DisplayLink: életre kelnek az USB dokkolók Linux alatt

Címkék

Jó hír a Linuxos notebookjukhoz USB dokkolót használóknak, hogy a DisplayLink elkezdte támogatni a Linuxot. Kicsit pontosabban mondva az újabb USB 3.0-as eszközökhöz jelent meg támogatás, a régi USB 2-es chipekhez eddig is volt nyílt driver, de ezek a régebbi eszközök nem igazán elterjedtek.

Sok gyártó ajánl USB dokkolót notebookjaihoz (ami nagyon jól jön azokon ahol nincs külön dokkoló port) ezek pedig (szinte?) kivétel nélkül USB 3.0-án csatlakoznak és a DisplayLink chipjét használják. Persze nem csak dokkolókról van szó, léteznek egyszerű USB->DisplayPort "konverterek" is a DisplayLink chipjével. Eddig ezek monitor csatlakoztatására teljesen alkalmatlanok voltak Linux alatt, így kb USB hubként lehetett őket használni.

A dologok állása most megváltozott, a DisplayLink oldalán feltűnt a Linuxos driver. Egyelőre csak Ubuntu 14.04-et támogatnak, de a leírás szerint az Ubuntuhoz adott zip-ből más disztribúciókhoz is megoldható a támogatás, sőt ehhez egy kis segítséget is adnak.

Én már telepítettem is Ubuntu 14.04 alatt (Dell XPS 13-ra egy Dell dokkolóhoz). Viszonylag egyszerűen ment, bár sajnos nem .deb csomagot adnak és kell telepíteni néhány backportolt csomagot is, de néhány perc alatt megvolt köszönhetően az install doksinak.

[ Driver letöltés ]
[ Install doksi ]

Hozzászólások

Amugy vicces dolog tortent velem. Kb 2 eve vartam erre a driverre, aztan szoltam fonokomnek, hogy akarok egy uj notebookot inkabb amin van "rendes" dokkolo. Rabolintott, megrendeltem, megerkezett az uj notebook dokkoloval, erre kijott a driver is. ;)

Ha jól értelmezem, ez ugyanolyan felépítésű stuff, mint pl. az nv sofőrje? Van egy open-source "köztes-réteg" a kernel meg a saját binary blob-juk között? (Mert így érzésre kb. esélytelen, hogy ebben a formában a kernel része legyen.)

Vagy a binary blob az csak az USB-s csipbe letöltendő firmware? Ez azért jobban hangzana. (Mondjuk jelenleg elméleti a kérdés a részemről, nincs ilyen kütyüm. Vajon lesz-e? :) )

subs, ezt jol megnezem. (pont XPS13-am van)

--
|8]

Kipróbáltam, működik:)
Végre van Linux támogatás!