A Windows 8.1 Update 1 (jelenleg) alapértelmezetten elrejti a csempés felületet

A The Verge szerint a Microsoft újabb lépést készül tenni hátra (vagy legalábbis jelek vannak erre nézve): miután lehetővé tette, hogy a felhasználók közvetlenül a tradicionális desktopba bootoljanak, most - állítólag - azt tervezi, hogy ez lesz desktop operációs rendszerének alapértelmezett viselkedése. Magyarul: a pletykák szerint az érkező Windows 8.1 Update 1-gyel a "boot-to-desktop" lesz az alapértelmezett. Természetesen attól még, hogy mi a jelenlegi helyzet, az - ahogy láttuk - bármikor változhat.

Részletek itt.

Hozzászólások

Mint tudjuk rossz reklám nem létezik, így MS részröl is megy folyamatosan a hírcsepegtetés, hogy folyamatosan képben legyen a termékük, azaz még pillanatra se felejtsük el.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Azokban a hírekben amik a Windows 8-ról szóltak nem volt sok köszönet. Jelentősen leharcolta Windows brandet ezzel a Microsoft. A ChromeOS csak egy tartalékprojektje volt a Google-nek de a Microsoft folyamatos ballépései miatt annyira felkapott lett, hogy a Samsung mostani hírek szerint már csak Chormebookokat akar gyártani a jövőben és a többi nagy PC gyártó is sorban dobja piacra a Chromebookjait.

Én partner program keretében küldtem feedbacket a Windows 8 bétához, hogy a start menü eltüntetése életük legnagyobb hibája lesz, de nem hitték el :). Amint visszajön fullosan a start menü, váltok is 8-ra azonnal, addig marad a 7.

--

Mint tudjuk, a Windows fejlesztése során elsödleges a felhasználók visszajelzéseinek figyelembe vétele, tartja a mondás, vagy inkább a hivatalos Microsoft kinyilatkoztatás. Valójában ami mindenkinek jó, az senkinek sem jó, de a Windows 8-nál abszolút nem vették figyelembe a felhasználói igényeket. Meg is látszik a végeredményen.
Ez nagyon vicces:

http://www.microsoft.com/products/ceip/hu-hu/default.mspx

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Jaja, Talisman Desktop, meg hasonlók. Volt szerencsém másnak segíteni helyreállítani a gépét, miután a kókler fejlesztők összegányoltak valami shell-replacementet, ami bedöntötte a Windowst. Örülök, hogy már nem divat az ilyemsi.

A linuxos DE-k közti váltással is megvannak elég gyakran a problémák, pedig ott elvileg támogatott is a dolog.

Windows alatt alapból nem lehet semmilyen "Explorer" kiegészítés, csere integrált, mivel az egész katyvasz zártforrású. Ebböl meg az következik, hogy lassabb, inkonzisztensebb, instabilabb lesz a rendszer töle. Ilyen áron meg kell a francnak.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Én 1-2 nap szenvedés után jutottam el arra a szintre, hogy keressek valami megoldást, mert a csempékkel lehetetlen dolgozni. Tényleg alkalmatlan a Windows 8 alapból munkára.
Szerencsére ez a Classic Shell nevű start menü tényleg jó. Igazából jobb start menüm lett mint eddig bármilyen rendszeren. Ráadásul nyílt fejlesztésű cucc, a nyílt fejlesztési modell szokásos előnyeivel.
Nekem nem tűnik katyvasznak, rendes publikus API-kon keresztül illeszkedik a rendszerbe, nagyon is stabil és ezerszer használhatóbb lett a gép, mint volt. Ez nem a szutyok dll-lecserélős hackelés kategóriája.

Nem mindenki a te munkádat végzi ;)
Van olyan is, aki sokszor indít sok különböző programot és nem mindegy, hogy egy programindítás mennyi időt vesz igénybe. A csempés kezdőképernyő sok program esetén gyakorlatilag használhatatlanná vált számomra. Lehet hogy én vagyok defektes, de inkább nem szenvedek, ha van megoldás a hozzám hasonló "szerencsétlenek" számára.

Ezt a Classic Shell is tudja és használom is.

Gondolkoztam amúgy rajta, miért utálom a csempéket, mert ha nagyon akarnám, át tudnék rá állni.
De az a helyzet hogy próbáltam és nem ment. Nem érek rá és nincs is kedvem önmagam megerőszakolásával foglalkozni a Microsoft kedvéért. Az érzéseimet nem tudom észérvekkel megváltoztatni. Utálom a csempéket. Meg az alternatív ikonlistás kezdőképernyőt is.
A start menü nekem pont olyan, mint a virtuális desktopok, amiket szintén telepítettem a Windows 8.1-re is.
Vagy a Cygwin. Pedig tudom, van PowerShell, de nekem jobb a bash. Jobban szeretem és kész.

Ja és ilyeneket szeretek még nagyon, hogy ez a start menü ugye az egyes programokhoz megjegyzi, hogy milyen dokumentumokat nyitottam meg utoljára velük. És ezeket a dokumentumokat sticky-vé is lehet tenni az alkalmazáshoz. Ez böngésző-weboldal összefüggésben is működik. Ezt csempékkel?

Ikonos indítólistákat is sokkal könnyebb összerakni vele, mint csempékkel vacakolni. Ez akkor hasznos pl. ha az ember különböző programok különböző verzióit is fel kell telepítse nagy számban.
A programok indítási módjait is kezeli, pl. van külön inkognitó mód a böngészőkhöz. Biztos össze lehet szenvedni ezeket csempékkel is, de nekem jobb így, hogy készen kapom.

Ja és ilyeneket szeretek még nagyon, hogy ez a start menü ugye az egyes programokhoz megjegyzi, hogy milyen dokumentumokat nyitottam meg utoljára velük. És ezeket a dokumentumokat sticky-vé is lehet tenni az alkalmazáshoz. Ez böngésző-weboldal összefüggésben is működik. Ezt csempékkel?

A jump list-et nem a start menu kezeli, hanem az alkalmazas. A 7-esben bedrotoztak a start menu-be is. Csempen nem ered el. Jobb klikk a task bar ikonon, es ott van.

Windows alatt alapból nem lehet semmilyen "Explorer" kiegészítés, csere integrált, mivel az egész katyvasz zártforrású. Ebböl meg az következik, hogy lassabb, inkonzisztensebb, instabilabb lesz a rendszer töle. Ilyen áron meg kell a francnak.

Mielott nagyon belejossz a szakertesbe, nezz utana olyan alapfogalmaknak, mint peldaul API. A nyilt forrasu programot ugyanugy API-n keresztul ered el, mint a zart forrasut, es a kod licencelese semmit nem valtoztat ezen, mivel a dolog nem technikai kerdes, hanem jogi. A kod nyiltsaganak zero koze van a stabilitashoz, sebesseghez, konzisztenciahoz, vagy barmi mas open source fanatic buzzword-hoz, zart kod API-jara is lehet jo kodot fejleszteni, es nyilt kod API-jara is lehet fost, a ketto kozott semmi osszefugges.

Sot, ironikus modon pont akkor lehet nem kivanatos eredmenyt elerni, ha az API helyett az API mogotti nyilt forraskod alapjan irnak kodot, mivel serul pl. az egysegbe zaras, es az illeto mondjuk raoptimalizal az API mogotti kodra (akar bug-ra is), amit kesobb barmikor megvaltoztathatnak.

Azt meg mar vegkepp csak halkan jegyeznem meg, hogy a gyakori API change pont a nyilt forrasu projekteknel jellemzo, aminek koszonhetoen az osszes raepulo koddal rendszeresen lehet szopni a fejlesztoknek.

Nagyon nem lenne jo. Linux alatt mi ertelme annak, hogy folyamatosan ujabb es ujabb feluleteket kezdenek el fejleszteni, forkolni, visszafejleszteni azzal az igerettel, hogy "majd a mienk az lightweight lesz", aztan a vegen mindegyik ugyanolyan hasznalhatatlan tulfejlesztett bughalmaz? A Linux egy desktopon 1%-on allo OS, ehhez kepest van Gnome2, Gnome3, Gnome3 Classic, Unity (abbol is legalabb 2 valtozat), XFCE, Mate, Lxde, es akkor jon meg a KDE, es az egzotikus egyeb kategoria. A fejlesztoi orak pedig arra mennek el, hogy ugyanazokat a funkciokat kicsit maskepp megvalositjak az n+1-ik DE-re, majd amikor majdnem hasznalhato lesz, megjelenik a kovetkezo.

Katasztrofa lenne tamogathatosag szempontjabol is. Ha megkerdez valaki, hogy megis hol allitsa be a networkjet linux alatt, akkor tobbnyire nem tudok valaszolni, hiszen attol fugg, milyen DE alatt milyen segedprogram kezeli eppen ezeket a beallitasokat, az ilyesmit meg az adott disztribuciok egyes verzioi is valtogatjak. Nem kene ugyanez windows ala is. Meg 3rd party programok szamara sem szerencses, ha a fejlesztok nem tudjak rendesen integralni a programjaikat. Ld peldaul a notification area problemajat Gnome3 alatt: https://trac.transmissionbt.com/ticket/3685

Azért tegyük hozzá, hogy a nagyok azért beálltak a freedesktop mögé, tehát elég sok dologra van standard megoldás. A kisebbek vagy foglalkoznak vele, vagy nem, a nagyok többnyire igen, aztán ott van a GNOME, ami időnként szembemegy az elfogadott standard-dal (Evolution kapcsán futottam ebbe bele, a rendszerben minden szépen Okular-ral nyitogatta a PDF-eket, az Evolution még véletlenül sem (persze, drága Evolution, Inkscape-el akarok PDF-et olvasni...), a megoldás egy nem-standard [Default Applications] szakasz a mimeapps.list-be...)

BlackY

De 12.04-ben benne van, az meg boven tamogatott verzio. Pont erre igyekeztem utalni egyebkent... Hogy egyszerre tul sok mindenfele van jelen, tul gyakran valtogatva.

Olyan merteku valtoztatast, mint ami a Windows 8 eseteben vilagraszolo hisztit gerjesztett, a linux disztrok kb evente meglepnek.

> Olyan merteku valtoztatast, mint ami a Windows 8 eseteben vilagraszolo hisztit gerjesztett, a linux disztrok kb evente meglepnek.

+1

Itt ugye az a gond, hogy mondjuk egy Unity bevezetésénél a kb. 1% desktop linux részesedés nagy részét nem is érinti a dolog, nyilván nem lesz akkora hiszti, mint a >90%-os Windowsnál.

Lehet szidni a Unity-t/GNOME 3-at (elég okot ad rá :) ), de olyan szintűnek nem nevezném, mint a Windows 8-at, ami gyakorlatilag a korábban, mint alapvető felhasználói UI elemet (gyk.: ablak) próbálta kihúzni a userek alól. Mert azok, hogy most itt van a menü vagy ott, lehet testreszabni vagy nem, bughalmaz-e vagy sem, jogos kérdések, de azért az alapvető rendszerezési elvet (ablakok) nem módosítják.

BlackY

Ne érts félre, nekem a Gnome 3-mal nincs különösebb bajom. Nem feltétlenül értek egyet vele, de meg lehet szokni. Akár csak a csempéket. A lényeg az, hogy nem a Modern UI volt a közelmúlt egyetlen jelentős UI-átrendezése. Azért a Unity is elég messze van az addig használt Gnome2-es dologtól.

Az, de meghagyja az ablakot, mint absztrakciót. Amit mondjuk egy telefonon/tablet-en be lehet szántani (bár ugye ott is egyre inkább dívik a hadd fusson két app egymás mellett, lehet mégiscsak van értelme az ablakozásnak :) ), egy desktopon már problémásabb (cserébe az is igaz, hogy szerintem fokozatos átmenettel nem lehetett volna megszüntetni, ezért kellett ez a bátor lépés MS-éktől)

BlackY

Szerintem egy tiling wm elférne a modern felületen is. Amiért nem erre mentek tovább, az az, hogy az alkalmazásfejlesztőknek ne kelljen végtelen számú layoutra optimalizálniuk, elég legye 2-3. Amit ebben nem teljesen értek az az, hogy a microsoftnak és windows fejlesztőknek évtizedes tapasztalatai vannak átméretezhető layoutos guik készítésében, miért pont most kellett fix layoutra váltani.

Még a (két) fix layouttal is megoldható, ha a wm gondoskodik arról, hogy minden ablak 16:9 vagy 9:16 arányú legyen. Pl. egy full HD fekvő kijelzőn 608x1080-as (kerekítve az álló 16:9) "ablakokból" elfér 3 darab és még marad 96 pixel mindenféle státusz ikonoknak és elválasztóknak. Ha még ezt is engednék tovább harmadolni (608x312-es ablakok), akkor egy képernyőn máris el van 9 app (az már más kérdés, hogy mennyire lesz olvasható)

BlackY

--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ha így haladnak, a legkevesebb pénzükbe a következő update kerül, csak simán adnak egy Windows 7 telepítőt.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Ha lesz egy w8-as gyakorlatilag 7-es felülettel, akkor én is hajlandó vagyok váltani a laptopon. (alapból w8 az ajánlott supported OS hozzá, csak nem vagyok hajlandó használni)
Addig biztosan nem. Úgy voltam vele, hogy majd a 9 :)

-[Lenovo y510p SLI]-

miert olyan nagy szam ez?

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Tedd a szívedre a kezed és állítsd, hogy TE sohasem tévedtél!

Próbálkozásnak jó, volt belátták, hogy tévedtek... gratulálok nekik, hogy XXI században, immáron nem azt mondják, hogy ez van és tanuld meg, szeresd, amit mi kitaláltunk, hanem látjuk, hogy ez az irány nem igen tetszik az embereknek nem ad annyi újítást, hogy belefektessenek energiát annak megtanulására ezért alkalmazkodunk az igényeknek....
Ezt semmiképpen sem elkúrásnak érzem, hanem végre megérett a MS a konkurenciák révén, hogy normális hozzáállású cég lehessen (felhasználó választhat az új és a megszokott között).

Amúgy nekem az újítással semmi bajom nem lenne, egyszerűen nekem sem tetszik ez a csempe, bár mostanság nem igen van igényem a Windows-ra átváltásra sem (nincs időm játszani :-D )...

Unity-t is kezdem megszokni megkedvelni, mert én úgy döntöttem (volt választásom, hogy megtanulom vagy nem...).

A csempe vs start menü +19 év esete pedig csak annyi, hogy megnézném a társadalom reakcióját (illetve a gyártó sikerét), hogy mi lenne, ha az lenne, hogy az összes új autó kötelezően kormány helyett pl Joystick-al kellene irányítani (továbbra is síkban), persze hack-elhetsz kormányt is ha muszáj, de mi kitaláltuk, hogy ez jobb ezért így lesz....

Lehet én vagyok elrontva, de engem nagyon nem zavar a csempés kezdőképernyő. Nem értem miért jó ez a start menüt vissza fetisizmus. Napi szinten használom a Win8-at céges gépen munkára és jobban közreáll, mint a Win7.

Te hol voltál az elmúlt 19 évben? A Start Menü ugyanis 19 éves.

Mielőtt félreértenél, no offense. Mindössze fura, hogy amit már a userek cirka 20 éve nyomogatnak, azt egy ilyen vállrándítással ledobod... tehát valószínűleg nem szoktad meg... ebből nekem logikusnak látszik a következtetés, hogy fiatalabb vagy, mint a Start Menü. A felhasználók óriási többsége megszokásból használja a gépet. Értsd: Ha a szövegszerkesztőt nem Word-nek hívják, és más ikont kap, nem találja meg. Ezért a nagy visszatérés a régi felületre. Túl nagyot váltottak.

Ezzel egyidőben, ők így teret nyitottak a Linuxoknak, ami terjedni is kezdett szépen. A Valve lóvét fektetett bele, támogatni kezdte; s lőn Steambox! Akik korábban váltottak Linuxra, azokat meg nem zavarja, hogy máshogy néz ki egy felület. Ha nem tetszik, úgy cserélik mint más a gatyáját.

Én láttam még üzemszerűen használt windows 3.0-t is... (talán még használtam is)
Ennek ellenére, mikor egyszer kipróbáltam a 8.0-t, ez zavart a legkevésbé benne.
Az egyetlen ami bosszantónak tűnt, hogy felületesen megnézve úgy látszott, nem lehet rá bejelentkezni live.com fiók és internet nélkül. Utóbb kiderült, hogy ez nem teljesen igaz, de addigra legyalultam a virtuális gépet :)

A számítógépes pályafutásom kezdetén a legújabb Windows verziószáma a 3.1 volt. Úgyhogy cirka 20 éve nyomogatom én is azt a bizonyos gombot, de nagyon nem hiányzik. Anno a 3.1-hez képest a 95 felülete is "nagy" váltás volt, bár az is igaz, hogy akkoriban kevesebb gyök -1 szintű felhasználónak volt számítógépe.

sqrt(sqr(-1)); kérlek. :)
Egyébként igen, 95 is nagy váltás volt annó. Nem is raktam fel sokáig. Majd egyszer csak már lett 98 is. Sőt, Win3.x előtt még NetWare-t nyomogattunk. Ahhoz képest a 95 ugyan kényelmes volt a korábbiakhoz képest, de minden más tekintetben trutyvalag.

http://www.vbforums.com/showthread.php?559659-Sqr-And-Sqrt&p=3458105#po…

# SQR
The square function returns the square (ie the argument multiplied by itself) of its supplied argument,

SQR( 2 ) returns 4

# SQRT
This function returns {always returns a real} the square root of its argument, eg,

SQRT( 4 ) returns 2.0000000000E+00

Nézd, tudja azt rólam mindenki hogy megszállott parancssor-buzerátor vagyok, s a minimalista WM-ek híve. Ugye DWM most az ami van nálam, s abban ikonok sincsenek.

Ennek ellenére, menü még nekem is kellett! Amint rátaláltam a DWM-re, megszerettem, nagyszerű... DE HOL A MENÜ?! Ja, az nincs... Pfff... A DWM nagyon tetszett. De menü nekem kell! Nem tehettem mást, megírtam.

Az Unity is jelentős részben amiatt nem tetszett, mert nem volt benne menü. Tudod, hiába Dash meg minden, nem mindig tudja az ember a keresett progi pontos nevét. Jó dolog ha látod valahol az összes telepített alkalmazást egy listában, na ezen lista neve az hogy „menü”. Ez olyasmi, ami ugyanabból az érzésből fakad, ami miatt a GoboLinux-féle fájlrendszer-hierarchiát is szeretem, hogy minden progi a maga külön könyvtárába van telepítve, Gobo alatt a /Programs -ba, nálam a /_/P könyvtárba.

A másik, hogy a csempés felület egyszerűen OCSMÁNY. Komolyan. Nagy, egymástól teljesen eltérő színű téglalapok, rikító csiricsáré színnel. Nem passzolnak egymáshoz. GICCS. Mintha egy óvodás tervezte volna, komolyan mondom. Kicsit a KDE felületére hajaz, de ennél még a KDE is jobb. Majdnem elokádtam magamat amikor először megpillantottam. Lehet hogy valami érintőképernyőn ez még hasznos talán, mert könnyebb az ujjbeggyel nagy csempéket böködni mint kis ikonokat. Szerintem akkor is ronda, de ott talán még bevállalja az ember a haszonért cserébe. De ha billentyűzetet használsz meg egeret, akkor már haszna sincs, akkor minek bevállalni ezt a gyomorforgató utálatosságot?! Milliószor inkább a start menü!

Azt hiszem rátapintottál a lényegre :)
Eddig nem jöttem rá, miért érzem ezt az utálatot azonnal, ahogy meglátom a csempéket, de most próbából megint ránéztem. Tisztán tudatosult bennem, hogy ez a negatív érzés valójában inkább undor. Egyszerűen OCSMÁNY! Tényleg.

Engem sokan azzal fikáznak a DWM imádatom miatt, hogy minek nekem bika CoreI7-es procival felszerelt majdnem csúcskategóriás laptop, ha nem használom ki a lehetőségeit, ha nincsenek ikonjaim, meg mindenféle más csiricsáré lószar, csak az üres fekete képernyő, pár szöveges kijelzéssel, és 4-5 színnel csak ezek is.

Oké.

De könyörgöm, ez majdnem elmondható a csempés felületről is!!!!! Mi a szarnak arra a tabletra vagy pláne egy desktopra a nagy grafikus kártya, a több mint 16 millió szín és az óriási felbontás, ha az egész képernyőn nemigen van több mint 16 szín csak, ha az egész nem áll másból mint mondjuk 9 óriási egybefüggő színpacából, s ezekben van 2-3 olyan rendkívül leegyszerűsített jelkép, amiknek a komplexitása (bonyolultsága) annyira dedószintű, hogy azt még az ősrégi 8 bites Commodore-64 számítógép is simán képes lenne produkálni! Mert már az is tudott „sprite”-nek nevezett figurákat rajzolgatni sőt mozgatni, legalább 4 különböző színnel mindegyik sprite esetén!

Ennél a csempés felületnél tényleg bonyolultabb és SZEBB még a C-64 régi PACMAN játékainak a grafikája is, vagy a Manic Mineré.

Szóval ez a csempés felület egyszerűen DEDÓ, de annyira, hogy istenbizony inkább a DWM helyette, mert ennél tényleg az is jobb ha egyáltalán nincs semmi speciálisan grafikus elem, hanem tényleg csak csupa szöveg van. Az legalább önmagában konzisztens/koherens egész, ott látható hogy igen, mi NEM akarunk grafikát, direkt csupa szöveg az egész. Oké. De a csempés felület hogy megcsináljuk grafikusra de ennyire elbasszuk, lebutítjuk, ez... ez... Nem tudom, ez egy új művészi irányzat talán „neoprimitivizmus” néven?! És a Microsoft fejlesztette ki direkt csillió dollárokért?! Hm, nekem az a véleményem hogy ezt még a barlangfreskókat rajzoló ősemberek is szégyellenék...

Ismétlem, nem azért írom ezt mert ez Microsoft termék, meg nem azért mert utálom a Windowst. Tényleg utálom, de esküszöm mindenre, épp ez lenne a véleményem akkor is ha ez valami Linux-disztró hülyesége volna. Mert OCSMÁNY. A feleségem a megmondhatója, nem sok bennem a vizuális szépérzet, nem szoktam törődni sokat a külcsínnel se magamat illetően, se a nőkkel kapcsolatban, se tárgyakkal kapcsolatban, semmiben. Na ha tehát már ÉN IS ocsmánynak tartom, akkor ott istókuccse nagy a baj! Viszolyogtató, és egyszerűen nem értem hogyan adhatott ki a keze alól ilyesmit valaki. Hát az MS-nél nincs valami olyasmi hogy „formatervezés” vagy hogy nevezzem ezt?! Software-designer netán?! Amikor először megpillantottam, komolyan azt hittem, ez valami FUD holmi hozzám hasonló MS-hater Linux-fanboy részéről, ezzel akarja gúnyolni az MS-t hogy idesüssetek ennek a hülye cégnek ilyen lesz a következő ringyóza!

S erre kiderül hogy ez nem gúny, hanem komoly, s tényleg ilyen. Csak néztem ki a fejemből, s nem akartam elhinni. Ennél a főnököm 5 éves ovis kislánya is szebbet rajzol zsírkrétával. Én meg ilyet akkor se adnék ki a kezemből ha előtte megiszom 10 liter mákgubóteát, aztán meg még majdnem aranylövést is adok magamnak kokainból. Pedig általános iskolában majdnem meghúztak rajzból, annyira nincs kézügyességem. De ez a csempés felület még engem is mélyen alulmúl. Ez nem szoftver, ez nem design, ez SZÉGYEN, és a felhasználók hülyének nézése!