A CentOS egyesíti erőit a Red Hat-tel

Karanbir Singh a centos-announce@ listán bejelentette, hogy a CentOS csatlakozik a Red Hat családhoz. A CentOS egyesíti erőit a Red Hat-tel. Ennek örömére megújult a CentOS weboldala is. Az új kezdeményezét a "CentOS Governing Board" vezetőtestület fogja felügyelni. A vezetőtestület tagságát egyrészt CentOS Core team tagok alkotják:

  • Ralph Angenent
  • Tru Hyunh
  • Johnny Hughes JR
  • Jim Perrin
  • Karanbir Singh

De érkeznek új, külsős tagok is. Fabian Arrotin a közösségi oldalról, Carl Trieloff, Karsten Wade és Mike McLean pedig Red Hat oldalról. Egyes CentOS Core team tagok - Johnny Hughes Jr, Jim Perrin, Fabian
Arrotin, Karanbir Singh - a Red Hat alkalmazásába kerülnek. Ők a Red Hat szponzorizációjának köszönhetően főállásban a Projekten (CentOS) dolgozhatnak.

Hogy mi változik és mi nem a CentOS életében, arról a bejelentésben lehet részletesen olvasni.

(Többen is beküldtétek a linket, köszönet érte!)

Hozzászólások

A honlapra ráfért a frissítés, jól sikerült az újítás. Örülök, hogy a Red Hat is beszállt a projektbe.

Érdekes és számomra meglepő fordulat.
A CentOS-nek hány fejlesztője lehet? A Red Hat fejlesztő létszámához képest valószínűleg elenyésző. Értem én, több kéz az több kéz, he kevéssel is.
De nem lehet, hogy a CentOS-hez üzleti támogatást nyúltó harmadik cégek piaci részesedésére fáj a foga?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Én is próbáltam racionalizálni a döntést, még nem sikerült. Feltételezem valami olyan szegmensben van már ott a CentOS, amit így olcsóbb volt megszerezni. Mert gyakorlatilag a RH is kiadhatott volna saját berkein belül egy RHEL Lite-ot, ami végeredményben CentOS.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Annyiból nem, hogy ha ők adnak ki egy RHEL Lite-ot, akkor azt vagy supportálniuk kell, vagy nem minden termékükhöz érhető el support. Így meg támogatják a CentOS-t és lazán közölhetik (ahogy meg is teszik, lásd az oldalukon levő centos faq-t), hogy külső project, nem adunk rá támogatást, bugokkal őket keressétek.

BlackY

Igen, ez logikus, hogy egy reszet mas vallara teszik, de tudnanak olyat, hogy kozlik nem adnak supportot, mivel ingyenes es a benne levo csomagokkal a fizetos RHEL miatt ugyis kell foglalkozniuk. Csak kevesebb csomag lenne.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Positioning

How does CentOS fit with Red Hat Enterprise Linux and the Fedora Project?

...
CentOS fills a gap between our commercial deployment and community innovation platforms, offering community-oriented users a way to develop and adopt open source technologies on a distribution that’s more consistent and conservative than what’s required for Fedora’s innovation role.

Forrás: How does CentOS fit with Red Hat Enterprise Linux and the Fedora Project?

A nem subscription köteles termékeket/szolgáltatásokat leszámítva "igen nagy" hasonlóság van a RHEL és a CentOS között, bár most is ismételten kihangsúlyozták, hogy külön infrastruktúrát tartanak fenn a RHEL és a CentOS számára.

Ennek az együttműködésnek szerintem az a célja, hogy RHEL alapszolgáltatásai/csomagjai minél hamarabb jussanak el a közösség számára és minél hamarabb tudják azt tesztelni, illetve kinyílvánították, hogy van közöttük együttműködés, hogy minél hamarabb készüljön az aktuális RHEL verzió.

Ez az együttműködés lehetőséget teremt a párhuzamos fejlesztésre/tesztelésre, valamint lehetőséget biztosít a CentOS közösségnek, hogy "közvetve" javításokat adjon vissza a RHEL-be (szerintem).

"Ez az együttműködés lehetőséget teremt a párhuzamos fejlesztésre/tesztelésre, valamint lehetőséget biztosít a CentOS közösségnek, hogy "közvetve" javításokat adjon vissza a RHEL-be (szerintem)."

Ez a lényege. Mindekttőnek jó az együttműködés, mint a Red Hat és Fedora párosnál.

Ez lesz az igazi szegény ember enterprise linuxa. :) Mert 2-3 szervernél még a főnök elbügyköl a centosszel. 8-10-nél már lehet, hogy kell 1-2 extra neki. Ezt már megveheti a rh-tól. Később ha lesz 60-80 szerver, minden további nélkül állhat át rhel-ra.

most ezt a pár dolláros üzletet is lefölözi a red hat. Egyébként náluk pont az emberi tudás a legértékesebb, abból élnek meg. S milyen jól! :)

Most a centosből ezt megszerezték.

Egyébként évek óta éreztni lehetett a centnél, hogy csinálják derekasan, vért izzadva, de egyszerűen elfogy az erőforrásuk. Pedig sokkal nagyobb potenciál van benne.
Most ez nem gond. Kicsit kajánul gondltam is, hogy mostmár a Karibir is rh alkalmazott lesz. És tényleg. :)

Picit ha még elengedem a fantázimat, lehet még a desktop piacba is jobban bele tudnak így kóstolni. Centoplus kernel hivatalaos támogatása pl. Általában kiröhögnek, ha centet ajánlom desktopra, de nemsokára ezt is át lehet értékelni.

Egyébként meg a cent 7 már készül. Megjelenik május 4-én a rhel 7, 6.-án meg a cent. ;)

Ez elképzelhető. Mondjuk a leírása alapján, mivel a kettő ebből a szempontból szerintem ugyanaz, az RHEL-t is kiröhögnék, nem csak a CentOS-t.

De fejleszteni is fognak? Értem ez alatt a visszaható fejlesztést, mert a plus repojukban már most is vannak saját dolgaik, bár konkrétan most meg nem mondom mik, belenéztem, de nem használtam. Ez alapján is marad az eddigi szeparáltság, nem tudom mennyi folyhat vissza belőle:

"The Red Hat Enterprise Linux to CentOS firewall will also remain.
Members and contributors to the CentOS efforts are still isolated from
the RHEL Groups inside Red Hat, with the only interface being srpm /
source path tracking, no sooner than is considered released. In
summary: we retain an upstream."

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

6.0 beta 2 óta használom desktopon, majd később konvertáltam CentOS-re. Teljesen jó.

De kizártnak tartom, hogy a CentOS fejlesztők/közösség bármit is hozzátennének a GUI-hoz, eddig sem tették, és szerintem ezután sem fognak. Marad minden úgy mint eddig, ami újdonság lesz, hogy ezután lehet majd "támogatott" módon "forkolni". Eddig nagyon titkolták az újrafordítás részleteit.

> Ez lesz az igazi szegény ember enterprise linuxa. :) Mert 2-3 szervernél még a főnök elbügyköl a centosszel. 8-10-nél már lehet, hogy kell 1-2 extra neki. Ezt már megveheti a rh-tól. Később ha lesz 60-80 szerver, minden további nélkül állhat át rhel-ra.

Nem hiszem, hogy ez igy megy.
Ahogy en lattam, nem atallnak, hanem van 60-80 (vagy epp 10x ennyi) centos, aztan amikor a support kell, akkor az 1-2 db RedHat-rol reportolnak.
Egeszen nagy cegeket lattam igy mukodni.
Minel tobb licensze kell nekik, annal inkabb.

tompos

A harmadik cégnél nem egy konkrét cégre gondoltam, hanem azokra akik úgy általában CentOS supportot adnak.
Ők ezentúl Red Hat háttérrel adják majd a CentOS supportot kicsit árat emelve osztozva a bevételen.
Vagy ilyesmi.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ezzel megszűnik a "meg nem nevezett upstream vendor" kitétel is a hivatkozásoknál?

Még az jutott eszembe, hogy Ennek hatására a Scientific Linux fog-e valamit változni, változtatni?
Tudom nem versenytársak, de az is RHEL alapokból építkezik.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ha tényleg megnyílik az út a könnyen elkészíthető variánsok előtt, akkor ezentúl felesleges lesz kínlódniuk az újrafordítással újra feltalálni a kereket, a jövőben a CentOS pulikus infrastruktúrán csinálnak egy saját variánst, hozzárakják a csomagjaikat és kész.

Nagyon érdekes fordulat a CentOS életében, valószínüleg nagyobb volumenü, mint a RedHat-ében. Kíváncsi lennék a valódi okokra, amik mint tudjuk sokszor teljesen mások, mint amit a hivatalos tájékoztatás tartalmaz.
A CentOS-es srácok szereztek egy bizonyosan kedvezö fizetö állást maguknak, az eddigi hobbiprojektjük után. A RedHat meg bebiztosítja, hogy ne hozzanak szégyent a technológiájukra hosszú távon pl. azzal, hogy megszüntetik a distro-t (CentOS).
Nem találgatok tovább, úgysem találom ki, hogy mi van a háttérben valójában.
Nem lepödnék meg azon sem, ha a következö lépés a CentOS beolvasztása lenne a RedHat-be (megszüntetés, átnevezés "RedHat Lite", stb...)
Elég sok helyen használhattak eddig CentOS-t pl. a fizetös RedHat helyett, emiatt logikus lenne, ha a RedHat hosszútávon ezt megakadályozná.

Majd meglátjuk mi fog ebböl kisülni.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

As Whitehurst told ReadWrite back in August:

CentOS is one of the reasons that the RHEL ecosystem is the default. It helps to give us an ubiquity that RHEL might otherwise not have if we forced everyone to pay to use Linux. So, in a micro sense we lose some revenue, but in a broader sense, CentOS plays a very valuable role in helping to make Red Hat the de facto Linux.

Forrás: Why Red Hat Had To Embrace CentOS, Its Chief Copycat

Szóval ebből is látszik, hogy "világuralomra törekednek" ;-)

Szerintem ez egy alapvetően Win-Win együttműködés.

Áprilisban lesz a 10. Red Hat Summit - szép kerek évforduló -, így adja magát, hogy ekkor jelentsék be a RHEL 7-et.
Nem tudom, hogy hogy halad a fejlesztés/tesztelés, de szerintem az idő keret elég szűk, így mindenképpen segítségre és főleg tesztelésre van szükség.

Ahhoz, hogy tényleg felgyorsuljon a fejlesztés folyamata, ahhoz az kellene, hogy:

a., A Red Hat build infrastruktúrájából automatikusan átkerüljenek a src.rpm csomagok a CentOS infrastruktúrájába, hogy ott is újra lehessen építeni. Szerintem ennek a valószínűsége a legnagyobb, mert
ehhez kell a legkevesebb módosítást/fejlesztést elvégezni.
b., A Red Hat git tárolóiból automatikusan átkerülnek a változások a CentOS git tárolóiba és innen buildelődik.
Szerintem ennek kicsi a valószínűsége, mert jelenleg nem így működik a buildelés.

Ezzel az együttműködéssel a CentOS technikai szempontból (gyorsabb és hamarabb érkező frissítések), márkanév/megítélés (bizonyos szinten felvállalta a Red Hat) szempontjából lépés előnybe kerül az SL és más variánsokkal szemben, illetve a Linux piacán is megerősíti jelenleg pozícióját, várhatóan kis növekedést is el fog érni.

Szerintem ez az együttműködés nem a CentOS "eladásáról/megszüntetéséről" szól, hanem a közösség nagyobb mértékű bevonásáról a fejlesztés/tesztelésbe. Az hogy a Red Hat nem ad supportot a CentOS-hez, az nem azt jelenti, hogy nem foglalkoznak a CentOS-ből érkező hibákkal, hanem azt, hogy egy hibát nem közvetlenül a CentOS-ben fogják javítani. Szerintem aggregálni fogják a hiba bejelentéseket és azt megkapják a Red Hat fejlesztői, majd RHEL-en megpróbálják reprodukálni a hiba eseteket és ha számukra "valóban" hiba, akkor a RHEL-ben javítják.

Ha így van - nem olvastam untána -, akkor ez mindenképpen üdvözítőbb és gyorsabb megoldás.
Az nem vitás, hogy a centos bug, az centos bug marad, de szerintem RHEL oldalról is reprodukálni fogják és megnézik, hogy okoz-e náluk hibát, mert akkor javítják.

Legfeljebb kaphatnak a CentOS csapattól pull requesteket.

git:

Will this new relationship change the way CentOS obtains Red Hat Enterprise Linux source code?

Yes. Going forward, the source code repository at git.centos.org will replace and obsolete the Red Hat Enterprise Linux source rpms on ftp.redhat.com. Git provides an attractive alternative to ftp because it saves time, reduces human error, and makes it easier for CentOS users to collaborate on and build their own distributions, including those of SIGs.

What is git.centos.org?

git.centos.org is a repository to house the source code included in CentOS releases, based on the popular open source distributed version control system. It is the canonical repository for the CentOS Project, and for SIGs working on variants.

How does git.centos.org relate to something like github?

As with other Linux distributions, github can be a place for working on package code, but packages to be included in CentOS releases will have to be accepted into the CentOS project’s official git repository.

bugok:

Will there be a formal mechanism for CentOS team members to file bugs with Red Hat? How will this work?

CentOS team members do not have a formal mechanism to file bugs with Red Hat. Bug filing and triage for CentOS are handled by CentOS community members in an open and transparent fashion on community hosted pages. Bugs that exist in CentOS might or might not exist in Red Hat products, and Red Hat does not verify that all bugs reported through the CentOS Project also exist in Red Hat products. Users interested in filing bugs specific to Red Hat products should reproduce the problem on Red Hat products and then open a support case with Red Hat via the Red Hat Customer Portal.

A devel verziók esetén az srpm-ek készítése szerintem csak érettségi szint váltásakor történt meg, vagy legalábbis csak akkor rakták az ftp-re.

Ha egy hibajavítást elvégeznek, már elérhetővé válik a CentOS közösség számára, nem kell megvárni, hogy újabb érettségi szintre kerüljön vagy hogy buildelni kelljen.

És ami a fejlesztésnél előny, az most már a stabil verzióknál is az lesz, tehát nem kell több nap átfutás egy hibajavításnál, mert amint kész a javítás a git repóban, már a CentOS csapat is buildelheti.

Ezzel a megoldással egy release esetén simán tudnak heteket spórolni.

Én arra tippelek, hogy a CentOS bajba került, és a RH talán úgy érezte, hogy a RHEL népszerűsítése miatt érdemes kicsit a hónuk alá nyúlnia. Meg talán amiatt is, mert a CentOS igazából az Oracle Linux-nak is konkurense.
Arra gondolok, hogy talán megint erőforráshiánnyal küzd a CentOS. Ugyanis anno a 6-os RHEL érkezése után nagyon későn jött ki a CentOS 6, mert Karanbírék lemaradásban voltak az RHEL 5.x portolásával. Sokan panaszkodtak emiatt, és a CentOS fórumon frankón megírták, hogy kevés az ember, és úgy gondolják, hogy a kint lévő sok CentOS 5 telepítés miatt fontosabb nekik frissítést csinálni, mint kihozni a 6-ost. Gondolom, a RH nem örülne túlzottan, ha idén ugyanez lenne, és az Oracle Linux hozná ki az első RHEL 7 klónt.

Lehet, de igaz emlékezetből, valami olyasmi volt, hogy a build rendszerükkel tököltek/fejlesztettek rajta valamit, amire mondták, hogy utána aztán gyors lesz minden. És tényleg elég jól lekövetik a TUV változásait azóta. És most is már az RHEL7 Beta után nem sokkal írták, hogy ácsolják nagyban a sajátjukat. Akkor még talán nem volt szó arról, hogy egyesülnek a világmindenséggel. Persze ettől simán lehet, hogy ők már akkor tudták.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

en ezen szakadtam meg ma reggel:

but of all the questions asked, there was one that really had me stumped. 'Why RedHat and not Canonical'. #WhatDoISay

— Karanbir Singh (@kbsingh) January 8, 2014

Tudtommal CentOS nem támogatja a pointrelese-eket, míg SL-nél akár 6.2-n is maradhatok (fix me). Vajon az egyesítés után támogatni fogják? Mert mindenképpen komolyabb infrastrukturális változás lenne.

ha jól értelmezem, akkor ennek a használatával be tudod "fagyasztani" tetszőleges update levelre a rendszered (nem olvastam utána, de hasonló létezik Redhat/Oracle Linuxra is, ebből következtetem)

tehát nem egy repó, hanem az összes (base,update,media,stb) repó minden update levelere elkészítve egy fájlban...