5 éves a LibreOffice projekt

5 éves a LibreOffice projekt

2010. szeptember 28-án indult el (korabeli HUP cikk) a LibreOffice projekt az OpenOffice.org forkjaként. Most, az 5. évforduló alkalmából a projekt egy könyvet állított össze azon emberek blogbejegyzéseiből, akik írták/írják a LibreOffice történelmét. A könyv elérhető egy 700 oldalas mini, valamint egy 1300 oldalas maxi verzióban.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Kordokumentumnak is szép.
(És itt befejezem, mert nem akarok ünneprontó lenni.)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Öregszem. Nekem a LibreOffice még új dolog. Igaz, az is már jó pár éve történt, hogy megszűnt a Sun.

Én csak boldog továbbélést kívánok a projektnek. Minden általam telepített Windows-on ott figyel, mert a nélkülözhetetlenek között telepítem. Folyamatosan használják munkatársaim is, szinte alig hallok panaszt mostanság rá. (Mutatóban azért van MS Office is, ha valami inkompatibilitás előkerülne a sok hozzánk küldött anyagban, akkor oda lehet fordulni. Nem tudok olyanról, hogy különösebben harcolnának érte.)

Otthon csak ezt, munkahelyen többnyire a LibreOffice-t használjuk.
Általában jó, használható, de előfordulnak vele fura lefagyások, összeomlások. Win7, Win10 rendszereken többféle felépítésű számítógépen. Mintha leginkább a nagyobb bonyolultságú, méretű táblázatoknál jelentkezne csak és általában a mentés vagy vágólap másolás pillanatában. Néha a kollégák elég rendesen anyáznak.

Rosszabbul szerkesztünk dokumentumokat mint 5 éve

--
arch,debian,openelec,android

nem értem ezeket a negatív kommenteket. az openoffice tök be volt lassulva fejlesztésileg, ezzel a libre dologgal sikerült azért felrázni kicsit a dolgokat. ráadásul egy közösségi irányból.

Ok, szép meg jó az egész, csak az a baj hogy összességében egy jottányit se fejlődtünk. Egy csomó bugot tapasztaltam az elmúlt években, és ha fixáltak is valamit, akkor jött más.
Nem csak Office-os dokumentumok szerkesztésénél.
Az Ooo-nál emlékeim szerint jóval kevesebb bug volt, stabilabban futott az egész cucc.

--
arch,debian,openelec,android

A kezdetektől használom, ma már a 2007-es MsOffice számomra kínai. Néha van benne lefagyás, de nem jelentős, nekem nem zavaró. MsOffice-t csak ritkán kell elővenni. Nekem egy nagyon jó alternatívát jelent.

--
Lenovo E335, LMDE 2 & Cinnamon

Említették páran a lefagyásokat. A LibreOffice 5.0 azzal dicsekedhet, hogy a Coverity statikus kódelemző szoftver szerint a hibasűrűség 0,00. Ez több ezer javítás eredménye volt. Szintén az 5.0-nál 75 ezer hibajelentésből származó (tehát eleve gázos) dokumentum automatikus import/export crash tesztjét végeztük el rendszeresen. A crashek száma gyakorlatilag a nulla körül van. A következő lépés az automatikus file format fuzzing, a LibreOffice 5.1-re mutatkozik meg ennek az eredménye. Kb. 40 clang plugin készült arra, hogy gyakori programozási hibákat kiszűrjön, és a jövőben az előfordulásukat megakadályozza. A bugzillában a reprodukálható crash/hang hibák javítása rendszerint gyorsan megtörténik. Ez a fejlesztési terület szerintem egy igazi sikertörténet.

Nem nagyon találkoztam LibreOffice crash-sel, pedig csak azt használok. Ja, Linux alatt.

BTW: jönnek itt sokszor, hogy a LibreOffice milyen szar, mert mennyit kell az usereket supportálni stb.

Nekem ha MS Office-szal van dolgom, kollégát kell sokszor hívnom (igaz, Pók?), hogy "te, ezen a ribbon mocskon hol van az?", "te, ez komoly, hogy oda kellett tenni?".

Szóval a rinyálás fele abból adódik, hogy ki mit szokott meg.

--
trey @ gépház

Boldog szülinapot LO !!!

Nekem és családomnak nagyon nagy hasznára van már évek óta, mindegyik számítógépünkön.

Mikor fog a LO-ba beépülni az úgy Magyar helyesírási szabályzat? :)
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

Ha minden jól megy, legkésőbb a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás 2015-ön be lesz jelentve. A múlt héten még voltak apró gondok azzal, hogy újabban a -i toldalék nem számít bele összetett szónál a 6:3 szabályba, a hozzá kapcsolódó további toldalékok esetén meg számolni kell vele.

hábéfelkiáltójel
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Tegnap megnéztem az 5-ös verziót és 3 bugom még mindig megvan:

https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=78897 (Videó)
https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=82226 (Videó)
https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=78334 (inkább csak usability)

Update: A 78897-re nagyon ráugrott valaki tegnap. 1 nap alatt kijavította (elvileg), a következő 5.0-ás release-ben már benne is lesz a javítás.