Linux parancssor haladóknak: ingyenes Linux Akadémia online képzés

Címkék

Linux rendszergazdaként nyilván sokat használod a parancssort. Biztos ismered az olyan egyszerű trükköket, mint a korábban kiadott parancsok közötti keresés (CTRL-r). Az ilyen apróságok nagyon sokat segítenek a munkádban. Az ingyenes Linux parancssor haladóknak online képzésen ilyen trükköket tanulsz meg.

Jelentkezni a Linux Akadémia weboldalán lehet.

Hozzászólások

Remek. Mániákus és javíthatatlan parancssor-buzerátor vagyok. De annyira hogy jelenleg épp az LFS-sel szopatom magamat.

De excuse me... ahogy a tűzfalas dolgotok, úgy ez is engem offline érdekelne.

Volna néhány speckó témakör is ami különösen izgatna:

- mik a különbségek a bash és a zsh közt, melyik miben jobb vagy rosszabb?
- van-e valami olyan egyszerű módszer (program mondjuk) ami python szkripteket átfordít bash szkriptté vagy (nekem mindegy melyik) C forráskóddá?

Merüljünk bele mélyebben a dolgokba:

- Részletes, szájbarágós daemon-writing-howto magyar nyelven. Írtam már démont, müxik is jól, de vannak benne részek amiket úgy lopkodtam össze innen-onnan és nem teljesen értem, tulajdonképpen minek kell az oda, mit csinál és miért.
— Mindenféle módszer részletes magyar leírása, amik által egyik processz üzeneteket (adatokat) küldhet egy másik processznek. Olyan szavakat hallottam erről hogy pipe, socket, meg hogy valami porton küldjön adatokat, de e fogalmakkal egyáltalán nem vagyok tisztában annyira, hogy programozni tudjam. Mondjuk azt hogy pipe tudom mit jelent, használni is tudom nyilván a parancssorban, de programozni egy saját pipe-ot efféle célra, az nagyon más. De az különösen érdekel, hogyan lehet azt megtenni hogy írok egy programot ami figyeli a gépem egyik portját, s egy MÁSIK program ennek ezen a porton át adatokat küld. Mondjuk egy stringet, az elég nekem.
- Az Xorg configolásának abszolút részletes leírása. Amióta nincs xorg.conf alapból, azóta fogalmam sincs róla, ez az izé hogyan működik. Addig se értettem mindent, de azóta annyit se.
- Hogyan lehet a Glibc forrását áthekkelni úgy, hogy saját egyéni locale beállítást tegyünk bele. Mondjuk egy hu_VZ.UTF-8 nevűt, ami mindenben olyan mint a magyar, de tizedesVESSZŐ helyett tizedesPONT van benne deklarálva.
- A configure és a make szabályai, használatuk, stb.
- Az autoconf és automake mit csinál, hogyan, stb.

A fentiekért mind fizetnék boldogan ugyanannyit mint a tűzfalas előadásotokért.

-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Sok érdekes témát írsz, de ezek jórészt inkább programozási dolgok (bár van köztük rendszergazdai is).
Ha téged a fentiek érdekelnek, akkor a mostani képzést neked nem ajánlom, mert nem erről fog szólni.

Az offline (letölthető videó, jegyzet, elkészített beállítások) elérhetőséget minden képzésünkhöz biztosítjuk. Ezt takarják a fizetős csomagok.

--
Slapic

És az baj hogy ezek érdekelnek engem?

Bocs de azon a szinten azért már nem kicsit túl vagyok hogy attól kapjak nagyérgörcsöt, mert a linux tutira szar ugyanis nincs benne TotalCommander. Vagy hogy jajistenkém, ebben az ablakkezelőben nem felül van a taskbar hanem alul, s akkor azért nyúzom a fórumokat, melyik DISZTRÓ nekem való amiben ez másképp van, mert eszembe se jut hogy elég lenne csak az ablakkezelőt lecserélni (sőt jóeséllyel azt se kéne csak valami paramétert beállítani a configjában).

Engem a fenti témák érdekelnek és éppen pontosan azok. Kifejezetten épp ezekért lennék hajlandó fizetni. Nem kell hogy video legyen róluk, nekem tökletesen elég egy egyszerű .odt doksi is ezekről. Vagy html állomány. Vagy akár sima txt. Sajnos egy szót se válaszoltál arról, ezekből legalább valamelyik be van-e tervezve nálatok a közeljövőben.
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Ez amiket írtam, nem része a Linuxnak?

Ezeket én nem konkrétan EBBEN a mostani képzésben keresem, hanem általában a "Linuxakadémia" képzéssorozatán belül. Valahogy csak meg kell nekik mondanom, mi érdekel, másképp honnan tudhatnák ők azt?
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===