Cinnamon 2.0

Címkék

Clement "Clem" Lefebvre, a Linux Mint disztribúció és a Cinnamon desktop környezet vezető fejlesztője, csapata nevében tegnap bejelentette a Cinnamon 2.0-s kiadását. Ez a verzió fog helyet kapni a hamarosan kiadásra kerülő Linux Mint 16 (kódnevén "Petra") disztribúcióban, illetve backportolásra kerül majd a Linux Mint 13 LTS-be is. A 2.0-s kiadás öt hónapnyi munka, 856 commit összegzése. Benne a hibajavítások mellett új funkciók és fejlesztések is helyet kaptak. A nagyobb újdonságok és új funkciók rövid összefoglalója megtalálható a bejelentésben.

Hozzászólások

alapvetően elégedett vagyok vele, de azért a MATE-hez képest lassú.

Èn meg azt tapasztalom, hogy a folyton (általam is) utált Unity egyre gyorsabb, így már nem akarok róla annyira lepattanni, mint korábban. Egy szép napon lesz majd talán normális Nvidia Optimus támogatás is a kernelben, aztán halleluja.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

A compiz-t, compiz-core-t eltávolítva az én esetemben sokat gyorsult, bár igaz hogy cinnamon felület alatt (12.04 - vagyis Mint 13 Cinnamon) még mindig sok processzort eszik a cinnamon --replace folyamat.

Ha gnome-classicra váltok át (egy kijelentkezéssel), akkor nincs ilyen folyamat, és pl. egy azonos youtube feladat cinnamon alatt 55-70% CPU-t használt, ugyanaz Gnome-classic alatt csak 35-50%- ot, de jellemzően inkább kevesebbet mint többet. Sebes lett, mint a Linux Mint 15 Xfce-je, mindezt úgy, hogy megmaradt a Cinnamon féle Nemo 1.8 például. (synaptic - - tárolók - backport tárolónak köszönhetően).

MSI EX 600 laptop - nVidia GeForce 8400MG - alap noveau driverrel -- a zárt driverrel voltak rendszerindulás (illetve nem indulás gondok) korábban, ezért visszatértem a sima nouveaura.

Így - a compiz, compiz-core és függőségei eltávolításával, és a Gnome classic felülettel fürge a gép.
(Alap gnome shell nem jön be nekem, ahogy a unity-vel sem akart jól működni e laptop).
A másik géppel ami nVidia Optimusos, ott Bumblebee-vel szépen fut a Cinnamon (bár ott a Linux Mint 15 Cinnamont használom)...

Minden esetre kíváncsi vagyok a következő kiadásra, meg is fogom nézni, tetszik a Cinnanom irányvonala.

"illetve backportolásra kerül majd a Linux Mint 13 LTS-be is"

Köszönjük!
Az egyik laptop-on 15-ös Mint van 1.8-as Cinnamon-nal, és eléggé tetszik. Mondjuk a fájlkezelője kicsit visszalépés a Nautilus 3.4.2-höz képest, de a többi fejlesztés miatt (pl. üzenetek gyűjtése) nekem nagyon hiányzott az új Cinnamon a 13-as Mint-ből.