Liam - az Apple iPhone újrahasznosító robotja

Címkék

Az Apple a napokban lerántotta a leplet Liam nevű, szupertitkos iPhone újrahasznosító robotjáról. A Mashable szerencsés volt, mert a publikus bemutatója előtt néhány nappal megtekinthette a robotot. A beszámolójuk elolvasható itt.

Hozzászólások

Kérdés mennyi iPhone jut el oda, hogy ténylegesen szét legyen szerelve (szét lehessen szerelni).
Ahogy lejjebb is írták a jellemző az, hogy egy telefon vagy 2-3 gazdát cserél, majd valakinek a fiókjában végzi, mondván jó lesz az, ha kell hirtelen egy pót telefon.

Nem lehet, hogy amíg te az alapból prémium kategóriának számító iphone-odat megvetted, addig ők az alsó-középmezőnyből, megkérdőjelezhető gyártóktól vásárolgattak?

Csak mert az én két éves Huawei P7-esemmel semmi gond nincs, egyedül azért cseréltem le, mert geek vagyok annyira, hogy kellett az új Nexus 5X. Tesómnak odaadtam, szerintem még 1-2 évig biztos jól fogja szolgálni.

Nem. BTW, itt van a közel egyidős Samsung Galaxy SII-m is. Idejét nem tudom már, mikor volt rá sw frissítés utoljára. Mondjuk az is igaz, hogy maga a készülék egy aksi és egy kijelző csere után használható volna - most is használható, csak hamar lemerül és nem szép az elején a repedés - tehát mint _eszköz_ nem rossz. Csak az az elavult OS...

Az elavult OS problémája megoldható CyanogenMod-dal. Nem hivatalos, hekkelős, de azért megoldás. Jobb lenne tényleg, ha a gyártók komolyabban vennék a frissítéseket. Vannak akik igyekeznek, pl a Google saját telefonjai egész jól állnak mostanában. A Nexus 5 és a második generációs Nexus 7 is mind három-három éves telefon, és várható rájuk az év végén érkező Android N.

Tudom, ez még mindig nem üti meg az Apple szintet, viszont az évente eldobatóság nem teljesen igaz. Ha pedig igen, akkor az gyér hardver, vagy szoftver miatt, vagy zs kategóriás gyártók hülyeségei miatt lehet.

Az évente eldobhatóságot nem én mondtam, hanem atomszív kollega az Apple készülékekkel kapcsolatban. Erre hoztam fel ellenpéldaként a saját iPhone 4S-em, ami még most is megkapja a legfrisebb iOS-t - nyilván korlátozásokkal, hisz a vas eléggé elavult - míg az egyidős Androidos készülékek java már elhullott vagy szó szerint, vagy elavulás okán.
Tudom, hogy hogyan lehetne még életet lehelni az SII-be, de pont az a lényeg, hogy a gyártó mennyire "sürgeti" a cserét. És én ezt egyelőre a Samusngtól és a HTC-től inkább tapasztaltam, mint az Apple-től. Olcsó telefonokról nincs tapasztalatom, mind a HTC Desire, mind a Samsung Galaxy SII mind az Apple iPhone 4S a jobb készülékek közé tartoztak a maguk idejében.

Ave, Saabi.

A videó alapján tippelve, legalább 10 mp lehet egy iPhone szétszedése.
1 perc -> 6 db.
60 perc -> 360 db.
1 nap -> 8640 db.
1 év -> <3.2 millió db.

(A videóban nem volt arról szó, hogy több Liam van.) Ennél azért jóval többet adnak el, tehát a „feldolgozási arány” nem lehet túl magas. Még rosszabb a helyzet, ha nem 10, hanem 20 mp-ig tart a szétszerelés. Esetleg nem is 24 órás üzemben fog működni a gép.

Viszonyításképpen: Az első héten több mint 1 millió iPhone 3G-t adtak el.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

A videón szerintem egy egyszerűsített "fogyasztható" marketing robot szerepel. A Mashable szerint a robot egy 29 karú.

Csak nehogy a végén kiderüljön, hogy ez a szupertitkos szétszerelő Liam valójában egy szállítószalag, ami mellett gyors kínai kezek szorgoskodnak.

--
trey @ gépház

A robot felhasználása reklámban tényleg marketing. Egy robot, ami bezúzás helyett inkább szétszedi az eszközöket, szerintem egy igen hasznos szerszám. Ez, így azért hasznosabb munkát végez mint egy kőzúzó kalapács. Nyilván a telefonok szétbontásával kapcsolatban. Követ zúzni azért a kalapács még mindig jobb.

Ave, Saabi.

En regota gondolkodok egy olyan projekten, ahol ilyen szetszedo robotot fejlesztenenk, ha mozgalom valna belole,
talan meg a torvenyhozoi szintig is eljutna,
es koteleznek a gartokat egy szetszedesi schematic
(kb. mint a gerber) kozzetetelere a termekeikhez...

Egyebkent le a kalappal, van penzuk, kelloen keves modellt gyartanak, iszonyatosan nagy peldanyszamban. Szoval idealis terep.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....