Ubuntu Touch RTM image #10

Címkék

Ubuntu Touch RTM Update 10

Újabb fejlesztői mérföldkőhöz érkezett az Ubuntu Touch. Łukasz 'sil2100' Zemczak ubuntu-phone levelezési listára küldött tegnapelőtti levele szerint a #169 megfelelt a minőségbiztosítás tesztelési kritériumainak, ezért úgy döntöttek, hogy azt image #10-ként beteszik a stable csatornába.

A #9 és #10 image-ek közt a különbség nem túl jelentős. A változások kimerülnek hibajavításokban, illetve egy új zenelejátszó alkalmazás mutatkozik be ebben a kiadásban.

Ugyan vannak még ismert, javításra váró problémák, de ennek ellenére a fejlesztők a #10-et "Gold Master" image-ként kezelik.

Részletek itt. Képernyőképek itt.

További Ubuntu Touch hír, hogy a Meizu hivatalosan megerősítette, hogy hamarosan - 2015 első negyedévében - érkeznek az első Ubuntu Touch-t futtató Meizu MX telefonok Európában és Kínában. Részletek itt.

Hozzászólások

Vajon miért kell annak a browser ikonnak a safarira hajaznia?

Igazabol az egesz meg a Netscape Navigator idejebol lett masolva amikor meg webkit se volt. Persze azota mar csak a Mozilla keruli a hajozassal kapcsolatos logokat es termekneveket ;)

Komolyra forditva a szot, regota az az erzesem hogy Mark pofazik hogy ilyen meg olyan legyen az Ubuntu, de otthon titokban OS X-et hasznal. Gyakorlatag az osszes idegesito es PC-sek szamara total logikatlan feature-t lemasolta az OS X-rol (bal oldali gombok Ubuntuban majd a dock a Unity-ben, etc.)

A Unity fejlesztése a Canonical-on belül az Ubuntu Engineering részlegben történik. Mark nem ebben a csapatban van. Vagyis még havi szinten sem szól bele a mérnöki munkába. A visual és interaction design terveket szokta félévente átnézni a dizájnerekkel. Szóval nem úgy kell elképzelni Mark-ot mint egy minden lépen kanál, mikro menedzselő diktátort.
De nyilván Ubuntu-t használ munkára is szabadidőben is. De biztos vagyok benne, hogy van OSX-e is kéznél. Egy OS fejlesztőnek nylván van rálátása a többi OS-re. Nekem is van a háztartásban OSX és Debian is az Ubuntuk mellé. Nyilván tudni kell, hogy más műhelyekben mit főznek. Csak jó olvasóból lehet jó író.

Amúgy az em kérdés, hogy ma az OSX nyújtja összességében a legjobb felhasználói élményt. Ötleteket vadászni és inspirációt gyűjteni egy jó rendszerből pedig szerinte nem bűn. Az emberi civilizációbal egyidős az, hogy tanulunk egymástól, átvesszük egymás megoldásait. A szabad szoftver világában furcsa is lenne elzárkózni ettől. Miért kellene görcsösen verejtékezve, kényszeresen ötletelni, ha egyszer adott egy jó megoldás. Az lenne a jó, ha egy kirányba konvergálna az összes OS és a felhasználói élmény lenne mindenkinek a szempont.

Lehetne orakat vitatkozni azon, hogy akkor most ki es mit lopott kitol, ha egyaltalan lopta. Mert tenyleg van arra pelda, hogy ket helyen egymastol fuggetlenul ugyanaz (vagy legalabbis hasonlo) dolog alakul ki.

Itt leginkabb az a gond, hogy manapsag ha ugy nezzuk a legismertebb OS-ek (OS X, Windows, Ubuntu) kezdenek egymasra hasonlitani.

A Unity felulet rengeteg dologban hasonlit az OS X-re, am mellette a Windows "Modern" feluletebol es megjelenesebol is vett at dolgokat. A Windows 10 bar dobja a "Modern" feluletet, a kinezet marad es olyan funkiok jonnek be melyek ismerosek az OS X-bol es a Unity-bol is (direkt nem emelem ki a tobbi DE/WM-t mivel ugye jelenlegi allaspont szerint az Ubuntu a legismertebb disztribucio es alapertelmezetten a felhasznalo csak a Unity-vel talalkozik).

OS X reszrol nem tudok sokat nyilatkozni, mivel nalam nincs mindennapos hasznalatban es csak nemregiben kezdtem foglalkozni vele, de biztos vagyok benne, hogy ott is voltak olyan funkciok amit valamelyik rendszeren mar elotte lathattunk.

A lenyeg az, hogy a legismertebb rendszerek koreben szinte kezd kialakulni egy sema amire epulnek (kinezet, felhasznaloi interakciok, stb). Lassan ilyen teren mar nem lesz sok kulonbseg ezek kozott a rendszerek kozott, csak annyi, hogy mi van a motorhazteto alatt, illetve milyen programok tamogatjak az adott rendszert.

Én nem is szeretem a "lopás" szót. Eleve azt az üzenetet hordozza mintha elfogadnánk a szoftver szabadalmakat. De ha el is fogadjuk, a legtöbb UI/UX megoldás ami visszaköszöb tobb OS-ből nincs is szabadalmazva, vagyis teljesen szabad préda... az ember egy inspirálható és adaptív lény. Ezen rugózni szerintem inkább provokáció mint valódi kritika.

Azt, hogy a fősodor OS-ek kezdenek hasonlítani egymásra én nem tartom rosszank. Az átlagfelhasználónak ez jó. Semmi érték nincsen abban, hogy minden OS-ben tökéletesen más úton kell eljutni ugyanahoz a megodáshoz. Ez inkább felesleges fregmentáció.

Szerintem frankó lenne, ha a legalapvetőbb UX dolgokban lenne egy de facto szabvány. Kényelmesebbé tenné a júzerek életét. A power userek pedig buherálhatják a rendszerüket amúgy is szabadon... mármint ha olyan OS-t használnak :)

"Én nem is szeretem a "lopás" szót. Eleve azt az üzenetet hordozza mintha elfogadnánk a szoftver szabadalmakat."

Csak Hevinek és Steve Jobs-nak volt nünükéje ez a faszság. Utóbbinak is csak akkor, amikor úgy érezte, hogy őt lopták meg. Egyébként meg embert nem érdekel.

--
trey @ gépház

En arra lennek tok kivancsi egyszeruen es szamszeruen, hogy az
Ubuntu Engineering es az Ubuntu Visual és Interaction teamben (ha ez kulon team)
* hany ember dolgozik fejlesztokent. (Tehat az adminisztracio, takarito szemelyzet nelkul)
* es ebbol hany ember hasznal ugy ubuntu-t, hogy macosx+parallels desktop.

En elso blikkre azt mondanam, hogy ugy 80-90%, mert nem hiszem el,
hogy egyebkent az idegesito usability bugok ne jonnenek naluk elo.

Ubuntutol fuggetlenul, most ugy nezem, hogy MacOSX+Parallels Desktop van kb. minden fejlesztonel. Kulfoldi konferenciakon is ezt latom. Egy ket kivetel persze akad, de a tulnyomo tobbseg igy csinalja.

Szerintem ez van az ubuntueknal is hazon belul, igy pont a usability dolgokat nem javitjak:-\

Mas logikus magyarazatot meg nem talaltam. Persze lehet, hogy van.
(na jo, van meg egy, de azt megprobalom nem feltetelezni...:)

Teljesen objektivan: Az Ubuntu macosx+parallels desktoppal jobban hasznalhato, mint nativan.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mind az engineering és a design csapatban csak fejlesztők dolgoznak. Nincs takarító személyzet, sem pedig adminisztráció. A létszám nem tudom, hogy mennyire publikus. De a publikus http://en.wikipedia.org/wiki/Canonical_Ltd. adatait szerintem hitelesnek lehet venni és ott 500+ fősnek mondják az egész céget. Ebben benne van a Landscape, Juju meg más szerveres gárda is.

Az engineering csapatban mindenki, kivétel nélkül csak és kizárólag Ubuntu-t használ. Jellemzően a legutóbbi stabil kiadást (14.10 Utopic) de sokan használják a development seriest (most épp Vivid 15.04) is. Azt tudom, hogy sokaknak van otthon a háztartásban OSX. De a napi munkára, a fejlesztő eszközök és környezet az Ubuntu a legjobb, meg konkrétan ukázba van adva, hogy dogfoodolni kell a saját OS-ünkön.

A dizájnerek nagy része szeritem OSX-et használ, mert a prototípus és grafikus mockup tervezésre azon vannak a de facto szabványos eszközök. De egy virtuális gépen nekik is van Ubuntu.

Én személy szerint 5 fizikai gépet használo. Egy Synolgy DSM, egy Raspbian/Debian Pi-hez, egy Debian a Pandaboard-on, egy Debian az ősrégi T43-asomon, egy OSX a feleségem Mac-jén, Ubuntu egy régi MacBook Air-on, két tartalék Ubuntu egy Acer Aspire One és egy W510 lenovon, meg Ubuntu a fő gépen egy lenovo T440p. A ditial ocean-on van még egy 12.04 és egy Debian szerverem. Munkára és OSX-et soha nem használok. Néha megnézem, hogy ők hogyan csinálnak dolgokat, ugyanígy néha kölcsönkérem egy-egy haver iOS/Android telefonját, hogy körülnézzek.

Idegesítő usability bug-tól én nem szenvedek, de elég nyugis alkat vagyok :) Ha te tudsz ilyen bugokról, akkor akár privátban, akár a publikus csatornákon állok a rendelkezésedre. Bár én nem desktopos ember vagyok, de elég hatékonyan tudok eszkalálni fontos dolgokat a desktop csapat vezetőjének :)

Miután a Unity, ahogy elnéztem, gátlástalanul lopja az OS X megoldásait, ezen nem is annyira csodálkozom már.

Ezt amúgy becsüöm a Microsoftban, hogy ők azt mondták: "kapjátok be, mi megyünk egy tők más irányba", meg is lett az eredménye. Most mindenki elment a Flat design és minimalizmus irányába :)

Annyira nem flat azért az Ubuntu Touch UI. Az Ubuntu Shape komponensre épül sokminden és az nagyon nem flat.

Amúgy a vizuális dizájnerek világa egy külön kaszt :) Az én megfigyelésem szerint szinte vállalatok feleti kaszt az övék és folyamatosan lesik egymást és próbálják kitalálni azokat a vizális elemeket amikre a felhasználók harapnak és amire rákattannak.

Az ikonok tervezésénél ez még fokozottabban megjelenik, mert ott az a cél, hogy egy körömnyi helyen átmenjen egy nagyon egyszerű üzenet: "Én vagyok a számológép" Szóval nehéz megkerülni a de facto szabványokat :)

Egyébként szerintem inkább inspirációról van szó mint direkt lopásról. Ha lopás lenne akkor már bekattant volna az Apple jogi osztálya.

Ha lopás lenne akkor már bekattant volna az Apple jogi osztálya.

Ha konkurenciat jelentene az ubuntu, szerintem mar megleptek volna.

De valljuk be, ha a trabantodra ferrari logot teszel, spoilert a hatuljara,
nem fog a fiat beperelni....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Öröm és bódottá. Már várom, hogy kipróbáljam, valahogy, de sajnos nincs kompatibilis eszközöm.