LibreOffice 4.2

Fókuszban a teljesítmény és az interoperabilitás, valamint a jobb Microsoft Windows integráció

A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice 4.2-t, a legjobb szabad irodai programcsomag legújabb fő kiadását. A LibreOffice 4.2 jelentős fejlesztéseket kínál a teljesítmény és az interoperabilitás területén. Az eredmények a felhasználók széles köre számára hasznosnak bizonyulhatnak, és különösen vonzóak lehetnek a gyakorlott felhasználók, valamint a nagyvállalati környezetben dolgozók számára. Ezen túl pedig még magasabb szinten működik együtt a Microsoft Windows operációs rendszerrel.

Részletek itt.

Hozzászólások

"jobb Microsoft Windows integráció" ez mit jelent ? Nem inkább ez kellene: "jobb Microsoft Office integráció" ? Céges környezetben ez az egy hátráltatója van a LibreOffice bevezetésének. Több cégemnél próbálkoztam, de mindíg ott hasalt el a dolog, ha együtt kellett működni MS office-al.

--
r@g3
jáTék0s l1NuX [http://www.youtube.com/user/gerig0d]>

Egyett kell értenem...

Nagyon régóta figyelem az alternatívákat, de míg két doksimat nem tudja úgy megjeleníteni és nyomtatni mint az MS Off. addig nem lehet enterprise környezetben reális alternatíva (hacsak nem térünk vissza a WinWord 2(?) verziójának lehetőségeihez). :)

Félreértések elkerülése végett, nagy tisztelet a fejlesztőknek és remélem elérik egyszer a kompatibilitás megfelelő szintjét (még akkor is ha a "másolt" termék néha még önmagával sem az).

Vállalati környezetben szerintem a Word és a Writer is problémás. Mind a kettő a korai 1990-es években él, amikor még a dokumentumokat Teri néni floppy lemezeken osztotta meg.

Manapság azért szükség lehet a következőkre is:

  • Kollaboratív szerkesztés. Ez történhet valami webes szerkesztővel mondjuk egy privát felhőben, de kódolóknak jobb híján akár egyszerű git merge is jó lehet. Pl. LaTeX formátum jól merge-ölhető, a LyX-et meg bárki tudja használni.
  • Cloudban való tárolás. Tudom, SharePointtal elbénázik a Word és a Writer is, de ugye a SharePoint eleve egy nagy rakás...
  • Verziókövetés, jóváhagyott verziók elérése (ISO9001). Nyilván külső eszközzel is megoldható.
  • Review támogatás. Ez nem csak egyszerű megjegyzések írása, hanem azok követése is (ISO9001).
  • Összehasonlítás. A Wordben sem a Track Changes sem az Compare nem nevezhető minőségében megfelelő megoldásnak.

Erre persze lehet válasz az, hogy az Office 365 ennek jelentős részét tudja. De van free alternatíva is? Egyszerűen a franc se akarja a cége életét olyanra bízni, aki bármikor azt mondja, hogy csak IE alól érheted el a dolgaidat, bármikor kiad mindent az NSA-nak és az amerikai konkurenseidnek. Egyszerűen meg kell szabadítani Európát az MS-től. Erre kiváló, reális alkalom van most.

Ha az LibreOffice lenne az alap a legtöbb helyen, akkor az MS Office-t szidnánk hogy miért nem kompatibilis vele teljes mértékben?
2000 óta használunk irodában StarOffice, OpenOffice, LibreOffice programokat. Már rég nem gond hogy nem vagyunk az MS Office-al kompatibilisek teljesen, mert már nem szempont ennyi idő, ilyen mennyiségű dokumentum után. A LibreOffice hosszabb távon magával sokkal inkább kompatibilis mint az MS Office különböző korú verziói egymással.
Persze a LibreOffice sem hibátlan irodai program. Működési hülyeségekkel találkoztunk szép számmal, amiket néha az egyik újabb verzióban javítottak úgy ahogy, aztán egy későbbiben meg ismét elrontották.

> Ha az LibreOffice lenne az alap a legtöbb helyen, akkor az MS Office-t szidnánk hogy miért nem kompatibilis vele teljes mértékben?

Igen, de nem az a lényeg, hogy valakit szidni lehessen, hanem az, hogy egyelőre a heterogén irodai környezet inkább csak egy álom. :( Innentől kezdve elég nehéz kompromisszumot kötni, valamelyik irányba dönteni kell. Azaz ha nincs valami speciális igény, pl. legyen ingyen, jellemzően az lesz, hogy követjük a világ 90%-át.

A Writerben a "$1 szó, $2 karakter" jelenik meg a szó és a karakterek darabszáma helyett.

Köszönöm a fejlesztéseket, javításokat. :)

-

Nem tudok konkrét részletekkel szolgálni, de 4.1.4-es Writerrel mentett ODT bizonyos grafikáinak (pl. felhő és némelyik sima vonal) vonalszíne 4.2-vel megnyitva fekete helyett kék lett.

-

Ezt a rohadtul idegesítő hibát több év alatt sem sikerült kijavítani, csak most már másképp rossz mint a bug leírásában.

-

Az új nyitóképernyő is tipikus félkész állapotban van. Problémák:

  1. Nem lehet kikapcsolni a beállításokban. Még nem néztem utána, valahol ki lehet-e egyáltalán.
  2. Nem lehet egyenként törölni a listáról a látni nem kívánt elemeket.
  3. Az ikonokra (előnézeti képek) húzva az egeret villódzva jelenik meg a kép: látszik, hogy először valamiféle törlés történik, aztán kerül kirajzolásra a kép. Ilyennel teli van az egész LO.
  4. A bal oldali sáv meg ilyen. El kellene dönteni, hogy egyedi dizájn legyen, vagy pedig a rendszer felülete legyen használatos, mert így keverve egy okádék az egész. Szerintem az egyedi csilli-villi förtelmet el kellene tüntetni a fenébe. Az eszköztárak színátmenete is ronda, mindig is az volt. Szerintem alapból a rendszer felületével kellene megjelennie a programnak, és esetleg legyen lehetőség témákat használni.

-

Az új beállításszerkesztőt ki kellett tolni egy nyamvadt keresőmező nélkül, nehogy már használható legyen. Persze ez is villódzik a tooltipek kirajzolásakor... És görgetéskor... Meg lapozáskor...

-

A legtöbb átméretezhető ablakban vagy átméretezhető "keretben" lévő objektum esetén előfordul valamilyen rajzolási csúnyaság átméretezéskor, némelyikben görgetéskor is, illetve tetszőleges esetben, amikor valami látványilag módosul.

-

A Sablonszervező (Fájl -> Új -> Sablonok) még mindig úgy szar ahogy van (nagyjából egy éve része az LO-nak...).

Ehhez a fastruktúrás koncepcióhoz minimum kellene balra egy fastruktúra nézet is.

A keresőmezőnek alapból látszódnia kellene, ráadásul nem csak úgy odahányva, hanem magára terelve a tekintetet. Nagy és eredeti ötlet, ugye...?!

Nem, természetesen nem az. Egyszerűen arról van szó, hogy aki ért az ilyesmihez, az nem néz rá erre az LO-összetevőre, vagy nem engedik, hogy kibontakozzon, vagy magasról leszarják.

Ez is erre utal.

Ha létezik valamilyen UI-tervezési koncepciójuk, akkor az eredményt látva nem lehet más, mint hogy olyan felületet akarnak készíteni, amit az elérhető erőforrásokkal nem lehet megcsinálni normálisan, és de mire mégis meg tudnák csinálni, addigra kell legyen egy másik párhuzamosan elkezdett új megoldás, amit alpha előtti v-0.0.0.0.1 állapotban beraknak a stabilnak szánt LO-ba, felülírva vele azt, amit hosszú idő alatt már majdnem megcsináltak jól (vagyis hát úgy-ahogy, de azt stabilra). Az a dühítő ebben, hogy kihajigálják a rengeteg befektetett munkát a szemétdombra. Nevetséges és egyszerre mélységesen szomorú ez az erőforrás-pocsékolás. Nálam okosabb és hozzáértőbb emberek miért nem veszik észre, hogy emberek kódolnak, és nincs belőlük annyi az LO számára, amennyire szükség lenne... Az emberek hiányát nem lehet elintézni azzal, hogy nem számít, mert a gépek egyre nagyobb teljesítményűek, mert a gépek nem pótolják azt a sok segg- és agyzsibbasztó kulimunkát, amit a hierarchiában valahol valakik előszeretettel basznak ki a picsába, mert valami új megtette az első lépését a GSoC-n.

Megnyomom az Importálás gombot, hogy megnézzem mire való, majd rájövök, hogy nem akarok importálni semmit, így az állományválasztóban: Mégse. Erre a Sablonszervező ablakának szélén nem jelenik már meg az átméretező kurzor...

A sablon tulajdonságainak ablaka meg totál szánalmas, mert több akar lenni, mint amire szükség lenne, viszont ami a többet jelentené, na az semmi nem működik benne, és maga az ablak is kicsi hozzá és átméretezhetetlen. Továbbá amikor a Tulajdonságok ablak megnyílik, a listában elveszti a kijelölést az a sablon, aminek a tulajdonságait nézzük... Majd az ablak bezárása után bármelyik sablonra kattintva nem történik kijelölés, még egy kattintás szükséges.

A szokásos gombok (nyilak, HOME, END, PGUP, PGDN) szintén használhatatlanok. Jól van, elismerem, hogy a nyilakkal lehet navigálni, csak épp a nézet nem követi a kijelölést... A BKSP és/vagy az ALT+BALRA természetesen nem lép egy szinttel feljebb a fastruktúrában, viszont az ALT+nyíl és a CTRL+nyíl ugyanazt csinálja, amit egy nyíl lenyomása csinálna. SHIFT-es kijelölés sem működik stabilan. Valaki beteszi a SHIFT-es taromány-kijelölési lehetőséget (úgy-ahogy), de azt már nem, hogy CTRL billentyűvel lehessen egyenként kijelölni... Természetesen kijelölési négyszög nincs is. Helyi menü se. Az exportálás nem működik, de ugye az ember azt várná, hogy egérrel húzva bárhová másolhatná, de nem, még gombra kattintással sem működik, nem hogy egérrel. 2014-ben, kedves emberek, 2014-ben... Ja, és amikor az egeret egy sablon fölé visszük, a sablon körül a kijelölés színe jelenik meg, amiről a felhasználó arra asszociál, hogy egy kattintás jelenti az aktiválást, hiszen ez a fajta megjelenítés az egykattintásos megoldásokra jellemző. De nem. A dolog pikantériája, hogy a nyitóképernyőn is hasonló megoldás van, és ott az elvárásoknak megfelelően működik az aktiválás. Továbbá ha ki van jelölve egy sablon, és egy másik fölé visszük az egeret, akkor gyors pillantással nem lehet megállapítani, melyik is van kijelölve valójában.

Ez mi? De most komolyan. Aki ad a munkájára, ilyet nem enged ki a kezéből. És nem az a gond, hogy munkát adnak a potenciális hibabejelentőknek, hanem az, hogy egyetlen egyszer kellett volna ránézni az ablakra és kipróbálni ahhoz, hogy kiderüljön, a koncepcióban és a kivitelezésben is hibák vannak. Nem nagy hibák, hanem dilettáns hibák – ez a probléma. Az egy dolog, hogy valaki nem tud UI-t tervezni vagy programozni, de hogy a francba' megy át a munkája a rendszeren és kerül be végül egy stabil kiadásba? Miért nem mondja senki, hogy csináld meg rendesen, vagy csinálj olyat amihez értesz, vagy köszönjük az eddigi munkád? Miért nem mondja senki, hogy várjunk még, és hagyjuk bent a régit, amíg az új nincs kész?

-

A fentieket nem jelentem be hibának, inkább imádkozom azokért, akik hajlandók az idejüket és a tudásukat egy olyan projektre áldozni, ahol a szar belapátolása ekkora prioritással bír, ahelyett, hogy a letisztultság-, egy stabil alap lenne az elsődleges cél.

:)

Köszi a részletes hibaleírásokat. A sablonszervező lecserélésével én sem értettem egyet, és itt pontosan az volt a baj, hogy a programozónak nem sok fogalma volt a felhasználói szokásokról (nem diák volt egyébként). A 4.2.0 még bugos, idő alapú kiadású a LibreOffice, a következő hónapokban fog javulni és stabilizálódni.

Határozott javulás van az első változathoz képest, például a Fájl->Stílusok menüpont visszakerült a Writerbe. A stílusok másolása a Stílusok és formázás ablak jobb felső sarki menüjében lévő Stílusok betöltése menüponttal továbbra is lehetséges, bár minden beállítást átvesz a kijelölt stíluskategóriákból, amelyek nem lettek módosítva az aktuális dokumentumban. Egy-egy stílust magában nem lehet átmásolni, mint korábban, amely most súlyos regresszióként szerepel a hibabejelentőben (https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=60589). Az ilyen hibák jobban szem előtt vannak, ahogy a mostani LibreOffice fejlesztői rendezvény is kijelölt több sablonkezelő hibát (https://wiki.documentfoundation.org/Hackfest/FOSDEM2014). Ma kiderül, hogy sikerült-e ezekből javítani valamit. Minden ilyen visszajelzés hasznos, köszönjük szépen!

Egyszerűbb lenne lemásolni valamelyik másik modern szoftver sablonkezelőjét, mert ez a mostani gyakorlatilag Office 97 szint, csak van benne keresőmező.

A másolásnak több pozitívuma is lenne (amennyiben jó sablonkezelőt jelölnek ki másolásra):

  • nem kell gondolkodni, csak csinálni, lekopizni amit látnak
  • a szükséges módosításokat még a kódolás előtt meg lehet beszélni (jelenleg ugye tűzoltásról van szó, azaz, hogy hogyan építsenek szarból várat)
  • a felhasználónak jó
  • nem lesz elavult mire elkészül (ehhez természetesen csinálni kell), vagyis három év múlva senki nem érzi majd azt, hogy kell egy új sablonkezelő, küldjünk egy ígéretes gyereket a GSoC-re...
  • lehet mutogatni, hogy milyen fasza sablonkezelő van az LO-ban (PR)

:)

Akkor hogy került az LO zászlaja alatt a GSoC-re? :) Ha jól láttam, valahol azt írta, már nincs ideje az LO-ra. De sem ez, sem a fogalmatlansága nem ok arra, hogy a felette állók rossz elemeket tegyenek be az LO-ba. Nem tudom biztosan, de nekem úgy tűnik, a bekerülése óta változatlan a Sablonkezelő. Miért? Hogy lehet ez? Nem a Sablonkezelő lényeges, hanem az, hogy rossz volt akkor amikor bekerült, és most is az. Valami baj van a rendszerrel, ha ilyen minőségű komponens kerül a felhasználók elé.

Tudom. Ezért butaság ez a verziószámozás. Is... Ha teszem azt a Windowshoz hasonlóan a termék neve és verziószáma mellé tennének, hogy Release Preview, akkor még a laikus is látná, hogy ez még nem a KDE 4 LibreOffice 4.2. Nem szégyen olyasmit másolni, ami könnyebbé teszi a felhasználók dolgát. Már ha az a cél, hogy a felhasználóknak jó legyen...

:)

OK, tévedtem, azt hittem, Cedric írta a sablonkezelőt, de valójában a diákja kezdte el, aztán ő csak folytatta. Cedric már csak a szabadidejében dolgozik a LibreOffice-on, de csak a CMIS intergráción, a többi feladatát leadta. A sablonkezelő átment a rostán, talán mert nem volt elég nagy a felzúdulás a béta fázisban, vagy csak nem érte el az Enginnering Steering Committee ingerküszöbét. Egyébként a tegnap-tegnapelőtti brüsszeli hackfesten is foglalkoztak a sablonkezelővel, nincs elfelejtve.

Ha szigorú, elitista lenne az ellenőrzés, akkor az önkénteseknek nem lenne kedvük kódolni, és a projekt meghalna. A felhasználók elé az kerül, ami az adott időpontban a kódban van (idő alapú kiadás). Ha valakinek ez nem tetszik, jöhet segíteni, illetve van már egy pár cég, akik pénzért nekilátnak, és bármit elvégeznek, amit a megrendelő óhajt. Erre is, arra is van példa. A LibreOffice-t irányító emberek meggyőződése, hogy ezt nem lehet másképp csinálni. Láttuk az OpenOffice.org példáján, hogy egyrészt hiába volt a sok bizottság, hiába ültek másfél évig egy beküldött patchen, a minőség nem lett jó. Azt azonban elérték, hogy jóformán senki ne akarjon velük dolgozni. Amíg volt pénz, fizették a kb. 50 hamburgi mérnököt. Ma nincs 50 fizetett mernök a LibreOffice projektben. Több cég és sok önkéntes közössége viszont igazán ütőképes, a LibreOffice többet fejlődött az elmúlt 3 évben, mint az OpenOffice.org a megelőző 10-ben.

Egyébként a tegnap-tegnapelőtti brüsszeli hackfesten is foglalkoztak a sablonkezelővel, nincs elfelejtve.

Van valahol információ arról, mire jutottak?

Ha szigorú, elitista lenne az ellenőrzés

Nem kell végletekben gondolkodni, csak jobban odafigyelni az egyértelmű problémákra és gyorsan reagálni.

A felhasználók elé az kerül, ami az adott időpontban a kódban van (idő alapú kiadás).

Pont ezért kellene a verziószám mellett könnyen érthető szöveggel is jelezni, hogy még nincs kész. Különösen, hogy a letöltési oldal alapból a 4.2-t, a még bugos, idő alapú kiadású a LibreOffice-t ajánlja, ami a következő hónapokban fog javulni és stabilizálódni.

(A kiadási megjegyzések helyett jelenleg ez jön be: "The action 'kiadasi_megjegyzesek' does not exist in class DownloadSimplePage_Controller".)

Ha valakinek ez nem tetszik, jöhet segíteni

Biztos mindenki fejvesztve rohan segíteni, ha azt látja, hogy egy meglévő komponenst csak úgy lecserélnek egy épphogy elkezdettel?

Láttuk az OpenOffice.org példáján, hogy egyrészt hiába volt a sok bizottság, hiába ültek másfél évig egy beküldött patchen, a minőség nem lett jó. Azt azonban elérték, hogy jóformán senki ne akarjon velük dolgozni. Amíg volt pénz, fizették a kb. 50 hamburgi mérnököt. Ma nincs 50 fizetett mernök a LibreOffice projektben. Több cég és sok önkéntes közössége viszont igazán ütőképes, a LibreOffice többet fejlődött az elmúlt 3 évben, mint az OpenOffice.org a megelőző 10-ben.

Attól még el lehetne gondolkodni a sablonkezelő történetén, megelőzve ezzel valami lényegesebb rész tönkretételét.

:)

A hackfest eredményei itt vannak/lesznek felsorolva, még nem mindenki töltötte ki.

Ha azt kommunikálnánk, hogy a 4.2.0 nincs kész, béta stb., akkor az emberek nem töltenék le, és akkor a hibák sem derülnének ki soha. A tapasztalt felhasználók tudják, hogy a .0 mit jelent. De a release notes sem titkolja, hogy a .0 az "early adopter"-eknek való.

Egy friss hozzászólás Cor Nouwstól a LibreOffice UX levelezőlistán azt mutatja, hogy a sablonkezelőben hamarosan javítanak több említett hibát, köszönhetően az UX fejlesztői találkozónak:

„So we worked out a solution for:
- copying styles between templates
- opening templates not from the repos
- including Styles in the Side bar

It's close to finished. I hope that Astron/me can finish details soon.”

Köszönöm. Ott alapvetően nem arról van szó, mint amiket én leírtam. Bár az egyik linkelt levelezőlista-szálban írnak... dolgokról (csak rápillantottam).

Ha azt kommunikálnánk, hogy a 4.2.0 nincs kész, béta stb., akkor az emberek nem töltenék le, és akkor a hibák sem derülnének ki soha nem szopnának annyit.

A magyar nyelvű oldalról elérhető kiadási megjegyzések még mindig nem érhető el (legalább is ahonnan én próbáltam). Nem lepne meg, ha az angolt se olvasnák el sokan. De teljességgel lényegtelen, mi van leírva, mert az alapból nem egyértelmű verziószámozás... apróságnak tűnik, de egy gesztus a felhasználó felé. Egy negatív gesztus. Jó, igaz, nem is mondta senki mostanában, hogy a LibreOffice a felhasználóknak készül, és a projekt a felhasználók igényeit szeretné kielégíteni. Lehet, én vagyok a szűk látókörű, és a legtöbb átlagos felhasználó egy szoftver 4.2.0-s verziószámából kapásból kései béta állapotra asszociál ahelyett, hogy azt gondolná, a 4.2.0 a szoftver 4-es főverziójának kicsivel jobb és megbízhatóbb változata.

:)

A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice 4.2.2 megjelenését, egyúttal új, megkülönböztető címkéket adott az egyes kiadásokhoz. A LibreOffice 4.2.2 „Fresh” azaz „friss” címkével érkezik, ami azt jelenti, hogy az újdonságok iránt érdeklődő, de ugyanakkor az ezekkel járó hibákat toleráló felhasználók a képezik a célcsoportját. A konzervatív, intézményi felhasználók számára a LibreOffice 4.1.5 „Stable” azaz „stabil” kiadás javasolt, természetesen a megfelelő terméktámogatási szolgáltatás igénybe vétele mellett.

Kis előrelépés.

Eltörte a magyar letöltőoldalon az "új funkciók" linket.

:)

Eszembe jutott, miért érintett annyira érzékenyen a dolog. :) Mert a Firefox Könyvtár ablakában a Letöltések listában is olykor hibásan működik a kijelölés. Nekem most kb. 500 letöltés van benne, és az ablak megnyitása után

SHIFT

+

END

kombinációra 21 elemet jelöl ki. Lejjebb görgetek,

SHIFT

+

END

, erre kijelöl még valamennyit, de nem az összeset, és a kijelölés nem folyamatos, némelyik elem nincs kijelölve. Majd valamikor talán megnézem szűz profillal is, és bejelentem. Többet most nem írok, ha egy látó ránéz a kódra, úgyis látja.

:)

Van egy 30 megás .xls fájlom. Ennek a megnyitásához szükséged idő a következő:

LO 4.1.2.3.: 54 mp
LO 4.2.0.4.: 40 mp
Excel 2003 SP3: 7 mp

Elég jó gyorsulást hozott a 4.1-hez képest, de még mindig sehol sincs a 2003-as excelhez képest. Sajna ez volt az egyik oka, hogy nem tudtunk átállni LO-ra. :(

Ezt viszont javították:
https://www.libreoffice.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=70116
Ezt nem:
https://www.libreoffice.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=70118

2003-as kiadású OOo mennyi idő alatt nyitja meg? Mennyi idő alatt nyitja meg az Office 2k7/10/13?
Volkov Commander anno 1 tized MP alatt betöltődött, ehhez képest a Total Commander legújabb változatára éveket kell várni :( Kár volt váltania egyeseknek? :D
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Mire célzol ezzel?

Igaz, hogy office 2013-at nem érdemes megvenne arra a régi gépre, amin ezt teszteltem, a 2003-nak meg már lejár a támogatása... Ebből a szempontból tényleg a LO a legjobb, de akkor is zavaró, ha minden megnyitásra, mentésre 40-50 másodpercet kell várni. Meg hogy magyarázzam meg a Juliskának, hogy az új szoftver jóval lassabb, mint a régi?

Az előző tesztem folytatása:

LO 4.1.2.3.: 54 mp
LO 4.2.0.4.: 40 mp
LO 4.2.1.1.: 35 mp
Excel 2003 SP3: 7 mp

Próbáltad már nagy fájllal mennyire megy gondolkodás nélkül? Mint mondtam, nekünk egy 30 megás táblázattal van bajunk, mert lassú a Libre.

A tesztelt gép konfigja:
Pentium 4 2*3 GHz 1,5 GB ram

Van egy ilyen is, amin szintén túl lassú a Libre a 30 megás fájllal:
i3 2377M 4*1.5 GHz 2 GB ram

Ezzel a géppel nincs baj:
i7-3537U 8*2,00 GHz 8 GB ram + SSD

Akinek van "pénze" az megissza kávét, megeszi a pizzát és leül dolgozni.
Akinek nincs "pénze" az elindítja a gépet és elmegy kávézni és pizzát enni :D

(Bennünket a Kulcsos könyvelőprogram xopat mivel az új frissítés min XP Sp3-at igényel
és hát a régi P4 gép(ek) kicsikét meghalott állapotba kerültek vala.... így át tudom érezni a gondodat. Itt az sql adatbázis lekérdezése nem akar menni illetve a nyomtatás 3 perc alatt készül el stb. A Libo betöltése volt 2 perc. )

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597