A 16.04 LTS-től a ZFS bele lesz gyúrva az Ubuntuba és a Canonical támogatni fogja

ZFS az Ubuntu 16.04 LTS-ben

Dustin Kirkland, a Canonical technikai stratégiájának vezetője bejelentette, hogy licencelés szempontból alaposan körüljárták a Linux vs. ZFS témát és nem látják akadályát annak, hogy a ZFS-t az Ubuntuban szállítsák.

Mi több, úgy döntöttek, hogy a hamarosan kiadásra kerülő Ubuntu 16.04 LTS-től kezdve a ZFS lesz az Ubuntu konténerekhez használt fájlrendszere. Ráadásul a Canonical támogatást nyújt a ZFS-hez.

Részletek itt.

Hozzászólások

Egy újabb kapu nyílt ki.
Remélhetőleg a többi nevesebb terjesztés is követi a példát!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nocsak.

Akkor lassan lehet érdemben elkezdeni foglalkozni vele.

"Ubuntu 16.04 LTS-től kezdve a ZFS lesz az Ubuntu konténerekhez használt fájlrendszere" -> ZFS:btrfs 1:0?

Az, hogy a btrfs alapértelmezett itt-ott és választható fájlrendszer, nem elég indok arra, hogy használjam is :) Kivéve 32 bites rendszeren, kényszerből (CoW miatt)

Végre vége lehet a btrfs rémálomnak és használni lehet majd a zfs-t is natívan a 64 bites rendszereken.

Szervereken és saját gépen is zfs-t használok sok éve, de azért kényelmesebb lesz ha már telepítéskor felajánlja a zfs-t.

--------------------------
"Nicolas, cage them!"

arra leszek kíváncsi, hogy a sun microsystem v. Oracle Corporation v. minekhí'ják épp:) is így látja-e?

Remélem, ha egy külső diszkre felcsűrök mondjuk egy GPT-s partícióstáblát, majd arra egy zpool-t, azt onnantól kezdve írhatom-olvashatom mind FreeBSD, mind uborka alatt mindenféle adatvesztés nélkül. (Mondjuk az Ubi 16.04-es kiadáshoz kb. a FreeBSD 10.3 kiadás lesz legközelebb, tehát mondjuk e kettő között.)

Valahol igazad van, de az motoszkál bennem, hogy ha ezt a diszket "valaki" szórakozottan bedugja egy wines gépbe, akkor a rajta levő partíciós tábla miatt talán kevésbé érzi azt, hogy hú, nincs rajta semmi, öntsük nyakon NTFS-sel. Míg ha még pertíciós tábla sincs rajta, akkor szerintem nagyobb eséllyel ugrik be a "formázatlan a diszk, kezdjük el használni" tipp. De valójában nem tudom, mit csinál egy többé-kevésbé mai Win (mondjuk W7-től fölfele) egy GPT-s partíciós tábla szerinti tele diszkkel.

"Minden poolnak (és minden zfs-példánynak) van egy verziószáma."

"Minden megvalósítás egy konkrét verziószámig bezárólag minden verziójú poolt/fs-t képes kezelni és helyben upgrade-elni a legújabb általa ismert verzióra."

"Mivel azonban az Oracle nem látszik hivatalosan kiadni a legújabb fejlesztéseket (pl. a titkosítást) és általában sem ápol jó viszonyt a nyílt forrású közösséggel, a zfs fejlesztése több vonalon folyik párhuzamosan: az Oracle ott folytatta, ahol a Sun abbahagyta, a nyílt forráskód körül kiépült közösség pedig szintén, csak másképp. Valószínűnek látszik, hogy az Oracle termékekkel létrehozott zpoolokat a szabad termékek (még jó darabig) nem fogják támogatni és természetesen fordítva. Az utolsó hordozhatónak tekinthető pool-verzió talán a 28-as."

--------------------------------------------------------------------
http://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.memooc.hu/
http://www.hbone.hu/hu/hirek/hbone_workshop
http://videotorium.hu/hu/channels/details/814,BME_Villamosmernoki_es_In…