A MATE változat teljes értékű tagjává vált az Ubuntu családnak

Címkék

A kiadás előtt álló Ubuntu 15.04 (kódnevén "Vivid Vervet") disztribúció újabb taggal bővült. A Beta 1-től kezdve a MATE változat hivatalosan is az Ubuntu család tagja lett. A MATE desktop környezet nem más, mint egy GNOME2 fork.

További részletek itt.

Hozzászólások

Még mindig vannak olyan emberek, akik nem léptek túl a Gnome2 elvesztésén? Én sem széles mosollyal fogadtam, de azért ez a ragaszkodás már túlzás.

A terminál alapjául szolgáló vte widgetről vannak közelebbi tapasztalataim, lévén az elmúlt másfél évben elég sokat fejlesztettem rajta.

A gnome 3-ban lévő aktuális verzió ha nem is tökéletes, de bátran állíthatom hogy nagyon jó.

A gnome 2-ben lévő sem nem gyors (sőt, egyenesen szánalmasan lassú), se nem stabil (jópár ismert elszállós és adatkorrupciós hiba van benne), se nem kiforrott, a bizonyított tehát legfeljebb kétes értelemben vonatkozhat rá.

Az egésszel semmi bajom nem lenne, ha a Mate fejlesztői forkolnák és visszajuttatnák bele legalább a fontosabb javításokat. De helyette nagy ívben tesznek rá. Ergó nemcsak halál bugos, de ráadásul teljesen reménytelen hogy ez idővel megváltozzon. Aki a Mate-et választja, az ezt is választja. A döntés mindenkinek a sajátja, bár én nem igazán értem az érveket a szándékos lemaradás mellett. Fejlesztőként meg természetesen sajnálom, hogy ami hibák kijavításába és továbbfejlesztésbe nem kevés energiát feccöltem, az nem jut el a progi minden használójához.

Én is a MATE-t használom, de annyira még nem néztem utána hogy megy a fejlesztése. Egyszerűen nekem ez a legegyszerűbben használható.

A vte widget-nek van ugye gtk2 és gtk3-as verziója. A mate-terminal a gtk2-est használja, de úgy tudom az egész MATE-t átírták gtk3-ra link. Nem hiszem hogy a gtk2 karbantartása a MATE projekt feladata lenne.

Pár hónapja kipróbáltam virtualboxban. Adtam neki 1024MB RAM-ot, de nagyon lassú volt az egész.

Nem rossz, csak valahogy szokatlanok a programok nevei (caja, pluma, atril, engrampa). Ezek nem maradhattak volna a megszokottak?

--
I hate those Smurfs!