Android 81,5%, iOS 14,8%

Leszállított okostelefonok (worldwide) 2010-2014

Az IDC legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az Android és az iOS gyakorlatilag az egész okostelefon piacot lefedi. A két mobil operációs rendszer együtt a piac 96,3%-át tudhatja magáénak. 2014-ben, a leszállított okostelefonok számát tekintve a piac 81,5%-a az Android-é, 14,8%-a az iOS-é, 2,7%-a a Windows Phone-é volt.

[ Android and iOS Squeeze the Competition, Swelling to 96.3% of the Smartphone Operating System Market for Both 4Q14 and CY14 ]

Hozzászólások

Diversitas delectat! - A változatosság gyönyörködtet, ezt tudjuk az ókori Róma óta!
Szóval nem jó, ha a piac egy-két szereplőssé válik!
Az iOS-készülékek drágák, az androidosok között is szinte csak a drágák között van elég stabil és eléggé használható konfiguráció. Az olcsóbb kategóriában nagy szerencse kell, hogy kifogjon az ember olyat amit stabilan és elég sokoldalúan ki is lehet használni. Szóval lenne igény más szereplőkre is.

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ez azért túlzás. A Win10 papíron már kb. hozni fogja az Android 4.4 tudását. Az alkalmazások terén valóban gyengécske, bár az esetek többségében elmegy.

A WinPhone pályája a 30eFt körüli készülékek. Ebben a kategóriában hiába "jó", profitot aligha termelhet. Aki meg többet áldoz telefonra, az aligha fogja elfogadni a gyengeségeit. A WP átvette a Symbian helyét burning platform téren.

Csak bizonyos rendszerfolyamatokat enged a háttérben futni, pl. egy youtube-ot nem tudok a háttérből hallgatni.
Valószínűleg elég tág a felhasználási kör, ahol ez problémát jelent, nem szeretném a szálat erre elvinni.

A legfrissebb elérhető 8.1 van a telefonomon (920), magyarországi operátor függő készülékről van szó.
Amiket linkeltél pontosan milyen verzióra vonatkozik?
Nálam sem IPSec, sem a titkosítás bekapcsolása nem érhető el.

Azt hoztad fel, hogy "pl. egy youtube-ot nem tudok a háttérből hallgatni.".
De ez nem az OS miatt van.
Pontosan tudják, hogy milyen háttérfolyamatok mehetnek, mert azok életszerűek.

Gondolj bele, egy laptop üzemideje 4-5 óra, mert ott nincs alkalmazás-életciklus, minden szabadon mehet a háttérben bármikor, bármennyi CPU-t megzabálva. A telefon üzemideje nem éppen 4-5 órára van tervezve.

Nem feltétlenül van. Egy alkalmazás bármikor a háttérbe küldhető, a rendszer dönti el, hogy az erőforrásokat hogyan osztja be.
Az alkalmazás meg értesül róla, hogy őt most jól eltették a háttérbe, leszszíves eltakarítani magát (például kikapcsolni a kamerát, ha éppen használta) és elmentni az állapotát.
Van amelyik alkalmazás ezt rosszul kezeli. Például Wikipedia: elvileg fut az app, háttérben van, mert megnyitotam egy oldalt rajta, de átmentem a levelezésbe.
Visszamegyek a Wikipedia appba, és a Main Page jön be, nem az, amit megnyitottam utoljára. Mert nincs valódi multitaszking, az OS bármikor eltehet alvó állapotba egy appot, te mint user, nem bízhatsz abban, hogy az app fut a háttérben, csak mert a taszk managerben benne van. Az nem jelent semmit.

Vannak background service-ek, amik futnak, így tudnak adatot feldolgozni, ez Windows Phone-on is van, pont a linkelt doksidban a Scheduled tasks).

Mivel átszerkesztetted a posztot: attól, hogy valami látszik a taszk managerben, még nem jelenti azt, hogy az éppen aktív. Alvó állapotban lévő taszk is lehet.
Érdemes átnézned az app lifecyclet: http://developer.android.com/training/basics/activity-lifecycle/index.h…
Nem csak running/stopped állapotok vannak.
http://developer.android.com/images/activity_lifecycle.png

Az, hogy egy app no-longer visible, sok mindent jelenthet. Futhat a háttérben, de nem biztos.

A PC-ken megszokott multitaszknak vannak hátrányai is és sokszor nem életszerű. Például az, hogy csomószor fullscreenben használod az alkalmazásokat. Neked most teljes képernyőre ki van feszítve a böngésző? A taszk bar és launcher nem érdekel, hiszen az megfeleltethető a notification Barnak mobilon. Ha igen, akkor pontosan elegendő lenne ennek az appnak teljes erőforrást kapnia, a többi elmehet aludni (kikapcsolhatja pl a UI renderinget), míg a háttérfolyamatok (pl. zenelejátszás, letöltés) futhat.

Hány alkalommal használsz valóban két alkalmazás UI-t egyszerre?

>Hány alkalommal használsz valóban két alkalmazás UI-t egyszerre?

kikérem, a hupon _kizárólag_ olyan senior krémengineerek vannak akik egyszerre 2 (de akár 5, 20) "appot" használnak! (ezekből 19 firefoksz.)

eszcsinája utánama dzsóbsz mega mik$of$$!! ciganyogány ftw o/

--
(ezen komment írója állandóan átéli a nook tabletjén a sleepelés helyett állandóan háttérben futó szuperware "appok" gyönyöreit)

"Visszamegyek a Wikipedia appba, és a Main Page jön be, nem az, amit megnyitottam utoljára. "

Ezt nem multitask feature hiány, hanem memóriahiány okozza, akkor történik, ha a memóriából is kitakarítja az oprendszer az adott alkalmazást.

"hogy valami látszik a taszk managerben, még nem jelenti azt, hogy az éppen aktív"

De, azt jelenti... egészen pontosan az onPause és onStop közötti állapotban van.

A következő hepajod azon fog alapulni, hogy nem lehet a teljes rendszert parancssorból irányítani?

iOS-en is korlátolt a háttérben való futás, ott is vannak "background mode"-ok, de azok elég limitáltak. És ez így van rendjén.

Én pl nem akarom a telefonom erőforrásait menedzselni. Azt csinálja a telefon.

mondjuk a kevesebb fingós, sörivós, beszélő cicás/kutyás/babás/oroszlános stb., hello world vírusvédelmes alkalmazás üdítő. én nem is szeretnék Play méretű áruházat tallózni a telefonomon, szerintem ennek ára van - ami a minőségben vagy biztonságban fizetendő. fika és flame mentesen írom, magánvéleményként.

nem mellékesen az ilyen méretű && hivatalos store forrásból érkező dolgok eddig megkímélték a WP felhasználókat. amit egyébként üzleti vonalon közel alapkövetelménynek gondolok. sajnos ilyen hírek helyben ritkán olvashatóak.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

nem mellékesen az ilyen méretű && hivatalos store forrásból érkező dolgok eddig megkímélték a WP felhasználókat

Gondolom azért, mert olyan kevesen vannak, hogy nem érdemes foglalkozni velük.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Ez tényleg elég jónak tűnik.
Amúgy a mostani telefonom (Overmax Vertis 01, 45 ezer bruttóban) is ezt tudja, kivéve a mágneses iránytűt és a belső memóriája csak 4GB. Ez utóbbi a legnagyobb problémám vele.
A 4GB-nak a felét maga az Android foglalja el a maradékot meg kettéosztva mutatja belső memória és telefon memóriaként. Az utóbbit néha SD memóriának is hívja némelyik program.
Ez pedig hamar betelik.
Itt ragadom meg az alkalmat, hogy megkérdezzem: Azon a telefonon amiben 8GB belső memória van, az Android ott is megelégszik 2GB-tal és 6GB-ot hagy szabadon, vagy ott többet szakít le megának?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Az "others" az tényleg beleállt a földbe ;)

Ha elolvasod az eredeti cikket akkor nem is ez a helyzet. Itt az ábrán csak a Symbian zuhanása látszódik az "others" -ben.
De a táblázatban 234.8%-ot nőtt az Others az előző évhez képest, igaz még így is nagyon kicsi a részesedése. Az is látszódik, hogy az idei karácsonyi szezonban viszont nem ezeket a mobilokat keresték. Az előző évben ugyanakkor a teljes Others eladást a karácsonyi szezon hozta. Azt jó lenne tudni, hogy FirefoxOS és Sailfish mellett mi van még othersben? Talán a Tizen, de azokat a mobilokat tavaly csak Oroszországban lehetett megtalálni és ott is csak nagyítóval.

Oke, akkor most nezzuk meg azok koreben is, akik adtak ki minimum $400-at egy telefonert (azaz exclude-oljuk a 70 Ft-ert 2 ev elofizuval elviheto 600MHz-es "mindegy csak legolcsobb legyen" kategorias embereket egy olyan statisztikabol, ami arrol szolna, hogy ki mit valaszt)

pedig nem akkora hülyeség. lefordítom, vedd ki a 20-25-30e forintos androidos castot, mely vélhetően leginkább azért létezik, mert a Google rendszeréhez ingyenesen hozzáférnek. amely eszközök igazán komoly visszalépések, ha már volt bármi más normálisabb eszköz a kezedben. még csak a smartphone szegmensről beszéltem.

lássuk a számokat így is.

szerk: az Androidot szerintem az alsó szegmens húzza ilyen mértékben, ami itt és ennyiért a lowcost és lowend szinonímája. ebből a megközelítésből a MS annyit nyerhet, hogy csak na. én csak marketing eszközökkel a 3%-ot többszörözhetőnek tartom belátható időn belül. csak az én ötleteimért nem kopogtatnak, egy vagyok a sok közül.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Pár hete érkezett meg kollégának Lenovo A8 (Golden Warrior) nem volt 30 ezer.
Mediatek MT6592 Octa-core 1.7 GHz Cortex-A7
GPU Mali-450MP4
Flash 16 GB + microSD kártyahely
RAM 2 GB
IPS LCD capacitive touchscreen 720 x 1280 pixels
GSM / HSPA / LTE
Camera 13 MP, 4128 x 3096 pixels, autofocus, dual-LED flash
Android 4.4.2

Nem csúcsmobil de tudja amit egy mai átlag okostelefonnak tudnia kell.
Kifutó négymagos 1 GB ramos Android mobilok ennél is olcsóbbak és még azok is bőven jól használható kategórián belül vannak.