A Western Digital és az ownCloud partnerségre lép egy otthon hostolt szervermegoldás létrehozása érdekében

Címkék

ownCloud + WD alapcsomag

Az ownCloud-ról, mint a legnépszerűbb nyílt forráskódú fájlszinkronizációs és -megosztó megoldásról már többször volt szó itt a HUP-on. A WDLABS, a Western Digital új termékeket fejlesztő, kutató laborja kapcsolatba lépett az ownCloud fejlesztői csapattal annak érdekében, hogy közösen létrehozzanak egy WD diszk(ek)re épülő, bárki által egyszerűen üzembehelyezhető, otthon hostolt szervermegoldást. A közös munka gyümölcse várhatóan 2016 elejétől lesz online megvásárolható és (a fenti kép alapján) feltehetően WD PiDrive névre fog hallgatni. A WDLABS és az ownCloud 10 prototípusrendszerrel rendelkezik azok számára, akik szeretnének a fejlesztésben részt venni.

A prototípuscsomag Raspberry Pi 2-t, egy 1 TB-os merevlemezt, a szükséges kábeleket, egy házat, egy ownCloud-ot tartalmazó SDHC kártyát és egy kis kézikönyvet tartalmaz. A fejlesztésre jelentkezőknek olyan feladatokat kellene majd megoldani, mint például az eszköz setup keretrendszerének, webes konfig felületének összeállítása, backup eszköz megírása stb.

A fejlesztésben részt venni kívánóknak december 17-ig kell egy, a szabályoknak megfelelő pályázatot beküldeniük. A szabályok és a részletek megtalálhatók itt.

Hozzászólások

Az ötlet önmagában nem rossz, viszont én már 2016-ban nem építenék ilyen eszközt merevlemezre. Az itthoni NAS-omban lassan másfél éve cseréltem ki a WD lemezeket egy SSD-re. Kiválóan bevált.

--
trey @ gépház

Nem lehet ezt egyértelműen kijelenteni.

Tudjuk, hogy a RAID nem helyettesíti a backup-ot. Ha valakinek csak az a célja, hogy keveset fogyasztó, hangtalan gépen elérhetők legyenek folyamatosan azok az adatai, amik egyébként megvannak máshol (sokat fogyasztó gépen, backup-ban stb.), akkor akár jó is lehet.

Ráadásul ha mentésre használják, akkor inkább kettő ilyen, mint egy lowend kétlemezes. Mert ha kettő, akkor backup páros/páratlan napokon felváltva a kettőre. Az egy kétlemezesben ha megdöglik az alaplap mit csinálsz?

--
trey @ gépház

Az egy kétlemezesben ha megdöglik az alaplap mit csinálsz?

Káromkodsz egy csúnya nagyot, és szólsz a főnöknek, hogy hozza be a külső USB-s diszkre átrakott mentést, amit haza küldtél vele. :) Ahol ilyennel mentenek, ott ez teljesen életszerű, hogy így oldják meg az off-site backup-ot.

Egyébként szerintem ennek is megvan a célközönsége, de az nem a HUP tagjaiból áll. De mondjuk van egy-két hely, ahol simán javasolnám, hogy használjanak legalább egy ilyet vagy kettőt. A semminél bármi több alapon.

Noha egyetértek, szerintem ezzel az a gond, hogy NAS-ban sokan szeretnek nagy tárolókapacitást látni, és míg egy 3 TB-os WD Red HDD valahol 35-55 e környékén van, addig egy 1 TB-os SSD 100 e fölött indul. Ráadásul a feltehetően USB-SATA átalakító miatt ez nem lesz a leggyorsabb, tehát legalább nagy kapacitása jó lenne ha lenne.

Igen, ezeknek az SSD-nem annyira nyerő. Mondjuk nekik nem is hiszem, hogy ilyen eszközben kell gondolkodniuk.

Viszont aminek nekem folyamatosan elérhetőnek kell lennie, az bőven elfér egy 120 GB-os SSD-n. A sebesség számomra lényegtelen, a fontosabb az, hogy kevés hő termelődjön, zajtalan legyen, keveset fogyasszon, illetve ne legyen folyamatosan pörgő alkatrész. Ez egy 7/24/365-ben működő eszköznél nem utolsó szempont a meghibásodás szempontjából.

--
trey @ gépház

Megnéztem az owncloud oldalát, de kicsi zavaros most ez. Elvileg most is feldobhatom egy Pi2-re és alátolok bármilyen tárolót, akkor az jó lesz. Milyen hozzáadott értéket jelent ez az WD-s együttműködés?

Nem mindenki tudja (vagy akarja) ezt maga megcsinálni. Van aki összerakja, van aki megvenné előtelepítve. A WD-nek pedig még egy termék, amiben a saját terméke van.

Talán az sem utolsó szempont, hogy nem 2-3-4, hanem egy garancia van az egészhez, ha nem működik a pakk, akkor egy helyre kell visszalapátolni és intézik a garanciát, nem egymásra mutotogatás megy.

Illetve, valószínűleg a WD felkészíti a hozzá való diszkje firmware-ét erre a speciális működésre (pl. az energiagazdálkodása nem lesz olyan agresszív az ebbe szánt HDD-nek, mintha azt laptopba szánták volna). Kicsi dolgok ezek, de azért fontosak ha a gazdája nem hardcore techie lesz.

--
trey @ gépház

azért az a rpi az owncludnak nem egy eromu... pl. kepmeretezeshez, thumbnail generalashoz...

+1 amikor utoljára próbált az owncload-ot igencsak erőforrás igényes volt ez+az benne...

Másrészről akkor én ágyúval lövök verébre, hogy rendes gép van a NAS-om alatt?! (jó igaz most tettem NAS4Free elé egy Proxmoxot, mert kellett virtualizációs lehetőség(1-2 szerver), hw meg nem volt kihasználva teljesen)

És aki távolról el akarja érni az otthoni OC-ját, be is NATolhatja a tűzfalán a 443-as portot.
Meg előfizethet valamilyen dinamikus DNS szolgáltatóra.
OOB megoldás lesz, na!

Akinek valóban NAS-ra van otthon szüksége, annak ez vicc.
Akinek ez elég, azok nagy részének bármilyen public cloud megoldás is - aminek az üzemeltetésével, karbantartásával nem neki kell foglalkoznia.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ismerek egy ilyet, ami több, mint 6 éve teszi a dolgát. Néha megzakkan a jelenlegi tulaj állítása szerint, ilyenkor kell neki egy kikapcs/bekapcs. Ugyanez pepitában, csak egy kb 100-ad ekkora erősségű vason. (A 32 MB-os memóriájában egy eléggé lecsupaszított 2.4-es Linux kernelen alapuló rendszer van, az alaphoz képest kiegészítve egy transmission-nel.)

A címben "otthon hostolt szervermegoldásról" van szó, erre itt szinte mindenki NAS-ra asszociál. Ezzel szemben én a kis cégem levelező és git szerverét tartom otthon Pi2-n. Ráfér, hangtalan, olcsó. Igaz, hogy nálam egy merevlemezgyártó nem tudna domborítani, mert ehhez egyáltalán nincs szükség merevlemezre.
--
ulysses.co.hu