Trieszt Apache OpenOffice-ra vált

Észak-Olaszország egyik kikötővárosa, Trieszt bejelentette, hogy Apache OpenOffice-ra vált, lecserélve a - ki nem mondott, de a megfogalmazásból sejthető - Microsoft Office-t. A váltástól a város három év alatt körülbelül 900 ezer eurónyi megtakarítást remél. Roberto Cosolini polgármester szerint a váltás nyílt forrású megoldásra egyrészt kulturális választás, másrészt gazdasági döntés. Cosolini a három év alatt várt majd' 1 milliós megtakarítást jelentősnek nevezte.

A váltás körülbelül 1800 hivatalnokot érint. Az egyik helyi lap szerint közülük kicsivel több mint 1300-at már felkészítettek a váltásra. Ezek az emberek már oktatásban részesültek. Trieszt ugyanazt a szaktanácsadót kérte fel a segítségre, aki tavaly segített a szintén olasz Emilia-Romagna régiónak OpenOffice-ra váltani.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Micsoda kurvanyázások lesznek ott. :DD

A példád tökéletesen jelzi azt, amikor van egyvalakinél egyvalami amit nem tud az LO, ezért mindenki mindenre MSO-t használ. Erre azt szokták megoldásként javasolni, hogy mondjuk 100 dolgozónként kell egy 5 db-os MSO licencpakk, és 5 dedikált gépen legyen fenn az MSO, és akkor amikor, és akinek az a funkció kell, arra azt az 5 gépet tessen használni. Persze ha az adott funkciót mindenkinek kell használni, az teljesen más.

Közigazgatásról volt szó, ott el nem tudom képzelni, hogy a gépek 90%-án ne lehetne LO-val kiváltani a sablon tologatós munkát. Akarat kérdése. Csakhát olyan gazdag ország vagyunk, hogy a hosszú távon gondolkodás helyett egyszerűbb megvenni a licenszeket, mint esetleg tartani egy 1 napos oktatást, meg átkonvertálni néhány -tudom, túlzok- sablont.

És? Ahol nem űrlap van, ott már kevés az LO? Mondjatok már példákat, mire nem jó? Mi az a munka, amit nem lehetne vele kiváltani?

Egyébként azért írtam a gépek 90%-át, mert elhiszem, hogy van ahova pl muszáj az Excel és nem elég a LO táblázatkezelője (akármiért is). Az olyan munkakörben legyen MSO.

Nem csak arról, de látatlanban a fejemet rá merném tenni, hogy a magyar közigazgatásban (és úgy általában az állami szektorban) a megvásárolt MS Office lincenszek nagy részét (90+ %) 3 funkcióra használják:
- írógép (leginkább sablont se használnak)
- email kliens
- naptár.
Bár ez utóbbiban nem vagyok biztos.

Nem, de ebben az esetben ez volt a legköltséghatékonyabb. Hosszú történet, de nem sok olyan off-the-shelf cucc van, ami mindazt tudná, amit összetákoltam VBA-ban.

Nem rossz nyelv/framework ám a VBA. Sőt. Csak nem szabad abba a hibába esni, hogy valaki azt gondolja, hogy profi szinten meg lehet tanulni két nap alatt.

Valószínűleg meg lehetne oldani, csak amennyire tudom, LO-ban a preferált makró nyelv a Python.

Na most az meg azért gáz ugye, mert
(1) dedikált embereket kéne felvenni a kód újraírásához
(2) egy csomó nem-IT-s suliban is tanítják a VBA-t, mert rengeteg embernek lehet hasznos (pl. aki gazdasági vonalon tanul) --> újraképzés --> pénz

> csak amennyire tudom, LO-ban a preferált makró nyelv a Python.

Nem. A legkönnyebb StarBasicben makrót írni, arra működik a beépített IDE. A Python amiatt javasolt legfeljebb, hogy egy modernebb, hatékonyabb nyelv. Ezen kívül a LibreOffice egy elég nagy részhalmazt ismer a VBA-ból is, főleg a táblázatkezelőben.

> A melóban van olyan Excel makróm, ami SMS-t tud küldeni.

Valoszinu, hogy mindenki jobban jart volna, hogyha normalis nyelven (ertsd: kulonallo program) oldottad volna meg.

Az en meglatasom az, hogy ahova az LO keves, az excelt meg megeroszakoljak, oda mar pont egy celszoftvert kellene ir(at)ni.

Egyebkent az MS Office, teljesen beegette magat az informatikaba. Van olyan multinacionalis gyar, ahol a komplett gyartosor vezerlest excelben oldottak meg, mivel az az egy szoftver amirol feltetelezheto, hogy mindenhol (india, taiwan, kina) is fel van telepitve, igy csak a makrot kell portolni.

Senkinek nem kivanom, hogy ilyen 1-2M soros formedvenyt lasson. Kieg a szeme.

De tisztan anyagi oldalrol ez a legolcsobb megoldas. Van olyan excel makro, amelyik komplett SAP megoldasokkal versenyzik.

De ez meg mindig egy tablazatkezelo megeroszakolasa. Barmilyen nezopontbol.

Mondjuk a LibreOffice is megeri a penzet:)
A kiemeles (korrektura), amit kb. a cegek 90%-a hasznal (minden szinten) a mai napig nem megy. Kb. 5 eves hibajegy.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Valoszinu, hogy mindenki jobban jart volna, hogyha normalis nyelven (ertsd: kulonallo program) oldottad volna meg.

Ott bukik meg a gondolatsor, hogy C# fejlesztőként nem nekem jutott eszembe, hogy VBA-ban legyen megírva. Ez volt a feladat, én meg ugye alkalmazott vagyok, tehát mások papíron létező igényeit megfelelő mennyiségű koffein és papírpénz hozzáadásával valós termékké alakítom.

>> Valoszinu, hogy mindenki jobban jart volna,
> Ott bukik meg a gondolatsor

Ettol meg az allitas mindig el:)
Valoszinu, hogy mindenki jobban jart volna...

Persze a konkret feladatot kellene latni.

De azert te is latod, hogy ez egy erosen kiragadott pelda.
Az, hogy te SMS-t kuldesz excelbol, nem biztos, hogy erv amellett, hogy a LO miert ne valthatna le az Excelt.

Es szerintem az LO - Excel haborut nem is az fogja eldonteni, hogy a makrok kompatibilisek-e egymassal.
Aki Excel makrot hasznal komolyabb dolgokra (lasd. az en gyartosor automatizalo peldamat), azok altalaban koltsegcsokkento megoldaskent csaptak le az Excelre.
Nem ok fogjak eldonteni az LO - Excel kerdest.

Egyebkent irtam mar Libreoffice ala makrot nem is egyet, aztan ugy dontottem sajat program irasa 1000x jobb megoldas lenne.

Igaz vagy egy evig hezitaltam, mert ki az a marha aki tablazatkezelot akarna irni nullarol, de vegulis jol dontottem.

Semmivel se lettem volna beljebb, hogyha Excel ala portolom a makroimat.

Egyebkent ha mar itt tartunk, mi a tokert nem tud igy 2014-ben az Excel utf8-as .csv-t importalni? (ahol a mezoelvalaszto lehetne ;|[TAB] karakterek egyike. Legjobb lenne a |).

En szemely szerint remelem kihal a MS Office mindorokre. Direkt szivatjak az egyszeru maganembert. De ez szigoruan maganvelemeny:))

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Osszegezve: Aki makrot ir Excel ala, az koltsegmegtakaritas miatt teszi, igy mindent megtesz azert, hogy nehogy egy fillert is ra kelljen kolteni (portolni, ujrairni).


Mellesleg ezt keresed: https://www.itg.ias.edu/content/how-import-csv-file-uses-utf-8-characte… ?

Nem emlekszem, hogy pont igy (Adat menubol) probaltam-e.

Elmentettem. Ki fogom probalni, koszonom.

De alapvetoen a workflow az az, hoyg megnyitja a .csv-t, szerkeszti, es elmenti ugyanugy.
Sima sztringek tablazatban (nem kell komolyabb formatum, mint a .csv).

Persze lehetne valami webes oldalt is osszehozni ra...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én úgy látom, hogy aki excel alá ír alkalmazást, az általában a saját munkáját automatizálja valamilyen formában. Na most, ha valaki egyszer belakta a MS Office-t, az nagyon boldog lesz, ha hirtelen közlik vele, hogy az elmúlt 4-5-10 év munkáját kukázza, mert mostantól ingyenes szoftverre váltunk.

> Mondjuk a LibreOffice is megeri a penzet:)
> A kiemeles (korrektura), amit kb. a cegek 90%-a hasznal (minden szinten)
> a mai napig nem megy. Kb. 5 eves hibajegy

Nem 5, hanem 10.5 eves hibajegy (2004-01):

https://issues.apache.org/ooo/show_bug.cgi?id=24317

Es meg ez is relevans:
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=64490

Csak, hogy ne a levegobe beszeljek...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A másik része az, hogy az OO/LO az MSO 2003-ra jobban hasonlít, mint az MSO 2007/2010/2013 az MSO 2003. Vagyis az öregek, akik gyakran kihagyták a 2007+ szériát könnyebben átállnak egy LO-ra, mint a fiatalok, akiknél sok esetben a 2007+ széria volt az első találkozás az MSO-val. De persze a picsogás faktor is ott szokott lenni :(

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Csak azért időnként kerülnek be új emberek is (különösen 4 évvel ezelőtt, amikor volt is valami program arra, hogy friss húst küldjenek a közigazgatásba), akik már lehet láttak újabb verziókat is. De amit lentebb zitev írt, az is működhetne szvsz.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Mint nálunk, mi is erőlködtünk a LO-szal (közigazgatás), de lassan lecserélődnek MS office-ra."

Miért is ne, van pénz dögivel.

Kíváncsi lennék mit nem lehet megoldani LO-val. Amit én eddig láttam -ügyfélként-, az egyrészt katasztrófa, másrészt bármivel meg lehet csinálni, még egy Writerrel vagy AbiWord-del is, nemhogy LO-val.

"Főleg a fiatalabb korosztály szidja masszívan a LO-t" -- ez meg azért van, mert az egész informatika oktatás olyan, amilyen. Nem szövegszerkesztést oktatnak, hanem MS wordot. És ha nincs meg a megszokott ikon a megszokott helyen, akkor azzal már ne mis lehet dolgozni.

Legutóbb egy anyasági támogatás és családi pótlék igényléshez volt szerencsém, "természetesen" .doc-ban lehet letölteni. Mert miért ne. Mert a _kinyomtatva_ kitöltendő dokumentumot, azt MS ofisz formátumban kell elérhetővé tenni. Mert az "úgyis mindenkinek van". A PDF vajon mi?

Annyira kíváncsi lennék már pár példára, hogy milyen bonyolultságú dokumentumokról beszélünk itt, amikkel ilyen megoldhatatlan kompatibilitási gondok lennének és amiket napi szinten tömegével csereberélnek egymással a dolgozók. De komolyan.

Másrészt -megintcsak: hosszú távon- lehet hogy megéri még keverve is. Van olyan formátum, amit mind a 2 szoftver jól kezel. Meg lehet csinálni úgy, hogy jó legyen. Elvégre erről szól a fenti hír: máshol meg tudják csinálni, csak akarat, elhatározás, meg egy kicsit előre gondolkodás kérdése. És már máshol mások is meg tudták csinálni.

De nálunk természetesen nem lehet. Megakadna a Közigazgatási Gépezet, ha nem lehetne szórni a pénzt.
Nem az a baj, hogy nem _lehet_, hanem az, hogy senki nem is akarja mégcsak megpróbálni sem. Inkább fizetünk, mint a katonatiszt, mert így nem kell ezzel is valakinek dolgozni, mert így nem lehet felelős ha mégis bebukik, mert így szoktuk meg, mert van rá lóvé, meg mert egyébként is, minek piszkálni azt ami ennyire jól működik, nem?

> Annyira kíváncsi lennék már pár példára, hogy milyen bonyolultságú dokumentumokról beszélünk itt

Gyakorlatilag bármi, amiben a bold-underlined-italic háromszögön kívülről választanak eszközöket. Vagy az MSO piszkít maga alá az open formátumoktól, vagy a LO a zártaktól, de egyik irányban tízből kilencszer gebasz van.

> Van olyan formátum, amit mind a 2 szoftver jól kezel.

Nincs. Akár az MSO-ról, akár a LO-ról van szó, sokszor még a saját csomagon belüli verziók között is eltörik valami.

> Inkább fizetünk, mint a katonatiszt, mert így nem kell ezzel is valakinek dolgozni, mert így nem lehet felelős ha mégis bebukik

Lazán kapcsolódik: elgondolkodtál már, hogy miért fizetnek sokszor a for-profit cégek is pár milliót egy beszállítónak ahelyett, hogy házon belül oldanék meg?

"Gyakorlatilag bármi, amiben a bold-underlined-italic háromszögön kívülről választanak eszközöket. Vagy az MSO piszkít maga alá az open formátumoktól, vagy a LO a zártaktól, de egyik irányban tízből kilencszer gebasz van."

Én nem ezt tapasztalom, de mondom, éppen ezért lennék rá kíváncsi, hogy 1) milyen bonyolultságú dokumentumokról van szó; 2) mekkora a belső és külső forgalom az ilyen potenciálisan problémás dokumentumokból.

"Nincs. Akár az MSO-ról, akár a LO-ról van szó, sokszor még a saját csomagon belüli verziók között is eltörik valami."

Nem az a kérdés, hogy ez előfordul-e, hanem hogy mekkora meló ezt megelőzni/javítani. Az esetek nagy részében gondolom nem SMS küldő vb makrókkal dolgozik mindenki. Az meg, hogy egy formázás elcsúszik a napi rutin levél/feljegyzés/fizetési felszólítás/etc sablonban, azt meg lehet csinálni és le lehet menteni, következő alkalommal már jó lesz. Sőt urambocsá' újra is lehet gyártani azt sablont tudatosan azért, hogy jó legyen LO-ban. Legyen az xls, doc, akármi (a sablonozás csak példa, értsd bármire). Erre írtam, hogy nyilván egy átállás egy folyamat, amivel bizony meló is van, de ez nem jelenti, hogy nem megoldható és hogy nem lenne jó, nem érné meg hosszú távon.
Gondolod a subject beli Trieszt városában nem voltak/nincsenek gondok, meg máshol, ahol már túl vannak ezen? De kiszámolták, hogy mégis megéri _hosszú_ távon.

"Lazán kapcsolódik: elgondolkodtál már, hogy miért fizetnek sokszor a for-profit cégek is pár milliót egy beszállítónak ahelyett, hogy házon belül oldanék meg?"

Egyrészt az LO sem házon belüli megoldás, hanem egy kész termék, amit csak meg kell tanulni használni és amivel leváltható egy másik hasonló szoftver. Másrészt bocs, de leszarom, hogy a forprofit cégek a saját pénzüket mire verik el, egy közpénzből működő -ráadásul hatalmasra hízott és baromira nem hatékony- honi közigazgatás viszont spóroljon az adónkból ahol csak lehet.

> milyen bonyolultságú dokumentumokról van szó

Most megnyitottam a céges prezi sablont LO-ban. Nem egy kifejezetten bonyolult lélek (háttérkép, néhány áttűnési effekt, egyedi betűtípus, stb.), hát nagyon nem sikerült ugyanazt a látványt visszaadni, amit a MSO szokott.

> mekkora a belső és külső forgalom az ilyen potenciálisan problémás dokumentumokból

Gondolom elég nagy, mert a dokumentumok nagy része (v.ö. üres prezentációs sablon) is már gondokat okoz.

> Az esetek nagy részében gondolom nem SMS küldő vb makrókkal dolgozik mindenki.

Tökmindegy, mert ha írsz egy HelloWorld makrót MSO-ban, az nem fog futni LO-ban, és fordítva. Ennyit a kompatibilitásról. Már csak azért sem, mert az olyan alap dolgok, mint egy cella értékének kiolvasása is máshogy van megvalósítva a kettőben.

Nézd, ezekkel nem tudok vitatkozni, elhiszem, hogy vannak hibák. Írtam is. De mekkora meló lenne ezeket megoldani?

Vegyük a prezi sablonodat, elvégre én végig hasonló kaliberű dolgokról beszéltem. Megoldhatatlan feladat lenne, hogy megcsináld (te, vagy központilag akinek ez a dolga) egyszer rendesen LO-ban, mert -tegyük fel- mindenki LO-t kezdene használni? Az nem érv, hogy ilyen apróságok, mint egy áttűnés effekt nem lesz _pontosan_ ugyanolyan. Majd lesz másmilyen, ha ezzel hosszabb távon milliárdokat lehet spórolni.

Illetve akkor nézzük más felől a dolgot: pl Triesztben -vagy máshol, ahol már megléptek hasonló váltásokat- mégis mit csinálnak máshogy, hogy ott ugyanezek a dolgok nem okoznak ekkora problémát?

> mert -tegyük fel- mindenki LO-t kezdene használni?

Ez a subthread onnan indult, hogy szerintem bármelyik választás jobb önmagában, mint a kettő együtt. Egy szót nem szóltam a pure-MSO vagy pure-LO megoldásokról. Nyilván, ott nincs (annyi) kompatibilitási gond.

> Az nem érv, hogy ilyen apróságok, mint egy áttűnés effekt nem lesz _pontosan_ ugyanolyan.

Nana, jelenleg ott tartunk hogy a LO és a MSO gyakorlatilag nem tudja megnyitni a másik preziformátumát. Annyi, hogy nem hibaüzenetet ír ki, hanem összeokádja a prezentációt. Thanks, much better.

> mégis mit csinálnak máshogy, hogy ott ugyanezek a dolgok nem okoznak ekkora problémát?

Lásd első pont.

----
szerk: és nem a prezisablon a lényeg, hanem hogy egy ilyen átállás azzal járna, hogy majdnem minden dokumentumot, amit _valaha_ előállítottak, át kéne szerkeszteni. Ez egyszer megléphető, de ha párhuzamosan használják mindkét Office csomagot, akkor a munkaidő elég jelentős része azzal telne mindenkinél, hogy a MS Office-os Gizike doksijait konvertálja open formátumra és vissza.

Nana, jelenleg ott tartunk hogy a LO és a MSO gyakorlatilag nem tudja megnyitni a másik preziformátumát. Annyi, hogy nem hibaüzenetet ír ki, hanem összeokádja a prezentációt. Thanks, much better.

És a PREZI formátum a közszférában való használatot mennyiben befolyásolja?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ezzel a logikával invalidálható az összes példám: úgy tényleg jó elfogadhatóan működik a heterogén környezet.

- A szöveges dokumentumok azért nem számítanak, mert ott úgyis csak írógépnek használják a Wordöt!!!4!
- Spreadsheetek: hát ne makrózzanak má', azért vannak ott emberek, hogy megcsinálják kézzel!!!4!
- Prezentációk: mit?! Közszférában ne prezentálgassanak má', hanem dolgozzanak!!!4!

Jól van akkor, be is fejeztem ezt a szálat. Aki ennyiből nem értette meg, az ezután sem fogja.

A közszférában az átlag tényleg ne prezentációzzon már. Nincs miről. Vagy ha van, az is belső - nincs szükség kompatibilitásra.

Spreadsheet makró: újra illetve többnyire tényleg meg lehetne írni azokat a makrókat. Már ahol vannak. Már ahol nem arra használják az Excelt, hogy egy oszlopba számokat vigyenek fel, amit aztán kéziszámológéppel adnak össze. Láttam ilyet.

Szöveges doksik: itt van a legkevesebb kompatibilitási gond - és a legtöbb cserélt dokumentum.

BTW, egész pontosan melyik MSO-t standardizálja a közigazgatás? A 2003-at, ahogy most is van - az OpenXML formátumokat konverterrel nyitja meg, nincs kompatibilitás. A 2007/2010-et, vagy mindig a legújabbra lőjünk, hogy aki külsősként nem azt használ, az szívjon a kifelé, a belsősők meg a befelé küldött doksikkal?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Nana, jelenleg ott tartunk hogy a LO és a MSO gyakorlatilag nem tudja megnyitni a másik preziformátumát. Annyi, hogy nem hibaüzenetet ír ki, hanem összeokádja a prezentációt. Thanks, much better."

Nem érted mit mondok. Vegyes környezetben is működhet a prezentációd. Azt mondtad sablonból van. Nem lehetne azt a sablont úgy megcsinálni, hogy mindkét szoftverben használható legyen, ha ez lenen a cél? Szerintem meg lehetne.

"Lásd első pont."
Nem, Triesztben sem egyszerre váltottak, ha a homogén környezetre célzol.

"szerk: és nem a prezisablon a lényeg, hanem hogy egy ilyen átállás azzal járna, hogy majdnem minden dokumentumot, amit _valaha_ előállítottak, át kéne szerkeszteni."

Ezt a "majdnem minden" dokumentumot, meg az "amit valaha gyártottak" egy elég durva csúsztatásnak érzem, több okból is.

Egyrészt tapasztalataim szerint nincs olyan óriási probléma a kompatibilitással, mint ahogy beállítod. Az hogy néha valami egy sorral lejjebb csúszik nem jelenti, hogy használhatatlan. Ismerve az általános minőséget szerintem az ilyenek fel sem tűnnének senkinek.

Másrészt nem hiszem, hogy az egészre ne lehetne megoldást találni, ha valaki _akarná_. Hányszor is miért veszel elő régi, több éves dokumentumokat _szerkeszteni_? Ha nem szerkeszteni kell, akkor nem lehet ezeket pl pdf-ben tárolni? (csak tippelgetek)

Az egész hozzáállásod a kérdéshez tükrözi az egész közigazgatás hozzállássát mindenhez. Nem lehet változtatni semmin, mert csak. Jóazúgy. Te is folyamatosan az okokat keresed, meg a kákán a csomót, hogy vajon miért _nem_ lehet ezt megcsinálni. Pedig mások meg tudták/tudják, és idővel egyre többen lesznek.

(Egyébként épp most is docx-et nézegetk LO-val, mert így kaptam dokumetációt a munkámhoz -sokszor előfordul-, illetve nemrég volt szerencsém pár dokumentumot letölteni közigazgatásból és azokkal sem volt semmi gond -- bár eleve hányinger, hogy nem pdf-ben teszik ki a nyomtatványokat.)

"Ez egyszer megléphető, de ha párhuzamosan használják mindkét Office csomagot, akkor a munkaidő elég jelentős része azzal telne mindenkinél, hogy a MS Office-os Gizike doksijait konvertálja open formátumra és vissza."

Megint a kifogást keresed és nem nézel mélyebbre gizikénél. Talán eleve nem neki kellene konvertálgatni nem? Talán a munkafolyamaton is változtatni kéne? Miért konvertálgatna gizike sablont, mikor a sablon azért sablon, mert - gonolom én naivan - egységes dolgokról beszélünk, amiket minimum szervezeti egységeként vagy magasabb szinten kezelnek. Egyszer kell mindent megnézni és megcsinálni/átkonvertálni, utána gizikének már a jó verzió jön le a file szerverről, mikor megnyitja a "fizetési felszólítás" sablont.

> Az hogy néha valami egy sorral lejjebb csúszik nem jelenti, hogy használhatatlan.

Inkább nem mindig. Most az első probléma, ami hirtelen eszembe jutott: http://goo.gl/J9jW0D

Nálunk a cégnél minden gépen MSO van, de a különböző nyomtatók miatt (!) pár mm-rel elmásztak a sablonon a helyek. Az lett a vége, hogy minden nyomtatót lecseréltünk újra.

én a 'kurvaanyázóknak' mindig azt szoktam mondani hogy lehet megvenni saját zsebből a nem stratégiai, és a cég által egyébként nem támogatott szoftvert, onnantól azzal dolgozik amire a pénzt ő maga rászánja, de akkor ő felel a kompatibilitási problémákért is.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

ez nem így működik. user megkapja a képzést és használja a rendszert. ha a feladat a cégnél hogy paintbrushban képeket kell felirattal ellátni, akkor hiába anyázik vindóz pistike hogy a fotóbolt mennyivel jobb, nem lesz neki olyanja a gépén.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha jól értem, itt (többek közt) közintézményekről van szó, amelyek sok külsőssel tartanak kapcsolatot.
Sohasem foglalkoztatott komolyabban a téma, de ennek kapcsán azért felmerül bennem: vajon akár az Open-, akár a LibreOffice, mennyire kompatibilis a jóval elterjedtebb MS termékekkel?

Mennyire fog gondot okozni, ha a külsősök MS Office segítségével előállított dokumentumokat küldözgetnek?
Mennyi az esélye annak, hogy ugyanezek a külsősök valami open source megoldást használnak?
Az open source office szoftverek állományait mennyire képes a MS Office kezelni?

Kezeli a .doc és a .docx fájlokat is, el is tudod menteni ilyen formátumban. Ediggi tapasztalatom szerint nem volt vele gond, bár én nem használtam ki minden funkciót. Kompatibilitási problémák bármikor előfordulhatnak, ennek kivédésére lehetőleg mindenki egy irodai csomagot használjon.

......................
Egymás segítésére még: http://pc-kozosseg.com

Az atomjani hol is mondott hülyeséget?
Én csak adtam egy megoldást, ami működne. Az már más tészta, hogy a valóságban nem így működik. A valóságban kompatibilitási megoldással jönnek, melyek nem teljesen működnek jól.

......................
Egymás segítésére még: http://pc-kozosseg.com

Igen, csak az arány messze nem 50:50. Nem azért hülyeség, amit mondtál, amiért te annak gondolod. ;)

Jelenleg a kompatibilitásai gondokat egy vállrándítással (ami elég olcsó!) el lehet intézni, mert ha az ügyfelek LO-t használnak, és valami gondjuk van, akkor egyrészt így jártak, másrészt OMBM, lehet venni Microsoft Office-t.

_Most_ van az, hogy egy Office csomagot használ a világ. Pont azon megy a huzavona, hogy ez ne így legyen.

Az MS->LO irány folyamatosan javul, de 100% sose lesz. MS oldalon 2010 az 1.1-es Open Document-et olvassa és írja és állítja mentéskor, hogy mi minden nem kompatibilis vele, a 2013 elvileg már az 1.2-t is ismeri és teszi ugyanezt :)

Szerk.:
http://office.microsoft.com/en-ca/word-help/differences-between-the-ope…
Akad közte jó sok, ami nem a formátum hiányossága

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az egyik cégnél, ahol laptopot használó kétkezi munkástól mindenféle irodai alkalmazottig minden volt, egyszerű volt a döntés: behívták a dolgozókat egy délelőtt MSOffice vizsgára (Word/Excel/PP).

Aki egy bizonyos szintet nem ütött meg, annak a számítógépére az ingyenes LibreOffice mellé nem lett telepítve a drága MS Office, hiszen valószínűsíthető, hogy úgysem ő fogja a cégmegváltó prezentációt megcsinálni, bármelyik vezető is kérné tőle.
A cég belső doksijait pedig LibreOffice-ban kötelesek egymásnak írni.

Kíváncsi lennék, egy ilyen vizsgán hány IT-s bukna meg. :)
Amikor a bankban kezdtem (pénzügyi területen, IT-re csak egy-másfél évvel később mentem át), akkor még Excel 3, meg dBaseIV volt a divat, sikerült pár kollégát "elkápráztatni" a tudományommal (amit egyébként ott helyben tanultam meg).
Na ehhez képest, ha ma hozzá kellene nyúlni egy office-hoz... hát lehet, hogy bajban lennék. :)
(Excel makrókat már biztosan nem tudnék összetákolni)

Nálunk konkrétan úgy működik a dolog (még mindig közigazgatás), hogy van a fiatal huszonéves leányzó, aki az egyetemről stb... jött, és megszokta az M$-t, nem hajlandó rászánni egy napot sem a LO megtanulására.

Nagy a szórás: van aki csak halkan megkérdezi, hogy nem lehetne-e esetleg hogy neki is legyen M$ office a gépén, és van olyan aki fennhangon kijelenti, hogy a LO egy nagy sz.r! Ez utóbbi megteheti ezt, mert az idősebb, aki felette van elhiszi ezt (mivel nem ért hozzá), és azonnal jön hozzánk az aláírt engedélyező-ívvel az M$ beszerzésére. (gazdag ország vagyunk, itt a bizonyíték)

Sajnos amíg kormányzati szinten nem lesz megtámogatva (megkövetelve) a dolog, hogy legalább tőlük ne olyan formátumban jöjjenek a fájlok, amikhez tényleg M$ kell (a kismillió beépített makró miatt)
addig szélmalomharcot vívunk. Mi 7 évig küdöttünk, de most már nincs ellenvetésünk, ha jönnek az aláírt papírral, beszerezzük az M$ szoftvereket.

Én hallottam valami olyasmiről, hogy EKOP-1.2.26. Oszt abban van szó közigazgatásról is, meg Linuxról is, meg kormányzati akaratról is.
Ja, meg Libreoffice-ról is.
Tudtommal pontosan az a baj, hogy valahol valakik mindig kifizetik azt a k pénzt a tök fölösleges MSO licencekre. De ha végre a helyi vezetőség a saját zsebén érezné, hogy ja, itt is elfolyt ennyi, meg ott is elfolyt annyi, akkor talán könnyebb lehetne nemet mondani a kurvára hozzáértő fikáző plázacicának. Arról már nem beszélve, hogy milyen már, hogy a dolgozó választja ki a munkaeszközét.
Talán ha a helyi informatikusok nem telepítgetnék fel az ilyen "fiatal huszonéves leányzó, aki az egyetemről stb... jött, és megszokta az M$-t"-nek a lopott windows-t és a lopott office-t - hanem csak a legális szarokban segítenének, akkor lehet hogy köcsögnek tartanák, de esetleg lenne haladás ebben az irányban is.

Nálunk minden hivatalos. Amint mondottam volt: az idősebb dolgozó, aki már ott van 30 éve, és írógépnek használja az office-t (még a képfájlokat is abban nyitja meg) nem fog tudni szembehelyezkedni a fiatal generációval. Elhiszi, hogy igaza van. Inkább elhiszi neki, mint nekünk informatikusoknak, hisz ő van ott mellette.
De nálunk legalább szerveroldalon open source a platform. VoIP/PBX, virtualizáció, alkalmazásszerverek, router stb... minden funkció linux/bsd alatt megy. A végfelhasználói fronton viszont feladtuk a 7 éve tartó küzdelmet.