A TAG Heuer Android Wear-alapú, "connected" luxusórával állt elő

Címkék

A luxusóráiról ismert TAG Heuer volt elég bátor ahhoz, hogy partnerségben a Google-lel és az Intel-lel, 1500 dolláros Android Wear-alapú okosórával álljon elő. Ezzel hivatalossá vált, hogy a svájciak is beléptek az okosóra piacra. A Connected Watch a TAG Heuer klasszikus Carrera modelljének mintáját követi.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Az első okosóra, amit fel is vennék. Mondjuk kicsit elfogult vagyok, mert a Tag Heuer az egyik kedvenc óramárkám.

--
trey @ gépház

Jopofa, hogy a The registration videoban meg iphone az android okostelefon dizajnja. Gondolom a grafikusnak meg az elejen nem szoltak, hogy nem az apple lesz a befuto... :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Talán azért, mert jelezni szerették volna, hogy a felhasznált technológia (Android Wear) ellenére azzal is működik (legalábbis valamennyire):

""It will only work with iOS handsets to a limited extent - to show messages and do basic things - but as soon as you want to add additional apps from the Android Wear store, you need to be on the Android platform,"

--
trey @ gépház

És így múlik el a világ dicsősége. :(

Hát ez a nagyanyám klumpájából kivágott szíj... pfejj.

Intel van benne?
Azért egy TAG Heuer adhatna a minőségre.

"másfél évszázadnál öregebb prémium óragyártó vagyok, de rettenetesen kell a pénz és inkább odafekszem a divatnak még mások előtt, ráadásul megcsúfolom egy több mint ötven éves modellemet": ehhez talán bátorság is kellett, de a haszonszerzésből elkövetett ön-szembehugyozás nem a bátorságot juttatja eszembe.

szerencsére vannak olyan gyártók, akik hamarabb tűnnek el, mint egy ilyen számítógépet mondjanak órának - és az esetleges koncepciónál meg is állnak. az IWC is csak secondary eszközt mert az automata szíjára csatolni. Patek, Ulysse, Longines és még sokan mások kimaradnak ebből a buliból *. én pedig ezért még nagyobbra tartom őket :)

* még a kisebb brandek, de akár az oroszok sem vetemedtek ilyesmire és nem is igen fognak. vagy ha mégis, talán nem bejáratott óragyári néven fogják tökön szúrni magukat.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Úgy négy évtizede amikor betörtek a piacra a kvarckristályos órák volt sok klasszikus óragyártó aki így gondolkozott. Na ők aztán nem fognak felülni ennek a távol-keleti gagyidivatnak! Hiába pontos a kvarcóra, nincs stílusa, bazári a kivitele, műanyag, stb.

De sajnos vagy nem sajnos, a vásárlók ezt másként látták és rengeteg nagy múltú óragyártó ment csődbe, vagy zsugorodott töredékére.

Hagyományos mechanikus órákat ma is vehetsz, a TAG sem hagy fel a gyártásukkal. Sőt vásárolhatsz olyan extravagáns órákat is mint a HM6 Space Pirate teljesen mechanikus, semmi gagyi elektronika.

Ízlések és pofonok…

Szubjektív véleményem: egy műanyag/gumi szíj gagyi kinézetet kölcsönöz bármelyik órának. A hírt, és a honlapot átnézve törekedtek arra, hogy minőségi anyagokat használjanak fel az órához. Lehet, hogy a szíj előállítási költsége is igen magas, de én ki nem állhatom az ilyen szíjakat. Már néhány gyártónak sikerült megoldania, hogy fém, illetve bőr szíjjal is szállítják az okosórát. Nem hiszem, hogy ez jelentős mértékben megdrágítaná az órát.

Másik szubjektív szempontom: Ha ilyet vennék, akkor elvárnám tőle, hogy legalább annyi ideig bírja egy feltöltéssel, mint a telefonom. Ami most, használattól függően 2–4 nap. Tehát használattól függően az óra is bírjon 2–4 napot.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Az ötlet jó, csak a megvalósíthatóságával kapcsolatban vannak kételyeim. Ha a Seiko féle Kinetic megoldásra gondolsz, akkor szerintem ahhoz a fogyasztást drasztikusan kellene csökkenteni. Tizedére, vagy még jobban. Arról nem is beszélve, hogy ez újabb 2–3 mm pluszt is jelentene a vastagságban.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

tehát kellene egy mikro méretű akkut rotor- vagy kalapácsautomatikával töltő mechanika, ami akku ellátna egy elég egyszerű számítógépet, ami kis fogyasztású kijelzőre tenne egy olyan rémesen komoly "időmérő" kódot, ami pl. Windowsba van építve pár kbyte méretben. mindezt röhejes képességű e-inkre, de a lényeg mint írtam, hogy kibírja ha mondjuk 24 óráig nem mozog a csuklódon. és ezt az egészet órának csúfolva.

mammamia. a svájci órás filozófiához képest nüansznyi az eltérés.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

és ez attól lenne svájci óra, mert egy neves SUI brand építteti tokba a Svájcot sosem látott és tőle teljesen testidegen (egyen)computert? illetve egyáltalán attól lenne óra, mert az időt is képes kijelezni egy kompromisszumoktól hemzsegő androidos számítógép?

ha nem jól értelmezem amit írsz szólj bátran, bírom.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

szóval nincs válasz. mindegy, így is válaszolok neked, lent találod majd - akár ugorhatsz is.

szóval nem szidom, hanem röhögöm. a Heuer specialitása a viszonylag percíz, alkalmanként viszonyítási alapként is használható mechanikus órák tervezése és építése (hagyjuk a szemüvegeket stb). mindig is ez volt amiben utaztak, és meglehetősen jól csinálták. amikor még nagyapám sem volt gondolatban, már akkor ezekkel a szerkezetekkel mértek versenyeken - sőt, regisztrált rekordokat mértek vele, mint hiteles eszközzel. vagy később pilóták használták - éles, háborús körülmények között. a hajóórákról nem beszélve. hivatalosan elismert megoldásokkal és krono certtel, alapból.

ehhez képest most fogsz egy random számítógépet - annak kell megfelelnie, hogy beférjen ⌀38-ba és Androidot futtasson. a Heuer mérnökeinek vélhetően halovány gőze sincs mi a szar van a tokba építve, mint írtam ők másban utaznak, nem IT. a kettő közötti hasonlóság olyasmi, mint az asztalomra lökött 200Ft-os és a kint álló autóm 16-os kereke között. mindkettő tud gurulni, illetve ha kifúrom a 200-ast, akkor egy méterben megfelelő játékautóra pár sör után rá tudom fogatni kompromisszumokkal, mint kereket. majd ráírom alkoholos filccel, hogy OZ, ettől lesz igazán olaszos imitáció. biztosíva a másnapi jókedvet.

vissza az élő helyzethez. a lényeg itt az, hogy a tok egy ötven éves legendáról legyen utándolgozva, illetve a dial tökéletesen legyen lekoppintva a régiről. utóbbi esetén még a legyártással sem kell erőlködni, elég ha a rendszer imitálja. jah, meg virítson egy (x)pixel széles TAG Heuer felirat is a képen, mert így rá lehet írni 1500$-t és talán jobban elfogadják, mint "órát". főleg, mint svájcit - bár talán a tokja lehet egyedül svájci, meg valami szél egyszer majd ráfúj az üvegre ami egyszer már átfújt Svájc fölött is.

komoly. mondjuk nekem végül is 8, hogy mit csinálnak.

--

Swatch: igen, egy svájci brand. a divatnak alárendelt sajátmárkás karórájuk nem sok vizet zavar, de legalább órának nevezhető, főleg a motorrugós mechanikus vonal. a hangsúly az órának nevezhetőn van, bár többször így is a kínai szó jut eszembe (nem mindig). amennyiben mint csoportot nézem, már más a helyzet: Omega, Breguet, Hamilton, Longines is náluk játszik, melyek eléggé svájci órák.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Voltak régi Apple rajongók akik a tradíciók feladása miatt szidták a céget. Made in USA helyett Kínába helyezett gyártás, szutyok Intel az exkluzív PowerPC helyett. Az már nem is Apple hanem egy divatos kínai bóvli Apple logóval.
Nyilván van benne igazság de ha marad az Apple a made in USA-nál ma már talán nem is létezne. A luxusórák eladásai csökkennek és mivel itt nem a svájci állam által fizetett hagyomány és tradícióőrző óraakadémiáról van szó, erre valamit lépniük kell. Az Apple-óra olyan kihívás amit nem vehetnek úgy félvállról mint vette az iPhonet a Nokia. Szerintem időben léptek. Ha a jövőben ilyen androidos órák teszik majd ki a TAG éves profitjának 80%-át, akkor ennek lesz köszönhető, hogy továbbra is vásárolhatsz majd klasszikus mechanikus TAG Heuer órát. Mert a tradícióikat nem adják fel, de életben is kívánnak maradni a gyorsan változó piac ellenére is.

Nem ismerem a TAG Heuer órák teljes választékát, de tippem szerint ezt az órát, az ára alapján, olcsó órák közzé pozicionálta a cég. Ha a profit 80%-át az ilyen órákból szeretnék elérni, akkor ahhoz brutális mennyiséget kell eladni belőle. Vagy a többi, 4000+ dolláros óra eladása jelentős mértékben visszaesik, és akkor könnyű lesz a 80%-ot elérni. Ez utóbbi változat azonban nem könyvelhető el sikerként a részvényesek szempontjából.

Érdekesség, hogy az iPhone 5s és 5c modelljei közül a drágább 5s változat sokkal jobban fogyott. Ezzel szemben az Apple Watch-ból az olcsóbb változatok voltak a kelendőbbek. Viszont a hagyományos TAG Heuer vásárlók nem biztos, hogy az olcsóság miatt vesznek egy órát, mert nekik az 1500 dollár nem sok. Viszont akinek az Apple Watch drága volt, annak a TAG Heuer óra is drága lesz.

Más szempont szerint a TAG Heuer neve garanciát jelenthet a felhasznált anyagok és az összeszerelés minősége szempontjából. Viszont ettől függetlenül ez egy androidos okosóra, és a funkcionalitás, valamint a használhatóság szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a TAG Heuer tokozta be az „óraszerkezetet”.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Olvasd el a linkelt cnbc cikket. Pont a luxusórapiac alsó szegmensét fenyegeti az Apple watch. Magyarországon már 1000 eurós óra is elérhetetlenül drága a többségnek, de hidd el az aki 1500-ért megengedhet egy órát magának nem fog kapásból 4000-ért is vásárolni csak mert az még exkluzívabb. Vannak akiknek 1500 euró még belefér egy órára de a 4000 euró már nem. És több 1500-as vásárló van mint 4000-es.
Ha pedig az 1500-as vásárlók többsége hajlandó elcsábulni az Apple watch felé, akkor miért ne kínálna nekik alternatívát a TAG?
Kovinak ez igénytelenség, tiszteletben tartom a véleményét. De ettől még van ez az igény amit egy újdonsült konkurens készül meglovagolni. Botorság lenne lemondani ezekről a vásárlókról.

nem az igénytelenséget hangsúlyozom, hanem az egész megcsúfolását és a tetten érhető & divat szülte megtévesztést - főleg haszonért cserébe. rövidre zárva: ha nem ezen a néven és nem egy régi karórát koppintva látom ezt a számítógépet, valamint egyáltalán nem is órának nevezve - akkor szavam sem lesz, megígérem.

btw van egy új hasonlatom :D szóval egy neves ebtenyésztőhöz fordulva nem fogok tőle Sony Aibo-t venni, hiába szőrös és hiába van németjuhász embléma a homlokán. akkor sem, ha ez a túlélésének a kulcsa és ez a divat. mint ahogy általában azok is így fognak gondolkodni, akik eddig tőle vásároltak. szóval végül is azok, akikből eddig élt. ha odáig jutna a dolog, hogy a bevételének 80%-át a műkutya adná, akkor azt már profilváltásnak mondanám a régi ügyfélkör elvesztésével.

no, de hanyagolom a témát. amit gondolok le van írva, néhol bő lére engedve. nemsokára elválik mi lesz.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Apple esetén szó nincs arról, hogy az óriás egy új termékvonal bevezetésénél azt sem tudta volna mi van az új gépben: ő maga tervezett, ráadásul a változás "csak" architekturális eltérést jelentett, ahol ezeket nem a divat kényszerítette ki. a gépek belsejében Apple tervezésű számítógép maradt, nem cserélték hologramra, főleg nem testidegenre. lehetne még fonni a szálakat, de kissé fáraszt.

80%. ne viccelj már. akik sokszázezres-milliós értékű mechanikus karórát vásárolnak, azok részben valami műremeket keresnek, részben a sznobizmus fojtogatja őket. a TAG Heuer is ebből él. viszont művet ebben az új izében nem igazán lehet találni, a sznobizmus meg vélhetően nem *androidos utánzatok* felé fogja terelni az érintetteket aktuálisan 350e Ft-ért.

szóval akikek ilyet fogsz látni a kezén, azok nem órát keresnek és nem is azt kapnak, emellett a TAG Heuer felirat is csalóka lesz, más tokban majd megkapod más néven csak ott nem lesz Carrera background. elég fura lenne egyébként, ha egy mechanikus vonalból élő patinás prémiumbrand hirtelen 80% bevételhez igazítva adna el ilyen szarokat. jó sok kellene belőle. engem rendesen meglepne.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Márpedig tetszik vagy sem, de a sznobizmus egyelőre az Apple watch felé tereli a "kisebb pénzű" luxusóra vásárlókat. Tehát vannak olyan TAG vásárlók akik elcsábulhatnak Apple órája felé.
Az Apple akkoriban óriás pont nem volt. (Legfeljebb csak egy kis órás! :) A konkurens Microsoft tartotta pénzvezetékével lélegeztetőgépen az Applet csak, hogy legyen papíron konkurense amit lehet lebegtetni az antitröszt bizottság előtt 'nem is vagyunk monopólium!'
Az Apple Mac belsejében nagyjából semmi nem Apple tervezés már. Az EFI is Intel fejlesztés. A sima PC persze jó minőségben. Így létezhet hackintosh is ami PowerPC korszakban nem volt.

"kisebb pénzű luxusóra vásárlókat"

ilyenek nincsenek, ez egy kitalált valami. nincs kis pénzű TAG Heuer vásárló. illetve mégis "van" ilyesmi réteg, de ők csóró-sznobizmus felfogásban vásárolnak ~50-60e Ft-ért olyan Grand Carrera replikát (bocsánat, hamisítványt) ahol még közelebbről sem derül ki elsőre a turpisság. apropó, nekem nemrég volt egy ilyen jellegű Omega koppintás a kezemben, alig hittem el. ahhoz végül is nem kell 350e sem, tiszta spórolás :D

nah, tényleg kiszálltam.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"újabb 2–3 mm pluszt"

egy jól csapágyazott megfelelő súlyú rotor az alsó és felső holttérrel + valamilyen áttétellel vagy excenterrel** + töltésre alkalmas mágneses/mechanikus kiegészítéssel visítva férne 2-3mm-ben. és akkor még sehol nincs a hatásfok.

** a Seikonak ebben van tapasztalata, anno a rotor az excenteren át röpke 8 óra alatt maximális járástartalékra is hozott egy ötöst, amit ráadásul koronán keresztül nem lehet felhúzni. egy csigát mókuskerékbe rakva hamarabb felhúzza :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

a prémium márkák felső szintjéről beszélünk, ezek nemigen szűnnek meg. ha piros hó esett, akkor sem fenyegette őket megszűnés: mechanikus vonalon mindig volt saját kaliberük és anyagilag is stabilnak mutatkoztak. így nem érintette őket az ETA ténykedése, mely kihasználva a kvarcos gagyihangulatot kilóra megvette a hánykolódó egyszerűbb brandeket (tulajdonképpen a szerkezeteiket), hogy ezután -a sajátjait is beleértve- annak adhasson belőle akinek ő maga akarta.

kvarc: akkor, amikor ezek kiszorították a mechanikus karórák gyártóit, akkor elsősorban olcsóságukkal szedték az áldozataikat. ha csak az árra fókuszálok, a hírben olvasható 1500$ nem kevés pénz, szóval nem ugyanaz a helyzet. btw kvarc esetén a minőséget (már ami minőségnek említhető) évtizedekkel ezelőtt is a prémium márkák adták: kvarc Omega, Longines stb, nem kevés pénzért. miközben nem szorították ki a mechanikus vonalat, sőt.

tudom, hogy vehetek, egy közepesebb gyűjteményem van. egyébként elektronika esetén is is lehet minőséget keresni, a kiforrottabb billegőmotoros és a hangvillás modellek egyaránt okésak (Bulova Accutron stb.)

ui: a linkelt óránál rondábbat életemben nem láttam :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

akkor majd én linkelek egy szépet, mert eddig még nem ment a szál: Ulysse

komplikált & 24 órás kijelzésű rotoros automata chrono certtel, rózsaaranyba zárva, kerámia lünettával. a szíj mondjuk hányás, de lehet varratni. én időnként szoktam.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

jelenleg ez tetszik legjobban az újabb karórák közül. sajnos nekem a megfizethetetlen kategória.

nyilván másképpen is lehet szép valami - mondjuk úgy, hogy rém egyszerű: ez a kis Doxa szintén tetszik. nem véletlenül alakítottam ilyenre. a tok és a full számlap az én munkám, a mutatók szakképzett mester általiak, mivel nem tudok szépen aranyozni. az indexek is arany színűek ill. a domború logó is, csak az olcsóledes fény ebben a szögben ilyen semmirevaló + a telefon kamerája szintén kukás.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

A helyzet az srácok, hogy TagHeuer mindig is élenjárt abban, hogy ne maradjon le az új technológiákról.
Azt hiszik, ha ebbe aránylagh gyorsan belevágnak, előnyük lesz a többivel szemben...és azt hiszik...ez az irány nélkülözhetetlen lesz az automata óragyártók esetében is....szómiszó, lehet benne valami....