Autofs

Címkék

Edward Tomasz Napierała tegnap küldött egy "CFT", azaz "Call for Testing" kérést a freebsd-current@ levlistára "Autofs" tárggyal. Levelében arról ír a fejlesztő, hogy a FreeBSD Foundation szponzorálása mellett egy új automounter-t fejleszt. A neve "Autofs". Az új automounter-ről készült diák megtalálhatók itt. Kód a GitHub-on.

A cél a hiányosságokkal küzdő amd(8) lecserélése.

A kód a FreeBSD 11-CURRENT-ben landol és várhatóan a FreeBSD 10.2 kiadásban debütál majd. A teszteléshez kernel, world fordításra, mergemaster futtatásra és konfigfájlok szerkesztésére is szükség van, ezért a fejlesztő azt javasolja, hogy a tesztelést érdemes a manual oldalak (pl. automount(8)) elolvasásával kezdeni.

A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólások

Igazán érdekel. A "hiányosságokkal küzdő amd"-t használom (sysutils/automounter-rel megtámogatva), de nálam jól működik (pendrive, telefon, külső dvd-író mind megy).

Már megijedtem, hogy folytatják a még legénykoromban használt autofs nevű hulladék fejlesztését.

A cikket olvasva szerencsére újat írnak.
:)

Nem kell megsértődni ezen a "hiányosságok"-on. A FreeBSD közösség maga írta le a nemrég kiadott aktuális helyzetjelentésében:

"New Automounter

Contact: Edward Tomasz Napierała

Deficiencies in the current automounter, amd(8), are a recurring problem reported by many FreeBSD users. A new automounter is being developed to address these concerns.

[..]"

--
trey @ gépház

Nem sértődtem én meg. Nekem annyi a fontos, hogy menjen és a beállítása ne legyen túlságosan nehéz.
Ha amd, akkor amd, ha autofs, akkor autofs. Ha az alaprendszerben benne lesz, talán még kevesebb macera is lesz vele (pl. nem kell a sysutils/automounter port-ot telepíteni, illetve esetleg szükség esetén újrafordítani, stb.).

Csak arra a részre próbáltam (sikertelenül) reagálni, hogy van linuxos autofs, miért nem azt használják. Erre gondoltam válasznak, hogy van az amd (és esetleg egy-két port könnyítésképp), ami valamennyire működik (works4me), és felhasználhatnák azt is.
Hát, kicsit bővebben kellett volna ezt a részt kifejtenem az előbb :)

... előbb-utóbb csak kell egy jó automounter, hiszen arrafelé tendál a világ, hogy százasával fognak lógni a gépből az USB és kitudja még milyen portok, amikre mindegyikre dugunk majd valami adathordozót.
Még a 4-6 pendrájvhoz kiadni a mount parancsot nem nagy kunszt, az eddigi automount meg csak arra volt jó, hogy mountolás előtt még egy unmount is kelljen :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Még a 4-6 pendrájvhoz kiadni a mount parancsot nem nagy kunszt, az eddigi automount meg csak arra volt jó, hogy mountolás előtt még egy unmount is kelljen

FreeBSD esetén a sysutils/automounter csomagot használva az umount is automatikus volt.
Gyakorlatilag az történik, hogy amikor bedugsz egy eszközt, a rendszer érzékeli az új eszközt, és ha csatolható, akkor létrehoz néhány könyvtárat (/media/dev alá kerülnek az eszköznévvel (partícióval) megegyező könyvtárak, valamint a /media alá a fájlrendszerek nevei (ext2fs, msdosfs), ahova az eszköz labeljével egyező nevű könyvtár kerül). Ekkor még nincs felcsatolva. Ha olvasni akarod a könyvtárat, akkor csatolódik fel, majd bizonyos idő (mondjuk 5-10 másodperc?) inaktivitás után (se írás, se olvasás nincs) lecsatolja.