A Cambridge Egyetem egy tanulmánya szerint az androidos készülékek 87%-a nem biztonságos

Címkék

Sebezhető Android verziót futtatókészülékek aránya

A Cambridge Egyetem egy friss tanulmánya szerint az Android készülékek 87,7 százaléka sebezhető 11 ismert kritikus sebezhetőségből legalább eggyel. A kutatáshoz az adatokat a Play Store-ból telepíthető Device Analyzer ingyenes alkalmazás biztosította. A sebezhető Android verziókért a kutatók főként az eszközöket gyártó OEM-eket hibáztatják.

A tanulmányt készítő kutatók elindították az androidvulnerabilities.org weboldalt, ahol az OEM gyártókat rangsorolják. A legjobb minősítést (nem meglepően) a Nexus készülékek kapták.

Az Ars Technica megjegyzi, hogy van egy furcsa dolog a tanulmánnyal kapcsolatban, mégpedig az Android gyártók kiválasztása. Az Ars az IDC-re hivatkozik, ami szerint a TOP4 Android gyártó a Samsung, Huawei, Xiaomi és Lenovo, de ezek közül csak a Samsung szerepel a tanulmányban, a másik három gyártót ignorálja a felmérés. A dolog azért felettébb furcsa, mert a tanulmányban viszont szerepelnek gyakorlatilag teljesen ismeretlen gyártók termékei (pl. Symphony és Walton)...

Az Ars Technica cikke itt olvasható.

Hozzászólások

Roppant furcsa tanulmány!
Pont az érdemi rész maradt ki belőle. Eddig is tudtuk, hogy csapnivaló a Samsung mobilok biztonsága és hogy a HTC még a Samsungnál is rosszabb. Nevesincs márkákkal itt sikerült őket feltolni a középmezőnybe. Az sem volt titok eddig, hogy a Nexus androidok biztonságosak.
Ami érdekes lett volna, olyan a mostanában megjelent vagy mostanában ismertté vált márkák mérése, amelyek folyamatosan frissítik a rendszert mobiljaikon. Xiaomi, OnePlus, esetleg Minix, hogy ne csak mobilmárka legyen.
AndroidOne mobil biztonsága is bekerülhetett volna, vélhetően azonos a Nexusokkal de mindenképp érdekesebb mint a Walton, ami már pezsgőnek is legfeljebb középszerű, mobilnak még az sem. :)
Szintén különös, hogy szerepel a Motorola de új tulajdonosa a Lenovo nem. Milyen Motorola mobilok ezek? A régi évek óta nem gyártott Motorolák?!

Ez nekem is eszembe jutott. Például a Samsungnak úgy is megér egy kis pénzmagot egy ilyen tanulmány, hogy kritikus vele szemben. De legalább a számára legveszélyesebb konkurensek egy az egyben kimaradtak belőle.
De egy nem android gyártó is érdekelt lehet. Ha a magyar oktatás helyzetét mély-borsodi falvakból vett mintán mérem egészen katasztrofális eredményt lehet kihozni. Utána általánosítva jöhet a konklúzió, katasztrófánál is rosszabb az oktatás helyzete.
Ha Budapest II. XII. kerületekből választom a mintát, akkor pedig pont ellentétes mérési eredményt lehet kihozni.

10. oldal "(b) Device models" igen vicces. Olyan mobilok szerepelnek itt mint:

Galaxy Nexus (2011)
gt-p1000, azaz Samsung P1000 Galaxy Tab (2010)
gt-N7000, azaz Samsung Galaxy Note N7000 (2011)
gt-i9300, azaz Samsung Galaxy S3 (2012)
desire s, azaz HTC Desire S (2011)
sensation 2710e, HTC HTC Sensation (2011)
desire hd, HTC Desire HD (2010)

Mit tudunk mondani akkor például a Lumia 800 biztonságáról?

"Device Analyzer collects usage statistics in the background while you use your phone. Personally identifying information is removed whenever possible while preserving useful information. " Idáig olvastam ennek a bloatware-nek a leírását. Én ezt nem teszem fel.

Főleg, hogy a legutolsó frissítése 2013-ban volt, és az is egy

"- FIXES CRASH FROM 1.2.2 UPDATE, sorry!,
- fewer crashes and hangs on some affected devices"

volt, akkor pláne nem. Bár, ha a tanulmány készítőinek az a célja, hogy a következő bejelentkezésükkor az "Android eszközök 100%-a törhető Google Play-es app-on keresztül" lesz, akkor jó úton járnak :D

A minta is óriási:

Installs
10,000 - 50,000

--
trey @ gépház

Ars technica, Gizmodo, Wired, ezek kb. Kiskegyed színvonalú kiadványok.

És még nekik is feltűnt, hogy valami bűzlik a neves egyetem tanulmányával. Még az is igaz lehet, hogy a címben szereplő 87% igaz. De a bizonyítás fals szar.

Már középiskolában is karó járt azért, ha a matekpélda eredménye jó volt, de a bizonyítás, levezetés hibás volt vagy hiányzott... Nyilvánvaló okból.

--
trey @ gépház

Cambridge Egyetem...Még ráfoghatják egy hackertámadásra, de a presztízsveszteség így is biztos...

Ahogy elnezem a Device Analyzer listajat, hogy mely funkciokhoz es adatokhoz akar hozzaferni, az maga a sechole.