Ubuntu 14.04 LTS szerver menedzsment alapjai: ingyenes, online képzés

Címkék

A Linux Akadémiánál folytatódnak az új Ubuntu LTS szerverről szóló képzések. Az első alkalom után (melyen a szerver haladó telepítése volt a téma) most a menedzsment alapjaival ismerkedhetsz meg.

Az első alkalommal rekord számú résztvevő volt, akik a végén 10 pontból 9,4-re értékelték a látottakat. Az erről készülő oktató videót mindenki ingyen megkaphatja (részletek a Linux Akadémia weboldalán).

A folytatásban pedig megtanulsz minden fontosat, hogy a rendszered hosszú távon megbízható és biztonságos legyen. Ezek a telepítést követő fontos feladatok (pl. frissítések telepítése és ennek automatizálása), a csomagkezelő használata, a rendszerbetöltő (GRUB) alapvető beállítása, a rendszer értesítések kiküldésének beállítása (menjen a kifelé menő levélküldés a rendszeredből), a szoftver RAID felügyeletének beállítása és a logikai kötetkezelő (LVM) alapvető használata. Ezeken felül megismersz egy gyorsan és egyszerűen telepíthető felügyeleti szoftvert is, mely képes e-mailben jelezni ha valami gond van a rendszereden.

Az ezúttal is ingyenes, online képzést az előző alkalomhoz hasonlóan Czakó Krisztián tartja. Amit elmond és megmutat, azt a húsz éves Linux rendszergazdai gyakorlatából meríti.

Amit kapsz 100% gyakorlat: az oktató megosztott képernyőjét látod, ahol lépésről lépésre megmutat mindent, amit el kell végezned. Mindezekhez részletes magyarázatot és a valós életből vett tapasztalatok alapján tippeket kapsz, hogy a buktatókat elkerülhesd.

Időpont: 2014. május 5., hétfő 19:00.

Jelentkezni a Linux Akadémia weboldalán tudsz.

Hozzászólások

aki úgy járt, hogy bár jelentkezett és önhibáján kívül nem tudott "ott lenni" az hogy nézheti meg utólag? :)

--
xterm

A pontosság kedvéért és a félreértések elkerülésére:

* Az élő, online képzések ingyenesek. A soron következőt megtalálod a linuxakademia.com/aktualis címen.
* Az Ubuntu 14.04 LTS szerver haladó telepítés képzésről készülő LETÖTLHETŐ oktató videó (szerkesztett videó + jegyzetek) ingyenes. A letöltési linket a hírlevélben kapod meg. Ez várhatóan május 12-ig fog megérkezni.
* A későbbi képzések szintén letölthető, szerkesztett oktató videói jelképes (a képzésig általában bruttó 1990,- Ft) áron vásárolhatók meg.

--
Slapic