A Kanári-szigetek is nyílt forrással spórol

Címkék

A Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria egyik lapja, a Las Palmas-i La Provincia arról írt a napokban, hogy a Kanári-szigetek önkormányzata korábbi kiadásaihoz képest komoly mértékben spórol azzal, hogy nyílt forrású megoldást vezettek be. A spanyol nyelvű cikk sok támpontot nem ad, de egy kisebb kutatás után meg lehet találni, hogy miről van szó. Spanyolország legdélebbi autonóm közösségének kormányzata jelentős megtakarítást ért el azzal, hogy nyílt forrásra épülő virtualizációs megoldásra váltott.

A Red Hat egy tavaly kiadott esettanulmánya szerint a Kanári-szigetek VMware megoldást használt. A rendszert frissíteni, bővíteni kellett, ezért megvizsgálták a lehetőségeiket. Alapos vizsgálat után arra jutottak, hogy a Red Hat megoldását választják.

A Red Hat négy hónap alatt körülbelül 1000 virtuális gépet futtató 100 fizikai szervert migrált VMware-ről Red Hat Enterprise Virtualization megoldásra, mindezt úgy, hogy az átállás közben a hivatal teljesen működőképes maradt és a felhasználókat sem zavarta.

Az esettanulmány itt olvasható. További részletek itt.

Hozzászólások

Azert ez eleg furi nekem, valahol santit bar nem ismerem eleg jol sem a VMware sem a Red Hat arazasi gyakorlatat, de azert az szerintem nem elhagynagoltao info hogy

"The government of the Canary Islands upgraded its virtual platform to increase capacity—from seven virtual machines per physical server (1/7) to twenty-seven virtual machines per physical server (1/27)."

Ergo a VM suruseg ezzel majdnem negyszeresere not, ezzel kapcsolatban ket kerdesem van.
-"A" ez a gepmennyiseg leepites beleszamit-e a 70-os megtakaritasba es ha igen milyen aranyban.
-"B" ekkora teljesitmeny kulonbseg lenne a ket virtualizasoc megoldas kozott vagy csak siman roszul volt az elozo rendszer meretezve / configuralva

Vélhetően több memória került az új vasakba, erősebb CPU-k.
Nem tudjuk, mi/hogyan van fürtözve, mekkora a redundancia, és azt sem, hogy a storage rendszerek is változáson estek-e át (vélhetően igen). Így nem vonnék le messzemenő következtetéseket a régi és az új virtualizációs technológiákra vonatkozóan abból, hogy 1/7 vs. 1/17.

--
PtY - www.onlinedemo.hu

Hehe, nagyon vicces, epp itt vagyok. Na nem pont Gran Canaria-n, de a Kanari szigeteken. :)
De hogy a hirhez is irjak: a kanari szigetek lakossaga olyan 2M (az egy 5-od magyarorszagnyi) ebbol Gran Canarian majdnem a fele 800k korul. Mindezt csak azert irom, hogy el tudjuk helyezni, hogy mit jelent ha itt tortenik valami, bar a hirben szereplo szerverek szamabol is latni, hogy nem egy falut migraltak.