Bari LibreOffice-ra és ODF-re vált

Dél-Olaszország második legnagyobb városa, Bari LibreOffice-ra és ODF-re vált. A tervek szerint ez év végére a város közel 1700 munkaállomásának 75%-a már a nyílt forrású irodai programcsomagot fogja futtatni. A váltást a város egy LibreOffice szakértő és 20 belső oktató bevonásával végzi. Az átállásban a legnagyobb problémát a 3rd party alkalmazások integrálása jelenti.

A váltás Bariban tavaly szeptemberben indult egy kb. 100 gépes pilot projekttel. A város idén júliusban jelentette be, hogy a város munkaállomásainak nagy részén megejti a váltást. A város úgy számol, hogy az elkövetkező öt évben 75 ezer eurót spórol, illetve jelentősen csökkenti a TCO-t.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Nem nagyon vagyok tisztában az olasz árszínvonallal, de az évi 15.000 EUR-s spórolás... Az bárhol meglátszik? Ez tippem szerint _EGY_ alkalmazott éves fizetését sem éri el.

És mégis a váltás mellett döntöttek majd' egy évnyi pilot után:

- tudták mit csinálnak, mert előtte teszteltek
- (feltehetően) nem a pénzszűke miatt váltanak kényszerből

Úgy látszik, hogy vannak, akiknek megfelel ez a "szar".

BTW: Olaszországban elég keményen nyomják egy ideje a nyílt forrást + a Libreoffice-t. Nem ez az első és feltehetően nem is az utolsó, hogy hallottunk arról, hogy olasz város ilyet lép.

--
trey @ gépház

Nekem ugy tunik, hogy a sporolas csak masodlagos:

The use of open standards formats is essential to ensuring the long-term access to content produced by the public administration

Azt is vedd figyelembe, hogy ha kifizetnek annyit helyieknek support-ert amennyit eddig MS Office-ra koltottek, akkor azzal a helyi gazdasagot tamogatjak amibol ado is jon vissza. Tovabba masoknak sem kell igy MS Office-t venni, tehat meg tobb penz maradhat a helyi gazdasagban.

Szerintem már készítik elő a Linux-ra váltást, de gondolták, hogy először bemelegítésnek lenyomják a legkritikusabb tételt (MS Office kiváltása) és utána ha már lenyugodtak a kedélyek, akkor egyszercsak kicserélik az oprendszert is a gépeken.

Okosan csinálják, szemmel láthatóan többeknek megfeküdte a gyomrát a Windows+Office-ról egy lépésben Linux+LO/OO váltás.