10 éves a Fedora!

2002-ben Warren Togami indította útjára a Fedora projektet, ami kezdetben egy önkéntes alapú, egyetemi projekt volt. Eredetileg azzal a céllal indult, hogy leegyszerűsítse a minőségi szoftvercsomagok kereshetőségét Red Hat Linux-hoz. A projekt rövid időn belül túlnőtt eredeti célján és 2003. novemberében, a Fedora Core 1 kiadásával teljes értékű Linux disztribúcióvá érett. Elődjévé annak, aminek ma ismerjük. Ennek immár 10 éve.

10 év, 20 kiadás, 1 közösség. Boldog születésnapot, Fedora!

Hozzászólások

Na, akkor most jon az az idoszak, hogy minden disztro 10-20 eves lesz... Minden regi disztribucio 93-94 kornyeken indult, aztan meg valamiert pont 10 evre ra jott a Fedora meg az Ubuntu.

És ez a 10 év még csak a delayek összege

Szeretném ehhez hozzáfűzni, hogy: OH JEH! :):):)

Emlékszem erre az időszakra. Ekkor döntött úgy a RedHat, hogy a RedHat Linux fizetős lesz (Enterprise néven) és kiadnak mellette egy ingyenes teszt verziót is a népnek, amit ingyen lehet tesztelni. Elég nagy ellenérzéseket váltott ki ez a lépés.

Az érdekes része a dolognak, hogy emiatt lett az Ubuntu a valóban népszerű. Ugyanis rengeteg RedHat user tért át Ubuntu-ra a Fedora Core 1 kiadása után.

"...Elég nagy ellenérzéseket váltott ki ez a lépés"

Hát igen. Borzasztó csúnya dolog tőlük, hogy
- a RH enterprise forráscsomagjait (azóta is) szabadon elérhetővé teszik,
- dollármilliókat tolnak a Fedora projectbe
- még a komoly pénzért fölvásárolt programokat (pl. Netscape LDAP) is ingyé szórták a nép közé.

... és a mai napig szoftverek tömegét adják oda közösségeknek
- és tartjuk magunkat tényleg ahhoz, hogy szabad szoftverrel az igazi
- meg nem tagadva azt, hogy mi inkább szeretünk kísérletezni és fejleszteni
- bárki számára elérhetően, ha tanulni akar
- millió megoldással, régi és újakkal is.

Érzésekkel nem szeretnék/nem tudok vitatkozni :) Én próbálok tárgyszerű maradni.

Elbeszélünk egymást mellett. Amit leírtál az igaz, és nem mond ellen annak amit én írtam. A Fedora egy teszt (vagy inkubátor) disztribució, ahol te tesztelsz. A RedHat felhasználók jelentős részének nem tetszett ez a lépés 10 évvel ezelőtt. Ők azóta nem használnak Fedora-t.

Ezzel csak az a baj, hogy vannak, akik így gondolják. Az Ubuntu ugyan nem teszt verzió - mellesleg a Fedora sem, bár tény, hogy a Fedora bevált dolgfaiból lesz az RHEL -, aztán mégis úgy áll a dolog, hogy jellemző módon a Fedorával kevesebb a gond, mint az Ubuntuval. Vagy legalább is nem több.

Szóval az igaz, hogy a pénzes RHEL-ben megjelenő műszaki megoldások a Fedorában jelennek meg, s attól függően kerül az RHEL-be, azok mennyire váltak be, de ettől még nem teszt verzió. Teszt verzió a most kedden kijövő Fedora 20 béta például.

Attól nem teszt verzió szerinted az Ubuntu, hogy az Ubuntu bevált dolgai nem kerülnek át a későbbiekben egy Ubuntu alapú fizetős, vállalati oprendszerbe? Tehát attól teszt valami, hogy a későbbiekben mire használják a csomagjait?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

,,A RedHat felhasználók jelentős részének nem tetszett ez a lépés 10 évvel ezelőtt. Ők azóta nem használnak Fedora-t"

Ebben nem vagyok olyan biztos... 10 év hosszú idő, olvashattunk jó pár történenetet arról, hogy ki hány disztribúciót próbált ki az évek során, s végül hogyan találta meg az ,,igazit" - sokszor azt, ahonnan elindult.

Engem kicsit sem szomorít el, ha a 10 év évvel ezelőtt történtek miatt sokan nem használnak sem RedHat-et, sem Fedorat, hanem pl. CentOS-t, Scientific Linuxot, vagy más RedHat származékot. Talán a RedHat érdeme (is), hogy mindezek létrejöhettek, s hogy viszonylag egyszerű az átjárás közöttük (pl. csomagok portolása).

Aki meg a Debian Testing-et választotta (azért vannak ilyenek is a HUP-on :) az is önként, szabad akarából választott, s biztos nem az zavarja leginkább, hogy ő nap-mint-nap ingyen tesztel.