A The Linux Foundation felkarolja a Real-Time Linux projektet

Címkék

Thomas Gleixner tavaly jelezte, hogy mivel az iparági szereplők közül senki sem állt elő, hogy támogassa a Real-Time Linux (RTL) fejlesztését, kénytelen kijelenteni, hogy a projekt onnantól kezdve egy hobbiprojekt. Ez azt jelenti, hogy új kiadások akkor jelennek meg, ahogy ideje majd engedi, illetve az sem kizárt, hogy az egész patchkészletet dobja, ha az túlságosan lemarad a mainline kerneltől.

A The Linux Foundation meghallotta a hívószót és tegnapelőtt bejelentette, hogy elindítja a Real-Time Linux Collaborative Project-et. Thomas Gleixner, aki immár több mint egy évtizede tartja karban az RTL ágat, Greg Kroah-Hartmanhoz és Linus Torvaldshoz hasonlóan Linux Foundation Fellow (fizetett kernelfejlesztő) lesz, aki így több időt szentelhet majd az RTL fejlesztéseknek.

A Real-Time Linux Collaborative Project platina szintű támogatója a Google. A National Instruments, az OSADL és a Texas Instruments arany, az Altera, az ARM, az Intel és az IBM ezüst fokozatú támogatója a projektnek.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Az is jo az opensource-ben, hogy nagy cegek ugy tudnak egyuttmukodni egymassal, hogy se a managereiknek, se a jogaszaiknak nem kell _egymassal_ targyalniuk.
Az tobbe kerulne, mint amennyit erre koltenek.

--
Live free, or I f'ing kill you.

Azért megvan ott is a hatalmi harc :) A webkitnél például a sok konfliktus következménye, hogy inkább leforkolták és kiszálltak többen a fő ágról. Másrészt, ha egy cég érvényesíteni akarja az érdekeit, akkor kilóra felvásárolja a megfelelő jogosultságszintet elért contributorokat, hogy az ő irányába vigyék a projektet.

Az viszont igaz, hogy nem a marketingesek szkandereznek egymással, hanem a fejlesztők. Csak nem mindig az észérv győz, hanem a döntéshozó munkaadójának szándéka. Itt a konkrét topicban pozitívum, hogy az alapítvány a munkaadó, így talán az észérvek maradnak dominánsak.

Jó látni, hogy a Linux Foundation ilyen agilisan lépked a fontos Linux-os témák körül.