LibreOffice-alapú megoldással spórol az Egyesült Királyság kormánya

A Collabora Productivity és az Egyesült Királyság kormányzatának beszerzési hivatala, a Crown Commercial Service bejelentette, hogy az Egyesült Királyság állami szektorának szervezetei a LibreOffice-alapú Collabora GovOffice-szal fognak spórolni. A Collabora GovOffice a LibreOffice kereskedelmi verziója, amely állami szervezetek számára hasznos, beépített funkciókkal, 5 év LTS támogatással stb. rendelkezik. A Collabora GovOffice kompatibilis a Google Docs-szal és a Microsoft Office-szal (beleértve az Office 365-öt is).

Részletek a Collabora Productivity és a Crown Commercial Service bejelentésében.

Hozzászólások

A hír jó, de azért a kmpatibilitással lesznek gondok. Mondjuk ha vesznek LO-supportot (nem úgy, mint a magyar állam), akkor persze könnyebb lehet a helyzetük.

de azért a kmpatibilitással lesznek gondok.

Majd meglátjuk, nem tudom, végül mi lett abból, hogy az ODF legyen náluk az elsődleges (csak az MS heves tiltakozása rémlik), ha elfogadták, akkor nem náluk lesznek kompat gondok, hanem azoknál, akik MSO-t használnak, az meg már az ő bajuk :P

Mondjuk ha vesznek LO-supportot

Tippre a Collabora-tól veszik a supportot, csak nem kifejezetten az LO-ra, hanem GovOffice-ra.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

nekem csak az jött le ebből a bejelentésből, hogy a CCS felvette a terméklistájára a libreoffice-t. innentől azok a kormányzati szervezetek akik csak a CCS-től hajlandók bármit venni vehetnek libreoffice-t, ha akarnak. ez jó hír, de ebből még nem következik, hogy bárki vásárolt volna bármit, a libreoffice fejlődése szempontjából pedig az lesz majd az érdekesebb. :)

Gondolom nem sok prezentációt készítenek. Amíg az LO Writer és Calc igen jó, addig az Impress horror pocsék használhatóság és kompatibilitás terén is. Na nem mintha pl. a Google Diákból kiexportált .pptx-et a PowerPoint olyan remekül jelenítené meg, de azért nagyságrendileg jobb a kompatibilitásuk, int az LO-nak.

Az azért mindenképpen jó, hogy pénz áramlik az LO fejlesztésbe. A kérdés már csak az, hogy az MS sorsa mi lesz. A WP halott, a Win desktop semmivel sem nyújt többet, mint az ingyenes társai, az Office is erős veszélyben van, szerver oldalon semmi izgalmas, az XBOX jó, csak nem termel rendes profitot. Hát viszlát...

"A WP halott, a Win desktop semmivel sem nyújt többet, mint az ingyenes társai, az Office is erős veszélyben van, szerver oldalon semmi izgalmas, az XBOX jó, csak nem termel rendes profitot. Hát viszlát..."

Som-más.
And now, for something completely different!

http://www.zacks.com/stock/news/194655/microsoft-msft-beats-on-earnings…
https://www.bing.com/search?q=msft+stock&FORM=EDGENN

Üdv,
Marci

Én nem a részvényárfolyamról beszélek. Sőt, még csak nem is a profitról, ami az utóbbi években kirobbanóan magas. Hanem arról, hogy egyszerűen csak a lendület viszi a céget, valódi értékes fejlesztést én nem látok. A sok pénz persze jó dolog, de azzal valami hasznosat kezdeni is kell.

A Surface fél millába kerül, de nem exkluzív, mint egy MacBook. A Skype viszont egy fogalom. A lényegét nem nehéz ennek megfogni, "csupán" az elsők közt kell lenni és megszakítás nélkül a legjobbat kell nyújtani. A Win, az IE, Edge, Bing nem tartoznak ide. Az Office még igen, de lassanként nem a minősége, hanem az ára a kiemelkedő. Ha valamire tömeges igény van, azt exkluzív termékkel, főleg ha az ára teszi azzá, nem lehet kiszolgálni. Ezért szükségszerű az Office bukása, és vele együtt a Win tömegbázisa elsorvad valamint a Live/OneDrive is omolhat.

Persze ez nem feltétlenül következik be. Egyrészt a cégek nem szívesen váltanak, mert az IT részlegüknek az nem kényelmes. Másrészt a korábbi LO Impress példánál maradva, hát elég ciki, hogy a PPT-t előbb Calligra Stage-dzsel kell újramenteni, hogy az LO Impress többé-kevésbe be tudja olvasni. De az út adott és Redmondtól elfele vezet.

"egyszerűen csak a lendület viszi a céget, valódi értékes fejlesztést én nem látok."
"Én nem a részvényárfolyamról beszélek."

Pedig, mértékadó vélemények szerint e kettő közt nem kizárt az összefüggés!
"If a company is performing well, and is expected to continue to do well, its share price should benefit. Share prices tend to anticipate the future so they can rise if a company has good prospects and fall if the outlook is not promising."
Forrás: http://www.londonstockexchange.com/traders-and-brokers/private-investor…

Sok-sok nagyon ígéretes fejlesztést látok a cégben és gyanúm, nem vagyok egyedül ezzel.

Üdv,
Marci

Oldalról belepofa: azért az ígéretes fejlesztés nem minden, időzíteni is tudni kell - ami az MS-nek mindig vagy bejön, vagy nem. És most, hogy egyre gyorsabban próbálnak mindent releaselni, erős a gyanúm, hogy egyre több olyan dolguk lesz, amire még a piac nincs felkészülve (lásd pl. a 2001-ben bevezetett tabletjüket, szemben a 2010+ utáni tabletáradattal).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ennél azért meredekebb a helyzet. Sem a kínai sem az orosz gazdaságnak nem érdeke, hogy egy amerikai pénzpumpa és elektronikus kémkedés működjön. A lopott Win nem biztonságos, a fizetős más okok miatt szintén nem, ráadásul az ára miatt rontja a versenyképességet. Az amerikai felhőszolgáltatások sem biztonságosak számukra. Így nem meglepő, hogy állami pénzből támogatják a szabad és egyéb saját fejlesztéseket, védővámokkal védik a piacukat és exporttámogatással erősítik a cégeiket és egyben támadnak kifele. Tehát az MS-nek nem csak piacvesztéssel, de erősödő alternatívákkal is kell számolnia. A GMail, a OneDrive, a Lenovo termékei mind fegyverek...

Ez nem nagy ügy. Az elektromos autók, naperőművek (pl. olvadt sós, háztartási napelemek stb.), napkollektorok, a fellendült akkumulátor kutatások szintén fegyvertények a pénz nemzetközi áramlásában. Mindig, amikor megy a gázfűtésed vagy beindítod a benzin/dízel üzemű autódat, akkor olyanoknak adózol, akik akár ellened irányuló fegyvereket is fejlesztenek belőle. Persze a kínaiak széles mosollyal építenek angliai atomerőművet, mert az energia elosztórendszerhez hozzáférnek és közben minden olaj- és gázexportőrnek betesznek.

Európaiként pocsék helyzetben vagyunk, mert minden külföldről jön. Az MS ugyanúgy árt, mint a Lenovo vagy az olaj.

"If a company is performing well, and is expected to continue to do well, its share price should benefit."

Ez egy pongyola megfogalmazás. Kimaradt belőle, hogy anyagi értelemben várnak tőle jó szereplést. Ezt én sem tartom lehetetlennek, ezért írtam, váltásról, hogy "az IT részlegüknek az nem kényelmes". Ennek azonban fikarcnyi köze sincsen a jó termékfejlesztéshez.

"Sok-sok nagyon ígéretes fejlesztést látok a cégben"

Ezt elhiszem. Csupán úgy látom, hogy ezek kívül esnek az MS korábbi termékeinek területén. Legfőképpen ami a Win-t illeti. Abban nem csak innováció nincs, de semmi mérnöki érték sem.

"ezek kívül esnek az MS korábbi termékeinek területén. Legfőképpen ami a Win-t illeti. Abban nem csak innováció nincs, de semmi mérnöki érték sem."

Akkor nézzünk párat -- ötletszerűen -- a Windows háza tájáról:
-Universal Windows Platform: közös API az IoT-tól a Hololensig http://channel9.msdn.com/Shows/Inside-Windows-Platform/A-First-Look-at-…
-Microsoft Passport: jelszavak helyett erős, kétfaktoros hitelesítés https://technet.microsoft.com/en-us/library/dn985839%28v=vs.85%29.aspx
-Windows Hello: arc- írisz- vagy ujjlenyomat alapú biometrikus hitelesítés http://blogs.windows.com/windowsexperience/2015/03/17/making-windows-10…
-Cortana: beépített digitális asszisztens http://windows.microsoft.com/en-us/windows-10/getstarted-what-is-cortana
-Windows Holographic: Mixed reality platform a Windowsban https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Holographic
-Enterprise Data Protection: céges adatok platformba épített, transzparens védelme https://channel9.msdn.com/Events/TechEd/Europe/2014/WIN-B339
-Data Separation: hivatalos és magánjellegű dokumentumok elkülönítése, alkalmazásszintű elzárása http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/three-importan…
-Credential Guard: Pass-the-hash és pass-the-ticket támadások elleni, virtualizáció alapú védelem https://technet.microsoft.com/en-us/library/mt483740(v=vs.85).aspx

Nincs innováció a Windowsban?

Üdv,
Marci

"a Windows háza tájáról"

Nem, ezek az MS háza tájáról valók, nem a Windows háza tájáról. Pl. a Cortana nem teljesen újdonság és főleg nem köthető a Win-hez.

A Universal Windows Platform valóban Win-hez köthető, de a Javától a Qt-ig minden belebukott ebbe, pedig ők akkora marhák nem voltak, hogy az IoT-ot is ide keverjék.

"Nincs innováció a Windowsban?"

Ezek alapján nem látom, hogy volna.

Attól tartok, nem egy nyelvet beszélünk. Nálam az innováció valami egyedi újítást jelent. A Windows nálam egy oprendszer. A cikk pedig egy rövid íromány, ami önmagában semmivel sem megalapozottabb, mint amiket mi hordunk össze a hozzászólásainkban.

Na most ami a Cortanat illeti, abban a hatalmas újdonságot pl. a Siri és Google Assistent után nem érzek. Tényleg jó, mint ahogy a tizenX évvel ezelőtti Nokia hangtárcsázás/hangutasítások vagy az én 1994-ben írt, lehetőségeihez és szűkös mondat szerkezet adatbázisához képest intelligens, külső adatforrásokat is használó beszélgető programom is. Sok ilyen volt már. Ráadásul a Cortana nem "Windows" az én olvasatomban, hiszen Androidon is ugyanúgy elérhető.

Szerintem olvass utána Bill Gates ezer éves írásaiban, hogy miért van Office Mac/OS X-re, vagy Nadella miért tolja Androidra a dolgait. Azt is érdemes megnézni, hogy mit is tett Gates 1981-ben és 1997-ben az Apple-lel közösen.

A Cortana például kontextustartó (1, 2, 3, 4). Vagy például van egy Általad is szerkeszthető, áttekinthető notesze, amiben a Rólad tárolt információk vannak - vagyis kontrollod van afölött, mit tud rólad. Neked nem innováció, nekem igen. Neked nem a Windows újdonsága, nekem igen.
Lássuk a többit, az miért nem Windows innováció?

Üdv,
Marci

Az én 1994-es kis progim is kontextustartó volt. Nyilván a maga igen szerény módján. De mivel beszélgetésre lett kitalálva, anyilván annak kellett lennie. Nyilván a Bing (nem Cortana!) nagyságrendekkel felülmúlja. Bár pont az utolsó kettőnél pont olyan kontextusfüggetlen választ adott, mint a Google Search. És a legkevésbe sem a Windows újdonsága, hanem a Bing vagy a Cortana fejlesztése.

"Neked nem a Windows újdonsága, nekem igen."

Ezt ismétlem már sokadik hozzászólásban, hogy próbáld megérteni, hogy a Windows csupán egy OS a sok közül és a Bing vagy a Cortana máshol is elérhető. Ha nekem nem hiszed el, kérdezd meg Nadellát.

Oké, menjünk végig a listán:
-Universal Windows Platform: A Linux mindenhol Linux (ha úgy akarjuk), a Java is Java (ha úgy akarjuk).
-Microsoft Passport: A kétfaktoros hitelesítés nem újdonság, az RSA kütyük is ilyenek, bankok is használják, a Google is és a Twitternél is van/volt ilyesmi.
-Windows Hello: arc- írisz- vagy ujjlenyomat alapú biometrikus hitelesítés: Hát igen, ez sem új és még senkinek sem sikerült. Az ős régi Lenovo laptopomon is volt ujjlenyomatolvasó. Az MS most ezt javítgatja triviális lépések mentén (pl. arcfelismerés kiegészítve egyes részek távolságának mérésével). Egyszer valóban működni fog, de attól még nem lesz fene nagy "innováció".
-Cortana: Ezt megbeszéltük, nem igazán új és nem Windows.
-Windows Holographic: Igen, ez mindenképpen érdekes lehet majd. Bár nem értem, miért van a nevében a Windows.
-Enterprise Data Protection: Igen, ez Windows és nem is hangzik rosszul. Majd meglátjuk, mennyire működik a valóságban. Ha jól értem, minden objektum (file, clipboard, processz stb) fel van címkézve. SELinux context is ez, bár tény, hogy ilyen jellegű használatáról nem hallottam.
-Data Separation: L. korábbiak
-Credential Guard: Qubes OS (Linux) másolat.

Örülök, hogy Te is találtál innovációt a Windowsban.

Ha a többinek is utánanézel, ígérem, még több ígéretes dolgot fogsz látni!
-UWP https://msdn.microsoft.com/library/windows/apps/dn894631.aspx
Közös csomagformátum, bináris és store minden platformra, adaptív UI, device family (=képesség és nem OS) alapú alkalmazás-kompatibilitás...

-Passport https://channel9.msdn.com/Events/Ignite/2015/BRK2333
Nem a jelszavakat egészítjük ki egy második faktorral, hanem véget vetünk a jelszavaknak! Leginkább egy SmartCard azonosításra hasonlít, ahol a PIN-t biometrikus hitelesítéssel cseréled le -- ha jól értem.

-Credential Guard
jól látszik, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz. Az elv hasonló, de teljesen más célból van és teljesen mást csinál.

Üdv,
Marci

"Örülök, hogy Te is találtál innovációt a Windowsban."

Van, csak a rengeteg bullshitből (innovációnak beállított fejlesztésből) nehéz kihámozni.

Az Universal Windows Platform határozottan a bullshit kategória. A Qt-sek évekig játszottak ezzel, míg feladták. De spec a desktopomon fut jópár Android app (mindenféle Chrome-ARC Welder küzdelem nélkül, bár valójában ezek vannak a háttérben egy Docker konténerben). Azért hagyja mindenki a francba ezeket, mert a közös patformtól még a képernyő fizikai mérete nem fog megváltozni. Elég csak az Excel Mobile-t összevetni az Excel 2016-tal.

"Az Universal Windows Platform határozottan a bullshit kategória."
Ennek eldöntéséhez meg kell várjuk, igazolódnak-e és milyen mértékben, a hozzá fűzött remények.

"Azért hagyja mindenki a francba ezeket, mert a közös patformtól még a képernyő fizikai mérete nem fog megváltozni."
Ezt és környékét ajánlom nézegetni: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/apps/dn958435.aspx

Üdv,
Marci