Gluglug X60 - Itt az első FSF RYF-tanúsítvánnyal bíró laptop

Címkék

Az FSF létrehozta a "Respects Your Freedom" (RYF) hardvertermék tanúsítási programját és azokhoz a termékekhez adja ki ezt az igazolást, amelyek megfelelnek az alapítvány által meghatározott, a felhasználó szabadságával, a termék feletti ellenőrzéssel és a privacy-val kapcsolatos követelményeknek.

Az FSF 2005 óta keresi azt a laptopot, amely (szoftveres értelemben) szabad operációs rendszerrel érkezik és szabad boot rendszert tartalmaz. A kritériumoknak megfelelő terméket sokáig nem találták, de végül tegnapelőtt az alapítvány bejelentette, hogy az első laptop megkapta a RYF-tanúsítványt.

A Gluglug név önmagában elsőre nem valami bizalomgerjesztő, nem egy ismert márkanév. Viszont annyira nem is kell tartani tőle, mert a Gluglug X60 nem más, mint refurbished Lenovo ThinkPad X60, amelyben a forgalmazó lecserélte a WiFi lapkakészletet, a proprietary BIOS-t szabad megfelelőre, eltávolította proprietary microcode-okat és blobokat, valamit a Microsoft Windows-t lecserélte az alapítvány által melegen ajánlott Trisquel GNU/Linux OS-re.

Richard Stallman, az FSF alapítója megjegyezte, hogy végre van egy szabad szoftveres laptop, amely már egyből úgy érkezik az üzletből, hogy az tiszteltben tartja a felhasználó szabadságát. John Sullivan, az FSF ügyvezetője megjegyezte, hogy a bejelentés olyan időben érkezett, amikor a felhasználók mély aggodalommal viseltetnek az adataik feletti ellenőrzés és a kommunikációjuk biztonsága iránt.

A készülékek megvásárolhatók itt. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

ROTFL, ez nem egy 2005-2006 körüli modell? Biztos sokan megveszik majd az FSF matrica miatt :D
Örülök, hogy Stallman mester nem unatkozik.

A MIPS-es Lemote / Yeeloong-ot is veszegetik. Szerintem nincsenek is felkészülve óriási érdeklődésre. Van egy szűk réteg, akiknek elég, ha az OS az Emacs-t futtatja, miközben ott a jóleső érzés, hogy (szinte) minden szabad szoftver a gépen. Nekik szól ez elsősorban.

--
trey @ gépház

,,Van egy szűk réteg, akiknek elég, ha az OS az Emacs-t futtatja''

Ezt viszont hardcore emacs fanok előtt nem érdemes kidomborítani, hiszen a keményvonalas emacs szakik szerint nem az OS futattja az emacs-ot, az emacs maga egy OS, hisz' olyan funkcionalitással rendelkezik akár egy OS, ráadásul tetszőlegesen átkonfigurálható...

============================================
"Share what you know. Learn what you don't."

Én ugyan nagy híve vagyok a nyílt forrásnak, de ennek a RYF-nek, illetve az egész törekvésnek a jelentőségét valahogy nem tudom átérezni.

---
Science for fun...

Open Source handveres backdoor van hozzá?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Kövezzetek meg, de engem érdekel. Mint szoftverfejlesztőt különösen irritál a sok bináris blob. Olyan érzés ezeket kerülgetni, mint amikor egy szép park kellős közepén ott van egy gőzölgő kupac szar.

Otthoni netezős gépnek simán jó lehet régi vassal is. A mostani munkáimhoz kell CPU, RAM és videokártya is, de volt olyan projektem, amit simán csinálhattam volna ilyenen is. gnash, vagy youtube-dl+mplayer segítségével még a youtube is mehet rajta akár :-). "You vote with your money!"

Ha képes a gép egy projektor meghajtására, akkor ha mondjuk elő kell adni valamit, akkor übercool lehet egy "Respect Your Freedom" matricás géppel megjelenni. Kérek egyet karácsonyra a családtól :-).

Ez egy mérföldkő. A névre találóbb lenne a Snowdenbook név ... szerintem.

A teljesítmény bőven elég, ár érték arány igen jó, a notebook minősége magasan az árkategória fölött van.

Jó kis gép volt az X60, nem rég pasztáztam újra az enyémet, mert 90 fokon volt nonstop a CPU... de azért ez manapság már a netbook kategória, sőt a GMA950-el még alatta is van.

Pff... az alapkiszerelés 1GB RAM és 60GB HDD... hát ez manapság elég kevés lesz...

Igaz. És pont ezek azok az emberek, akiket a legkevésbé sem érdekel a RYF, a Linux, az FSF stb.
Ellenben a touchpad nélküli X60-at minimum 3 évig használják USB-s egérrel, mert azt hiszik, nincs a gépben mutatóeszköz, mire valaki megtanítja nekik a trackpointot... amit továbbra is képtelenek használni, így marad az USB egér.