MorphOS 3.5 és MorphOS 3.5.1

Címkék

A MorphOS fejlesztői csapat nemrég bejelentette a MorphOS 3.5-ös kiadását, majd két nappal később a 3.5.1-es kiadást is. Az utóbbi a MorphOS 3.5 telepítése után esetlegesen jelentkező bootlási problémákat hivatott javítani.

A MorphOS 3.5-tel érkező változások listája megtalálható a kiadási megjegyzések dokumentumban. Új felhasználóknak hasznos lehet a telepítési útmutató tanulmányozása. A telepítéshez használható fájlok letölthetők innen.

Hozzászólások

Ez próbaverzió? Vagy ingyenes az egész rendszer?

Csak egyféle verzió van MorphOS-ből, ami ez. Ez egy teljes funkcionalítású verzió (telepíthető, minden működik), de regisztráció nélkül csak 30 percig megy, utána rebootot kér. Aztán megint megy 30 percig, stb.

Egyébként 30 percig LiveCD-ként is működik, tehát ha Mac OS vagy Linux van a gépeden és nincs hely, még felraknod sem kell, hogy kipróbáld.

Online regisztrációval kapsz egy hardverfüggő (tehát csak a te gépeden működő) kulcsfájlt (morphos.key), amit PayPal-on kifizetsz, megkapsz emailben és a DEVS: könyvtárba másolsz (ill. elteszed biztos helyre). Még egy utolsó reboot és teljes verziód van. A későbbi frissítéseket is ugyanígy felteszed ugyanígy a megjelenő .iso-ból, kivéve hogy azokat már nem kell regisztrálni valamint természetesen van upgrade mechanizmus is, ami megtart minden custom user beállítást.

A "de mivan ha tönkremegy a gép" kérdésre pedig az a válasz, hogy gép tönkremenetel esetén ingyen regisztrálhatsz egy másik gépre, ha jelzed a supportnak a dolgot. (És trükközni nem érdemes...)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Hosszan:

2008-ban a MorphOS 2.0-val és 150 EUR-ral kezdődött a fizetős korszak (értsd: onnantól nem adták ingyen egyetlen géphez sem, a korábbi verziók a Pegasos I/II-höz jártak), viszont aki akkor megvette annak az összes frissítés és új fejlesztés ingyen volt azóta (és 4.0-ig biztosan az is marad, a továbbiak még nincsenek eldöntve). Emellett a régebben támogatott gépekre csak 79 EUR ill. a lényegesen gyengébb hardver Efikára csak 49 EUR a regisztráció. A PowerBook és a PowerMac G5 támogatás a legfrissebb fejlesztések, ezért azok jelenleg a legdrágábbak.

Egyébként nézőpont kérdése. Az ingyenes, nyílt forrású (és napi használatra szerintem nem alkalmas) AROS mellett az amigás rendszerek iránt érdeklődőknek van még az AmigaOS4, amit jelenleg gép nélkül egyáltalán nem is lehet kapni (tehát ha veszel egy használt Pegasos II-t mondjuk csak warezolni tudsz, akkor meg a frissítések beszerzése problémás), ill. vehetsz hozzá minimum többszáz EUR-os custom alaplapot, aminek benne van az árában az AmigaOS4 105 EUR + áfa ára is. (A MorphOS árai adóval együtt értendők.) Szerk: És persze vannak a classic hardverek, amik amellett hogy a beszerzésük teljesen lutri (és egy jó állapotú, hálózatos, HDD-s classic gép szintén a többszáz EUR-os kategória), retro játékok futtatásán kivül manapság kevés dologra alkalmas. Sajnos, teszem hozzá, mert imádom az összeset. :)

Ebben a kontextusban a MorphOS kifejezetten olcsó, több tucat könnyen beszerezhető gépre van és mellesleg a legtöbbet is tudja.

Röviden:

Nem, nem csak szerinted sok, de keletről (és főleg az amigás világon kivülről) nézve mások a dimenziók. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

igazi szamitogepre portoltak mar?

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability