3. Open Source Budapest meetup

Címkék

Az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség ismét meetupot szervez a szabad szoftverekről. Célunk a nyílt forrású szoftverek használata mellett az azok fejlesztésében való részvétel népszerűsítése. Ezen kívül ez a meetup találkozási lehetőséget biztosít a nyílt forrású szoftvereket használó fejlesztőknek és felhasználóknak. Akinek kedve van, az itt sörözhet és beszélgethet az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség képviselőivel. Köszönjük a BalaBit IT Security technikai segítségét az esemény lebonyolításához, valamint a Mozilla Foundation támogatását a cateringhez!

A legutóbbi meetup előadásairól készült hangfelvétel itt hallgatható meg.

A meetup programja

18:00 – Kapunyitás, kötetlen csevegés

19:00 – Előadások:

  • Nagy Gergely (Balabit): A kígyó megszelídítése, avagy Python más szintaxissal

    Rövid beszámoló a Hy nevű, Python AST-re forduló Lisp nyelvről, főként a köré épült közösségről. Nomeg pár mókás Hy projectről, bemutatandó, hogy mit ad ez hozzá a standard Pythonhoz. Szintén pár példa arra, mennyire egyszerűen lehet csatlakozni egy szabad szoftver projecthez, és hogy egy jó közösség mennyire hálás tud lenni a legapróbb dolgokért is.

  • Szmozsánszky István (Carnation): HTML5-alapú mobiltelefónia - milyen jövővel kecsegtet a Firefox OS?

    Napjainkban a legtöbb okostelefon-felhasználó egymástól hermetikusan elzárt falanszterek, égbe törő elefántcsont-tornyok lakója. A mobil operációs rendszerek fejlesztői kétségbeesetten próbálják röghöz kötni felhasználóikat, a platformok közötti átjárás kínkeserves vagy épp lehetetlen. Itt lép be a képbe a Firefox OS - a sokak által megváltóként, mások által erős szkepticizmussal fogadott, web alapú, nyílt forráskódú operációs rendszer. Azt, hogy valóban a Mozilla mobil operációs rendszere lesz-e a megoldás a világ problémáira ma még nem lehet tudni - egy azonban már most bizonyos, a fenti állóvíz felkavarása már úgy hiányzott, mint egy falat kenyér. Előadásomban kicsit visszatekintünk a Mozilla lassan tinédzserkorba érő gyermekének egy évére, s áttekintjük a hogyan továbbot is - mire számíthatunk a közeli - és valamivel távolabbi jövőben - mind felhasználói szempontból, mind pedig a fejlesztők szemszögéből

  • Czakó Krisztián (Linux Akadémia): Windows szerver alapú AD migrálása nyílt forrású, Linux környezetre.

    A Windows 2003 szerver lassan a támogatási időszak végéhez közeledik. A rendszergazdák előbb-utóbb kénytelenek lesznek váltani. A nyilvánvaló frissítés (újabb Windows szerverre) mellett adott egy alternatív lehetőség is: a nyílt forrású Samba 4 használata. A Samba 4 teljes mértékben támogatja az AD-t, így egyrészt beléptethető Windows szerverrel kezelt AD tartományba további szerverként (legyen szó 2003-tól 2012-ig bármiről), másrészt át tudja venni a mester szerepköröket: a teljes AD migrálható rá, leváltva a régi szervert. A menedzsment pedig folytatható a megszokott távoli szerver felügyeleti eszközökkel (RSAT).

Időpont és hely

Az esemény helye: Balabit Kft konferenciaterem, Budapest, Alíz utca 2

Ideje: 2014. szeptember 9. 18:00.

A belépés ingyenes, de kérjük, hogy regisztrálással jelezd a meetup.com-on ha jössz.

Mindenkit szívesen látunk!

Jelentkezz előadónak

  • Fejlesztesz valamit, vagy akár csak van egy ötleted, amibe másnak is érdemes lenne beszállni?
  • A cégetek szabad szoftvert használ a LAMP szervernél izgalmasabb feladatra?
  • A szabadon elérhető tudás megváltoztatta az életed?
  • Találtál egy menőbb Emacs billentyűkombinációt a C-x M-c M-butterfly-nál?

Meséld el 10 percben! Írd meg előadásötleted – és hogy melyik hónap második keddjén érsz rá – az opensourcebudapest kukac gmail com címre!