London egyik kerületének tanácsa Windows XP-ről Chrome OS-re vált

Címkék

Az egyik brit technológiai híroldal szerint Észak-London egyik kerületének, Barking and Dagenham kerületnek tanácsa Windows XP-ről a Google Chrome OS-ére vált. A kerület egy nagyszabású migrációs projektet indított, amelynek során Chromebook és Chromebox gépeket állítanak csatasorba. A tanács 3500 Windows XP-s asztali gépet, valamint 800 XP-s laptopot használ. Ezek cseréjét végzik folyamatosan körülbelül 2000 Samsung Chromebookra és 300 Chromeboxra.

Eddig 350 gépet adtak ki a személyzetnek. A projekt vége várhatóan június elején zárul.

A részletek itt olvashatók.

Mindeközben a ComputerWorld arról ír, hogy a Chromebook platform egyre erősebb, a chromebookos eszközök jobban fogynak mint valaha.

Hozzászólások

Mi lesz a jogi helyzete a winxp-nek áprilistól?
Egy alternatív úton beszerzett winxp továbbra is kalóz szoftvernek számít annak ellenére, hogy egy forgalomból kivont múzeumi rendszerről van szó?
Interoperabilitás jogán sok mindent megengednek a magyar törvények.

-1

Az abandonware nem azt jelenti, hogy valamit _szabad_ orrba-szájba másolni és terjeszteni, hanem hogy mindenki lesz*rja, beleértve a gyártót is, hogy ki hogyan kalózkodik vele.

While sharing of such software is usually considered copyright infringement, in practice copyright holders rarely enforce their abandonware copyrights [...]. But it is still unlawful to distribute copies of old copyrighted software and games, with or without compensation, in any Berne Convention signatory country

HTH

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99900076.TV

A védelmi idő

31. § (1) A szerzői jogok a szerző életében és halálától számított hetven éven át részesülnek védelemben.
(2)81 A hetvenéves védelmi időt a szerző halálát követő év első napjától, közös művek esetében az utoljára elhunyt szerzőtárs halálát követő év első napjától kell számítani.
(3) Ha a szerző személye nem állapítható meg, a védelmi idő a mű első nyilvánosságra hozatalát követő év első napjától számított hetven év. Ha azonban ez alatt az idő alatt a szerző jelentkezik, a védelmi időt a (2) bekezdés szerint kell számítani.

VI. Fejezet

A SZÁMÍTÓGÉPI PROGRAMALKOTÁS (SZOFTVER)

59. §
(3) Aki a szoftver valamely példányának felhasználására jogosult, a szerző engedélye nélkül is megfigyelheti és tanulmányozhatja a szoftver működését, továbbá kipróbálhatja a szoftvert annak betáplálása, képernyőn való megjelenítése, futtatása, továbbítása vagy tárolása során abból a célból, hogy a szoftver valamely elemének alapjául szolgáló elgondolást vagy elvet megismerje.

[..]
a) nem használható fel az önállóan megalkotott szoftverrel való együttes működtetésen kívüli célra;

b) mással nem közölhető, kivéve, ha az önállóan megalkotott szoftverrel való együttes működtetés ezt szükségessé teszi;

c) nem használható fel a kifejezési formájában lényegében hasonló másik szoftver kifejlesztéséhez, előállításához és forgalomba hozatalához, sem pedig a szerzői jog megsértésével járó bármely más cselekményhez.

Amint latod, az interoperabilitas feltetele a "felhasznalasara jogosultsag", meglehetosen korlatos feltetelekkel...

Azért az új rendszerbe lazán 2000-rel kevesebb gépet terveznek? Szép. (Igen, nem olvastam a linkelt cikket.)

Barking igencsak *Kelet-London*, meg ha a magyar wikipedia oldal mast is allit.

Érdekelne, hogy saját felhőt használnak, vagy a Google-ét.

Én előbb raknék Windows-t a gépemre, minthogy bárkinek a távoli szerverén tároljam az alkalmazásaimat és az adataimat. Vásárlásnál ugye a legfontosabb feature nálam, hogy a cloud kikapcsolható-e.

:)

Ebben teljesen igazad van. És az állásajánlatok előtti Facebook csekkolás is igaz. Erre eddig vajon miért nem mozdult rá egy ombudsman?!
Érdemes lenne csinálni kamuregekkel egy Facebook gyűrűt csupa pozitív bullshit bejegyzésekkel körbejelölgetve egymást. Az még jól is jöhet álláskeresésnél.

Ha nagyon akarná lehetne bizonyítani. Fognak egy tökéletes jelöltet csinálnak neki egy kamu facebook profilt csupa negatív bejelölt haverral és facebook bejegyzéssel. Ha elutasítják beperelik a munkaadót. A per elején egyből megfordul a bizonyítási teher és akkor a munkaadónak kell igazolni milyen indokok alapján utasította el a munkavállalót.
Különböző kisebbségek esetén gyakran használt módszer ez.

Ezért nyilván raid mirrorban vannak az enterprise merevlemezeid, hetente csinálsz streamer szalagos backupot.
Megértem az aggodalmadat a felhős backuppal kapcsolatban pláne a Snowden ügy után, de látni kell az is, hogy a teljesen saját adattárolási infrastruktúrának is vannak kockázatai ha spórolnak rajta.
Egyébként lehet biztonságosan adatot tárolni felhőben is, például ha EncFs titkosított részét tolod fel.

Végülis teljesen logikus, hogy ha kíváncsi vagy nagy mennyiségben adatokra, akkor eléred, hogy a felhasználó nálad tárolja és eléred, hogy higgyen abban, hogy biztonságban van és senki sem fér hozzá.

Pedig az egész gyakorlatilag cleartext, secure csomagolásban.

Nincs olyan adatom egyébként, amit féltenék, de ha önként nem működsz együtt a "hatóságokkal", akkor többlet munkába és pénzbe kerül nekik a kerülőutas beszerzése az információnak.

Ki lehet próbálni, hogy felteszel titkosítva egy csomó pedofil képet a tárhelyedre és meglátjuk, hogy elvisz-e a rendőrség, vagy sem. Nekem lenne egy tippem...

Ha ennyire jól nyomod a tutit akkor nyilvánvalóan ennek visszafejtése sem okoz számodra problémát:

jA0ECQMCtez4UtYicXNg0lQB2wsilBrGP9iMUMMGayZtxdHAxvQw97VI+GpPhR5d
Je0B6S72t1GOmCNsK2jBImYNqK9PUCpbAT/t+OGmjtakz7OhAIXHIg+G+3DOriYz
kk9FZAM=
=lYpE

Tök egyszerű feladat. Gyakorlatilag cleartext, secure csomagolásban. :-)

Az NSA-nál tudják a választ a kérdésedre.

Kinek a számára secure egy kommunikáció?
- ha átnyomod base64-be, akkor az emberek 99%-a képtelen lesz elolvasni
- a base64 secure?

Az NSA a maradék 1% közül válogat, olyanok közül akik láttak már életükben security-t. Ezek az emberek a másodperc tört része alatt visszafejtik a base64-et, pedig erre az emberek 99%-a alkalmatlan.

Nem Nagy Jóska elől kell elrejtened az adatokat, nem is a HUP olvasótábora elől, hanem főállásban fizetett kormányügynökök elől, akik nem ma jöttek le a falvédőről. Az informatikusok 99%-a képtelen olyan security algoritmust írni, amit az NSA hackerei ne tudnának egy nap alatt feltörni. Foglalkoztam securityvel és a munkahelyemen naponta röhögök a cég "secure" megoldásain, melyek feltörése hétvégi szórakozás a hozzáértőknek.

Elmondom, hogy az SSL, SSH,... azok mind csak szavak, ha a privát kulcsokat felnyomod egy publikus repo-ba, amit mindenki láthat és olvashat. Márpedig nálunk megcsinálták, ennél fogva az algoritmus titkossága a base64-ével vetekedett.

Érdemes elolvasni az NSA által létrehozott backdoorokat, tanulságos.

Te írtad "cleartext, secure csomagolásban" annyira mégsem megy a megfejtés.
Az NSA-nál nyilván UFO dns-ből fejlesztett android-kiborg-mutánsok dolgoznak, de a szimmetrikus titkosítás bizony még nekik is nehézségeket okoz.
Feltettem egy kérdést arról "az encryptált adataidat hogyan fogja analizálni a G?" Erre jött bviktor szokásos handabandázása. Olvastam én is a Heartbleed bugról szóló híreket de ebből még nem következik az, hogy a világ összes titkosítási eljárása fabatkát sem ér.

Személy szerint soha nem bíztam a neves CA-kban sem és mindig jobban kedveltem a szimmetrikus titkosítást. Csak intuíció de most úgy látszik jók voltak a megérzéseim.

"főállásban fizetett kormányügynökök elől"
Ennél a mondatrésznél elkapott a röhögőgörcs. Már nem azért amit írsz, hanem mert elképzeltelek, hogy tepsivel a fejeden a behúzott függönyök mögött pötyögsz, nehogy lehallgassanak, vagy olvassák a műholdak az agyad...

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64