Intex Aqua Fish - középkategóriás Sailfish OS-t futtató telefon

Intex Aqua Fish

Az indiai Intex Technologies az első licencelő partner, ami alkalmazta a Sailfish OS 2.0-t eszközeiben. Az Intex Aqua Fish egy megfizethető, középkategóriás telefon Sailfish OS rendszerrel. Az Aqua Fish a Jolla "tradicionális", Jolla telefon fellelhető dizájnját követi. Benne Quadcore 1,3 GHz-es Qualcomm Snapdragon 212 chip, 2 GB DDR3 RAM, 16 GB bővíthető tárterület, 5 hüvelykes HD IPS kijelző 1280x720-as felbontással, 2500 mAh-s akkumulátor, Dual-SIM támogatás található. Kinézetét tekintve elérhető fekete/narancssárga színben.

A hírek szerint a készülék májusban érkezik Indiába. Arról egyelőre nincs hír, hogy Indián kívül máshol is elérhető lenne, de támogatja az európai frekvenciákat, így akár nálunk is használható lenne. Ára valahol 150 amerikai dollár körül várható. Részletek itt.

Hozzászólások

Erősebb mint az eredeti.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Annak egyik fél sem örült volna, a közösséget is beleértve. A touch-ot nem ismerem olyan mélyen, de már így felszínesen figyelve is nagyon-nagyon különbözik a kettő. Az még hagyján, hogy deb vs rpm, qt/wayland vs. nemtudommi/mir. A koncepció teljesen más.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Akkumulátor gyengusnak tűnik, de mindenesetre érdekes.

Hm, lehet, nem használok gyakran rajta androidos programokat. Igaz, most már a telefont se, mert az előfizetésemet feltöltőkártyára konvertáltam és csak passzívan tartom a számomat. Nekem igencsak elegem lett belőle egy idő után, a 2.0-ás verziót sem érzem forradalmi előreugrásnak. Mondjuk számomra legfájóbb pontok a képernyő fényereje, a sötét GUI napfényben hihetetlenül rossz. Illetve a kamera "minősége", meg a lekopó UV-szűrőréteg. :I

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Ezt a fényerődolg kifogást sosem értettem. Mindig eszembejut amikor verőfényes napsütésben mindenki takargatja a telefonját, csak én nem. Ráadásul fél fényerővel használom. Nomeg, a GUI színe egy mozdulattal átállítható, még turkálni sem kell a menüben.
A kamera tényleg egy hulladék, lekoptatva az UV szűrőt jobb, bár nem sokkal.
Én pont a 2.0 váltáskor kapcsolódtam be ebbe a világba, az a pár óra az 1.x-ekkel förtelmes volt. A 2.0.0.0 (1.9.7.3) sem sokat segített, a 2.0.0.10 viszont igen. Ezenfelül a patchelők mindent megoldottak ami hiányosságnak tűnt mondjuk a korábbi verziókból. Speciel nekem azok sem hiányoznak

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nem rémlik, hogy olyan hűha lett volna a Jolla energia gazdálkodása. Az én használatommal kibírta a 2-2.5 napot, de az nem nagy teljesítmény. Mondjuk tényleg elég észrevehetően javult a kezdetek óta. Mikor megvettem a rajt után 1-2 hónappal, akkor csoda volt, ha reggeli töltőről levétel után estig kihúzta.

Mindenkinek ajánlom, aki megunta, hogy csak amcsi, kínai és koreai titkosszolgálatok matatnak a telefonján. Most már az indiai is felkerült a kínálatra. Mondjuk én a Videoton nemzeti kézbe vétele mellett a Cafeteriában adómentesen igényelhető Videoton okostelefont várom már nagyon. Nem tudok úgy aludni, hogy legalább 20 titkosszolgálat ne hallgatózna a hálószobámban.

Csak kérdezem, nem ismerem a Jolla telót. Az eredeti Jolla telefon és ez a mostani is úgy épül fel, mint mondjuk a Oneplus-ra portolt rendszer. Vagy itt nincs ilyen, hogy fogják a kernelt, az android motort és arra húzzák rá a saját rendszerüket. Nem teljesen értem ezt a libhybris dolgot.

Nem, náluk ez nem így működik. A redszer teljesen saját, az android rajta csak egy wrapper. Léteznek ugyan community portok más telefonokra, de hivatalosan csak az ő telefonjuk, a tablet, az orosz Yotaphone (még nem jelent meg), meg ez az indiai cucc létezik. Még. A community portok alapja egy minimális, csak boothoz és a hardverekhez szükséges komoponenseket tartalmazó android darabka, ezen fut a Sailfish, hivatalos Jollában ez sincs.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Mikor ilyenek arasztjak el a piacot: DOOGEE X5 Pro Quad-Core Android 5.1 4G Phone w/ 5.0" IPS HD, 2GB RAM, 16GB ROM, OTG, GPS - Black.... Price: US$ 84.79

Akkor vajon ez a Aqua fish valoban ketszer olyan jo lenne?

Amíg nem kezdtem el használni, nekem is voltak kétségeim affelől, hogy egy gyenge hardveres eszköz megéri-e nekem. A rendzser nem kicsit gyorsabb, optimalizáltabb egy random kínain lévő android rendszernél. Az izomból, ez „észből” oldja meg. Visszagondolva, simán megérte a hardverhez mérten dupla árat, főleg a rendszer miatt.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ahogy és amit a jolla a tabletes kérdésben művelt, elfogadhatatlan és felháborító. Nem bíznék benne, hogy másokkal nem játsszák el ugyanazt.

Nálam teljesen elásták magukat. Az indiegogo-s pénzt még mindig nem fizették vissza és (a saját állításuk szerint) nem is fogják egyhamar. Csodálkozok, hogy nem mentek csődbe.

Egy időrendi összefoglaló megtalálható itt:
http://reviewjolla.blogspot.hu/2015/09/jolla-tablet-3rd-delay-on-shippi…
A részletekért érdemes a kommenteket elolvasni a jolla blogon:
https://blog.jolla.com/

Korábban már beszéltük itt, nem a Jolla volt a szemét, hanem a befektető, aki egyszercsak kihátrált, majd a 'kedves kínai gyártó csak úgy elkezdte kiárusítani a már elkészült tableteket, teljesen jogtalanul. Lehet őket szidni, (mondjuk a changelog hiánya miatt) de pont emiatt a tulajdonképpeni rablás miatt nem.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A kommunikaciojuk minosege borzaszto. "Refund levelek februar folyaman kimennek!". Persze. Marcius elseje, blog post, "hat epp most rakjuk ossze a scriptet...". Es ilyen volt egesz vegig. Siralmas. Ertem en, hogy komoly problemaik voltak/vannak, de ha ezt szepen leirjak, es nem third party forrasbol kapja meg az ember a hireket eloszor, sokkal jobb lenne a megitelesuk.

--
|8]

Ez teljes mértékben igaz. Nem logikus, de viszonylag érthető ha nem veszik komolyan a marketingesüket. Végülis azok tették tönkre a korábbi munkahelyüket. Csakhát szükség van ilyen emberre. Ritka ugyan az értelmes markecarc, azért létezik. Programozó és/vagy mérnök ezt leginkább borzalmasan szarul csinálja. Sajnos többszöri tapasztalat.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)