25GB-ról 1TB-ra növeli a Microsoft a OneDrive for Business tárterületét

Tegnap a Microsoft bejelentette, hogy az Office 365 előfizetéssel elérhető OneDrive for Business tárterületét 1TB-ra növeli, a meglévő előfizetőknek is. A kliensre telepíthető Office-t Office 365 Pro Plus előfizetésben beszerző új Ügyfelek számára a szolgáltatás részévé válik a OneDrive for Business, így az 5 PC-re/Mac-re valamint 5 mobil eszközre telepíthető Office kliens mellé az 1TB tárterületet is megkapják az Ügyfelek.

Akik érvényes Frissítési Garanciával rendelkeznek Microsoft Office-ra, USA áron havonta $1.50-ért jutnak a OneDrive for Business szolgáltatáshoz. Más Ügyfelek számára ez a szolgáltatás most bevezető áron, $2.50-ért érhető el (50% kedvezmény, USA ár).

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Próbálok több információhoz jutni, de egyelőre vagy nem férek hozzá az oldalhoz, mert a vállalati proxy tiltja vagy a marketink szöveg jön. Lásd: http://systemfarmer.hu/mi-az-office-365/
Az érdekel, magánemberként is regisztrálhatok-e? Itt csak céges csomagokat látok: http://systemfarmer.hu/office-365-arak/
Valamint van-e Linux-os kliens? Android-os van: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.office.offi…
Nekem csak a tárterület kellene. Marketing meg a telepíthető office-ról beszél és az állományok szerkesztéséről, email-ezéséről. FTP szerű hozzáférés van-e? Inkább OneDrive-ra menjek?

Erről a frissített összehasonlításról (egyéb cloud tárolókkal) tudok: http://www.cnet.com/news/onedrive-dropbox-google-drive-and-box-which-cl…

Az érdekel, magánemberként is regisztrálhatok-e? Igen, egy db-ra is.
Valamint van-e Linux-os kliens? Jelenleg Microsoft által készített Linux kliensről nem tudok.
FTP szerű hozzáférés van-e? Jelenleg FTP-ről nem tudok.

Nekem csak a tárterület kellene: itt kezdheted a kipróbálást (30 nap ingyen, 25 főre) vagy megvásárolhatod: https://onedrive.live.com/about/en-us/plans/ (figyelj, Téged a Business érdekel...)

Üdv,
Marci

...amihez Te, mint felső/közoktatásban dolgozó/hallgató ingyenesen juthatsz hozzá a Digitális Oktatási Alapcsomag keretében: http://doa.max.hu
Ez az Alapcsomag tartalmaz továbbá 50GB mailboxot korlátlan archívummal, SharePoint Online szolgáltatást kollaborációra és dokumentumkezelésre, Lync szolgáltatást jelenlétre, chatre, audio-video hívásokra és konferenciákra, valamint az Office webalkalmazásokat, hogy ne kelljen minden dokumentumot megnyitáshoz-betekintéshez egészen letölteni.

És mivel a Tisztaszoftver keretében Office kliens licencre is jogosult vagy (az összes többi dolgozóval együtt), ezért a Student Advantage keretében minden Hallgató/Közoktatási Diák is jogosult egy Office 365 Pro Plus előfizetésre. Ez egyidejűleg 5 PC-re/Mac-re és 5 mobileszközre Office előfizetést jelent, ahonnan mind elérhetik a személyes 1TB tárhelyüket illetve a OneDrive for Business kliens segítségével a számukra fontos dokumentumokat offline is magukkal hordhatják - ha jól értem.

Lehet az a véleményed, hogy a cikk reklám. De ezzel kiegészítve, véleményem szerint ez jóval több, mint egyszerű reklám. Ez olyan értékes, jól hasznosítható támogatás az oktatásnak, amit érdemes használni.

Üdv,
Marci

...a számukra fontos dokumentumokat offline is magukkal hordhatják...
Jól értem, hogy OneDrive for Business esetén is lehet olyat csinálni, hogy egyes mappák/fájlok csak a felhőben legyenek meg, és ne szinkronizálja le a kliens?
Ha lehet, hogyan kell beállítani?

Amiket írsz róla nagyon szép. A fájlokat gyorsan szinkronizálja a kliens, de ha valamit be kell állítani böngészőn keresztül, akkor a hajamat tépem, hogy lehet valami ilyen lassú.

Ez olyan értékes, jól hasznosítható támogatás az oktatásnak, amit érdemes használni.
Tehát támogatás, és nem az állam fizet érte?

Jól értem, hogy OneDrive for Business esetén is lehet olyat csinálni, hogy egyes mappák/fájlok csak a felhőben legyenek meg, és ne szinkronizálja le a kliens? Ha lehet, hogyan kell beállítani?
Alapból semmit sem szinkronizál le. Ha feltelepíted az Office klienst és benne beállítod a OneDrive for Business kliensét, akkor a kijelölt dokumentumtárakat szinkronizálja le.

A Digitális Oktatási Alapcsomag és a Student Advantage az ingyenes felajánlás, a Windows és Office használatának joga a köz- és felsőoktatás számára pedig a Tisztaszoftver megállapodás keretében licencelt.

Üdv,
Marci

"A OneDrive for Business tartalmát csak a gyökér mappától szinkronizálja."
vö.: "a kijelölt dokumentumtárakat szinkronizálja le." Egyező vélemények ütköztetése.
Viszont dokumentumtárad lehet, amennyit szeretnél és Te mondod meg, melyiket szinkronizálja, melyiket ne.

Üdv,
Marci

Ha jól értelmezem a OneDrive for Business egy dokumentumtár, amit vagy szinkronizálok komplett vagy nem. Azaz vagy szinkronban tartom a max. 1TB adatot, vagy semmit.
Ez természetesen sokkal jobb, mint a 25GB-os korlát, de nagyon hiányzik, a fájl/mappa szintű szabályozás, amit a OneDrive tud.

Köszönöm a linket, így már érthető, és szuperül működik is.
Kb egy éve próbálgattam a SharePoint lehetőségeit, és akkor még máshol volt az új dokumentumtár gomb :)

A technikai lehetőségeket nézve nagyon jónak tűnt már egy éve is, de nem kezdtem el használni, mert nem éreztem, hogy több hasznom lenne belőle, mint amennyi időt elvisz a megtanulása, a tudás szinten tartása, és a sok beállítás.

"felső/közoktatásban dolgozó/hallgató ingyenesen juthatsz hozzá"

Ehhez két dolgot tennék hozzá.

1. Ez nem az agyhalott zombik portálja, ugye nem gondolod komolyan, hogy bárki (főleg a köz és felsőoktatás diákjai és dolgozói) elhiszi, hogy ingyen van. Tudja mindenki, hogy ez az adózóknak (mind a 4 milliónak) szép kis összegbe kerül. Tudomásom szerint ezek az adatok nem nyilvánosak, de úgy tippelem, hogy évi szinten milliárdokról van szó az összes oktatási diák és dolgozó tekintetében. És akkor a közigazgatás teljes licenc terhét nem is néztem, pedig áttételesen ide lehetne számolni.

2. Ezt találtam a tisztaszoftver.hu oldalon:

"A Tisztaszoftver Program megújításáról szóló tárgyalások zajlanak, a kitűzött határidő 2014 március 31.
Ezen napig a szoftverek jogtisztasága továbbra is biztosított."

Jelenleg 2014 április 29-e van, így én úgy látom, hogy jelenleg senkinek semmi nincs "ingyen" semmije. Jelenleg minden, az oktatásban dolgozó és tanuló illegálisan használja az MS szoftvereit. Nice.

Kedves atya,

1. A Digitális Oktatási Alapcsomag ingyenes felajánlás a Microsoft részéről. A Tisztaszoftver Program erre szóló licenceket nem tartalmaz. Az oktatásban licencelt Office-okhoz tavaly ősszel jelentettük be új, ingyenes lehetőségként a Student Advantage-et: http://blogs.technet.com/b/educloud/archive/2013/10/15/student-advantag…

2. "Ezt találtam a tisztaszoftver.hu oldalon:" -- nem tudom kommentálni, nincs ismeretem róla.

Ha gondolod, szívesen segítek abban, hogy Nyíregyházán aktiváljátok a Digitális Oktatási Alapcsomagot, így a biztosított előnyök Számodra is elérhetők lesznek -- jórészt akár Linuxról is. Csak próbaképp feltettem egy CentOS-t és megnéztem: a grafikus felületen csodásan lehet drag-and-drop-pal file-okat feltölteni Mozilla Firefox böngészővel. Szintén jól működik az Office Androidon.
E mellett minden platformra ingyenes lett a OneNote, amivel remek, másokkal is megosztott jegyzeteket készíthetsz böngészőtől az okostelefonig.

Üdv,
Marci

Én 2012-ben tartottam néhány órát egy nagyon magas színvonalú budai gimnáziumban. Tudtak volna venni egy rendes internet vonalat, pénzük lett volna rá, de valami központi döntés miatt nem tehették. Nem ismerem a pontos részleteket, de valami központi hálózati kapcsolatot kell használnia nagyon sok (talán az összes??) iskolának. Olyan volt az internet sávszélesség, hogy ha két-három diák az órán megnézte a Facebook-ot, akkor a többiek nem tudták megnézni az általam javasolt biztonsággal foglalkozó cikket a neten.

Mikor hallottam ezt az általad idézett nagyszerű felajánlást, akkor jót mosolyogtam. Office 365 a magyar iskoláknak? Nagyszerű ajándék. Sok helyen még a Windows XP is épp, hogy elmegy a gépeken, internet vagy nincs, vagy szánalmasan lassú. A gáláns felajánlás ellenére marad az, hogy az iskoláknak valaki vesz szoftvereket vagy warezolnak. Esetleg végre valaki tényleg komolyan veszi a szabad szoftvereket és lecserélik az egész miskulanciát valami XFCE alapú Linux disztribúcióra és az Abiword vagy Libreoffice valamelyikére. Szerintem.

Segítesz, hogy Nyíregyházán aktiváljuk... Hehe, keress rám jobban, ez így kevés lesz :P

"Office 365 a magyar iskoláknak?" -- Igen!

  • Mert a tanárok egy része konzumer levelezést használ -- és bizony egyes szolgáltatóknál megbízhatatlan a szolgáltatás, betelik a mailbox és sok a spam.
  • Mert a tanárok másik része alacsony mailbox kvótájú intézményi levelezést használ -- és az idejét avval tölti, hogy töröl, archivál, újraküldet.
  • Mert a tanárok jó része az iskolai, tanáriban levő számítógépek alacsony száma és elavultsága miatt otthonról dolgozik -- és otthon a sávszélesség általában bőven jó az Office 365-höz.
  • Mert a diákok nagyon jelentős része rendelkezik okostelefonnal -- így ahelyett, hogy tűzzel-vassal irtanánk, be tudnánk vonni kedvenc kütyüjeiket az oktatásba.
  • Mert az iskolák szerverei csak kis részben érhetők el távolról -- így a benti és az otthoni gép közti pendriveozás felesleges időt visz.
  • Mert az iskoláknak nincs mobilflottájuk -- így a tanárok, munkaügyben magánpénzen hívják egymást.
  • s.í.t.

"marad az, hogy az iskoláknak valaki vesz szoftvereket vagy warezolnak" -- kifejtenéd?

"Segítesz, hogy Nyíregyházán aktiváljuk... Hehe, keress rám jobban, ez így kevés lesz :P" -- Azt hiszem, nagyjából tudom, mivel foglalkozol. Kifejtenéd?

Üdv,
Marci

Gondolkodtam, hogy válaszoljak-e, de kifejtem, hogy értsed.

Mivel eddig az állam bérelte az MS licenceket és a bérlet 2014 március végén lejárt, és mivel nincs gép és sávszélesség a felajánlott felhős megoldás használatára, így marad az, hogy vagy valaki vesz nekik nem felhős szoftvereket (KLIK, Oktatási Minisztérium, önkormányzat vagy ???), vagy használják tovább, mint eddig, csak nincs rá legális licencük, tehát warez. Remélem világos.

A másik kérdéseddel kapcsolatban noha valóban tanítok Nyíregyházán IT biztonságot, de Budapesten élek és dolgozom, így nem sok használt venném, ha Nyíregyházán segítenél nekem bármit is aktiválni. Még ha szeretném is (nem). Egyébként szerintem ők használják az MS felhő cuccait.

"Mivel eddig az állam bérelte... " -- köszi, jah, bocs. Mondtam, hogy erről nincs információm.

"Budapesten élek és dolgozom, így nem sok használt venném, ha Nyíregyházán segítenél nekem bármit is aktiválni" -- fogalmam sincs, hogy egy cloud szolgáltatásnál mi a relevanciája, hogy hol van a főiskola és hol laksz. 1TB üzleti szintű cloud tárhely meg sokmindenre jó.

Annak külön örülök, hogy az Office 365 iskolai alkalmazhatóságával kapcsolatos gondolataimat nem vitattad.

Üdv,
Marci

Örülhetsz neki nagyon, hogy nem vitattam. Gondoltam ezen a portálon mindenkinek teljesen triviális, hogy az "ajándék" szolgáltatásotoknak megfelelőek több más szolgáltatónál ingyenesen elérhetőek (többek között épp nálatok is), így lényegében ez az "ajándék" nem ér sokat. Egyébként az tény, hogy jobb egy megbízható amerikai szolgáltatónál tartani minden levelezést és a fájlokat, mint egy néha leálló iskolai szerveren. Bár vannak ismert árny oldalai, de ezt általában a cég marketing osztálya nem kiabálja túl hangosan. :P

'triviális, hogy az "ajándék" szolgáltatásotoknak megfelelőek több más szolgáltatónál ingyenesen elérhetőek '
Légyszi, csak ezekre mondj(atok) megfelelő ingyenes, reklámmentes és nagyvállalati elvárásoknak megfelelő (pl. ki az adat tulajdonosa...) szolgáltatást:

  • 1TB személyes cloud tárhely,
  • 50GB mailbox korlátlan archívummal,
  • korlátlan audio-video hívások és konferenciák (intézmények között is!)

'lényegében ez az "ajándék" nem ér sokat': Talán igen, talán nem. Amihez a diákok/hallgatók így hozzájutnak, azért a vállalatok 19EUR-t fizetnek listaáron havonta. És úgy tűnik, megéri nekik, mert megveszik: "revenue from Office 365 grew by 100%" (Q3 2014 Earnings Report)

Üdv,
Marci

Nyugodtan mondhatjátok, hogy egy kvantabazillió petabájtot kap mindenki, a normál felhasználók (gondolom az összes 98%-a) csak pár GB-ot fognak használni. Én _rendkívül_ intenzív levelezéssel, soha nem törléssel, csak archiválással gyűjtöttem össze évek alatt 4GB levelet és a negyede megosztott doksit. Szóval lehet jó reklámszöveg az óriási tárhely, de a valódi elvárásoknak megfelelő szolgáltatásokat más szolgáltatók is (köztük ti) odaadják ingyen. Esetleg külön lesz a levelezés és a felhő tárhely, de néhány helyen még együtt is van. Nem nevezek meg egyet sem, mindenki képes találni 3-4-et percek alatt a neten.

> a normál felhasználók (gondolom az összes 98%-a) csak pár GB-ot fognak használni

Nana, akad "néhány" fényképem, amit a (sima, SOHO) OneDrive-on archiválok, hogy biztosan ne vesszen oda, ha elromlik valami otthon. Ugyanezen okból még fizetek is a OneDrive-ért, mert a free tier nem elég a fotók miatt.

Rendben, szóval tud mindenki olyat, csak az kisebb, mást tud, reklámok vannak benne és mások a felhasználási feltételei és az SLA-ja.

Akkor lejjebb adom: csak 1 ingyenes, intézményi felhasználásra alkalmas (pl. helyi címtárral együttműködő), intézmények között federálható, sokszereplős HD audio-video konferencia megoldást mondjatok, légyszi. Olyat, ami a Lync Online Plan 2-vel (http://products.office.com/en-us/lync/meeting-software-compare-lync-pla…) érdemben összevethető.
Nem kell, hogy mindent tudjon, de azért legyen desktop vagy alkalmazás megosztás, meg közös iskolatábla és persze legyenek mobilkliensei az elterjedt platformokra.

Segítsük az intézményeket a kegyeikért versengő felajánlók szolgáltatásainak összehasonlításában!

Üdv,
Marci

És biztos vagy benne, hogy egy iskolában az a legfontosabb, hogy legyen sokszereplős HD audio-video konferencia megoldás? Biztos, hogy a 99.99999%-os SLA a másik legfontosabb, amikor néha napokig nincsen net, de ha van, akkor is lassú?
Alap dolgokat kéne megtanítani nekik rendesen, használható gépeken. Értsék meg, hogy működik pl egy táblázat kezelő, és ne csak arra emlékezzenek, hogy azt a gombot ott valahol fent kellett megnyomni.

Miután rászoktak az iskolában a gyerekek, hogy nem kell rendet tartani sem a postafiókban, sem a tárhelyen, mert gyakorlatilag korlátlan... végzés után megszűnik a választási lehetőség, mert nem tud mit csinálni a sok adattal. Elvileg persze költözhet máshova.

Ez egyszerűen sem a tanulásnak, sem egy egészséges piaci versenynek nem tesz jót.

Úgy elég nehéz vitatkozni, hogy a sokszereplős HD e-konferencia megoldás csak a negyedik példa volt, csak az első hármat ignoráltátok. :)

Amúgy értem a problémát azzal is, hogy nincs mindenhol jó net, valahol igazatok is van, de könyörgöm, ahol mégis van, ott tanítsuk már meg azokat a lehetőségeket is, amiket a netkapcsolat ad. Ha én tanár lennék egy olyan településen, ahol van internet (meglepően sok ilyen van 2014-ben), tudnék például konzultálni a diákokkal kényelmesen, neten. Én pl. kib*szott mód örültem volna, ha anno középsuliban egy-egy nagy doga előtt mondjuk tudtam volna a neten kérdezni a tanártól, még mondjuk ha a doga előtti nap eszembe jutott volna valami tanulás közben.

Erről eszembe jutott, hogy én tartottam 3 vagy 4 féléven át egyetemi kurzust, és adtam lehetőséget a hallgatóknak a netes konzultációra, és imádták.

Ne tartsunk már ott, hogy direkt 10 évvel ezelőtt (sem) aktuális témákat dolgozzon fel a számtech tananyag. Nem túl régen érettségiztem infóból, a tételben 500 megás volt a top HDD, amit az IBM valaha is gyártott, közben már az otthoni laptopomban is volt vagy 320 GB-s. Szóval ja, vissza lehet sírni az informatika hőskorát, de ne az legyen már a tananyag.

loop: http://hup.hu/cikkek/20140429/25gb-rol_1tb-ra_noveli_a_microsoft_a_oned…

"Az alapok megtanitasahoz, viszont nincsen szukseg korlatlan tarhelyre": bocsáss meg, de nem az informatika oktatásának támogatásáról van szó. A teljes köz- és felsőoktatás modernizálásáról!

"Ez a fajta felajanlas egyedul az MS erdekeit kepviseli." No comment.

Üdv,
Marci

Az MS felho szolgaltatasai szepen fejlodnek. Es ez elsosorban az eros konkurencianak koszonheto.
Ha van ahol az MS HD konferencia lehetosegere van szukseg, hasznaljak azt, de ne egy ceg termekeihez legyen kotve az osszes diak es tanar. Mert gyakorlatilag ez lenne/lesz. Ez pedig akarhogy is nezem, erosen serti a versenyhelyzetet, az oktatast viszont nem feltetlenul javitja, ha egyaltalan javitja.

"ne egy ceg termekeihez legyen kotve az osszes diak es tanar": egyetértünk, de szó sincs ilyenről és ahogy én sejtem, nem is lesz. Lásd még: HUEDU, OpenEDU programok http://tisztaszoftver.hu/kozoktatas.asp
Ugyan melyik versenytársunkat akadályozzuk, hogy hasonló felajánlásokat tegyen? Ha pedig ez nincs akadályozva, miféle versenyhelyzet sérül?

Üdv,
Marci

"Ez a fajta felajanlas egyedul az MS erdekeit kepviseli." Vagyis mégis, yes, comment.

Szóval sose akarjunk olyan országban élni, ahol a beteg (pl. fekvőgipszben lévő) gyerek együtt tud tanulni az osztállyal, mert látja és hallja mi történik órán, sőt, kérdezhet is?
Inkább maradjon szekrényben a beszerzett laptop, a suli wifin meg fácsézzanak a diákok az asztal alatt, tovább!

Szóval sose akarjunk olyan országban élni, ahol különféle helyzetű iskolások a nélkül tarthatnak egy közös osztályfőnöki órát, hogy fejenként sokezer forintért átutazzanak az országon?
Inkább mélyüljenek a különféle helyzetű gyerekek közt a szakadékok!

Szóval sose akarjunk olyan országban élni, ahol egy vendégelőadónak egy 90 perces előadás miatt nem kell keresztülutaznia a fél országot, majd a rögzített előadását azok is megnézhetik, akik lemaradtak róla?
Inkább maradjon meg ezen előadók élménye a közelükben élőknek!

Szóval sose akarjunk olyan országban élni, ahol egy egyetemi vezetők közti egyeztetés kinek-kinek a saját irodájából megejthető?
Inkább találkozzanak csak jó ritkán, akkor is utazzanak sokat!

Ez még csak néhány, kizárólag a videokonferenciára, hirtelen kitalált esetlen ötlet.
Úgy, hogy a videokonferenciánál sokkal hasznosabb elemei vannak a csomagnak.
Gondoljatok bele a többi lehetőségbe...
Remélem akad, aki köz- vagy felsőoktatásból olvassa és tenni tud és akar. Ha segítségre van szükség, keressetek.

Üdv,
Marci

Ez igy nagyon jol hangzik. Es reszben igaz is.
Amikor valaki beteg volt az osztalyban, elvittuk neki szemelyesen a lecket, es utana meg beszelgettunk is egy kicsit.
Az uzleti eletben ugy hallom eleg fontos tenyezo a szemelyes ismerettse...
En is irhatok egy csomo eletkepes peldat.
Egyszeruen nem egeszseges, ha egy ceg szoftverei uraljak az oktatast. Foleg hosszu tavon gondolkodva.
Ha olvassak is oktatasban erdekeltek, remelem gondolkoznak is. Engem viszont ne keressenek :)
Jelenleg eleg szelsosegesen vitatkozunk. Azert remelem a donteshozok, megtalaljak az egeszseges kozeputat.

"Amikor valaki beteg volt az osztalyban, elvittuk neki szemelyesen a lecket, es utana meg beszelgettunk is egy kicsit." -- Ezt továbbra is jónak és nagyon fontosnak tartom, bárcsak így is lenne minden osztályban!
"Az uzleti eletben ugy hallom eleg fontos tenyezo a szemelyes ismerettse..." -- Nem is váltható ki minden személyes találkozás.
"nem egeszseges, ha egy ceg szoftverei uraljak az oktatast": szerintem sem az. Ha jól értem, a Kormány komoly befektetéseket tett abból a célból, hogy az oktatásban több féle nyílt forrású megoldás is választható legyen.
"Jelenleg eleg szelsosegesen vitatkozunk.": Mutass, kérlek, egyetlen szélsőséges megnyilatkozást a részemről.

Üdv,
Marci

Az elegge szelsoseges, hogy nem a videokonferencia mellett, hanem az MS videokonferencia mellett ervelsz... Egyik evben az egyik ceg erosegge a videokknferencia, a masik evben a masik ceg erossege. Nem sorolom fel, a tobbi szolgaltatasra is igaz.
A tanarok mit szolnak hozza, ha videora veszik az orajat. A diakok jogai nem serulnek, pl ha kihivjak tablahoz oket, es rajta lesznek a felvetelen?
Ki fizeti ki a kamerak,... arat tantermenkent, hogy a beteg gyerekek is lassak az orat? Ugye szinte minden osztalyban van folyamatosan hianyzo.
Kell a fejlodes, kell javitani az oktatas szinvonalan/korulmenyein, de ne az MS profit novekedes legyen a donto tenyezo.

Hello,

egy sima kamerás mobilról/beépített kamerás laptopról lehet wifin videohívást indítani Lync-en, amit a beteg gyerek az otthoni wifin lógó mobiljáról/tablet/PC néz.

Egyébként legtöbb helyen krétával írnak, szerencsére.
Mert azon túl, hogy koszol, véleményem szerint
-jobb a felbontása a digitális táblánál
-olcsóbb rá írni mint a letörölhető filctollas táblára
-jobban törölhető és több színnel lehet írni rá, mint a letörölhető filctollas tábla

Ha esetleg van digitális tábla, akkor még bekapcsol egy desktop sharing-et a kapcsolt laptopon és már látja is a táblát a távoli résztvevő.

Üdv,
Marci

Szóval, tömören: nem tudsz ilyet.

"egy iskolában az a legfontosabb, hogy legyen sokszereplős HD audio-video konferencia megoldás?"
http://kozbeszerzes.hu/adatbazis/keres/hirdetmeny/
Írd csak be a "Tartalomban szereplő szavak" mezőbe, hogy videokonferencia és számold le, hogy hány főiskola egyetem nevét látod a találati listában! Ugye-ugye? Ezeket mind meg lehetett volna oldani alacsonyabb költségek mellett... (nem ingyen!)

Üdv,
Marci

"vannak ismert árny oldalai": én nem tudom, mikre gondolsz.
Természetesen minden szolgáltatásra igaz, hogy akkor vedd igénybe, ha a szolgáltatási feltételek elfogadhatók a számodra. Ennek kiértékelését a Trust Centerrel segítjük: http://trustoffice365.com/
Azt viszont tudom, hogy nem egészen egy hónapja az Európai Unió adatvédelmi hatóságainak vezetői (az ún. 29-es Bizottság) megvizsgálták a Microsoft jópár szolgáltatásának adattovábbításra vonatkozó szerződéses feltételeit és azokat az európai adatvédelmi irányelveknek megfelelőnek találták: http://ec.europa.eu/justice/data-protection/article-29/documentation/ot…

Üdv,
Marci

Ha például nincs internet (ami ebben az országban egyáltalán nem ritka), akkor honnan szedi elő a tanár az oktatási anyagokat? Akkor nem tart órát? Vagy legyen még iskolai szerver is? Az egy másik dolog, hogy a megfelelő szoktatás után a legtöbb ember simán odamásolja a bizalmas adatait is, amiből később akár baj is lehet.

Az Office Pro Plus egy helyben telepíthető office változat. A levelek offline elérhetőek. A OneNote jegyzetek Offline is elérhetőek Az OneDrive for Business dokumentumtára szintén elérhetőek kapcsolat nélkül is.

A kérdés egyébként adott a helyi infrastruktúránál is. A kérdés az, melyiknek nagyobb a rendelkezésre állása, és melyiknek mennyire profi az üzemeltető csapata.

Üdv:
Lepenye Tamás

"csak Windowsra" -- meg Mac-re, meg iOS phone-ra, meg iOS tabletre, meg Android phone-ra.

Amúgy meg ha PC-je van, Magyarországon kb. 96% eséllyel már van rajta Windows, tehát nem kell "ajándékba" még egy. Ha nincs PC-je, akkor meg nem kérdés, hogy bent van-e az ajándékban...

Üdv,
Marci

Arra a felvetésedre válaszoltam, hogy Internet nélkül nem érhetőek el a felhőben tárolt állományok. De, elérhetőek. A Tisztaszoftver keretében a mindenkori legfrissebb Windows változathoz juthatnak hozzá az intézmények. Ennek hiányában a számítógép OEM Windows verziójának használatára jogosultak.

Egy témaszálat nem veséztünk ki alaposan:
- tanárok O365 elérése otthoni gépről
- diákod O365 elérése az okostelefonjaikról és a táblagépeikről

Üdv:
Lepenye Tamás

"a 95/46/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv alapján a személyes adatok harmadik országbeli adatfeldolgozók részére történő továbbítására vonatkozó általános szerződési feltételekről"

Avagy miket kell tartalmaznia az altalanos szerzodesi felteteleknek. A hivatkozott 2010/87/EU dokumentum itt erheto el:

Angolul:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:039:000…

Magyarul:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:039:000…

A kotelezoen eloirt terulet meglehetosen korlatos:

"E határozat nem alkalmazandó a személyes adatok Európai Unióban letelepedett adatkezelők által az Európai Unión kívül letelepedett adatkezelők felé történő továb­ bítására, amely a 95/46/EK irányelv alapján a személyes adatok harmadik országokba irányuló továbbítására vonatkozó általános szerződési feltételekről szóló, 2001. június 15-i 2001/497/EK bizottsági határozat (1) hatálya alá tartozik."

"E határozat a személyes adatok továbbításának azon eseteire vonatkozik, amikor az Európai Unióban letelepedett adatkezelők a személyes adatokat olyan, az Európai Unión kívül letelepedett adatátvevőknek továbbítják, akik csak adatfeldolgozói felada­tokat látnak el."

"Mivel ez a határozat kizárólag akkor alkalmazandó, ha a harmadik országban letelepedett adatfeldolgozó az adat­ feldolgozást harmadik országban letelepedett további felhasználó számára adja alvállalkozásba, a határozat nem vonatkozik azokra a helyzetekre, amikor egy, az Európai Unió területén letelepedett olyan feldolgozó, aki az Európai Unióban letelepedett adatkezelő nevében végzi személyes adatok feldolgozását, feldolgozási tevé­ kenységeit alvállalkozásba adja egy harmadik országban letelepedett további felhasználó számára."

Biztosan van pár olyan iskola, amit a minisztereknek,... és a kameráknak tudnak mutogatni. Általánosságba nézve tényleg elég gyalázatos a helyzet. Talán ha 1-2 gépen lehet egyszerre webes alkalmazásokat futtatni, mert sem gép, sem sávszélesség nincsen hozzá. Na de ígéret van rá, hogy javítanak a helyzeten.

Ha ingyen adják, akkor sem kell. Eddig sem volt szükség rá, ezután sem valószínű.
Egyébként vannak ingyenes megoldások is.

......................
Egymás segítésére még: http://pc-kozosseg.com

Akkor tiltsuk be az oktatási intézmények céges támogatásait, a különféle ösztöndíjprogramokat, amiknek a célja a tehetséges fiatal munkaerő megszerzése?
Vagy tiltsuk be a céges szponzorációt a fiatalság környékén (pl. a sportban) mert az adott cég termékei/szolgáltatásai felé orientál?

Egyébként épp az elmúlt évek mutatták meg, hogy a Konzumer a Király: ha az iPhone meg az Androidos telefon jobban tetszett neki, azt vette meg. És nem azért vette, mert anno a suliban azt látta.
Fokozottan igaz ez a szoftverszolgáltatásokra: hiába adja ingyen valaki, ha a másik jobb, azt fogják használni, sőt: megvenni.

Üdv,
Marci

miert jo egy cegnek, ha netan a versenytarsa megtudhat minden letezo informaciot tud majd a mukodeserol, ugymeneterol?

egy termeket viszonyleg "egyszeru" lemasolni, de a folyamatokat, ugymenetet, szolgaltatasokat mar nem

Itt jon a nagy kerdes: kinek, mi az erdeke a szereplok kozul? mennyit ernek a cegek napi mukodeserol az informaciok? hogyan csinalnak penzt ezekbol az informaciokbol? eladjak annak, aki a legtobbet kinal erte, vagy inkabb hirdetesek, vagy mas?

kikenyszeritheto garanciat ne varjon senki:
http://hup.hu/node/121780#comment-1585324
http://hup.hu/node/121780#comment-1586117

Az ilyen jellegu szolgaltatassal kapcsolatban komoly felelossegek is felmerulnek, mind a vezeto mind a dolgozok eseten, kezdve a szemelyes adatokkal es az uzleti titokkal:

"2:47. § [Az üzleti titokhoz való jog. Know-how (védett ismeret)]

(1) Üzleti titok a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó minden nem közismert vagy az érintett gazdasági tevékenységet végző személyek számára nem könnyen hozzáférhető olyan tény, tájékoztatás, egyéb adat és az azokból készült összeállítás, amelynek illetéktelenek által történő megszerzése, hasznosítása, másokkal való közlése vagy nyilvánosságra hozatala a jogosult jogos pénzügyi, gazdasági vagy piaci érdekét sértené vagy veszélyeztetné, feltéve, hogy a titok megőrzésével kapcsolatban a vele jogszerűen rendelkező jogosultat felróhatóság nem terheli.

(2) Az üzleti titokkal azonos védelemben részesül az azonosításra alkalmas módon rögzített, vagyoni értéket képviselő műszaki, gazdasági vagy szervezési ismeret, tapasztalat vagy ezek összeállítása (e törvény alkalmazásában: védett ismeret), ha a jóhiszeműség és tisztesség elvét sértő módon szerzik meg, hasznosítják, közlik mással vagy hozzák nyilvánosságra. E védelemre nem lehet hivatkozni azzal szemben, aki a védett ismerethez
vagy az azt lényegében helyettesítő hasonló ismerethez
[..]"

Azóta eltelt egy év, az újdonságok a témában e topikban: http://hup.hu/cikkek/20140429/25gb-rol_1tb-ra_noveli_a_microsoft_a_oned…

És ami változatlan: a szolgáltatási feltételek megismerése, azok kiértékelése mindig az Ügyfél dolga. Ezt mi átláthatósággal és jól dokumentáltsággal tudjuk segíteni.
Kinek-kinek magának kell osztályoznia a védendő információit és döntést hozni arról, hogy mit-hol tárol.

Üdv,
Marci

Sajnos meg az EU-n beluli adattarolas vedelme sem sikerul megfeleloen:

"US judge: our digital search warrants apply ANYWHERE

"The judge's reasoning is based on an efficiency argument: if Microsoft isn't obliged to hand over the information the warrant seeks, the unnamed US law enforcers seeking the identity of (and other information about) the unnamed target of the warrant would have to coordinate with bodies in other countries (in this case, Ireland, since the data is held in Dublin).

A requirement for such coordination would mean that “the burden on the government would be substantial, and law enforcement efforts would be seriously impeded”, Judge Francis stated. ""

“A US prosecutor cannot obtain a U.S. warrant to search someone's home located in another country, just as another country's prosecutor cannot obtain a court order in her home country to conduct a search in the United States. We think the same rules should apply in the online world, but the government disagrees.

http://www.theregister.co.uk/2014/04/28/us_judge_digital_search_warrant…

Az allam hatekonysaga mindenek elott. A kenyszermunkataborok es a rabszolgasag is hatekony volt, es gazdasagilag eredmenyes.

Vagyis barmilyen hatosagi "adatkeresi" igeny eseten (pl.: szoftverhasznalat ellenorzese, szerzoi jogok hasznalatanak ellenorzese (pl.: torrent), stb) online "hazkutatast" tarthatnak az illetonel.

Ezek miert nincsenek benne a "jol dokumentaltsag" kozott?

Kíváncsiságból időnként rá szoktam nézni a Google Drive és a OneDrive-ra is, hogy mit is tudnak. Az engem érdeklő funkciókban vagy egyik sem győzött meg vagy a Google Drive jött ki nyertesnek.

Pl. a OneDrive szalagmenüje nagyon jó, szeretem a Word 2007 óta, de a böngésző címsávjával és fülsávjával együtt már zavaróan sok helyet foglal el. A szövegszerkesztő OneDrive-on nem tud tartalomjegyzéket beszúrni, a Google Doc igen. A bemutatószerkesztő OneDrive-on szörnyű, ha nyíllal összekötök dolgokat (pl. négyzeteket) és azokat elmozgatom, a nyilak nem változnak annak megfelelően, mint a Google Docban. Ezek az üzleti verziókban is ilyen gyengék?

Valós idejű kollaborációval vagy legalább egy idejű szerkesztéssel hogyan állnak ezek?

Azért a konzumer és az üzleti megoldásokat tévedésből se keverjük, még ha közös elemek akadnak is.

"Ezek az üzleti verziókban is ilyen gyengék?"
Próbáld ki magad: http://office.microsoft.com/hu-hu/business/redir/XT103040305.aspx
Ne feledd, hogy a Microsoft esetében az Office Web Apps jelenleg nem teljesértékű megoldás, hanem az Office kliens kiegészítője egyes helyzetekre.

"Valós idejű kollaborációval vagy legalább egy idejű szerkesztéssel hogyan állnak ezek?" Mire vagy kíváncsi? :)
Pl. Wordben egyidejű dokumentumszerkesztés, bekezdés-szintű zárolással.
Excel Web Appban szintén közös szerkesztés van.
Valósidejű kollaborációra ott a Lync integráció.

Üdv,
Marci

Kipróbálni nem tudom, mivel valós telefonszámot vár el a regisztrációkor, a NeoPhone-t belőni meg macerásabb, mint a 10 Minute Mail-t. Mellesleg mindez majd a saját privát felhőnkbe kellene, remélem ez nem gond.

A valós idejű kollaboráció valami olyasmi, amit itt is láthatsz: http://www.codoxware.com/users/features

Igen gyakran lenne szükségem erre. Nem ritka, hogy 100+ oldalas doksikat írunk, és persze mindenkinek megvan a maga szakterülete, 1 ember nem tudja összehozni. Word-ben merge-ölni borzalom, LO-ban sem sokkal kellemesebb. Egyelőre git+LaTeX formátum (pl. LyX szerkesztővel) tűnik a legjobb választásnak, de ezt nem tudom senkivel sem megetetni.

Az OwnCloud saját szerverre telepíthető, és Documents alkalmazása lehetővé teszi ezt a valós idejű közös munkát. A formázást érdemes a szöveg elkészülte után megcsinálni offline, de ezt szerintem minden közös dokumentumnál érdemesebb a kész szövegen elvégezni.

Egy videó: http://www.youtube.com/watch?v=xsqSLeppxm0

Hát, azért ez messze van attól, ami nekem kéne. A CKEditornak van egy felturbózott változata, a CoCKEditor. Ha ez működne vagy pár hónap alatt működésre lehetne bírni, akkor az akár megoldás is lehetne.

Az a vicc, hogy ezernyi jó és ingyenes WYSIWYG webes widget van (pl. http://www.aloha-editor.org/, http://www.tinymce.com/), de a felhőből valahogy nem akarják kihozni a maximumot. Ennyi erővel Wiki-t is üzemeltethetnék. Nekem egy profi és megbízható megoldás kéne, az se baj, ha mindezt olcsón :)

Ez jobbnak tűnik a közös szövegszerkesztésre, mint a hasonlóan szabad szoftver, de csak szöveges Etherpad (http://etherpad.org/).

Nem kell sok formázási lehetőség, csak annyi, hogy utána értelmesen lehessen automatikusan formázni (ilyen szempontból a LaTeX+Etherpad is jó választás persze). A dokumentumok idő előtti (ráadásul inkonzisztens közvetlen) formázása olyan, mint a knuthi idő előtti optimalizálás, minden gonoszság gyökere. Amelyet tetéznek a webes csoportmunka-eszközök problémái, pl. a Google nem ugyanolyan ODT-t exportál, ha a Google Dokumentumokból vagy a Google Drive-ból exportáljuk ki ugyanazt a dokumentumot.

Az OwnCloud Documents mögött (előtt) álló WebODF itt ki is próbálható, képek beilleszthetők, megjegyzéseket támogat, billentyűkombinációkat nem láttam, de a Ctrl-Z működik a visszalépésre:

http://www.webodf.org/demo/ci/webodf-0.4.2-2009-gb122af0/editor/localed…

A WebODF-nél ISO OpenDocument van a háttérben, sikeresen integrálták több termékbe is (pl. Zarafa: http://www.webodf.org/news/2011-07-01.html), 2010 óta fejlesztik, idén adtak elő a FOSDEM-en (ahol volt még egyébként két másik előadás az OpenDocument szabvány csoportmunka irányába való bővítéséről is, ott is bemutattak webes ODF szerkesztőt: https://fosdem.org/2014/schedule/track/open_document_editors/).

Tavaly kipróbáltam az Etherpadot, de az nem tűnt kényelmesnek képeket, lábjegyzeteket tartalmazó dokumentumok közös szerkesztésére, de ez már igen, legalábbis egy OpenDocument sablondokumentum utólagos ráhúzásával (de úgy tűnik, hogy megőrzi a stílust, így csak a megfelelő sablonból kell kiindulni, ezzel talán megelőzné a Google Dokumentumok lehetőségeit is, csak a lábjegyzetek kezelését kell leprogramozni).

A nyílt forráskód mellé a biztonság sem utolsó dolog: Az OwnCloud Documents reklámja: “It runs purely on your server. No communication with centralized services like Google -- so your data is always protected against surveillance.” (http://blog.karlitschek.de/2013/10/welcome-owncloud-documents.html).

Hello,

Word web app-ban van realtime együttműködés, Word kliensben pedig párhuzamos dokumentumszerkesztés, bekezdés szintű zárolással. Akkor tudod használni, ha OneDrive-on vagy OneDrive Business-en helyezed el.
A OneDrive Business-t saját adatközpontban is futtathatod, a mögött egy SharePoint szerver van.
Valószínűleg megoldja a problémádat. Video róla itt: http://www.youtube.com/watch?v=N-s3I8W8Biw

Üdv,
Marci

Egy fontos információ kimaradt. Jelenleg még nem él ez a lehetőség. Majd az elkövetkezendő hónapokban fogják ezt megkapni az előfizetők.

The expanded space for Microsoft's cloud-based storage service will roll out in various markets "over the next few months," according to Mark Kashman, a member of the SharePoint team, commenting in Microsoft's announcement today.
http://redmondmag.com/articles/2014/04/29/onedrive-for-business-storage…

As to when new and existing customers will see the 1TB bump, a Microsoft spokesperson said: "Customer eligibility is effective today, but as with service updates roll-out of these features will happen over the next few months."
http://www.zdnet.com/microsoft-onedrive-for-business-now-offers-1-terab…

Sajnos nem tudom megnézni, hogy azóta ténylegesen elérhető-e az 1 TB tárhely az OneDrive for Business előfizetőknek. :( Google válasza viszont biztos. Azoknak a cégeknek, amelyeknek öt vagy több felhasználójuk van, havi tíz dollárért / felhasználó korlátlan tárhelyet kínál. Lásd: https://support.google.com/a/answer/6034782
Többiek "csak" 1 TB / felhasználó hely jut.