Skype 4.3 for Linux

A Skype bejelentette a Skype for Linux 4.3.0.37-es kiadását. Benne:

  • frissített felhasználói felület
  • még megbízhatóbb fájlátvitel támogatás több eszköz egyidejű használata esetén
  • akadálymentesebb használat vak és gyengén látó felhasználók számára
  • PulseAudio 3.0 és 4.0 támogatás
  • egy rakás hibajavítás
  • stb.

Ez a kiadás dobta a közvetlen ALSA támogatást. A legjobb hívásélmény elérése érdekében javasolt PulseAudio 4.0 vagy újabb telepítése.

[ bejelentés | FAQ | letöltés ]

Hozzászólások

Engem is ez frusztrál. Anno volt egy remek kezdeményezés, ami szarrá verte az M$ messengerét, megvette az M$, aztán hoppon maradt az M$-ben nem bízók tömege. Nem tartom kizártnak, hogy az NSA, az CIA, az FBI, és még a Töketlenek Egyleti Közössége (TEK) is harap belőle információt.
Nézzetek szét: ami jó, azt az M$ bekebelezi - legutóbb a Vibert. Nyakamba a rozsdás bökőt, ha nem az elsődleges céljuk a lehallgatás, és a titkosszolgálatok informálása.

> Ez a kiadás dobta a közvetlen ALSA támogatást. A legjobb hívásélmény elérése érdekében javasolt
> PulseAudio 4.0 vagy újabb telepítése.

Nyilván...

Semmi, leszámítva, hogy utálom. De ettől fontosabb, hogy Debian alatt az alapértelmezett még mindig az Alsa, ellentétben pl. az Ubuntuval. Nem is ez a lényeg, de a kettő együtt sehogy sem lesz jó. És ha van egy működő megoldásom, azt miért is cseréljem?
Egyébként elolvastam a linkelt faq részt is (persze nagy okosan véleménynyilvánítás után)és ugyan mutassa meg nekem valaki, hol van az, hogy dobják az Alsát? Mert én ott azt olvasom: Skype for Linux supports the PulseAudio AND ALSA sound systems. If it is available, Skype will use PulseAudio by default. If you cannot or do not wish to use PulseAudio, you can disable PulseAudio and set up ALSA instead.
Vagyis mindkettő használatos marad a Pulse csupán alapértelmezetté válik, de lehetőségem van használni az Alsát továbbra is.
Szerk.: Igen, ezt a részt is olvastam! :)This version dropped support for direct Alsa support; please install PulseAudio 4.0 or greater for the best calling experience.

Azt hogy az alsa tamogatast benne hagytak elvileg, hogy mukodjon ahogy eddig, de a (sokak altal amugy kisirt) PulseAudio backendet csak ugy tudtak kifejleszteni hozza, hogy leszartak hogy az alsa tole bugos lesz-e es nem akartak teszetelni hogy mi valtozott az ALSA-s backenden, es van-e koztuk olyan ami kritikus volna. Ergo ott van meg, kiprobalhatod hogy megy-e ha atkattintod alsa-ra, de ok nem javasoljak es nem is fogjak megjavitani ha veletlen elromlott volna. Ami le van irva az gyakorlatilag pont ezt jelenti.

Azért a PulseAudio-t az Ubuntuhoz kötni elég merész :)

Amúgy a linkelt FAQ a web.archive.org szerint tavaly márciusban is ugyanígy nézett ki, valszeg az még nem ehhez a release-hez van szabva (pl. még a Skype főoldalon a letöltések közt is 4.2 verziószám szerepel Skype for Linux-nál).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Például:
Van bluetooth fülhallgatóm, ami USB-s eszközön keresztül csatlakozik a géphez. Alsa külön hangeszközként ismeri fel és kezeli, ezáltal be tudom állítani, hogy egyes programok (pl. Skype) azt használják. Pulseaudio esetében ezt soha nem sikerült elérnem, mivel -a példánál maradva- Skype ilyenkor csak egyetlen PulseAudio server nevű eszközt kínál fel.
Persze elképzelhető, hogy én nem kutattam kellő elszántsággal a probléma megoldását.
(Ha valaki netán tudja a megoldást, ezúton is kérem, ossza meg velem.!)

Nos, miután telepítettem az 5.0-s PulseAudio-t és a pavucontrol-t, látszólag sikerült beállítani. (Köszi a segítséget!) Tesztelem és remélhetőleg beválik. Ha igen, akkor Alsa repül. :)

Viszont azt nem teljesen értem, hogy ha a grafikus felületnek amúgy is van saját beállítási lehetősége és hangerőszabályzója (pl. Kde-> KMix), akkor miért nem lehet ezt abban megoldani?

Hova repül? Pulse alsa nélkül nem nagyon fog neked zenélni, az csak egy réteg az alsa felett. Vagy áttérsz OSS-re?
Mellékesen sokak számára egy teljesen felesleges réteg. Kisebb erőforrásokkal bíró gépen még ráadásul erőforrás pocsékolás is.
A kmix-hez meg illesztve van a pulseaudio, szóval meg lehet/van oldva a kérdés, ha azt akarod használni pavucontrol helyett/mellett.

> Nos, miután telepítettem az 5.0-s PulseAudio-t és a pavucontrol-t, látszólag sikerült beállítani. (Köszi a segítséget!) Tesztelem és remélhetőleg
> beválik.
Nos, nem vált be. Zenehallgatásnál (Amarok, VLC) látszólag lehet fokozatosan (1-2 %-os lépésekben) állítani a hangerőt, de érzékelhető hatás csak jóval 10% eltérés esetén jelentkezik. Tehát PulseAudio változatlanul hanyagolva. Viszont így maradt a 4.2-es Skype.

Mivel nincs dB mérő kötve a gépre, így csak a program által kijelzett érték szerint tudom meghatározni a jelenséget.

Az a problémám, hogy nem lehet fokozatosan állítani a hangerőt, csak nagy ugrásokban. Tehát pl. szól 4%-os hangerőn a zene. Elkezdem tolni fölfelé a program (Amarok v. VLC) hangerőszabályzójával. Változás azonban csak akkor érzékelhető, amikor elérem a 18-20%-os értéket. Alsa használata esetén azonban már 1-2% eltérés is hallható.

És akkor egyben nagy ugrás is van?

Egyébként nem véletlenül kérdeztem, ezt sejtetted is. Ugye az emberi fül mind frekvenciában - ez most nem érdekes -, mind amplitúdóban logaritmikusan hall, a hagyományos hangerőszabályozó potenciométerek ezért „B” karakterisztikájúak. Én nem tudom, hogy a pulseaudio által közölt százalékos értékek valami referenciára vonatkoztatott, logaritmikus skálán értelmezett valami, ami a fülünknek lineáris lesz, vagy lineáris skálán értelmezett valami, ami a fülünknek nagyon nem lesz lineáris.

Ezen felül a hangerő szabályozás eléggé végiggondolt valami a pulseaudio esetében, néhány szempontot mondok. Amikor összekeversz két hangot, akkor a hangminták összeadását követően túlcsordulhat a számábrázolás. Éppen ezért például 4 hangforrás keverésekor automatikusan 1/4-ére kell venni a források hangerejét lineáris skálán, különben csúnya nemlineáris torzítás lesz az eredmény. Az sem mindegy, hogy az egyes hangminták értékeit szorozgatjuk, vagy a hangkártya hardware-ében van lehetőség az erősítés állítására. A legkisebb kvantálási zaj, a legkisebb torzítás miatt törekedni kell arra, hogy lehetőleg a D/A konverter teljes dinamika tartományát kihasználjuk, és ezt követően a hangkártya hardware-ében változtassuk az erősítést.

Külön öröm, hogy a pulseaudio hangforrásonként is engedi a szint állítását, nem triviális tehát, hogy mit hova normáljon az ember, ugyanis nem csak az számít, hogy a bemenő jelszinttől a kimenőig megfelelő, kívánt erősítés legyen, hanem az is, hogy ez a legkisebb kvantálási zajjal, a lagkisebb torzítással, a legjobb jel/zaj viszonnyal álljon elő. Aztán, ha elkezdesz lejátszani 44.1 kHz és 48 kHz mintavételű file-okat, az egyiket újramintavételezni kell, erre szolgál a konfigban megadható algoritmus, talán speex-3, vagy mi a default.

Érdekességképpen jegyzem meg, a telefontechnikában a fül logaritmikus hallását tömörítésre használják. A G.711 szabvány szerint kb. 14 bit felbontást 8 bitre tömörítenek úgy, hogy kis amplitúdók esetén finomak a kvantálási lépcsők, ahogy nő az amplitúdó, egyre durvábbak, aztán igen nagy amplitúdók esetében már igen nagy lépcsőkben bontjuk fel az analóg jelet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> És akkor egyben nagy ugrás is van?
Igen és ez nagyon zavaró számomra. Nálam ugyanis folyamatosan szól a zene (csak veszteségmentes flac fájlok), viszont az épp aktuális tevékenység függvényében változatom a hangerőt. Sok esetben csak minimális eltéréssel és a pulseaudio használatakor pont ezt nem sikerült megvalósítani.
Egyébként mindkét (ALSA v. PulseAudio) esetben úgy állítottam be, hogy a keverőben a hangkártya fő hangerejét majdnem maximumra toltam és az egyes alkalmazásokban szabályozom az aktuálisan kívánt hangerőt.

Ez azt jelenti, hogy nem futott pulseaudio process a gépen? Mit jelent az, hogy "tiltva volt"?

Egyébként volt idő, mégpedig 5.5 évvel ezelőtt, amikor utáltam a pulseaudio-t. Akkoriban nem működött, az alsa driver-ek nem voltak kompatibilisek vele, könnyen belekerült egy zárt ciklusba, amikor is megevett 100 % CPU időt, miközben persze nem volt hang, vagy, ha volt is, recsegett-ropogott az egész. Ezek az idők elmúltak már.

Hasonlóképpen nem szerettem a NetworkManager-t újkorában, de szerintem az is rengeteget fejlődött, ma már jól használható, kényelmes eszköz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Van barmi link ahol reszletezik a hibajavitasokat? Semmi konkretat nem talaltam rola.
Amugy tovabbra sincs remeny 64 bites verziora legalabb pletyka szintjen?

"Ez a kiadás dobta a közvetlen ALSA támogatást. A legjobb hívásélmény elérése érdekében javasolt PulseAudio 4.0 vagy újabb telepítése." :(

Jobbára nálam is, de azért meg kell hagyni, vannak furcsa húzásai. Nálam például régebben csinált olyant, hogy ha lehúztam nullára az XFce-ben a hangerőt, akkor úgy maradt, és csak a pavucontrollal tudtam újra szóra bírni. Szóval volt a dolognak egy "minden nap új varázslat" jellege.

---
Science for fun...

Aki probalta mar, a frissitett felhasznaloi felulet azt jelenti, hogy megkapta a wines fost?

Nemrég az iOS-es is kapott egy WP témát, de annyira nem rossz. Legalábbis be kell hogy valljam, az jobb, mint amit még az MS felvásávrlás előtt terveztek Skype-ék Winre anno (és Win 7-ig azóta is az a szar van, a kedvenc bugommal ( http://static.fjcdn.com/pictures/I+hate+when+it+minimize_12791e_4534331… ) az élen).

Akkor ez már nem fog fájlküldésnél sípolni, majd lefogni a gépet és crashelni ? vagy mégjobban megborítja a gépet ?

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Ez mit jelent pontosan?
"frissített felhasználói felület"

A többi nem érdekes.

......................
Egymás segítésére még: http://pc-kozosseg.com

4.2-es verzio teljesen tropa lett egy frissites utan (debian testing), a hang folyamatosan zugott, nem jottem ra az okara (gondolom a szar pulseaudio, ami csak a skype miatt lett folrakva), de a 4.3-asra valtva megjavult a hang (igaz, kozvetlenul elotte volt egy dist-upgrade, ugyhogy nem tudom mitol javult meg).
--
zsebHUP-ot használok!

Elkészült a 4.3.0.37-es verzió magyar nyelvi fájlja. Letölthető a szokásos helyről.
Az előző verzióhoz képest ~200 új string a frissített felhasználói felület miatt.

Nekem 1.3 - 1.7 % körüli CPU időt eszik egy magról. Nyilván függ a CPU sebességétől. Különben, ha a hangkártyád 48 kHz mintavételezést tud hardware-ből, te meg 44.1 kHz mintavétellel küldöd neki az anyagot, akkor sok idő az újramintavételezés során az interpoláció. Ha nem, akkor is van mit számolni a keverés során. Sima összeadás nem jó, mert kikoppantod telítésig a hangkártyát.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

És ez hogy jött ki? Nem lehet, hogy csinál is valamit? Azért sok, mert azt mondtad? Mégis csak el kell molyolnia 44100 vagy 48000 hangmintával másodpercenként, sok csatornával, sok forrásból.

Egy LibreOffice Writer nyilván nem visz sok futásidőt, mert az idő jelentős részében várja, hogy nyomj le egy billentyűt, esetleg néha kurzort kell villogtatnia. Ezzel szemben a pulseaudio egy valós idejű valami, aminek folyamatosan dolga van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem az alapvető bajom azzal van, hogy minek? Az asztalimba a jóöreg kis SB kártya hardveresen tud keverni. Miért kellett ezt kivenni a hangkártyákból? Én nagyon szívesen adnék érte +1 dollárt... Az alaplapi meg nem, erre az alsa-t lőttem be, ami ugyanezt csinálja mint a pulse, kb. zéró terheléssel. És mindent ehhez drótoznak hozzá.
Emellett, a mai napig nem tudom, hogy pl. az 5.1-esemet hogy kell vele úgy megszólaltatni, hogy sztereó is kimenjen a hátsókra is, és menjen a mélynyomó is. Bele se merek gondolni ez mekkora terhelés lenne...
--
The Community ENTerprise Operating System

Dokumentáció olvasása nélkül nem fog menni, de ez másra is igaz. Hogy minek a pulseaudio? Épp ma kellemesen csalódtam benne. Egy VoIP alkalmazást próbáltam ki, ami használhatatlan lenne, pontosabban csak fülhallgatóval volna használható visszhangelnyomás nélkül. A pulseaudio-ban van remekül működő visszhangelnyomás. Itt írtam erről.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

OK, de használtátok a pulseaudio visszhangelnyomását? Az nem magától van, hanem meg kell mondani neki, hogy legyen, lásd a wrapper scriptem releváns részét:

PULSE_PROP='filter.want=echo-cancel' exec "$PRG"

ahol $PRG az illető kliens program neve, a te esetedben linphone. És ez mindkét oldalon kell legyen.

Szerk.: 5.0-ás pulseaudio-t használok Fedora 20-on 3.15.8-as kernellel.

Az illető kódsor egyetlen sorban van, nincs sehol törve. A fórumon lehet, hogy hely hiányában törik, de ez ne zavarjon meg.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem először írom le, így kezd már parttalan lenni: minek rakjak fel egy olyan szolgáltatást, aminek a leírt extráit nemigazán használom ki, ellenben feleslegesen dokumentációböngészésre, konfigurálgatásra kényszerít, hogy egyáltalán használható legyen. Ezzel szemben nálam az alsa-n keresztül sokkal kisebb erőforrás használat mellett konfigurálgatás nélkül (az első futtatáskori unmute ugye nem az) megy a hang ahogy nekem kell.
Persze én perpillanat nem VoIP-ozok, így a visszhangelnyomás hiánya nem zavar (skype meg megoldja, és úgy tűnik, hogy a hangouts is).

Mért nincs ebbe az ótvaros fosba Magyar nyelv? Köcsög mikrofosnak nem telik Magyarra? Rákényszerítenek a rohadt frissítésre is, mikor nekem tökéletesen szar volt az előző is...

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Van még rajtam kívül olyan őrült, aki linuxon skypeot használ?

A 4.3.0.37-et próbálnám használni, de nem oké. A saját gépemen működik, de wgyik ismerősöm lepusztult P3-as gépén szeretném beüzemelni. Indításkor nem csinál semmit. Ha terminálból indítom csak annyit ír félbeszakítva. Micsoda bőbeszédűség. Amióta a microsoft megvette azóta szar. Eleve morbid, hogy az MS fejleszt linuxra alkalmazást... Ezt eljátszotta Centos 6-on és debian 7-en is. Nehogy már a gép gyenge paraméterei (Cerka 933MHz, 512 MB SD RAM) miatt "nem hajlandó" mert besírok.

***********************************************************************

Aláírás szerzői jogok megsértése miatt TÖRÖLVE

DEBIAN forevör!

Na jó. Most teszek bele még 512-t, mert szerencsére voltam annyira hülye, hogy nem dobtam ki az sd ramjaimat. Egy rakat 1128-as 256-os meg 512-esem van még...

***********************************************************************

Aláírás szerzői jogok megsértése miatt TÖRÖLVE

DEBIAN forevör!

Felejtős. Akárhogy teszem a ramokat 512 a plafon. Gondolom ráférne egy bios frissítés. Floppy meghajtó meg a gépemben már rég nincs, ráadásul a lap abit... meg amúgy is ki fizeti meg nekem ezt a sok szopkodást. Van egy elfekvő csendes fekvőházas dell optiplex 740-esem tuningolt 2GB DDRII rammal. Tízért inkább rásózom. Azon még egy win 7 starter is szárnyal. Ha ezt megtudja még a végén hálás is lesz.

***********************************************************************

Aláírás szerzői jogok megsértése miatt TÖRÖLVE

DEBIAN forevör!

Igen. A proci volt a ludas. Találtam egy 2,4 GHzes celeron göncöt, mert sajnálom a működő pc-ket kidobni és valahogy mindig beleakadok olyan emberbe, akinek jól jön. Szóval a 2,4GHz cerka procis gépbe szintén 512MB ram vol, azzal működik.

***********************************************************************

Aláírás szerzői jogok megsértése miatt TÖRÖLVE

DEBIAN forevör!