20 év után végleg bezárt a Yahoo! Directory

Yahoo 1994-ben
A Yahoo! 1994-ben

Az internet történelmének egy újabb darabjától vehetünk végső búcsút. A Yahoo! Directory az 1994-ben alapított Yahoo! első szolgáltatása volt. Miután a keresőcég keresőrobot-alapú szolgáltatásra váltott a 2000-es évek elején, az ember szerkesztette directory jelentősége gyakorlatilag megszűnt, bár a 2014-ben még mindig frissítették.

A Yahoo! 2014. szeptember 26-án jelentette be, hogy az év utolsó napjával a Yahoo! Directory-t nyugdíjazza. A cég nem várta meg a szilvesztert, tegnaptól kezdve a dir.yahoo.com-ra irányuló kérések már átirányítódnak a business.yahoo.com-ra.

Hozzászólások

Ne ezért lépte le őket a Gugli (meg mondjuk mindenki mást). Azt hitték lesz vagy 1000 honlap azt kész. Az internetezést meg urizálásnak, meg a diákok szórakozásának tekintették.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Egyrészt igaz, hiszen a mennyiség követhetetlenné vált, másrészt ez szerintem tematizált válogatás volt, ami viszont pozitív, és nem az volt a lényege, hogy minden hülyegyerek oldala szerepeljen rajta és a SEO is felejthető volt.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Hidd el van létjogosultsága a Yahoo Directory-hoz hasonló oldalaknak.

A Google és társai nagyon jók mikor valami konkrét dologra akarsz keresni ahol teljesen mindegy, hogy milyen oldal fog a találati lista legtetején lenni, hiszen jobb esetben megtalálod a választ arra amit kerestél. Az ilyen dolgok nagyon szépen befolyásolhatóak a SEO segítségével.

Ezzel ellentétben mikor nem konkrét dolgot keresel, hanem csak nézelődnél az interneten, esetleg új blog/fórum/hírcsatorna után nézel, akkor az ilyen kategorizált könyvtárak a legjobbak. Ezeket emberek szerkesztik tehát nem fogsz olyan oldalakat találni közöttük, amik nem az adott témával kapcsolatosak, illetve a közösség is úgy látja, hogy az szerepelhet, mivel semmi ártalmas nincs rajta.

Ajánlom figyelmedbe a DMOZ oldalát. Csak egy idézet onnan: "4,125,674 sites - 90,002 editors - over 1,023,713 categories "

"Ezzel ellentétben mikor nem konkrét dolgot keresel, hanem csak nézelődnél az interneten..."

Ezt a konkrétum nélküli nézelődés dolgot nem teljesen értem. Szerintem ha az ember nézelődni kezd, valami tág elképzelése azért van azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami érdekli. Ennek szellemében néhány tudományos témával kapcsolatban kipróbáltam ezt a DMOZ-t és (szerintem) teljesen használhatatlan találatokat adott.

Attól tartok, ez a Directory kontra automata kereső kérdés olyasmi, mint annak idején a ló kontra robbanómotor probléma. Lehetett volna a lónál maradni, de valami számítás szerint mostanra fél méter magasságig borítaná a lócitrom az összes lakható területet.

A kézzel szerkesztett címtáraknak amúgy szerintem is lehet létjogosultsága, de csak egy-egy szűkebb, kellően konkrét területen.
---
Science for fun...