A Lenovo új Windows 8 gépein OOTB szállítja a Pokki menüt és app store-t

A Pokki menüről már volt szó januárban annak apropóján, hogy több mint másfél millióan töltötték le és telepítették addig. A Pokki menü egy 3rd party szoftver, ami a régi Windows Start menüt hozza vissza Windows 8 alá.

A Pokki fejlesztői tegnap bejelentették, hogy a világ vezető PC gyártója, a Lenovo szállítani fogja a Pokki menüt a Windows 8-as gépein világszerte. Vagyis a vásárlók hamarosan olyan Windows 8-as Lenovo notebookokat és asztali gépeket vásárolhatnak, amelyek out-of-the-box tartalmazzák a régi Windows Start menüt megvalósító szoftvert. Ezen kívül a Lenovo a Pokki Suite-ot is szállítani fogja, amely magában foglal egy alkalmazás- és játékáruházat (app store / game arcade) is.

A vezető PC gyártók közül nem a Lenovo az első, aki a Pokki termékeket szállítja. Az Acer már szállítja egy ideje a Pokki app store-t, a Toshiba pedig online promotálja a Pokki Start menüt.

A bejelentés itt olvasható. Részletek itt és itt.

Hozzászólások

bőven akad ahol a policy nem engedi meg az ilyen 3dparty cuccokat. akár business akár consumer class gépekről van szó, ha pl. a vállalatnál nem engedélyezett ez a megoldás ott nem vinne előrébb.

(a félreértések elkerülése végett írom csak, hogy nekem nincsen bajom az ilyen alkalmazásokkal, sem a Lenovo "gesztusával", mint ahogyan a W8 gyári felületével sem)

--
Vége a dalnak, háború lesz...

élő példaként, ha 30e munkaállomásról beszélünk, ott ez egyáltalán nem igaz. de nem is kellett volna ilyen nagy számot mondanom: egy beváltan erős vállalati policy esetén nem úgy működik a dolog, hogy "na jó akkor ezt engedjük". de nyilván tudod ezt te is.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Szerintem nem erted, amit mondok.
Mi a kulonbseg akozott, h engedelyezem X programot, Y programot, Z virusirtot es H masikprogramot?
Semmi, egy a listaban.

Ha _akarjak_, engedelyezik, ha nem, akkor nem.

tompos

ui.: A pelda kedveert:

X: Total Commander
Y: Office 2007 compatibility package for O2K3
Z: tetszes szerinti, mindenkori viruskergeto
H1: Pokki
H2: disk cryptalo stuff
H3: vpn kliens
.
.
Hx: aknakereso

Vegyük sorra:

Total Commander: növeli a produktivitást, az Explorernél jobb fájlkezelő.
Office: azzal dolgoznak az emberek
Vírusirtó: biztonságosabb vele a rendszer
Pokki: izé
Lemeztitkosító: biztonság
VPN kliens: biztonság

A pokki egyszerűen nem indokolt. Ahol olyan szigorú policy-k vannak, hogy a futtatható állományokat fehérlistázni kell, különben _el_sem_indul_ (nemhogy telepíteni tudnál valamit) ott a pokkit sem fogják engedélyezni.

Te ki vagy, h megmondd, h _neki_ mi indokolt?

tompos

ui.: FYI, a pokki v. barmelyik masik program azert kerul fel, mert noveli a produktivitast. Ha nem, miert kerulne fel? A lenyeg a technologian van. Halal tokmind1, h pokkirol v. office-rol van szo. Ha kell, azzal jobban mukodik a ceg, akkor felkerul.

végül is igazad van, ha akarom átmehetek a piroson hazafelé, vagy mondjuk 80-al elsuhanhatok a 30-as tábla alatt. szerintem még meg is úszom: a hazáig vezető úton fél éve nem láttam rendőrt, sem kamerát. arra céloznék, hogy ez a "ha akarom" dolog marha sok mindenre ráhúzható, csak éppen vállalati policy esetén nem megy feltételek nélkül.

ennyi erővel (fikció) a HP jövő héten kitalálja, hogy valami testidegen defraglerre cseréli az előtelepített Windows gyári defrag.exe-t, vagy épp talán a Dell fog valamit "kedveskedni". gondolom jobb dolga sincs az IT csapatnak, minthogy tesztelgessen gyáregységenként ~500-1000PC biztonságát szem előtt tartva, meg *pont a mai világban* megbízzon egy számára új 3dparty cuccban. még akkor is, ha mondjuk egy másik cégnél épp ez az idegen defrag van rendszeresítve.

ez nem így megy szerintem - kivéve abban az esetben, ha nem az általam tapasztaltak szerint működik a dolog. ahová én vagyok bejáratos, több helyről is elmondhatom, hogy nincs az az isten, hogy a "listát" egy gyártó aktuális kénye szerint írják át, legfőképpen nem úgy, hogy mondjuk csak az akaráson múlna a dolog. több helyen több dologra pl. inkább saját fejlesztésű, vagy direktben nekik fejlesztett programot használnak ha lehet, minthogy beengedjenek mást.

ha viszont arra irányult volna a kérdésed, hogy megbízhatóság szempontjából pl. mi a különbség egy vírusvédelem és ez Pokki között, akkor pl. kérdés hogy felelősséggel letesztelik-e az adott területen: pl. megfelelőnek, biztonságosnak, szükségesnek és támogatottnak látják-e egy vállalatnál. ha így érted, hogy "akarják-e", akkor igen, ezen (is) múlik.

az utolsó bekezdést csak nagyon általános példáknak szántam felületesen, de belemélyedhetünk.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

> pl. megfelelőnek, biztonságosnak, szükségesnek és támogatottnak látják-e egy vállalatnál. ha így érted, hogy "akarják-e"

Igen, igy ertem.
Ha szukseges, akkor telepitik, ha nem, akkor nem. Ebbol a szempontbol kvazi minden 3rd party sw. Persze (altalaban v. joesetben) ehhez at kell mennie egy megfelelossegi szuron.

Ez a hir azert az, mert a Lenovo moge allt, ami mar jelent(het)i azt, h van mogotte ero.

tompos

jó esetben igen, eleve saját image kerül fel. csak azért írtam, mert a Lenovo gyárilag nyújtott megoldása szerintem meglehetősen sok helyen nem fog érvényesülni. az otthoni felhasználó simán feltelepíti a neki tetsző alkalmazást, vállalati szférában meg úgy általában azt eszik amit engednek. ezen felül persze biztosan van, akinek kényelmes az OOB cucc: hasraütve pl. a teljesen kezdő- vagy a régi dolgokhoz szokott felhasználók terén tök jó ötletnek tűnik, és immár itt sem lesz egyértelmű indok fikázásra a W8 új felülete.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Frankó. Plusz egy felesleges 3rd party cucc, amit lehet majd legyalulni a gépről...

Rühellem ezeket a szállított appokat. A pokki-t egy ajándék gépre akartam felrakni, de végül inkább levakartam, mert nehezebb lett tőle a használat. Értsd: amit ír a könyv (ezt is adtam a géphez ajándékba), hogy nyomd meg ezt-és-ezt a billentyűt, na az a Pokki miatt másként fog működni. Két napig szívattam magam a Windows 8-cal. Azért vettem OS-se a gépet, mert nem akartam a feleségem anyukájának Linuxot adni. Hiba volt. Ő is kevesebbet szopott volna egy Kubuntuval Windows7 után, mint a Windows8-cal.

Nem ertem. De tenyleg nem. Ha neked problemad van a titkosszolgalatokkal, miert nem naluk vered az asztalt? Vagy te tenyleg azt hiszed, hogy a Microsoft puszipajtas viszonyban van veluk, es pusztan jofejsegbol, szivessegbol csinalja? Hogy az MS odament az NSA-hoz, hogy "He sracok, nem kertek hozzaferest az osszes gepunkre? Adunk szivesen!" ? Ennyire nem lehetsz hulye.

Pedig egyszerű:
Nem árulunk új lyukas szitát,
szép régi stílusú fogantyúval sem.

A titkosszolgálatokkal, csak annyi bajom van,
hogy az alkalmazottaik emberek, és bár nincs
az nsa elől rejtegetni valóm, az embereik
visszaélhetnek a megszerzett üzleti információkkal és nincs a világon olyan (verseny)hivatal ahová mehetnék panaszra ilyen esetben...