Apache OpenOffice 4.1.2 - hamarosan érkezik

Az Apache Software Foundation legfrissebb blogbejegyzése szerint küszöbön áll az OpenOffice 4.1.2-es kiadása, ami egyszerű, sima hibajavító frissítésnek indult, de végül megragadták az alkalmat és komoly mértékű átstrukturálást hajtottak végre a projektben: több folyamatot naprakész állapotra hoztak (van amin még dolgoznak), új emberek foglaltak helyet a vezetőségben és fejlesztésen esett át a projekt infrastruktúrája.

De az ígéretek szerint a várakozásnak már majdnem vége és hamarosan itt a 4.1.2-es kiadás. Viszont vannak még olyan nem fejlesztői területek, ahol segítségre lenne szükségük. Ilyen például a minőségbiztosítás, felkészülés a kiadásra (bejelentés, kiadási megjegyzések és azok fordításának megírása stb.).

Részletek itt.

Hozzászólások

komoly mértékű átstrukturálást hajtottak végre a projektben

vs

If "recent weeks" is taken to mean "since July 1", then 13 developers (1.08 dozens) have contributed 135 patches toward this release.

(forras: LWN)

Esetleg ha nem ulnenek 5+ honapot egy sebezhetoseg javitasan, ami annyibol all, hogy eltavolitanak egy filet a telepitobol, akkor meg komolyan lehetne talan venni Apache OOo-t. De akkor sem tulzottan.

--
|8]

"Viszont vannak még olyan nem fejlesztői területek, ahol segítségre lenne szükségük. Ilyen például a minőségbiztosítás, felkészülés a kiadásra (bejelentés, kiadási megjegyzések és azok fordításának megírása stb.)."

Nincs közösség mögötte?

Egyszerű, sima hibajavító frissítésnek indult volna, ha lett volna emberük, aki le tudja buildelni. Nem volt, emiatt nem tudták a HWP filter security bugot sem kezelni. Az átszervezés alatt azt értsük, hogy egy agilis, 76 éves bácsi vette át az irányítást, persze ő sem kódol már, csak szeret hosszú leveleket írni. A projektet már minden valamire való fejlesztő elhagyta tavaly augusztusban, amikor az IBM kiszállt. Az LWN-en említett 135 patch felhasználói szempontból jórészt értéktelen, a tesztrendszert érinti, illetve kódkozmetikázás. Idén kb. 1-2 patch volt, amit a LibreOffice átvett. A tavaly augusztusi 4.1.1-hez képest semmilyen újdonságra nem kell számítani.

De minek? Szánalmas ez az erőlködés. Hagynák inkább méltósággal elpusztulni és átirányítanák az openoffice.org domain-t a LibreOffice.org-ra. Mindenki jobban járna...