Ingyenes OpenWrt online képzés nem csak rendszergazdáknak

Címkék

A Linux Akadémia ingyenes, online képzés sorozatának soron következő alkalmával a nemrég megjelent OpenWrt telepítése és használatának alapjairól lesz szó.

A képzésen egy konkrét hardverre történő telepítést ismered ugyan meg, de ez a legtöbb közkézen forgó SOHO router esetében egy pofon egyszerű feladat. A képzés nagyobb részében a legfontosabb beállítások elvégzését ismered meg egyrészt a webes felületen, másrészt parancssorból (beállító fájlokból).

Az OpenWrt ideális megoldás a legtöbb otthoni és kisirodai routerre a gyári szoftver helyett. A gyári szoftverek sokszor hibásak, ismert hátsó bejáratokkal rendelkeznek amiket a neten aktívan kihasználnak. Ezen felül a gyári szoftverek erősen korlátozott funkcionalitással rendelkeznek.

Az OpenWrt ezzel eszemben teljes mértékben a te kezedbe adja az irányítást, amennyiben támogatott eszközöd van (nagyon sok boltban olcsón kapható eszköz ilyen). Egyrészt van hozzá frissítés, másrészt nem tartalmaz szándékos hátsó bejáratot, harmadrészt pedig számos olyan funkciót nyújt, melyet csak a drágább bolti eszközökben kapsz meg.

A képzésen a főbb beállításokat tanulod meg, de lesz szó a több szolgáltatós kapcsolat beállításáról (multi-wan) olyan eszközön is, mely gyárilag ezt nem támogatja.

A képzés időpontja: november 3. 19:00

További információ és jelentkezés az ingyenes képzésre a Linux Akadémia weboldalán.