Elérhető tesztelésre a GhostBSD 3.5 első bétája

Címkék

A FreeBSD alapú, felhasználóbarát, desktop operációs rendszer projekt, a GhostBSD elérhetővé tette 3.5-ös kiadásának első bétáját. Benne:

  • FreeBSD 9.2 (RC) alap
  • A GNOME 2-t leváltotta a Mate 1.6
  • Xfce 4.10
  • frissített grafikus telepítő
  • GPT támogatás a telepítőben
  • LibreOffice helyett Apache OpenOffice
  • bekerült a Gimp és a gThumb
  • Evolution-t leváltotta a Thunderbird
  • alapértelmezett shell a fish
  • Pkgng elérhető szoftvertelepítéshez
  • stb.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

,,LibreOffice helyett Apache OpenOffice"

.. ezt most miért?

Talán a licence? A LibreOffice GPL, az Openoffice apache licence-es ha jól emlékszem.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Ez a fish egész jónak néz ki, csak tudnám, miért kellett egy n+1-edik script nyelv.

--

Félek, hogy az ő oldalukon (és szerintem itt is) hibásan szereplő GTP az GPT akar lenni (ami ugye az új, 2TB-nál nagyobb méretű diszkleket is kezelni tudó partíciós tábla formátum; úgyismint GUID Partition Table).

> bekerült a Gimp és a gTumb
Van egy sanda gyanum, hogy inkabb a gThumb kerult be.

Kivancsi lennek, desktopra mennyire alkalmas mostanaban a FreeBSD.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Jó kérdés. Én csak szerveren, X nélkül használom, így konkrét tapasztalat nincs, de amit látok, olvasok, hogy a Linux világhoz képest a hardvertámogatottság lényegesen rosszabb, ami jelenthet problémát, vagy jobban kell válogatni az alkatrészeket (mint réges-régen a Inteles NeXT-hez).

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Igenyek (vagy igenytelenseg) fuggvenyeben jol, vagy rosszabbul. Van olyan gepem, amiben a wifi csipet latja a FreeBSD, de nem kezeli (mg a Linux igen), igy elohuztam egyet a sok kozul a fiokbol, es ha wifi kell, hasznalom USB-ssel. Nem akarok 3d-t a videokartyaimtol, igy nekem eleg amit tudnak az X.org-driverek. Valoszinuleg tipushiba, hogy az osszes laptopomban levo (TI-gyartmanyu) SD-olvasoim mindegyikehez kell egy varazslas, amit X eve egyszer kigyokoltem, azota mindegyik gepen be kell tenni az rc.local-ba. BT eddig mindegyik gepemben ment. A KDE es az XFCE kb ugyanolyan es ugyanugy konfigolhato, mint Linux alatt, GNOME3 mintha nem annyra lenne, de siman tevedhetek. Van nehany kenyelmetlen hulyesege, de kenyelmetlen hulyeseget eddig meg minden altalam probalt Linux-disztroban talaltam.

A desktopon a Radeon driver tokeletesen uzemel linux alatt is, viszont az elozo laptopom nVidia kartyajan borzalmasan teljesitett ugy a nouveau mint a nv modul, ott csak es kizarolag a zart driver produkalt barmilyen ertelmes mukodest.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

OpenBSD-n biztos van Gnome3(.4), a többin hivatalosan nem láttam. Ha jól emlékszem azért nem törik magukat a portolással, mert sok linux-only cucc van/lesz a függőségek között. https://wiki.gnome.org/PortabilityMatrix
FreeBSD-re nem hivatalos: https://github.com/pkgdemon/freebsd-gnome3

Hát én nézegettem, leginkább a hardware supporttal lenne gondom nekem. A wifihez NDIS-szel kellene bohóckodnom (kisebbik baj), és az Intel-AMD hibrid grafika sem menne. Ha valahol rábukkanok, hogy hogyan kell "áramtalanítani"
a felesleges dVGA-t, akkor adok egy esélyt, mert sok minden tetszik a BSD-kben.