Winamp fanok könyörögnek az AOL-nek a kódnyitásért

Címkék

Az AOL bejelentette, hogy a Winamp-nek game over. "A PC-használók többségét szíven ütötte a hír, hogy az AOL december 20-án véget vet a Winamp történetének, a terméket kukába dobja, de még a hozzá kapcsolódó weboldalakat is leállítja, megszűnik a terméktámogatás és minden más hivatalos kiegészítő is."

A rajongók egy csoportja megmentené a terméket. Egy részük weboldalt indított savewinamp.com címen, a másik részük pedig petíción keresztül kéri az AOL-t, hogy hagyja életben a Winamp-et vagy tegye elérhetővé a forráskódját.

Eddig majd 20 ezren írták alá a kérvényt. Az Ars Technica megkereste az AOL-t az ügyben, de válasz egyelőre nem érkezett vissza hozzájuk.

További részletek itt.

Hozzászólások

Sohasem használtam. Mások gépén láttam, de nem tetszett az, hogy rögtön több ablakot nyitott. Bár lehet hogy ez beállítástól függ és a több ablakos mód az alap, de mindig volt valami más amit inkább használtam.
Mondjuk a kis Sony Mini-Hifi a szekrényen. :-)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Beállíthatod, hogy hány ablak legyen nyitva, én szeretem, Linux alatt is xmms-t használtam. Sokkal kompaktabb és letisztultabb, mint pl az iTunes, csilliárd kiegészítő van hozzá. Audio CD-t anno úgy írtam, hogy a Winampban összeállított listából csináltam egy m3u fájlt, bedobtam Neroba, az rögtön összerakta a felírandó zenéket audio formátumban. Nem tudom hova tenni, hogy egy jó koncepcióra épülő és széles felhasználói körrel rendelkező programot egy laza csuklómozdulattal a kukába dobnak.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

a rajongók egy csoportja megmentené a terméket
vs
a MS megveszi kilóra és röhög a markába

én utóbbira fogadnék, uraim tegyék meg tétjeiket

Kieg: ahogy látom a Shoutcast-tal együtt.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Nem használom, de az oldversion.com-on úgyis fent lesz...

Winamp egy f0s, foobar2k ftw!

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

egyébként: "Foobar2000 was developed by Peter Pawlowski, former Nullsoft (WinAmp) freelance programmer."
És valóban számít hogy milyen a lejátszó. sőt most ne menjünk bele de komoly cucchoz már az is számíhtat hogy milyen kernel driver stb. t használsz(wasapi, de linuxban is vanak speckó kernel opciók(http://www.ap-linux.com/about/), osx en is van választási lehetőség).
nyilván nem a 128kbit/s mp3 jön elő különbség, és recsegős fejhallgatón

"Printing and some other network services running in background of the standard Linux distributions, use the CPU and memory and are completely useless for audio reproduction."

Facepalm..
Nagyon birom az idioaudiofilokat :)
Nekik kellene gyartanom aranyozott csatlakozot a digitalis jelatvitelhez, hogy ne torzuljon :D

Bocsi, hogy beleszólok, de kiigazítanék néhány tévedést:
- Sajnos a foobar2000 csak windowson megy. Egyszer egy fórumon fiatal versenyző kereste a linuxos alternatívát. - Van vagy 6 hasonló, de képességeiben nem összemérhetők. - ez volt a válasz.
- ASIO-val használom, semilyen kernel driver sem kell hozzá. (A FW az nem audio driver.:) Windowson pontosan a kernel mixer kikerülése a cél.

Ven éppen elég alternatív lehetöség, szerencsére.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ideje is lenne már, hogy eltűnjön. Valahogy mindig ellenérzéseim voltak vele szemben.

Aki utálja a winampot, annak oka is van rá?

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Igen, androidon, az ingyenes verzióval. Ha ennyit sem tudna, nem hiszem hogy így állna az értékelés:

5 113 174
4 36 305
3 15 396
2 5 665
1 10 867

Valami para lehetett annál aki ezt megírta, talán invalidok voltak a fájlok, megdöglött az sd kártya, stb.

--
http://developersideas.blogspot.hu/
http://neurogadget.com/

Volt a 2.x-es verzio, ami kb. pont azt tudta, ami az embernek kellett: relative pici volt, volt benne playlist, es nagyjabol mindent tudott, ami kellett az embernek. Aztan jott a 3.0 es elkezdett mindenfele szemettel hizni. (Bar az alap skin egy picit szebb lett :)

Utana jott a WinAmp 5.0, ami ugyan alapbol hozott egy borzaszto, uj UI-t is, de szerencsere vissza lehetett allitani a regire. (Eleg sokaig hasznaltam egy WinAmp 2-hoz keszult WinAmp 3 skinnel az 5-ost.) De igazabol semmi olyan ujdonsag nem jott benne, ami miatt erdemes lett volna valtani, de vegul is elvolt a kepernyo tetejere rakva. (Altalaban azt csinaltam, hogy a main window, equalizer, playlist ablakot osszecsuktam picire, es igy mindig lathato modban felraktam a kepernyo tetejere - mindig keznel volt.)

Aztan jott a foobar2000, es ennyi volt a WinAmp korszak.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Tényleg vénülök. Megint valami, amiben egyetértek ÉPP saxussal!

Amíg win user voltam (jó régen) én is imádtam a winampot. De csak a 3-as sorozatig... Szerencsére azzal már nem kellett sokat kínlódnom, mert beköszöntött nálam a linuxos korszak. Itt meg rögvest rácuppantam az xmmsre ami tök olyan mint a régi winamp. Na és hát rémségesen hosszú ideig az is maradt a default zenelejátszóm, kb mindaddig, amíg fel nem fedeztem a moc-ot.

Azóta nálam az az "isen", a zenelejátszók nonplusultrája, de annyira hogy még a forráskódj
t is elmentettem magamnak, mert mittudomén, volt már hogy jó szoftverek hirtelen csak úgy eltűntek, s maximum iszonyathosszú keresés után tudtam rálelni valahol a kódjuk egy példányára. Amit mnost építek LFS-t, ahhoz is minden forrást lementettem egy külső merevlemezre.... Igen, ott van a moc-é is.

De a winamphoz visszatérve: szerintem a legkifejezettebb geciség, hogy ha egy amúgy pénzes/fizetős szoftvert már nem fejleszt tovább a gazdája, de annyira nem hogy a régi változatokat is kukázza, a honlapokat is törli, mert valamiért nem kell már neki, akkor nem teszi közzé a forrását saját maga! Ez alkapvető volna azokkal szemben akik eddig megbíztak a termékében. Elvégre ha teljesen leáll a dologgal, akkor az azt jelenti hogy lemondott róla, nem kell már neki, akkor meg nyugodtan odaajándékozhatná az emberiség egészének, azaz mindenkinek. Ez olyan, mintha volna valami szép használati tárgya, s egyszercsak kidobná a szemétdombra. Nehogymár azt onnan valaki el ne vihesse!
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

"De a winamphoz visszatérve: szerintem a legkifejezettebb geciség, hogy ha egy amúgy pénzes/fizetős szoftvert már nem fejleszt tovább a gazdája"

Sőt vannak olyan elvetemültek akik írnak egy regényt és megölik benne a legszimpibb főszereplőt vagy teszem azt ott a végén feldob egy konfliktust és nem folytatja!

Hát mit képzel az ilyen, nézze meg az ember.

"Ne hogymár azt onnan valaki el ne vihesse!"

Ismerek egy arcot kocsikat gyűjt, vezetni persze nem vezeti egyiket se.

Hát mit képzel az ilyen, nézze meg az ember.

No rainbow, no sugar

Hiába gúnyolódol. Ugyanis úgy kb így van ahogy leírtad. Elárulom, ha eddig nem tudtad volna rólam, nekem mint írónak az az ars poeticám, hogy:

"Túl sok a világban az iszonyúság ahhoz, hogy azt még leírt szavainkkal is szaporítsuk. Emiatt mindig happy end-re törekedem".

Na most a happy end természetesen nem képzelhető el úgy, hogy a főszereplő, vagy akár csak az Olvasó által vélhetőleg jobban megkedvelt nem fő- de azért "fontosabb" szereplők meghaljanak, vagy valami maradandó testi-szellemi veszteséghet szenvedjenek, vagy ilyesmi történjék az ő fontosabb hozzátartozóikkal. Azaz IGEN, kifejezetten GECISÉG ha egy író ilyesmit művel, geciség az olvasóival szemben, s ezt annyira így gondolom, hogy mert én egy művet azért kezdek olvasni hogy örüljek, boldog legyek, nem azért hogy elszomorodjak, emiatt ha azt tapasztalom hogy velem ezt tette az rója, akkor attól a szerzőtőpl soha többé nem is olvasok el semmit, mert már nem bízom benne többet! Ez olyan, hogy ha valaki az ebay-en nekem szar terméket küldött, többet nem veszek tőle semmit.

És igen, azt is mindig rühellettem, amikor valami film úgy ér véget, hogy látszatra minden remek, legyőzték a Gonoszt, aztán az utolsó 5 másodpercben mégis olyasmit mutatnak hogy a zombi/űrszörny/SzuperGengszter/múmia/akármi kinyitja a szemét, vagy megmozdítja az ujjacskáját!

Az ilyesmit GYŰLÖLÖM! És SOHA nem is néztem meg a folytatást csakazértsem ilyenkor! Akkor se ha akármennyire is tetszett a film! Megnéztem volna ha nem csapnak be, de mert becsaptak, nem nézem meg, engem ne kényszerítgessenek ilyesmire! Ha jó volt a film, efféle aljas trükkök nélkül is megnézném a folytatást. De ilyenkor olyan érzésem van hogy az alkotó fantáziaszegény, de súlyosan ám. Oké hogy akar folytatást csinálni, értem, sőt ez remek dolog is. De az ne úgy legyen hogy ennek a sztorinak nincs vége! A gonoszt döglessze meg végleg és kész. A folytatáshoz pedig találjon ki olyasmit, hogy mittudomén a gonosznak él egy fia, aki bosszút akar állni. Vagy van a gonosznak egy szerelmese, aki kutyul valami életelixírt, azt ráönti a gonosz hullájára s erre az talpraugrik. Ez is oké. De ez az utóbbi ne az első film végén történjék meg! Az érjen véget azzal, hogy a gonosz megdöglött osz' jóóóvan!

Hosszú sorozatoknál - én is olyasmit írok - megengedhető hogy egy műben ne záródjon le minden konfliktus a végén. Nem lehet mindent belezsúfolni egyetlen műbe. De ez csak a jelentéktelenebb konfliktusok lezárására vonatkozhat. A következő műben pedig ez amit korábban jelentéktelennek ábrázoltunk, eszkalálódhat, s fő tényezővé válhat. Például, igen, legyőzik a Gonoszt, meghal, az 5 éves kisfia azonban elmenekül mert valaki meghsajnálja és elmenekíti külországba. Minden happy, az ország boldogan él, vége.

A következő rész 20 évvel később játszódik, a fiú felnőtt, hazajön, és csinálja a sok gonoszságot bosszúból, esetleg külföldön még kitanulta a fekete mágia fortélyait is vagy szerzett valami nem mágikus csodafegyvert, stb.

Szóval az hogy a gonosz nyitogatja a szemét a film utolsó másodperceiben, az a LEGROHADTABB és egyben LEGÓCSKÁBB trükk, az olvasó/néző átbaszása (erre nem tudok szebb szót), felháborító aljasság, be kéne tiltani, és a szerző/alkotó beteges fantáziaszegénységére vagy lustaságára utal!

-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Sorozatok eseteben azert szoktak nyitva hagyni az evadok veget, mert a csatornaval meg folynak a targyalasok a kovetkezo evadrol. Egy nyitott sztorit (amirol a nezok beszelnek is) nehezebb levenni a musorrol, illetve ha megis ez tortenne akkor konnyebb eladni masik csatornanak vagy filmet csinalni a befejezesbol.

Szoftverre visszaterve:
Sajnos nem olyan egyszeru megnyitni valaminek a forrasat. Egy fejlesztokbol es jogaszokbol allo csapatnak at kell neznie a teljes kodot es ki kell vennie mindent ami..
- mastol vasarolt es forraskent nem terjesztheto
- binariskent se szabadott volna, hogy ott legyen
- rossz fenyt vethet a cegre (akar rossz megoldas, akar nem oda illo komment)

Sajnos ez rengeteg penzbe kerul, nem sok elonyuk szarmazik belole, es meg igy sem garantalt, hogy nem okoz tobb problemat. Raadasul attol meg, hogy az adott programot mar nem fejlesztik, lehetnek a kodjaban ertekes darabok amiket esetleg mas termekekben is hasznalnak.

Ha tényleg lenne szándék a szoftver megmentésére, akkor itt Kelet-Európában
- eladnák egy baleknak cakkompakk
- kiszerveznék egy rövidéletű cégbe, ami majd elviszi a balhét
- kiszivárogtatnák valami fatális véletlen folytán a forrást
- a fentiek tetszőleges kombinációja

A legjobb lejátszó volt...

... a 3-as sorozat megjelenéséig. Onnantól elkezdtek mindenféle számomra fölösleges dolgot beletenni. De még így is mérföldeket vert az egyszerűen csak tragikus iTunes-ra.

(Még 486 DX/2 80-as Cyrix gépen kezdtem el a korai Winampokat használni. Ha levettem monora és 22 Khz-re, akkor le tudta játszani az mp3-at. 44 KHz-en is elment, de csak ha viszonylag alacsony bitrátájú volt az mp3, és heves egérmozgatásra már beszaggatott. Akkoriban még divat volt assemblyben optimalizálni a kódot, és ez látszódott is az egyre újabb és újabb kiadások sebességén.)

Mindig is volt olyan verziója a Winamp-nak, Winamp Light. Én mindig azt töltöttem le és ma is azt használom. Nincs telerakva mindenféle baromsággal, csak MP3-at játszik.
Én azért szeretem a WinAmp-ot, mert tray-re minimalizál és windows hotkey-eket lehet beállítani. Így egy ujjmozdulattal tudom pause-olni, ha pl. csörög a skype. De lehet, hogy ez más lejátszónál is alap, még nem próbáltam.

Az igaz, hogy a Microsoft rendesen szívatja. Hiába regisztrálod a kiterjesztéseket Winamp-hoz, a Windows nem hajlandó megnyitni Winamp-pal megnyitni az mp3-akat. Régebben volt olyan a mappára, hogy "Play in Winamp", na ezt is sikerült egyszer elbarmolniuk.

Én annó használtam vindóz'on, de mikor linuxra váltottam akkor le kellett róla tennem. Gondolom a saját ablakkezelője miatt egyszerűen egyik változat sem volt hajlandó normálisan futni wine-nal. Úgyhogy amióta így muszáj volt tőle megszabadulnom azóta már nem is hiányzik.
Főleg, hogy már manapság cloudból hallgatok zenét, annak meg már teljesen mindegy...

-------------
"Az akadályok nem zúzhatnak össze. Minden akadály enged az eltökélt szándéknak."

Ember, akkor megajándékozlak az örömhírrel: Ott van Linuxon 2 winamp-féleség is: a régebbinek a neve XMMS, az újabbé Audacious. Teljesen egyformán néznek ki, azonos a funkciójuk is, igazából nem tudom mi az oka a névbeli különbségnek, de nem is izgat annyira hogy utánanézzek (én ugyanis már a moc-ot használom). Mindenesetre annyira kompatibilisek a windowsos winamppal, hogy képesek futni az eredeti winamp skinjeivel is!
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

En arra lennek kivancsi ha ennyien szidjak akkor mit hasznalnak helyette? Windows Media Playert? :)

döme

Én azt. Legalábbis PC-n, windows alatt. Linux alatt amit épp sikerül felrakni.
Androidon meg... egyelőre a google playert, mert még az is jobb hangot produkál, mint a másik, beépített izé... :(
(amire azt mondják, hogy jó, az fizetős, annyira meg nem bízom ezekben a kütyükben, hogy fizetős programot tegyek rájuk, ami meg ingyenes, az nem hozza még a google player minőségét sem)

Nekem Windows alatt tokeletes volt a Winamp. A Media Player nem jott be tulsagosan, ha tehetem akkor feldobok egy VLC-t es azzal nezem a filmeket, a korai Media Player verziokkal nem voltam elegedett ugy hogy nem is neztem mar jo par eve. Lehet hogy ideje lenne megnezni hogy mit tud :)

döme

"annyira meg nem bízom ezekben a kütyükben, hogy fizetős programot tegyek rájuk"

Pedig meglepődnél mekkora minőségbeli különbség van a fizetős és nagyon sok ingyenes progi között a Playen. A winamp is fent van, bár nekem elég a free változata.

--
http://developersideas.blogspot.hu/
http://neurogadget.com/

Mint azt valaki oly elmésen megállapította, én "nem rendeltetésszerűen használom" a mobilomat, mivel csak telefonálok, PDF-et/e-bookot olvasok, interneten böngészek, az órát és naptárat használom, néha zenét hallgatok a beépített google playerrel és esetenként játszom rajta. :)

De komolyra fordítva: elég kevés programot töltöttem rá az elmúlt három hónap alatt, mióta droidot használok és a továbbiakban nem is szándékozom nagyon bővíteni a készletet.
Mondjuk ebben közrejátszik az az apróság is, hogy amikor háttérképet akartam a play-ről feltenni, hozzáférést kért a névjegyzékhez, híváslistákhoz, böngészési előzményekhez és hasonlókhoz. :D
Egy háttérkép csomag... köszöntem, de inkább nem raktam fel.
Azóta egyre inkább megnézem, hogy mi az, amit hajlandó vagyok egyáltalán kipróbálni.

Szidni egyáltalán nincs okom, sokáig tetszett és használtam, de aztán egyre nagyobb lett, elkezdték a bundle kiadásokat, majd megszűnt a lite verzió, ami nem tetszett, kerestem és megtaláltam a coolplayer-t. Kicsi és gyors volt, azt használtam, tuningoltam, fordítottam magamnak, majd amikor a foobar2000-hez jutottam megálltam. Itt tartok most, jelenleg mindent tud ami nekem kell.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Ugy erzem erik a "Ki mit hasznal zene lejataszasra..." szavazas. Kivancsi lennek az eredmenyekre. Ha csak nem volt ilyen es lemaradtam rola.

döme

Nekem ha nagyon ritkán mp3 lejátszó kell akkor mindig az aimp után nyúlok. Amíg az nem volt nekem is winamp volt. Viszont sokszor meg csak behúzom vlc-be az mp3 fájlokat és kész. Nagyon aktív winamp használat nekem 2000 előtt volt. Azóta mindig van valami ketyere ami lejátszik cd-t vagy mp3-mat.
A másik meg mikor linuxot is elkezdtem használni akkor meg az ottani zenelejátszókat nyomattam a gyűjtemény kezelés miatt de zenét akkor is valami ketyerén hallgattam és hallgatom most is.

en megvettem a Pro-t droidra, elotte vegigjatoszottam a jatekot az osszes moslek free lejatszoval ... szanalmasak.
windozon mikor hasznaltam akkor eleg oreg verzio futkarozott, 2es vagy 3as, nem emlekszem, de tovabb nem mentem, mert nem volt ertelme. az ujak mar nem jok. osx-re winamp vicc ... vox.

Winamp oké, 13 éve jó volt, de ma? Az elmúlt 8 évben egyszerűen nevetséges ez a "program".
Ha valakinek ennyire kelle gy jó lejátszó, ami hasonlít valamennyire a Winamp-ra ott az AIMP2 vagy az AIMP3. Ezerszer jobb mindkettő bármelyik Winamp verziónál, ja és nincs toolbar meg a többi ökörség.

deezer :) azóta meg ha valami nagyon elvadult oknál fogva audio fájlt kéne lejátszanom, arra megteszi a vlc

Pontosan. Sokszor a számok vége előtt átlépett a következőre. De előfordult az is, hogy valamiért megszakadt letöltést nem folytatott vagy kezdett újra, hanem onnan csak fél számot játszott le. Mivel újraletöltés nincs, a cache takarítása segített egyedül, ez viszont az offline tartalom törlését is jelentette. Egy szám letöltése még bőven belefért a quotámba, a teljes offline tartalom újratöltését már nem tettem volna meg 3G-n. Ha a fenti probléma út közben jelentkezett, akkor nem feltétlen tudtam szabad WiFi területre tévedni és időt sem feltétlen szántam rá.
A fentiekhez tartozik, hogy a deezert kizárólag mobiltelefonon használtam.

Na az efféle dolgok miatt vagyok olyan őskőkori fosszilis maradi vénember, hogy nem érdekelnek az onlány médiafogyasztás lehetőségei. Ragaszkodom hozzá, hogy a kedvenc zenéim mindig nálam legyenek, a merevlemezen, vagy pendrájvon, stb, szóval fizikailag elérhetően, s nekem ne streamelgessék, ne függjek egy cég kegyétől, sőt 3 cég kegyétől:

1. Amelyik biztosítja az adatátviteli közeget (internetkapcsolat)
2. Amelyik küldi nekem a zenét (ha úgy tartja kedve) és persze megszabja max hányszor, milyen minőségben, stb, meg persze statisztikázgat engem mit szeretek hallgatni...
3. Amelyik elkészíti a fizetős kliensprogramot amivel hallgatom a zenét a streamről.
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Én zenét elsősorban a kocsiban hallgatok. Bár képes pendrive-ról is lejátszani a zenét, én mégis inkább a telefonom használom e célra. Annak viszont korlátos a kapacitása, illetve egy pendrive-on csak az a zene van fenn, amit rátöltöttem.
A Deezer alkalmas volt arra, hogy olyan zenét hallgassak, amit korábban nem is ismertem. Például egy mozifilm megnézése után annak zenéjére utazom haza, így tovább megmarad a film adta élmény.
Jelenleg a Deezer hiányában csak az iTunes Music Store marad, az viszont kicsit drágább, bár valóban, a megvásárolt zene megmarad, míg a Deezernél az előfizetésem lemondása után nem vagyok jogosult a korábban hallgatott zenék élvezetére sem.

Windowson a mai napig ezt hasznalom en is.

Sookkall jobbb a youtubeon hallgatnni aa zenéketttt mint ezzzell a fosss lejátszoval. meg a brozerbeen is sokkal jooban szol a kaparóstableten a szokolhangssszoroona minta winamp hiffii cucconn.

lóf@szt


------------------------
Jézus reset téged

Szinte sose használtam. Mindig is mplayer párti voltam, a zenéket sorrendben szeretem hallgatni, az mplayer * teljesen megfelel.

Én már azt hittem ez a progi rég eltűnt a süllyesztőben :D
Még a 2-es verziót használtam nagyon régen, de ahogy fejlődött, úgy lett egyre sz@arabb progi belőle, így már évek óta nem is használom.

Ha zenehallgatás, akkor Winen iTunes, Linuxon Amarok!

Csodalkozom, hogy senki nem emlitette eddig a milkdrop plugint. Nekem az teszi a winamp-ot nelkulozhetetlenne. A zenelejatszo magaban lecserelheto alternativara, de a milkdrop-nak nincs parja. Igaz van projectm, de az nyomaba se johet a milkdrop-nak.

+1
Volt egy 3 beta változat amibe alapból be volt építve az AVS, de pluginokat is kezelt. Erre jött az agyament gondolatom, hogy átrakom a 2.x verzió AVS pluginját és így már 2 AVS volt egyszerre. Nagyon imádtam érte. Valahogy az a béta verzió olyan használói élményt adott a sok számomra érdekes újdonságával amit azóta egyetlen lejátszó se pótolt. Mikor kijött a Winamp 3 teljesen elment tőle a kedvem látva, hogy kiszedték a számomra érdekes apróságokat.