A Facebook szeretné, ha a Linux network stackje lekörözné a FreeBSD-ét

Címkék

Az The INQUIRER számolt be arról, hogy a "Faceboot" Linux kernelfejlesztőt keres.
A céljuk, mint írják az, hogy "a Linux kernel network stackje versenyképes, vagy jobb legyen a FreeBSD-énél".
Az Inquirer szerint a feladatra alkalmas emberek tucatnyian lehetnek mindössze.

Hozzászólások

Az még oké ha proprietary verseng open source megoldás ellen, hogy jobbat kínáljon, mert ott pénzről van szó.

De az már távolról sem tűnik nekem jó iránynak mikor open source akarja lenyomni a másik open source-t (még ha csak egy alrendszerről van szó)

+100
Pedig a FOSS ban nagyon komoly minőségi javulást hoz a verseny....
sendmail vs. postfix vs. qmail vs. exim
apache vs. nginx
firefox vs. google chrome
mplayer vs. mplayer forkok vs. vlc pl.
Amióta nem fejlesztik az mplayert azóta nincs komoly verseny igaz az mplayerrel nagyon magasra tették a mércét....

....
azt akarom kihozni belőle, hogy van nyílt forrású rendszereken belüli verseny és a Tulajdonosi szoftverekkel szemben is....
A fontos az lenne, hogy a nyílt rendszereken belül is legyen verseny minden területen mert ez nagyon jó hatással van a teljesítményre és a minőségre.

Szerintem nem vágta le, csak én nem raktam pontot a végére, mert amúgy nem is fejtettem ki az álláspontom ott.

Most így ezzel kapcsolatosan annyira nem akarok egy esetleges vita elindítója lenni, ezért is nem írom a saját részletes véleményemet. Csak általánosan fogalmaztam a nézetem és kíváncsi vagyok, hogy másnak mi a véleménye a dologról.
Ezért olyan az a hozzászólás amilyen.

A Facebook infrastruktúra Linux szerverekre épül. Nyilvánvalóan nem fognak migrálni más rendszerre és a network stack mellett sok más szempontot mérlegeltek amikor a Linuxot választották. De ettől még érhető igény, hogy gyorsabb network stacket akarnak. Mivel pénzük megvan amivel a megfelelő fejlesztő elégedett lesz, miért ne keresnék meg a megfelelő embert erre a munkára?

Ez így nem teljesen pontos azért, egy csomó cikk van arról, hogy a Facebook indulásakor (hobbiprojekt lévén) rámentek az ingyenesre, mostanra pedig egy csomó pénzt beleöltek saját PHP, saját MySQL, stb. készítésére. Amiből egyébként az OSS cuccok profitáltak, nyilván, de attól még a FB-nek sokba került.

> A Microsoftot leszámítva gyakorlatilag minden globális játékos nyílt szabadszoftverre építi a web alapú szolgáltatását.

Ööh... nem. Nyilván, az IIS éppen azért szorongatja az Apache torkát a market share-t tekintve mert csak a Microsoft használja.

--

tl;dr:
"IIS is now used by a third of the world's websites. Although this is not Microsoft's largest ever market share (it reached 37% in October 2007), this is the closest it has ever been to Apache's leading market share, leaving Apache only 4.7 points ahead."

Mira akarsz kilyukadni? Tudjuk, hogy a Microsoft fizet egy csomó pénzt Godaddy és hasonló webtemető, webparkoltató cégeknek, hogy feltornássza az "all sites" statisztikát.
Active sitesnál már látható az IIS folyamatos zuhanása. Amiről itt szó volt arra a 'Market share of the top million busiest sites' a inkább releváns. Ott is negyedik helyen van az IIS, már az others is előzi. Egyébként Apache-nginx mozgás látható aminek háttere általában az, hogy nginx-et raknak Apache elé. Néha áttérnek pure nginx hostingra.

Globális, jelentős webszolgáltatásokról volt szó. Google, Facebook, Amazon, Ebay vagy Microsoft... stb... Ezek között, ebben a méretben írj olyat aki Microsoft rendszereket használ MS mellett saját infrastruktúrájához.

Elég gyenge lábakon áll a szakma, ha világszinten 11 profi adott a témához.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Például a múltkori RSS évek óta jelen van a Linuxban. Ilyesmikre gondoltam. Elég sokat olvasok FreeBSD listákat ahhoz, hogy lássam a példálózásokat, hogy "ez a Linuxban már évek óta működik". Ezért mertem azt gondolni, hogy lehet, hogy van, ahol a FreeBSD-nek kellene felzárkóznia.

--
trey @ gépház

Nekem erről a c10k-ról a Kegel-féle weblap jut eszembe, ami minimum 10 éves.
BTW, az még leginkább a select körül csúcsosodott ki, amiről meg ennyit:
The kqueue() and kevent() system calls first appeared in FreeBSD 4.1. (27 Jul 2000)
The epoll API was introduced in Linux kernel 2.5.44 (18 Oct 2002, de ez még ugye a devel ág volt akkor, plusz még a libc-be is le kellett csorognia)
Persze ebben ezek és az egyéb -a témában fontos- dolgok teljesítménye nincs benne, de akkor még az ilyen jellegű innováció inkább a BSD-ben történt, a Linux a pincében sem volt sok tekintetben. :)

Igen, sok minden változott, pld. a Linux feljött a pincéből. :)
--
zsebHUP-ot használok!

"Az Inquirer szerint a feladatra alkalmas emberek tucatnyian lehetnek mindössze."

És mind freebsd fejlesztő. ;)

Akkor most már a network stack -kem is posztolni fogja az állapotát?
/Troll-on
És ezen kívül még mit? Vajon az NSA is besegít?
/Troll