Ubuntu 13.04 EOL közeleg

Címkék

Az Ubuntu Release Team részéről Adam Conrad ma egy figyelmeztetést tett közzé azzal kapcsolatban, hogy 2014. január 27-én befejeződik az Ubuntu 13.04 (kódnevén "Raring Ringtail") támogatása. A jelzett dátum után ehhez a disztribúcióhoz nem jelennek meg sem Ubuntu Security Notices-ek (USN) sem csomagfrissítések. A támogatott frissítési útvonal az Ubuntu 13.10-en keresztül vezet.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Úgy látom az xserver-xorg-lts-saucy még proposed. Jó gyors tempó.

Azért megpróbáltam a saucy kernelt feltenni:


/var/lib/dkms/nvidia-current/319.37/build/nv-i2c.c: In function ‘nv_i2c_del_adapter’:
/var/lib/dkms/nvidia-current/319.37/build/nv-i2c.c:327:14: error: void value not ignored as it ought to be

Erről ennyit.
De kit érdekel? LTS-en olyan kernelt használok amilyet akarok. Nem tudom a raring kernel LTS támogatása véget ér-e itt. Ha igen, még akkor is vissza mehetek egy perc alatt.

Debian oké, de ott tudsz alternatív repository-kat keresgélni? Szerintem közel sem annyira mint Ubuntu LTS-hez.

Szerk:
Tudod ez miért van?

Mert a program csomagok többségét könnyű áthozni LTS-be, valamelyik későbbi Ubuntu kiadásból. Tehát gyakorlatilag én is a félévenkénti Ubuntu kiadásokból élek. Na ezt "űbereld" Debiannal. :)

Azért nem egészen. Debian stable-t használok, felvettem hozzá a mozilla hivatalos repóját, úgyhogy friss firefoxom van mindig, a libreoffice-t meg a backportsból frissítettem, jelenleg 4.1.4 van fent. Ez a két csomag, ami friss kell, hogy legyen nekem, a többiből teljesen jó a az aktuális stable-verzió. Steam és google-chrome is van wheezyre.

Hát amennyit az Ubuntu LTS "testreszabásával" szöszöltem eddig, ezek szerint ott is feltalálnám magam valahogy. Az egyetlen akadály csak hogy meg kell ismerni. De felkeltetted az érdeklődésem, esetleg virtualbox-ban megpróbálom reprodukálni ezeket a dolgokat. Azt tudom pl, hogy 304-esnél későbbi nvidia drivert nem lehet rá szerezni, mert volt ahol kellett volna. Tehát a steam kiesik.

Dota2-őt toltam, és hát eléggé megizzasztotta még az nvidia-t is. Tartok tőle hogy egy Ivybridge kevés lesz neki. De majd kipróbálom.

Most úgyis visszatértem az Ivybridge driverre, mert már meguntam a grafikus glitch-eket. A böngészés határozottan gyorsabb és szebb így.

De hogy az mekkora szenvedés volt. Amíg az nvidia driver fenn van nem hajlandó más grafikus driver normálisan működni, így le kellett szednem az egészet a fenébe.

Mi a problema az intel driverrel? :-)

En az AoE 3-at neztem intel HD3000 grafikaval, es teljesen sima volt, erre gondoltam, amikor mondtam, hogy "legfeljebb nem lovoldozos". No persze, az AoE-nel sosem volt tema az elethu grafika...
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Félreérthető volt. Csak azt boncolgattam, hogy hogy lehet hogy az intel HD2500 hasonló, vagy jobb Dota2-őt nyújt mint a Nvidia GT 520(az olcsó kártya). Épp az lehet hogy az intel driver jobb. Amúgy teljesítményben elég hasonló lehet a kettő.

Szerk:

Ja nem:
http://www.game-debate.com/gpu/index.php?gid=1032&gid2=517&compare=inte…

Akkor ez így érdekes.

Lazan kapcsolodik: ugy tudom, az Intel kicsit rafekudt a 3D teljesitmenyre is (na nem nagyon, csak picit) es az ujabb HD chipek (HD4000 es felette) mar egyre jobban teljesitenek. Mivel laptopokba eloszeretettel szerelnek ilyen chipet (valoszinuleg az alacsony energiaigenyuk miatt), igy azt gondolom, ez azert valahol jo hir.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Talán a xubuntu-val a legnagyobb bajom eddig az USB eszközök kezelése. Sima pendrive-nál is produkált érdekes megmagyarázhatatlan jelenségeket, bugreport is van róla.

Most Android 4.0-s telefont nem sikerült szóra bírni. Mtpfs se kép se hang. Persze még nem játszottam vele sokat.

Elkezdtem feltenni egy wheezy-t Vbox-ba. Ha a Guest Additions normálisan fog működni, beleértve a fájl megosztást is, már veri az Ubuntut.

Szerk:

Egyelőre jónak tűnik. Valami Gnome-ot rakott fel nekem alapból. Na azzal teljesen szétesett a kép Virtualbox-ban. Nem frissült az ablak, és még "guest hibernálásból" sem jött vissza.

Viszont átváltottam Gnome Classic-ra, és ott 100%-os minden. Ennél már csak az xfce lenne jobb.

Fájlmegosztás tökéleten működik. +1 pont a wheezy-nek.

Libreoffice 4.1-et felraktam és működik benne a helyesírás ellenőrző. Nem is értem hogy! +1

Nem bántam meg hogy felraktam, innentől vbox-ban fogok szöveget szerkeszteni. :)

Nekem nem az fáj, hogy létezik, hanem az, hogy olyan, mint a Windows: nem determinisztikus.
Alap dolgok romlanak el egy-egy frissítés után, és maradnak úgy az egész release életciklusa alatt.
Desktop linuxot nem azért használok, mert hónapokat akarok szüttyögni ezek kijavításával, bugreportolásával (bár ez az ubuntu bugtrackere szerint teljesen felesleges próbálkozás, több éves, nyitott hibákba sikerült már többször belefutnom), hanem azért, mert kell egy OS, ami unix-like, és ami működik anélkül, hogy pár percnél több időt kellene a babusgatásával töltenem.

De sajnos a 13.10-zel nekem tényleg EOL lett, most jött el az idő, hogy annyi szopás van/volt már vele, hogy megnézem mások jobbak-e. (attól félek nem)

Fedorával próbálkozom jelenleg, csak még nem volt időm összereszelni az USB-ről bootolást, és a titkosított zfs rootot (remélem a suspend már működik vele).
De simán felrakva, diszkről futtatva is találtam már érdekességet, pld. a tető lecsukásával mindig azonnal elmegy sleepbe, viszont az fn-f4-et többször kell nyomogatni, mire ugyanez megtörténik. (levonó T520)

Jó a Fedora, de ha stabilitás kell, akkor nem javasolnám. Folyamatosan belefutottam komolyabb regressziókba, pl. egyik kernel frissítés óta a felfelé verziókkal nincs hangom resume után, más is megerősítette és azóta sem javították. Meg az volt a gondom Fedorával, hogy a régebbi ágakba is tolnak bele mindent a kernellel együtt. Tehát nem vissza patch-elnek, hanem mindig a legújabb, így még arra sem számíthatsz, hogy egy régebbi ág az adott támogatási időablaka alatt egyre stabilabb lesz.

(Megjegyzem: ettől független jó Fedora, csak a személyes igényeimhez nem illeszkedett).

Ha egy pár hónapig ellennél vele és érdekel, akkor RHEL 7 béta nem játszik? Ha megjelenik a végeleges, utána gyorsan jön majd először a CentOS verzió. Ez gyakorlatilag Fedora 19/20 lesz és támogatnak Gnome 3, Gnome fallback, KDE meg egyéb desktop-okat. Epel repo-val van minden ami kell.

RHEL 7 beta review, a telepítőt nézd meg itt hogy milyen lehetőségek vannak, nekem szimpi:
http://www.youtube.com/watch?v=kRCGbF4GQJA

Ezt anno én is tapasztaltam. Sőt a frissítés után volt olyan is amikor szinte használhatatlanná vált: még egy terminál megnyitása is percekbe tellett. Semmi extra nem volt telepítve, csak a szabvány tárolókat használtam. Többször eljátszottam ezzel a jelenséggel, több verzión keresztül.

A windowstól talán egy fokkal jobb. Az utolsó előtti verziót szokták javasolni, ami viszonylag már elég kiforrott, de problémák persze lehetnek benne. A Linuxmint-et használja a bátyám, guglizz utána. Neki az vált be. Én meg a Manjaro-t, aminek az LXDE változatával meg voltam elégedve. 10 éves laptopomon megy szépen, de az új gépeken is biztosan jól elfut. Van csomagkezelő is benne, Live CD is, frissítés központ is, nyomtató kezelő is stb. Én igazából ebből is kinőttem, de a gentoo vagy Arch helyett inkább egy linux összerakása vonz.
A Debian is nagyon jó rendszer, csak többet kell várni, a fejlesztések szoktak lassabban menni.

+1
És azt is tudni kell, hogy (főleg a desktop) olyan már, mint más OS, legyen az desktop/mobil: nem szabad azonnal feltenni, ahogy megjelenik.
Én kb. 30 napot szoktam vele várni, addigra az idegesítő hibák zöme javításra kerül, és ölöm-bódottá.
Már nagyon régen jártam úgy, hogy valami csúnyán megszivatott volna (pedig unityt használok).

Az is igaz, hogy anno a 10.04-nél beta-val kellett kezdenem a notebookom hardvere miatt, és avval konkrétan semmi problémám nem volt.
Kétségtelen, hogy vannak jól sikerült, és elhamarkodott kiadások - és, mint ahogy mondtam, ez mindenre igaz (MS-re és Apple-re egyaránt). Aki meg mást állít, az vagy süket/vak, vagy hazudik.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Csak a jegyzőkönyv miatt szeretném megjegyezni, hogy van egy (nem is kicsi) többség, akinek nincs hangja, mert nem nyivákol, nem sipog, hanem egész egyszerűen csak Ubuntut használ. Nap mint nap, megelégedetten, gyorsan, esztétikusan, kényelmesen.

"... van egy (nem is kicsi) többség ..."
Többség az mindig egy van. Vagy a többség szót kéne cserélni réteg-re, vagy a van egy kifejezést cseréni a-ra, és a zárójel akkor elhagyható.
Egyébként miből is derül az ki, hogy a HUP felhasználók mekkora része milyen OS-t használ? Van valahol egy grafikon? :)
/A HOVD szavazást ne soroljuk ide, mert nem mindenki szavaz/
--
PtY - www.onlinedemo.hu