Elvetették azt a Google elleni antitröszt keresetet, mely szerint a cég Android app követelménye kárt okoz az ügyfeleknek

Címkék

Az egyik amerikai szövetségi bíró dobta azt a Google ellen benyújtott antitröszt keresetet, amely szerint a Google kárt okoz az ügyfeleinek azáltal, hogy arra kötelezi az Android eszközök gyártóit, hogy azok az alkalmazásait alapértelmezetten használják. Ugyan a bíró dobta a keresetet, azonban a felperesnek lehetőséget adott arra, hogy három héten belül fellebbezzen a döntés ellen.

A bíró szerint a két fogyasztó által indított perben a felperes nem tudta bizonyítani, hogy a Google Android eszközgyártókkal kötött állítólagos, törvénytelen korlátozó szerződései miatt magasabb eladási árak jelentkeznek a telefonokon.

A felperes(ek) szerint - akik csoportos igényérvényesítésre irányuló pert szerettek volna indítani - a Google azzal, hogy megköveteli a gyártóktól (köztük a Samsung Electronics-tól), hogy saját alkalmazásait állítsák be alapértelmezetten az androidos eszközökön, korlátozza a hozzáférését a konkurens termékekhez, például a Microsoft Bing-hez. A kereset szerint ez a gyakorlat korlátozza a versenyt a keresőmotor piacon, elfojtja az innovációt és ezáltal magasabb készülékárakhoz vezet.

A bíró szerint nem bizonyítható kapcsolat a szoftverkövetelmény és a készülékár közt.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Sokaknak b*a a csoret, hogy az android ugye nem teljesen opensource. Masfelol viszont milyen alapon varjuk el a google-tol, hogy teljesen ingyen hozzaferhetove tegye a versenytarsaknak is a bazisok penzbe kerulo szolgaltatasokat, mint maps vagy search. Ertheto, hogy csak zart forraskent kaphato, de mivel ma mar kb. alapveto resze egy mobil OS altal nyujtott szolgaltatasoknak, nem lehet nelkule android klont csinalni.

Ugyes a google. Csak addig opensource a rendszere, hogy teljesen olcso commodity -ve tegye a hardvert. A sajat szolgaltatasai adjak meg a platform tenyleges erejet, ami viszont mar penzbe kerul.

Oktatni kene ezt, hogy hogyan szerezzunk penzt opensource OS-bol.