél, hogy "eseménynél" ne az egy-kétdolláros IC menjen a levesbe, hanem a tízcentes TVS. Persze le is lehet spórolni (tervezett avulás), és akkor majd időnként lehet venni másik ketyerét, mint ahogy a topikban szereplő ketyerén magán se nagyon látni ilyesmit...

Vagy igen, vagy nem, de szerintem nem ezen van a hangsuly.
Eppenseggel ha megvalosul az IoT vilag, akkor gondolom senki nem akar mindenben gombelemet cserelni allandoan. Plane amikor azert _nem_ mukodik, mert offon van.
Feltehetoleg idovel vmi huzamossabb ideig jo aramforrast fognak talalni nekik. Arra lesz erdemi igeny. Ennek egy kisse fapados valtozata a PoE.
Ennek a nyomvonalan irtam be, h kicsit meredek a kijelentese.

Szerintem leginkább igen, legalábbis ezt az irányt látom most. Szerintem se feltétlenül jó ez az irány, de ez van.

A megvalósult IoT világban nagyon sok "okos" eszköznek eleve van tápellátása: hűtő, mosógép, lámpa, TV, stb. Na ezeknek nem kell külön tápellátás.
Aminek meg nincs, hát ott marad az elem. Nálunk pl. a fűtés hőmennyiségmérője folyamatosan mutatja egy kijelzőn az aktuális állást, és közben gondolom mér is :) Na ennek a vacaknak én sehol nem láttam 220-at kivezetve, szerintem nincs neki. Szóval gondolom fixen beépített elemről működik, élete végéig.

De a lakásban mindefelé széthagyott órákkal és hőmérőkkel is pont ugyanez van, csak cserélhető elemmel. Azok is elműködnek fél-egy évig 1-2 LR44-es, vagy ritkábban AAA vagy AA elemmel. Van köztük rádiós kültéri-beltéri is, működik. És ezek az 1-2 ezer forintos kis vackok nyilván nem a jelenleg elérhető minimumot jelentik fogyasztásban.

Elemet cserélni pedig senki se akar, de kell. Pont mint a távirányítóban, vagy az autóknál az olajcsere, időnként szükség van rá. Ha "okos" a cucc akkor még szólni is tud, hogy le fogok merülni, vegyél ilyen és ilyen elemet és cseréld ki bennem...

A PoE szerintem kényszermegoldás, erre legalábbis biztosan. Azt értem én, hogy neked az adott termékben ez kellene, de az IoT világban kb. semmi szükség rá.

> De a lakásban mindefelé széthagyott órákkal és hőmérőkkel is pont ugyanez van, csak cserélhető elemmel. Azok is elműködnek fél-egy évig

Na, pont az az fel-egy ev az, ami tul keves. Az egy kalap szar szerintem. Igen, ha majd lesz olyan elem, ami valoban jol veszi ki az oxigent a vizbul, az lesz az igazi. Kozben rajottem, hogy ez tobbe-kevesbe most is adott legtobbszor napelem formajaban. Bar az nem tudom, mennyire (lesz) eleg egy ilyen cuccnak. Nem ertek hozza.

> Elemet cserélni pedig senki se akar, de kell

Nem kell. Ha mindehol kell cserelni, akkor inkabb meg sem veszi az ember, ha csak a bosszusagot okozza.

> Pont mint a távirányítóban

Kivalo peldaja annak, miert rossz az elemes/akksis megoldas:)

> autóknál az olajcsere,

Valoban egy tobbmillios, tobbtonnas, nagy felelossegu eszkozt akarsz osszehasonlitani egy ilyen szirszarral?!
Miert nem mindjart a Lanchidat? Azt is fel kell ujitani idonkent.

> Ha "okos" a cucc akkor még szólni is tud, hogy le fogok merülni, vegyél ilyen és ilyen elemet és cseréld ki bennem...

Jaja, klasszikus idegesito, elbaszodo funkcionalitas. Ami raadasul pont akkor es ugy csinalja, amikor nem kene.

> A PoE szerintem kényszermegoldás, erre legalábbis biztosan. Azt értem én, hogy neked az adott termékben ez kellene, de az IoT világban kb. semmi szükség rá.

Nekem perpillanat nem kell PoE, nincs konkret termek, ahol hianyzik.
Viszont kezenfekvonek tartom, hogy ha van egy csatlakozo, ami szabvany szerint tud v. tudhat egy funkcionalitast, akkor hasznaljak ki azt a lehetoseget.
Ebben az esetben vagy kapja a tapot azon, vagy szolgaltasson (esetleg a tuloldaltol fuggoen valamelyik).

> Na, pont az az fel-egy ev az, ami tul keves. Az egy kalap szar szerintem. ...
> Ha mindehol kell cserelni, akkor inkabb meg sem veszi az ember, ha csak a bosszusagot okozza.

Ez a te problémád, másoknak nem okoz akkora fájdalmat hogy elemet cseréljen valamiben.

> Kozben rajottem, hogy ez tobbe-kevesbe most is adott legtobbszor napelem formajaban. Bar az nem tudom, mennyire (lesz) eleg egy ilyen cuccnak. Nem ertek hozza.

Ha van vallami fény akkor szerintem elég lehet, de azzal is csak a baj van. Belepi a por aztán törölgetheted le róla kb. elemcserényi időnként :)

> Valoban egy tobbmillios, tobbtonnas, nagy felelossegu eszkozt akarsz osszehasonlitani egy ilyen szirszarral?!

Valóban összehasonlítok egy nemszeretem de szükséges dolgot egy nemszeretem de szükséges dologgal. Shame on me.

> Jaja, klasszikus idegesito, elbaszodo funkcionalitas. Ami raadasul pont akkor es ugy csinalja, amikor nem kene.

Mondod ezt úgy, hogy az elemcserétől látatlanban lábrázást kapsz, szóval nyilván pontosan tudod hogy egy egyikünk által sem ismert, elképzelt terméknél ez hogyan működik.

> Viszont kezenfekvonek tartom, hogy ha van egy csatlakozo, ami szabvany szerint tud v. tudhat egy funkcionalitast, akkor hasznaljak ki azt a lehetoseget.
Ebben az esetben vagy kapja a tapot azon, vagy szolgaltasson (esetleg a tuloldaltol fuggoen valamelyik).

És miért pont poe kellene neked ehhez? Van rengeteg szabványos és/vagy elterjedt tápellátási megoldás. Ott van vezetékes AC 230 a szabvány csatlakozókkal, vagy a DC 5V-ot mikroUSB kábelen, vagy a PC-k molex csatlakozóján 5/12V, stb.

> Ez a te problémád

Magatol ertetodo. Vmi hasznosat esetleg nem tudsz hozzarakni?:)

> Ha van vallami fény akkor szerintem elég lehet, de azzal is csak a baj van. Belepi a por aztán törölgetheted le róla kb. elemcserényi időnként :)

Egy lakasban altalaban megoldja a hazigazda magatol is.
A szabadban meg altalaban a termeszet. De egyebkent nem ultimate megoldas, valo igaz. Semmi sem az.

> Valóban összehasonlítok egy nemszeretem de szükséges dolgot egy nemszeretem de szükséges dologgal. Shame on me.

Nonszensz. Ne is a Lanchidat, hozd fel peldanak a seggtorlest....de csak ha nem szereted!

> Mondod ezt úgy, hogy az elemcserétől látatlanban lábrázást kapsz, szóval nyilván pontosan tudod hogy egy egyikünk által sem ismert, elképzelt terméknél ez hogyan működik.

Ugy latom, kotekedni akarsz. Miert vagyok akkor marha, hogy belemegyek ebbe mindig?

> És miért pont poe kellene neked ehhez? Van rengeteg szabványos és/vagy elterjedt tápellátási megoldás. Ott van vezetékes AC 230 a szabvány csatlakozókkal, vagy a DC 5V-ot mikroUSB kábelen, vagy a PC-k molex csatlakozóján 5/12V, stb.

Megtenned, hogy visszaolvasod azokat, amiket korabban irtam?!

> Magatol ertetodo. Vmi hasznosat esetleg nem tudsz hozzarakni?:)

Két gombelemet? :)

> Nonszensz. Ne is a Lanchidat, hozd fel peldanak a seggtorlest....de csak ha nem szereted!

Jó, akkor szerinted az elemcserét - mint nemszeretem dolgot - csakis az elemcserével lehet összehasonlítani. Én kérek elnézést.

> Ugy latom, kotekedni akarsz. Miert vagyok akkor marha, hogy belemegyek ebbe mindig?

Dehogy akarok kötekedni. De most tényleg látatlanban fikázol egy egyébként megoldható lehetőséget.

> Megtenned, hogy visszaolvasod azokat, amiket korabban irtam?!

No offense, de nem akarok túl sok időt rászánni erre, mert két témában van köztünk véleménykülönbség:
1. szerintem az iot eszközök jeletős részénél cél az, hogy _ne_ kelljen vezetéket kihúzni neki, és szerintem az elem erre jó megoldás, az elemcsere pedig vállalható kellemetlenség
2. szerinted az elemcsere vállalhatatlan kellemetlenség, és inkább vezetékkel (poe) vinnél nekik áramot - ezt viszont én tartom vállalhatatlannak akkor, ha az a cél hogy _ne_ kelljen vezetéket kihúzni.

Én elfogadom a véleményed, de nem értek egyet veled - és szerintem fordítva is így van. Szóval szerintem ezt a témát átbeszéltük, túltolni meg nem akarom.

Peace :)

"Szóval gondolom fixen beépített elemről működik, élete végéig."

Igaz. 5-10 évig is elmegy némelyik. Az üzemidőt tervezéskor kalkulálják és ahol az élettartammal vetekszik ez, ott nem cserélhető lesz. Van ahol a környezeti hatásokkal szembeni ellenállás miatt sem lehet megbontható.

De tudok egy olyan példát is, ami majdnem mindenkinél van otthon: a számítógépek cmos eleme sem tölthető és valahány év után cserélni kell emiatt. Persze, használattól függően ez jópár évre is kiterjedhet.

Szvsz egy IoT cucc azért használ rádiót, hogy ne kelljen miatta kábelezni. Ha vezeték nincs, akkor alternatív energiaforrás után kell nézni, ami lehet elem, napelem, akkumulátor, stb...
Viszont ha már egyszer húztam neki vezetéket, akkor hagy ne kelljen már még egyet 230V-nak, hogy utána beledughassak egy külső tápot.
Ezeknek a cuccoknak a minimális áramfelvétel miatt a passzív PoE is bőven megfelelne. Igaz, hogy lehet akár az eBay-en 500Ft-ért is kapni hozzá dugaszt, de azért lényegesen elegánsabb lenne, ha csak az egyik oldalon kellene matatni, a másikon csak csatlakoztatod a cuccot, és működne.

Az internet of things jelen állapotában még inkább buzzword és ködbeharapás, mintsem valóság. A szabványos PoE pedig nem úgy lett megálmodva, hogy ezekre a feladatokra (1-2W terhelés) lehessen olcsó megoldást csinálni vele, ezért került bele a 48V pl. Szabványon kívüli szara meg minden második gyártónak van - csak éppen senkivel nem csereszabatos, az meg ennek megfelelő nem igazán fog elterjedni, így viszont volument is nehéz csinálni, ergó az ára sem lesz igazán ehető. Egy 2-3-5 rugós ketyeréhez senki nem vesz 5-10 rugóért PoE "megoldást" (és akkor a rendes PoE switchek áráról ne is beszéljünk, ott nagyon elgurult a gyógyszere a gyártóknak)...

> Szabványon kívüli szara meg minden második gyártónak van - csak éppen senkivel nem csereszabatos, az meg ennek megfelelő nem igazán fog elterjedni, így viszont volument is nehéz csinálni, ergó az ára sem lesz igazán ehető.

Te egy amolyan nem ember vagy? Nem volt szo arrol, hogy egyik pillanatrol a masikra agyon kene csapniuk a PoE-s eszkozoknek a nem olyanoknak.
Arrol van szo (legalabbis szemely szerint en azt varom), hogy egy folyamatnak kellene lejatszodnia, ahol a rendszer minden komponense ennek megfeleloen alakul. Az eszkozok ara, az infrastrukturalis eszkozok elerhetosege, a kliensek, a szabvanyok, a hasznalhatosag stb.
Lepj hatrebb ket lepest es nezd onnan.

> rendes PoE switchek áráról ne is beszéljünk, ott nagyon elgurult a gyógyszere a gyártóknak

Otthoni vilagrol beszelunk, ha jol vagom.
Vallalatiban viszont mintha mar vadaszni kellene, h anelkul jojjon.

Nézd, én abból indulok ki, ami van.

Az, ami jelenleg PoE néven létező dolog, az nem igazán alkalmas arra, amit elképzeltél, mivel nem arra tervezték (sokkal inkább profi/enterprise dolog, mint otthoni/SOHO). Hogy lehetne valami mást álmodni helyette/mellette? Hát persze. De az akkor már nem PoE lesz, hanem valami más.

Álmodozni én is tudok, az igényt értem, de a technika és a közgazdaságtan nem mindig azt az eredményt dobja, amit szeretnénk.

Vallalatiban viszont mintha mar vadaszni kellene, h anelkul jojjon.

Vállalatiban is jelentős felára van a PoE tudásnak. Nézd meg, hogy pl. egy Cisco 2960-nál mennyi a felára a ~370W-os PoE tudásnak... Ez utóbbi pl. listaáron duplannyiba kerül, mint az alapswitch maga. És ez 24 portra akkor elég, ha csak 15W-os cuccokat raksz rá.

Mi okod lenne abbol kiindulni, ami van? Arrol van szo, h milyennek kene lennie (a jovoben).

> De az akkor már nem PoE lesz, hanem valami más.

Ugy irod, mintha vmi szabvany alapjait fektettem volna le.

> Álmodozni én is tudok, az igényt értem, de a technika és a közgazdaságtan nem mindig azt az eredményt dobja, amit szeretnénk.

Az igeny tamasztja ala a technikai fejlodest es a gazdasagi alapokat.

> Vállalatiban is jelentős felára van a PoE tudásnak.

Bevallom, ezt csak ugy hasbol irtam. Kb. fel eve vadasztam HP (ha jol emlekszem) zl switchekre es szinte nem is volt olyan, ami nem volt PoE-s.

Ez ugyanúgy használható lenne nyomtatószervernek, mint egy openwrt-s tp-link router?

5200mAh. A Nexus 5-öt egyszer feltölti, csak AP-ként használva egy napot simán kihúzott amikor kellett (de vezetékes netet osztott tovább, gondolom ha 3g/4g dongle van rádugva akkor jobban merül)

UART pontjai megvannak csak forrasztani kell hozzá (egyszer kellett, a zyxel keenetic firmwaret nem csípte, lecserélte a bootloadert és annak két gombja van természetesen az ezen nem létező a reset). Ezen gyári firmware van, mert a WRT valamiért nem képes kliens/master bridget normálisan kezelni (ha nem érhető el az AP amit továbbosztana akkor valamiért magához a dobozhoz se lehet csatlakozni. )

Vonger gyerek fejleszti, néha beszámol az újdonságokról. Mi közvetlenül tőle szoktuk rendelni, általában 1-2 hét alatt megérkezik. Nem tolerálja a táp fordított polaritását! Amúgy rendkívül stabil szerkezet.

Készül már a második verziója, amin tudtommal az integrált kis antenna mellett lesz U.FL aljzat is.

Kiválóan alkalmazható alkatrészként: https://jsi.jss.hu/vocoretk.jpg

Pontosan:) Wifin LAN-ra, onnan egy telefonközpontba csatlakozik, ahonnan kapja a nyitási parancsot. Van még rajta egy hangszóró kimenet, amivel csipogni és szirénázni tud, ha szabotázs történik. Plusz elő van készítve az 1-wire egy DS1820-nak. Lesz rajta egy mongoose alapú webszerver, amin keresztül lehet piszkálni a funkciókat.