A Microsoft elkezdi a kisvállalatok, kis szervezetek "ellátását" is Windows 10-zel

A Microsoft a "hihetetlen népszerűségre" tekintettel úgy döntött, hogy ezentúl nem csak az otthoni felhasználókat ajándékozza meg a "Get Windows 10" app örömeivel, hanem kiterjeszti azt a kisvállalatokra és szervezetekre is. Vagyis hamarosan a Windows 7 Pro és Windows 8.1 Pro PC-ken is megjelenik a figyelmeztetés. Első körben az Egyesült Államokban, majd hamarosan más piacokon is, azokon a gépeken, amelyek az alábbi kritériumoknak megfelelnek:

  • Running and licensed for Windows 7 Pro or Windows 8.1 Pro
  • Configured to receive updates directly from the Windows Update service (i.e. updates are not managed by WSUS or System Center Configuration Manager on those devices)
  • Joined to an Active Directory domain

Az IT adminisztrátoroknak van lehetőségük megakadályozni a "Get Windows 10" app futását a munkavállalók eszközein. Az Enterprise gépeket, WSUS-t használó vállalatok egyelőre kimaradnak.

Részletek itt.

Hozzászólások

csodálatos :) az egyik ügyfelemnél a múltkor SSD-s gépen 4 - 5 órán át frissített majd újra kellet telepítenem a virtualboxot és az officet. Ami nekem nem volt baj de az ügyfelemnek belekerült kis pénzbe. Én örülök ennek több meló lesz :)

--
honlapom http://dyra.eu/

Az én ügyfeleim nem hívnak, hogy nem megy a raktárprogramjuk Windows 10 frissítés után. Milyen raktárprogram az (és mikor készült), hogy egy (API szinten visszafelé kompatibilis) OS upgrade eltörje őket? :(

Amúgy furcsa, hogy itt a hupon mindenki a könyvelő szoftvereket és raktárkezelő appokat emlegeti, amik annyira highlevel userland cuccok, hogy el sem tudom képzelni, mi romolhat el bennük.

Aztán persze mindig kiderül az aktuális HOVD-on, hogy kétségbeejtően kevés ember jut el oda, hogy a feladathoz kéne nyelvet választani. Amikor pedig ezt valaki szóváteszi, akkor mindig megjönnek a jóképességű kollégák, és kifejtik (lásd ez alatt), hogy line of business alkalmazást fejleszti desktopra egy low-level nyelven, OS szintű API-ket használva nem is rossz dolog.

Tele van a világ olyan programnyelvekkel, amelyeket kifejezetten a raktárkezelő alkalmazás kaliberű fejlesztésekhez találtak ki. Tessék használni őket.

szerk: Windows-tól teljesen függetlenül, Linuxon is ugyanez megy, csak ott gyorsabban változik az OS és a kernel, így egy-egy fennakadás kevésbé drámai

Arra valóban nem optimális ma már. Ezeket a programokat gyakran még a 90-es években írták, azóta sem nyúlt hozzájuk senki. A fejlesztője pedig már régóta az óperencián túl tevékenykedik.
Szokásos terelés a részedről, természetesen nem a raktárkészletező progis részre utaltam. De semmi értelme újra lefolytatni más szereposztásban a vitát itt. Mindenki elolvashatja a linken.

DosBox-vDos:
https://www.youtube.com/watch?v=jCCFFIi60VQ
"DosBox doesn't a good job with higher resolutions.
vDos instead uses a scalable font in text mode."

meg dosbox indulásnál tesz minimize, maximize és close gombokat az ablakra, a vdos nem. Illetve a méretezhető betű.

Windows 64 bit - DOS:
https://www.youtube.com/watch?v=IIdtsvuDfr0
"Lean interface with scalable font, Windows printing, filelocking...
For serious textmode applications, not intended for gaming!
It doesn't support Dos protected mode programs."

vdos oldala:
"Superb DOS PC emulator, vDos derived from it. But DOSBox is meant for DOS gaming!"

Mást hirtelen nem találtam.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

"Az Enterprise gépeket, WSUS-t használó vállalatok egyelőre kimaradnak."

Bebaszna ha rauszitanak a win10-et az Enterprise szekciora. Vegulis csak par ezer ceg nem tudna onnantol melozni.
Jobb lenne mint barmifele vilagkatasztrofa :D

Mi is tele vagyunk olyan alkalmazasokkal amik csak bizonyos szoftver kornyezetben futnak.

"Az IT adminisztrátoroknak van lehetőségük megakadályozni a "Get Windows 10" app futását a munkavállalók eszközein."

Még szerencse, hogy lehet! :)

És vajon tesztelni hogyan fogják az adminok, hogy a beállítás sikeres lett-e? :-) Valahogy "ki is lehet erőszakolni", hogy a Windows Update megpróbálkozzon Get Windows 10 telepítésével (amit aztán félbehagy a megfelelő group policy esetén)? Vagy itt egy update letiltásáról van szó, amit eleve le sem tölt a WindowsUpdate megfelelő beállítások esetén (ennek több értelme lenne)?
Szóval honnan fogja tudni az admin, hogy a beállítás jó lett-e? Mármint azon túl, hogy ül és vár az első kollégák panaszaira, hogy mi ez a sz*r "popup" a Win10-ről ... ;-)

A Win7/8/8.1 home esetén is lehetőség van az app futásának megakadályozására. Csak időnként újra el kell végezni a műveletsort. Mint tudjuk az ismétlés a tudás anyja, tehát az MS csak jót akar.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Kezdhetek imádkozni, hogy az IT adminisztrátor megtalálja a group policy-t...

traypolitics

Lehet, hogy szelektiven olvastam, de nekem 8.1 prom van, es nem tegnap, hanem mult ev oktobere ota dobalja a figyelmeztetest.

De miert is olyan erdekes ez a hir? utaljuk a windows 10-et, de nagyon klubnak ment a hir?

A hírnek inkább ez a része a releváns: "Joined to an Active Directory domain ", ugyanis eddig (legalábbis a Win10 megjelenésekor, azóta nem néztem) olyan gépeken, amik AD-ba vannak léptetve, nem jelent meg a popup. A DWX.exe-ben (ami a frissítést végezné és a popupokat is dobálja) volt ilyen beállítás, hogy ha active directory tag a gép, akkor csak fut, de nem csinál semmit és kézzel kellett elindítani a telepítő/frissítő exe-t.
Szóval Win7 Pro, Win8 Pro és 8.1 Pro-ra eddig is megjött a frissítés és a popup, ha a gép nem volt tartományba léptetve.