Új Gmail feature: Undo Send

Címkék

undo

Volt már olyan, hogy a levél elküldés pillanatában már érezted, hogy ezt lehet, hogy mégsem kellett volna elküldeni? Hogy lehet, hogy el kellett volna számolni inkább 10-ig, átgondolni a dolgot és lenyugodva cselekedni? A Google "Undo Send" funkciójával ez lehetővé válik. A cég levelezőrendszere a beállított értékkel késleltetve küldi ki a levelet. A késleltetési idő (5-10-20-30 másodperc) alatt "visszahívhatjuk" a levelet.

Az Undo Send ötlete nem új, már 6 évvel ezelőtt volt szó róla. A bejelentés elolvasható itt.

Hozzászólások

Proxy tiltja a linkelt oldalakat, így nem tudom megnézni hogy mi a tényleges újdonság. Magát az undo send-et már jó ideje használom (hónapok, ha nem év+), nekem elérhető volt. Pedig mezei GMail felhasználó vagyok.

lab extensionkent is elerheto nagyon regota

Mekkora ficsör. Beállítunk egy hezitálási időt, hátha nem akarjuk elküldeni amit elküldtünk? Beszarás jó. Nem tudom rájövök e 30s alatt hogy szart küldtem, de biztos nem ha előtte átnéztem, mert ha előtte hülyeség volt benne akkor utána is az lesz benne...

Pedig igény van rá. Tudod hányszor jön levél, hogy "Figyíííí, elküldtem egy levelet xy-nak, de nem lehetne valahogy "visszaszívni"? Van ez az Exchange funkció a levél visszahívása (recall), de nem tudom működött-e. Nem kéne megkapnia, nagyon fontos!!!!!"

A megvalósítás egy kicsit okosabb a késleltetett küldéssel, mert így nem kell, hogy spec. account-od legyen.

--
trey @ gépház

Ezek az emberek biztosan lángvágóval meg pajszervassal estek neki annak idején a postaládáknak, ha éppen meggondolták magukat. Vagy még sem? Ennyire hülyék lennének tényleg a mostani felhasználók?
--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

A gyorsuló világ, avagy almát a körtével esete. Annak idején elég sok időd volt meggondolni magad, míg megírtad (kézzel!) a levelet, megvetted a borítékot, betetted a borítékba és leragasztottad, megcímezted, elgyalogoltál a postáig, sorban álltál, megvetted a bélyeget... Illetve annak idején szerinted az emberek küldek/kaptak napi 10-100-1000 levelet? Régen egy ember egy élet alatt nem látott ennyi levelet, most meg nem hogy sok ember munkájának, de inkább életének a része. Teljesen más világban élünk. Sokkal valószínűbb, hogy félreküldesz egy levelet, nem azért, mert hülyébb vagy, mint a régiek, hanem csak statisztikai alapon a nagy számok miatt.

--

Ha válaszolok egy levélre, vagy éppen újat írok, pont van annyi időm, hogy mérlegeljem, el akarom-e küldeni, vagy nem. Ha valaki erre képtelen, akkor értem, mire jó ez az egész. Ha valaki nem akarja elvinni a balhét a hülyesége miatt, akkor meg pláne.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Novell GroupWise is tudja a házon belüli levelek esetén. Szóval nem-only. Egyébként meg gondolom nem lenne egetrengetően bonyolult dolog rábeszélni egyes levelezőszervereket, hogy a queue-ból ne azonnal, hanem némi lustasággal küldjék el a levelet. A sorból meg anno még a sendmailnél is lehetett törölni. Szóval elvben szerintem megoldható lenne, legfeljebb kéne hozzá kitalálni valami belső protokolt, amit aztán implementálhatnának az összes webes és vastag kliensbe, hogy meg lehessen csinálni.

Olyan nekem is volt, aki fel volt haborodva, hogy en mikeppen olvashattam, amikor o ejszaka kuldte, es rovidesen vissza is hivta, mielott en olvashattam volna. Mondtam neki, hogy en IMAP-al szipkazom le, ha mar nalam van, a "visszahivas" az nem jelent semmit onnantol (max, ha jol remlik, vmi "Sender would like to recall the message" vagy hasonlo levelkent latok egy-egy ilyen probalkozast).

Én első olvasatra (máshol, ott nem volt ennyire egyértelmű) azt hittem, hogy ez olyan lesz, mint az Exchange-ben (vagy inkább outlookban, ha jól láttam) ezer éve létező funkció, amivel már elküldött levelet lehet visszavonni a fogadó mailboxából.
Ezt a gmailen belül minden extra nélkül be is vezethetné a Google...
--
zsebHUP-ot használok!

Hányszor volt már, hogy ment a levél a csatolmánnyal, éppcsak csatolni felejtettem el. Az ilyenek nekem tipikusan akkor esnek le, amikor ráklikkeltem a Send gombra. (Régen a Thunderbird tudott valami okosságot, hogy ha írtam csatolmányról a levélben, de nem volt csatolt fájl, akkor figyelmeztetett.) Szóval nekem ez elég jól jön.

Csaba

Ahh megint egy igazan jo HUP thread.

"En sosem hibazom, ezert nincs szuksegem erre a funkcionalitasra, ebbol kifolyolag senki masnak sem."

Gondolom mar alig varjatok az uj emacs/vi verziot amibol kiszedik a szoveg torles muveleteket.

--------------------------------------
Unix isn't dead. It just smells funny.

Hát igen, nagy belenézés kell ebbe ahhoz, hogy megállapítsa valaki: tyűha nem kell neki és fikázza. Pedig mintha csak annyit írtam volna le, hogy ami nem derül ki küldés előtt de át van nézve, akkor 30s alatt se fog.
Ettől még értheted így: hülyeség. Ettől még nem zavar.

Nekem ezzel nincs bajom, de akkor az nem nézte át a levelet küldés előtt
Valamint nem érezném a tökéletesség kifejezésének, hogy 30s alatt biztos nem találnék benne újabb hibát, ha az ha nem ha már egyszer átsiklott rajta a szemem.
Ergo a gmail azt is csinálhatná küldésgomb esetén hogy feldob egy figyelmeztetést, hogy küldés előtt jó lenne ha elolvasnád amit írtál, aztán elkezdene visszaszámolni a megadott értékről. Ez sokkal inkább hasznosnak tűnne :) Természetesen aki e-mailben chat-el annak ez a megoldás is tökéletes mert van ideje 3x elolvasni 30s alatt amit nem akar kiküldeni.

En ugy szoktam levelet irni, hogy megirom a szoveget, atnezem, csatolok, es elkuldom. De neha, ha az atnezes kozben megzavarnak, elkuldom a levelet csatolmany nelkul is, tehat hiaba hibatlan a level, ha nincs benne ott a csatolmany.

A masik tipikus hibalehetoseg, amikor elkuldes _utan_ jut eszembe, hogy valakit nem raktam ra CC-re a levelben. Ez teljesen emberi dolog, es megintcsak jol jon, hogy vissza tudom hivni a levelet, es ra tudok rakni meg egy CC-t. Ugyanis nalam pl. nem zarodik le azzal a leveliras folyamata, hogy elkuldom a levelet, hanem meg utana is tiprodok rajta egy sort, hogy mindent jol irtam-e, nem maradt-e ki plusz info, neha ilyenkor jut eszembe, hogy valakinek meg tudnia kellene arrol, ami a levelben allt.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Nem szoktam meggondolni magam, viszont hasznos lehet, ha egérrel vagy gyorsbillentyűvel véletlen a félkész levél menne ki. Eddig úgy védekeztem, hogy a címzettet csak utoljára írtam be.

--

mitől új feature mikor 6+ éve használható?

Több, mint 6 éve használom ezt a funkciót Gmailben...

6 vagy 7 éve használom ezt a funkciót, nekem hasznos, mert állandó rossz szokásom a levél elküldése a levélben említett csatolmány nélkül...

eddig nem használtam, kíváncsi vagyok mikor kell majd először élesben igénybe venni :)

A leveleimet altalaban ekezetesen irom, kiveve, ha kozeli ismerosnek irom es/vagy nem all harom szonal tobbol (amiben egyben van egy darab ekezetes betu). Viszont, lentebb irtak, hogy angol nyelvu feluletnel nem ismeri fel a magyar kifejezest (tbh, volt, h az angol attached-re se tortent nekem semmi...).
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Outlook-ban ennél kényelmesebb a dolog, beállitod, hogy 1 perc késleltetéssel küldje a leveleket, ameddig vissza tudod vonni, vagy javitani, viszont amikor ott lóg az ember a telefonban és toporzékol, hogy nemjöttmeg-nemjöttmeg-nemjöttmeg, akkor beállitom, hogy magas prioritású a levél és akkor nem tartja vissza, azonnal kimegy. Killer feature, úgy 10 éve :)

Olyan is kéne, mint Exchangeben a Deleted itemsből való törlés utáni visszaállítás. :) Érted, ha az ember már 2x törölte, még biztos kellhet... Fuck me. Nem kellene inkább egy minimális gondolkodásra ösztönözni az embereket?

De kéne, viszont előfordulnak balesetek is. :)

Amúgy az Exchange hasonló feature-ét használom elég gyakran. Pl. volt már olyan elég sokszor, hogy volt egy kérdésem, azt elküldtem több embernek, majd amikor valaki válaszolt, visszahívtam a többiek példányát, hogy ne dolgoztassam őket feleslegesen.

Nem, ott ez van:

The first condition for Recall to work is that you must be using an Exchange account and the recipient must be within that same Exchange organization as well. In other words; When you are using a POP3, IMAP or Outlook.com account or when the recipient is located on the Internet, you are out of luck already.
The recipient must also be using Outlook to read his/her emails. When a message is being read via Outlook Web App (OWA) or via EAS on a smartphone or tablet, the recall will not work.
The recipient must have an active connection with Exchange. When Cached Exchange Mode is enabled and the recipient is working off-line, the recall process will fail.
The original message must arrive in the Inbox folder of the recipient. When it got moved via a rule, recalling the message is not possible.
The original message must still be unread and the recipient must open the Recall message before the original message.