Megjelent a Google Chrome 64 bites bétája Windowsra

Címkék

Közel 5 évvel azután, hogy Linuxra megérkezett a 64 bites Chrome, a Windows felhasználók is letölthetik a Google böngészője 64 bites változatának bétáját. Alá (nyilvánvalóan 64 bites) Windows 7 vagy Windows 8+ operációs rendszer szükséges.

Telepíthető innen. A bejelentés elolvasható itt.

Hozzászólások

Miért indul be ilyen lassan a 64 bit windowson?

A 64 bites Windows a kezdetektől "multiarch" támogatással rendelkezik, ezért különösebben nem izgalmas 64 bites Windowson 32 bites szoftvereket futtatni. (WOW64 néven bele van csomagolva a 64 bites Windowsba egy 32 bites Windows is.)

Linuxon ugye disztribúciója válogatja, Debiannál például csak a közelmúltban (Wheezy) lett multiarch támogatás, előtte csak egyes csomagokból volt a 64 bites rendszerhez 32 bites kompatibilitási verzió. Másrészről, a Linuxos közösséget talán kicsit jobban zavarja, hogy az amúgy is bloatware 64 bites rendszer mellé még fel kell építeni egy párhuzamos világegyetemet 32 bites rendszerből... :)

Így van.
Fejlesztőként kényelmesebb csinálni egy 32 bites verziót ami működik 32 és 64 bites win-en is, mint csinálni kettőt.
Előnye a 64 bitnek meg a szoftverek 99%-ban nem nagyon van, így nem éri meg szarozni vele. Még akkor se, ha egyébként körültekintően fejleszt az ember, és csak egy fordítás az egész.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Végre a Chrome is ki tudja majd használni a rendszerben lévő összes memóriát.

Csak azt nem látom még, hogy mi lesz a következő nagy sláger, miután rájöttek, hogy ez se fenékig tejfel, meg ezzel is csak a szívás van user és fejlesztői oldalon is :) Illetve majd jönnek a natív appok újra, de már HTML + CSS + JS-ben fejlesztve, de natív API-kat hívogatva.

Épp ma borzadtam el, hogy a barom Google hülye UX-eseket foglalkoztat. Spreadsheets-ben valami új design-on (nem követem), hol is van az "Létrehozás"? Bal oldalt? Felül? Nem. Nem. Nem ott, ahol az ember amúgy keresné. Jobb alul! Ott, ami normál esetben a legkevésbé észrevehető hely :) Komolyan mondom, nem értem a koncepciót mögötte. Vagy csak elkezdett fogyni a tárhelyük, és így próbálják csökkenteni az új dokumentumok számát?

Az elgondolás mögötte, hogy egyre többen használnak mobil eszközt, aminél a legkönnyebben elérhető terület általában jobb alul van. Bal felülre a mai telefonokon fél kezes használat esetén baromira nyújtózni kell. Ezért a szerintük legtöbbet használt funkciót ide rakják újabban ilyen lebegő gombként (FAB).
Nem állítom, hogy a világ legjobb ötlete, meg tudom, hogy first world problem, de van mögötte logika.

és a telepítője már képes lesz arra, hogy megadhatom a telepítés helyét? vagy ez majd csak 128biten?

--
xterm

Speciel rendszergazdai jogok amúgy sem kellenek (ezt is céges gépről írom, hivatalos forrásból, és saját magam által telepített Chrome alól) de azért úgy 2014-ben illene tudni ilyesmit.

Amúgy pont az a tendencia, hogy egyre több telepítő "elfelejti" megkérdezni, hova üljön be az alkalmazás.

Köszönöm szépen! Ez a chromium vagy a chrome? A 286982 gondolom egy build szám, azt honnan lehet megtudni miből készült bináris?

(Régen ment a http://googlechromereleases.blogspot.hu/ oldalon található build szám alapján leszedni innen http://dl.google.com/chrome/install/1180.81/chrome_installer.exe majd később innen http://dl.google.com/edgedl/chrome/win/AA.B.CCCC.DD_chrome_installer.exe. Ezek nem mennek egy ideje. Manapság ez szokott működni: https://support.google.com/installer/answer/126299?hl=en és letölt az exe. De egy zip vagy 7z, ami régen volt, jó lenne.)

Update: Találtam egy ilyet, működik:

STABLE version:
http://clients2.google.com/service/update2/crx?x=id%3D{8A69D345-D564-463C-AFF1-A69D9E530F96}%26uc

BETA version:
http://clients2.google.com/service/update2/crx?x=id%3D{8A69D345-D564-463C-AFF1-A69D9E530F96}%26uc&ap=1.1-beta

DEV version:
http://clients2.google.com/service/update2/crx?x=id%3D{8A69D345-D564-463C-AFF1-A69D9E530F96}%26uc&ap=2.0-dev

CANARY version:
http://clients2.google.com/service/update2/crx?x=id%3D{4ea16ac7-fd5a-47c3-875b-dbf4a2008c20}%26uc

A fenti linkek adnak egy XML-t, abban van a link a telepítő exe-re. Azt nekem sikerült kicsomagolni és kaptam egy chrome.7z állományt, amiben ott van a cucc.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

pont ez a lényeg. a gugli a leírásában írja, hogy kell, és úgy (se) működik. oda települ, ahova nem kéne (a profilban mit keres egy _alkalmazás_? pláne egy olyan, amelyik aggregálja az összes frissítés full telepítőjét és futtatható verzióit. és ez nem egy béta program, hanem sok-sok verziót megélt app!

--
xterm

android studio is odateszi magát by default.
s mintha ott se lehetne választani, csak az all users on this computer s a just for me között.
Előbbi a ProgramFilesba, utóbbi a user profileba telepíti, s utóbbi az alapértelmezett....

úgy néz ki, Googleéknál ez a szokás...
--
blogom

akkor olyan betegség ez, mint az egyik másik szoftveróriás ráeröltette a default mindenki rendszergazda a gépén, aztán meg feltalálta azt, hogy ez így nem jó. és ennek "visszaeröltetésére" kitalálta az egyik legfeleslegesebb security megoldást.

amúgy a chrome esetében lehet választani hova teszed (szerintük). de nem.

--
xterm